Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Turuncu cayenne acı biber (Orange Cayenne Chile Peppers )

0 yorum



Et, çorba lezzetlendirme ve sos yapımında kullanın
taze olarak tüketin ömrünüz uzasın
paketteki tohum adedi: 10 tohum



Acısı lezzetli bir varyete. 12-15 cm meyve boyu olan biberin rengi erken dönemde yeşil, olgunlaştıkça parlak turuncu bir renk alır. Cayenne biberleri düz gelişen, pürüzsüz biberlerdir. Bazı meyveler hafif kavis ya da burgu yapsa da geneli düzdür.

Gurme not: Acısı meyvemsi hatta biraz turunçgilleri anımsatır. Acı aniden ağza dağılır ama fazla kalmaz. Genelde yenilen yemeğin lezzetini ön plana çıkardıktan sonra kaybolur.

Nerede kullanabilirsin?:

Salsa, marinasyon, pico de gallo yapımında kullanabilirsin. Kokteyllere katabilirsin.

Peynirle sunumu yapılabilir. Tavuk ve kırmızı et lezzetlendirmede kullanabileceğin gibi yanında da servis edebilirsin.

Diğer renkli biberlerle birlikte turşu yapabilir ya da kurutup meyvemsi aromasını toz halinde çorba ve omletlerde kullanarak harikalar yaratabilirsin.

Tohum ekimi

Biber türleri çimlenme için diğer sebzelere göre daha yüksek sıcaklık isterler. Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı nemli, havadar ve 18-24 derecede tutulmalıdır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılır. Viyollere de ekim yapılmaktadır ve tohumlar direkt olarak viyollere ekilmektedir. Viyollerde yetişen fideler doğrudan araziye dikilir.

Çimlendirme

Güneş alan, sıcak bir yerde kapalı mekânda, donların geçmesinden 8 hafta önce ekiniz. Tohumların üstünü birkaç mm toprakla örtüp elinizle hafifçe bastırınız. Toprağı devamlı nemli tutunuz. Bunun için mini sera uygulamasından yararlanabilirsiniz. Filizlenme 10-21 günde, toprak sıcaklığı 24-28 °C de gerçekleşir. Filizlenme gerçekleşince seradan çıkartıp daha geniş 8 cm çaplı bir saksıya yerleştirin. Son donlar geçtikten sonra dış mekâna güneş gören bir yere alın.

Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın. Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde sağlıklı yetişmez.



Bakımı ve diğer bilgiler

Organik maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ısınılabilir, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur. Ağır-killi ve fazla su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber tarımına uygun değildir. Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek seviyede olması istense de, yetersiz drenajı olan ağır topraklarda aşırı sudan etkilenir.

İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister.

Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen biber bol hasat verir. Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi iyice yanmış ve elenmiş, kum elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır.

Nerede yetiştirilir ?

Saksıda da yetiştirilebilir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygun.


Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü, Konteyner
Özelliklerine göre : Saksı tipi, Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Meyve, Sebze
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat

 

KAYNAKLAR: 

Zengarden