Yumurta kabuğu gerçek bir kalsiyum deposudur, çünkü %95'i kalsiyum içerir. Artı olarak içeriğinde bulunan manganez, bakır, demir, çinko gibi maddeler insan kemik yapısıyla çok büyük benzerlikler gösterir.
Bu nedenle, özellikle menapoz dönemine girmiş kadınların, kemik erimesini önlemede çok faydalıdır.
Ayrıca çocuklara yedirildiğinde kemiklerinin gelişimine çok yardımcı olur.
Güçlü kemikler, sağlam ve sağlıklı saçlar, uzun ömürlü dişler için belli başlı vitaminlerin yanı sıra, kalsiyum alımının ne kadar önemli olduğu su götürmez bir gerçek… Kalsiyum denince ilk akla gelen gıdaların yanında, faydası çok da bilinmeyen ama gerçek anlamda kalsiyum deposu olan bir madde daha var: Yumurta kabuğu
Evet yumurta, sadece sarısı ve akında değil, kabuğunda da yüksek oranda kalsiyum barındırarak, vücudun kalsiyum ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor; zira yumurta kabuğunun neredeyse %95’lik bir bölümü kalsiyum ihtiva ediyor. Bu da şu demek: besinlerle birlikte alınan kalsiyuma göre sindirim ve emilimi çok daha fazladır. Yumurta kabuğu, kalsiyumun yanı sıra magnezyum, manganez, demir, bakır, bor, kükürt, molibden, silikon, çinko ve bunun gibi pek çok faydalı besin ögesini ihtiva ederek, kemik yoğunluğu artışı konusunda muazzam katkılar sağlar. Tam da bu yüzden, bilhassa kadınlarda osteoporoz riskini azaltmada çok etkili sonuçlar sağlar.
Yumurtadan en değerli besin ögelerini alabilmemiz için, tavuğun iyi beslenmesi şarttır. Bu sebeple özgür gezen tavukların yumurtası en değerli gruptadır. Salmonella bakterisi riskine karşı çok iyi kaynatılan yumurta kabuğu kurutulup rondoda toz haline gelene kadar çekildikten sonra tüketilebilir. Orta boy bir yumurta kabuğundan ortalama 1 çay kaşığı dolusu toz elde edilebilir bu da ortalama 800 mg. kalsiyum içerir. Fazla kalsiyum alımı kas kramplarına sebebiyet vereceğinden dikkatli tüketilmeli, potasyum içeren şeftali, portakal, özellikle de muz gibi meyvelerle dengelenmelidir.
Yumurtayı yıkamak isterseniz bunu tüketmeden hemen önce yapmanız gerekir. Çünkü yumurta kabuğunda bulunan por deliklerinin genişlemesine sebep olursanız, daha kolay bakteri üretir.
Yumurta kabuğu 2 şekilde tüketilebilir:
1- TOZ HALİNDE: Yumurta kabuğunu kaynatıp, içindeki zarı çıkarttıktan sonra kurulayın ve havanda un haline gelene kadar dövün. Bu haliyle günde 1 çay kaşığı tüketebilirsiniz (çocuklarda yarım çay kaşığı).
Arzu ederseniz toz haline getirilmiş yumurta kabuğunu çorbanızın, yemeğinizin ya da salatanızın üzerine serperek de kullanabilirsiniz.
2- SIVI HALİNDE: Rahmetli anneannemin anneme yedirdiği yöntem buymuş. Bunu yapmak biraz daha uzun bir süre alıyor.
Malzemeler:
1 bütün yumurta
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı:
Yumurtayı olduğu gibi (hiç kırmadan bütün halde) bir bardağa koyun.
Üzerine limon suyunu ekleyin. Limon suyu yumurtanın üzerini tamamen kapatmalı, hatta 1 parmak da geçmeli. Bu nedenle limon suyu az gelirse daha ekleyebilirsiniz.
Yumurtanın kabuğu eriyene kadar buzdolabında ağzı kapalı olarak bekletin (bardağın ağzını strech filmle kapatabilirsiniz).
Yumurtanın kabuğu eridiğinde zar ve zarın içinde bulunun yumurta sarısıyla - beyazını göreceksiniz. Bir çatal yardımıyla zarı içinden alın. Zarı alırken içindeki sarı ve beyaz bardaktaki limonlu suya karışmalı. Kısaca dışarıya sadece zarı alıp atın.
Bu karışıma 1 tatlı kaşığı da bal ekleyin ve iyice karıştırın.
Her gün 1 tatlı kaşığı aç karnına yerseniz kemiklerinizin güçlenmesiyle birlikte, bağışıklık sisteminizi de çok güçlendirirsiniz.
Yumurta kabuğunu tükettiğiniz dönemlerde potasyum dengesini de sağlamak için muz, kuru kayısı ya da patates de yemenizi tavsiye ederim.
Not: Sadece organik yumurtaların kabuklarını yiyebilirsiniz. Organik olmayan yumurtaların kabuklarında aynı besin değerleri bulunmamaktadır.
Küçük bostanımızın kıymetli kışlık misafirlerinden biri de marullar fakat onları bizim kadar seven birileri daha var; sümüklüböcekgiller. Geçen gün bostanı sümüklüböcek ısırıklarından korumanın birkaç doğal ve basit yöntemi olduğunu öğrendik.Kütüphanemizdeki “The Garden Organic Guide to Growing Vegetables” adlı kitap, tavuk yumurtasının kabuklarını sümüklü arkadaşları uzak tutacağını söylüyordu.
Organik olmayan yumurta kabuklarını ise bitkilerinizin topraklarında kullanarak beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Çiçeklerin coştuğunu göreceksiniz
Yumurta Kabuğu
Yumurta kabuğunun rengi ait olduğu hayvana gore farklılık gösterir. Bazı tavuk ırklarının esmer olan kabuk rengi porfirinden ileri gelir. Yumurtanın kabuki rengi ile bileşimi arasında bir ilgi yoktur.
Yumurtanın büyüklüğüne gore 10-11%’ini yumurta kabuğu oluşturur. Kabuk mineral ve organik maddeler ile sudan ibaret olup % 3-4 oranında bir protein ağı ve %95-96 oranında birikerek yerleşmiş anorganik tuzlardan oluşmuştur. Tabloda yumurta kabuğununkimyasal bileşimi görülmektedir.
Yumurtayı dış etkenlerden koruyan yumurta kabuğu 300-350 mikrometre kalınlığından, yumurta kabuğunun kalsiyum içeriği yakşalık 1.7-2.5g ve oldukça sert gözenekli bir yapı gösterir. Bu gözenekler rutubet ve gazı içerirler.
Kaynaklar:
http://www.pufnoktalari.net/yumurta-kabugunun-faydalari/
http://yarati-yorum.blogspot.com.tr/2014/04/yumurta-kabugu-yemenin-faydalari.html