Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Topraksız Tarım Aletleri

0 yorum
PH Metre:

Topraksız tarımda kullanılan besin çözeltisinin PH değerini ölçmek amaçla kullanılmaktadır. PH ölçümü topraksız tarımda son derece önemli işlemlerden birisidir. PH metrelerin kısmen ucuz olanlarını bulabilmek mümkündür. Eğer bulmakta sıkıntı yaşarsanız PH ölçümü yapan kağıt setlerde bu işi görebilmektedir.EC

MetreEC Metre:

EC (Electric Conductivity) suyun elektriksel iletkenliğini ölçümlemek için kullanılır. Besin çözeltisi içerisindeki çözünmüş haldeki tuz miktarının ölçümlenmesinde kullanılmaktadır. EC metreler fiyat olarak biraz pahalı cihazlardır. Topraksız tarım sistemlerinde kullanımı son derece önemlidir.

Damlatıcılar ve Püskürtücüler:
 


Su ile hazırlanan sıvı haldeki besin çözeltisinin bitkilerin kök bölgelerine ulaştırılmak amacıyla kullanılmaktadır. Bağzı sistemlerde damlatıcı veya püskürtücü kullanılmadan düşük debili su akışı ile bitkilere gerekli besin çözeltisinin ulaşması sağlanabilmektedir.

Hortum ve Borular:

Bazı Hydroponic sistemler damlama sulama bazı sistemler de su akışıyla çalışmaktadır. Hydroponic sistemlerde genelde siyah damlama sulama hortumları kullanılmaktadır. Borular ise özel olarak hazırlanmış bitki saksılarının üzerine oturtulmasını sağlayan delikleri mevcuttur. Türkiye’de bu boruların temini oldukça güç olmtadır bu nedenle amatör bahçe meraklıları PVC atık su boruları üzerinde kendi imkanları ile delik açarak kullanmaktadırlar.


Topraksız Tarım Saksıları:

Her sistemde kullanılmamakla birlikte Aeroponic sistemlerde kullanılması şarttır. Topraksız tarım saksıları üzerilerinde bulunan çok sayıdaki delikler nedeniyle file saksı olarak da adlandırılmaktadır. Bitki köklerine besin çözeltisinin ulaşımını ve köklerin sıkışmadan sistemin içerisine doğru uzamaları için bu saksıların üzerinde pek çok delik vardır.

Pompalar:


Hobi amaçlı topraksız tarım sistemlerini kurmak isteyenlere yönelik hazırlanmış özel pompalar bulunmaktadır. Amatör sistemler için özel pompa kullanılması çok zorunlu değildir. Durgun su sistemlerinde ise hava pompaları kullanılmaktadır. Bu iş için genelde akvaryum hava motorları tercih edilmektedir.

Bitki Besinleri:

Topraksız tarımda bitkilere su ile karştırılarak bu besinler verilmektedir. Bitki besinlerinde, bitkilerin ihtiyacı olan mineraller konsantre olarak bulunmaktadır. Bitki besinleri hazır olarak bulunabilmektedir. Bitki besinlerini mineral ve gübre karışımları ile kendinizde yapabilirsiniz. ancak bu son derece yüksek bilgi, tecrübe ve kimya bilgisi gerektirmektedir.

Zamanlayıcılar:


TOPRAKSIZ TARIM ANA MENÜ