Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Gıdaları Yıl Boyunca Saklama Teknikleri

2 yorum


       Bir zamanlar, hemen her evde bir kiler ve bir kök mahzeni vardı. Nerede bu küçük odalar ve depolama alanları idi taze gıda yıl boyunca kullanılmak üzere saklanırdı. Kiler mutfağa yakın ve günlük öğeleri (kuru mal, korur, yumurta, vb) için kullanılır iken kök kiler öncelikle uzun süreli soğuk depolama için bir  yer olmuştur . Kelime olarak kiler ima edebilir, bu depolama tesisleri evin alt kısmında sık sık vardı; bodrum, alt bodrum, ya da tamamen uzak evden inşa bile tek başına bir kiler vardı.Öğrenmek için okumaya devam edin.Soğuk saklama kabı  taze gıdaları tutmak uzun aylar taze  ve canlı kalmasını sağlayacaktır.

      Bir mahzen oluşturma gıda depolama için birçok nedenden dolayı ideal bir yöntemdir: Bir yeraltı odası çok sıcaklık dalgalanması görmüyor ve soğuk aylardaki koşulları içinde güzel ve serin olacak. Her evde bir makzen buzdolabı (ve elektrik kıt olduğu yerlerde) vardı ,  bozulmadan gıda tutmak  basit soğutma ve nem kontrolü ile. Gıda sürekli serin sıcaklıkta tutulur , bu uyuşukluk bir duruma geçer ve kısa sürede bozulmayı engeller. Kış boyunca gıda hakkını korumak , kendi gülünç ve ucuz mahzeninizi yapmak için basit birkaç yöntem aşağıda resimler gösterilmiştir.

     Doğal olarak, size bir apartmanda eğer bunlardan birini oluşturmak mümkün olmayacak, ama kendi ev sahibi (veya size arka bahçe yırtarak sakıncası olmaz ise gerçekten harika  ), bir batık çöp kutusundan bir doğaçlama kök mahzeni can, plastik kap / soğutucu, hatta atılan buzdolabı / göğüs dondurucu .


Kovalarda
Bir batık galvanizli çelik veya plastik çöp kovası drenaj alt açılmış delikler ile arka bahçesinde gömülü ve yalıtım için saman balya ile kaplı olabilir. Gazetede her sebze / meyve sarma ve katmanlı rafları bulunan , katmanları onları çeker , yiyecek çeşitleri  (saklamak için  Elma yaşadığınız iklimine ek olarak? Havuç? Patates?) 



 Ölü buzdolabı ve derin dondurucular arka kök mahzenlerinde gibi yeniden hayat bulacak, ve bir çok ürün için  yeterince geniş, ancak bu yöntem dikkat edilmesi gereken ,havalandırma şartları, böylece Eski bir buzdolabı veya derin dondurucuda bir mahzeni oluşturmak için karar verirseniz, lütfen bir araştırma yapın .










Diğer Gıdalar ve saklama koşulları
- Tüketeceğiniz sütü buzdolabının iç raflarına yerleştirin. Çünkü buzdolabı kapağı devamlı açıldıkça sütünüz sıcak hava ile temas edip bozulmaya yüz tutacaktır. Ayrıca son kullanma tarihi ileri tarihlerde de olsa sütünüzü muhakkak 3 gün içerisinde tüketmeniz gereklidir.
- Almış olduğunuz dondurma derin dondurucu içerisinde 2 ila 4 ay müddetle tazeliğini koruyabilir.
- Yoğurt aldığınız zaman en fazla 1 hafta içerisinde tüketmelisiniz.
- Tereyağınızı hava almaması gerekecek biçimde sıkı bir şekilde streç filme sarmanızın ardından buz dolabınızda yaklaşık 1 ay, derin dondurucunuzda ise yaklaşık 6 ay rahatça saklayabilirsiniz.
- Eski kaşar, hellim, İzmir tulumu , mihaliç gibi sert peynirleri hava almaması gerekecek şekilde sıkıca sarıp buzdolabınızda 3 ila 4 hafta tazeliği devam ederek durabiliyor.
- Eğer peynirinizde küflenme olduysa, 1 ila 2 santimetre şeklinde küflü tarafı keserek iyice temizleyin. Geri kalanını rahatça yiyebilirsiniz.
- Dil peyniri, Taze kaşar gibi ürünlerin paketinin açılmasının ardından 3 ila 4 hafta bekleyebilir. Krem peyniri gibi peynirler ise 2 hafta süresince buzdolabında tazeliğini kaybetmeden durur.

Balık Ve Deniz Mahsülleri
- Almış olduğunuz deniz mahsullerini alışverişi bitirmeye yakın almanız gerekli ve 2 gün içerisinde de tüketmelisiniz.
- Taze balıklar hava geçirmeyen, kapaklı kapta sıkıca kapatılarak buzdolabınızda 2 gün saklı kalabilir.
- Dondurulmuş şekilde aldığınız deniz ürünlerini orijinal kabından çıkarmayın ve hemen derin dondurucuya yerleştirin. Balıkları tüketmek istediğiniz zaman su ile yıkayarak, buzdolabında yada mikrodalga fırın içerisinde çözülmesini sağlayabilirsiniz.
- Son tüketim tarihi geçmiş olan dondurulmuş mahsulleri katiyen tüketmeyiniz. Yemeniz durumunda balıkların zehirli olabileceğini unutmayın.

Sebze ve Meyveler
- Eğer meyvelerinizi tüketeceğiniz zaman yıkarsanız çürümez. Önceden yıkarsanız nem meyvelerin çürümesini çabuklaştırır.
- Sebze ve meyvelerinizi aynı yerde bulundurmayın. Nedeni ise, birtakım meyveler etilen adı verilen bir gaz üretmektedir ve bu gaz yakınında bulunan sebzenin daha hızlı çürümesine sebep olmaktadır.
- Meyveleri ve sebzeleri süzgeç gibi delikli kapların içerisinde bulundurursanız buzdolabında rahatça saklayabilirsiniz.
- Pek çok sebze ve meyvenin buzdolabı içerisinde durması gerekmektedir. Fakat bazısının oda sıcaklığında durması daha iyi olabilir. Patates, sarımsak, soğan, domates buzdolabında durması gereken sebzelerdir.
- Meyve ve sebzelerinizin güneş ışığı geçirmeyen yerlerde bulunması gerekir.
- Almış olduğunuz muzların 2 ila 3 gün içerisinde tüketilme durumun yok ise buzdolabı içinde saklayınız.
- Mantarlarınızı kağıt torba içerisinde buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Hava almayan kap içerisinde tutarsanız nemli olmasına ve pörsümüş olmasına sebep olursunuz.
- Kuşkonmaz, enginar veya da kereviz gibi sebzelerinizin içinde barındırdığı suların azalarak tazeliğinden kaybetmiş olmaması için buzdolabınızda saklamanızın yararı var.
Senin yeşil yapraklı sebzeler sarın



   Yapraklı yeşillikler hem tazeliğini sağlamak  1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir . Yaprakları aşırı nemden korumak, onların çabuk çürümeye yol açmaması sağlar, bu yeşillikleri saklamak ve ömrünü uzatmaknın en iyi yolu, kağıt havluyla fazla nemi emmesi sağlanır.Kağıt havlu sardıktan sonra plastik torbalara koyun ve buzdolabında saklayın. Saklamadan önce demetteki herhangi çürümüş yaprakları atmak ve ayrı torbalarda farklı çeşitleri saklamayı deneyin.




Çileğin küflenmeden uzun süre saklamak için, mantar başlangıcı durdurmak için tek yolu  pestisitlerdir , ancak bunları saklamak önce  sıcak bir banyo vererek. 'Termoterapisi' olarak adlandırılan süreç, batırılması ve sıcak su ile bir tencerede kendi plastik sepet içinde meyveleri yıkamak gerekir. Sıcak su küf sporlarını öldürür ve daha uzun süre taze tutar. Çilek, yaban mersini ve ahududu 30 saniye boyunca 125 ° C banyodan sonra onları daha sonra  bir havlu üzerine onları yaymak ve kurutmak gerekir .




Sivri ve Kırmızı Biber Saklama (Derin Dondurucuda )

    Yazın vazgeçilmez tatlarından, yemeklerimizin lezzet iksirlerinden taze sivri ve kırmızı biberleri mevsiminde alıp saklayarak yıl boyunca tadına varabilirsiniz.

Sivribiberleri yıkayıp süzdürün ve geniş bir tepsiye aktarıp iyice kuruyana kadar bekletin. Sap kısımlarını ayıklayıp yemeklik  olarak doğrayın.
    Kırmızı biberleride aynı şekilde yıkayıp kuruttuktan sonra sap ve çekirdeklerini ayıklayıp halka halka doğrayın.
    Tercihen fermuarlı sağlam buzdolabı poşetlerine koyup olabildiğince havasını alarak kapatın ve derin dondurucunuzda saklayın.  Sivribiberleri yemeklerde direk poşetten istediğiniz kadar aktararak kullanabilirsiniz.

2.yöntem: 

Kırmızı biber, Ağustos ayı ortalarında mevsimsel olgunluğa erişir. Bu dönem içerisinde tedarik edilen kırmızı biberler iki yöntemle saklanabilir. Biberler sirke, sarımsak, yağ ve tuz eşliğinde kavanozlarda saklanabildiği gibi, doğrudan poşetler içerisinde derin dondurucuda saklanabilir. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin, biberler közlenip soyulduktan sonra saklanır. Kavanozlarda saklanan biberler ile fazlaca yemek çeşiti yapma imkanı yoktur. Dondurucuda saklanan kırmızı biberleri genel amaçlı olarak, dilediğiniz gibi kullanırsınız ve bozulma ihtimali yoktur.

İhtiyacınız kadar kırmızı biber
buzdolabı poşeti

Yapılması gereken ,biberleri yıkayın ve bıçakla delin ve fırın tepsisine dizin tepsiyi önceden 200°C ‘de ısınmış fırına sürün biberleri 30 dakika süre ile közleyin süre bitiminde biberlerin kabuklarını soyun sapını kesin, çekirdeklerini çıkarın ve biberleri yıkayın, süzün ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin derin dondurucuya kaldırın


Normal koşullarda taze biber saklama

       Karanlık bir yerde bir kağıt torba içinde kuru bir havlu-bez havluya sarılı  2-3 hafta boyunca saklayabilirsiniz. Donma olmayacak.


   


Dolmalık Biber Nasıl Saklanır?


   Yaz mahsülü ince kabuklu, dolmalık biberlerinizi yıl boyunca elinizin altında tutmak istemezmisiniz. Biber dolması veya karışık dolma yaptığınızda hemen kullanabileceğiniz hazır biberleri derin dondurucunuzda rahatlıkla saklayabilirsiniz… Nasıl mı?

Pazar ve manavdan tercihen ince kabuklu, hafif, düzgün ve iki üç farklı boyda biberlerinizi seçerek alın. (Farklı boylar daha sonra işimize yarayacak)
Biberleri yıkayıp geniş bir tepside suları süzülüp kuruyana kadar bekletin.
Bir bıçakla sap kısımlarından biraz daha altından düz keserek sapını ve çekirdeklerini ayıklayın.
Büyük boy biberin içine bir ufak boyunu içiçe ekleyerek iki üç kat istifleyin.
Kilitli veya normal sağlam bir buzluk poşetine dizerek derin dondurucunuza kaldırıp dondurun. Gerektiğinden istediğiniz kadar alıp donukken içini doldurarak pişirebilirsiniz.


Domates Dondurucuya Nasıl Konulur..

Derin dondurucuda domates nasıl saklanır? Domateslerinizi uzun süre dondurucuda saklamak için aşağıda maddeleriyle açıkladığımız ‘rendeleme’ ya da ‘süzme’ yöntemini kullanabilirisiniz. Süzerek saklamak için rendeleyin, doğrayarak saklamak için kabuklarını soyup doğrayın.  Domatesleri, havası alınmış poşetlere ihtiyacınız kadar koyduktan sonra dondurucuya koyun. Domateslerinizi dondurucuda 9-10 ay kadar saklayabilirsiniz. Pratik yöntemleri ve püf noktalarıyla işte dondurucuda domates saklamayla ilgili herşey…


MALZEMELER
İstediğiniz kadar domates
Kilitli buzdolabı poşeti ya da normal buzdolabı poşeti
HAZIRLANMASI
Domateslerinizi, kullanacağınız yemek türüne ve miktarına göre saklamanızı öneririz. Yemeklerde kullanacağınız domateslerin sos kıvamında olmasını istiyorsanız ‘RENDELEME’ yöntemini, (sulu patates yemeği, her türlü çorbalarda, türlü yemeklerinde, menemen ve tüm kızartmalar, sos haline getirdiktem sonra börek iç malzemesi olarak)  tane tane olmasını istiyorsanız ‘DOĞRAMA’ yöntemini (menemen, domatesli yumurta, domatesle yapılan soslarda, sulu yemeklerde) kullanarak domateslerinizi saklayın.

RENDELEME YÖNTEMİYLE DONDURUCUDA DOMATES NASIL SAKLANIR?
   Dilediğiniz miktarda domatesi önce yıkayın.
   Ardından yıkadığınız domatesleri rendeleyin.
   Rendelenmiş domatesleri İnce süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün (Çok fazla süzülmesine izin vermeyin. Suyunu fazla süzerseniz salça gibi olur. Ancak biraz süzmeniz halinde domates dondurucudan çıktığında su salacağı için fazla suyunu da almış olursunuz) Dikkat: Süzdüğünüz domates suyunu atmayın.          
    Başka bir kaba koyarak ‘domates çorbası’ tarifinde değerlendirebilirsiniz. (Domates suyunuz dolapta 3-4 güne kadar bekletilebilir)  
    Süzme işlemini tamamladıktan sonra yemeklerde kullanacağınız miktarlarda rendelenmiş domatesi ‘kilitli poşet’ ya da normal ‘buzdolabı poşetine’ koyun.
    Poşeti kapatırken içinde hava kalmasına izin vermeyin. (Elinizle hafifçe bastırarak havayı dışarı çıkarın. Sonra da poşeti kapatın)
    Rendelenmiş domatesleri poşetlere doldurup kapattıktan sonra dondurucunuza yerleştirin.
İşlem tamam.

DOĞRAMA YÖNTEMİYLE DONDURUCUDA DOMATES NASIL SAKLANIR?
   Dilediğiniz miktarda domatesi önce yıkayın.
   Domates kabuklarının çok kolay biçimde soyulması için sıcak ve soğuk şok uygulayın. Bunun için: Önce yıkadığınız domatesleri tencerede kaynatılmış suyun içine atın. 1-2 dakika bekletin. (Kaynar suda fazla bekletmeyin. Domatesleri pişirirsiniz)
   Kaynamış suda beklettiğiniz domatesleri tencereden çıkarıp, bu defa soğuk su dolu kabın içine alın. Bu defa 3-4 dakika bekletin. Artık domates kabuklarını, elinizi sürterek kolayca çıkarabilirsiniz.
   Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın.
   Yemeklerinizde kullanacağınız miktarda, ayrı ayrı poşetlere koymaya başlayın.
   Poşetlere koyarken, elinizle hafifçe bastırarak, poşet içindeki havayı alıp kapatın.
   Dondurucunuza yerleştirin.
İşlem tamam

Dondurucada Saklanan Domates Nasıl Çıkarılır?
Dondurucuda sakladığınız rendelenmiş domatesi çıkarın.
Çözülmesi için buzdolabının alt bölmesine koyun. 3-4 saat boyunca çözülmesini bekleyin.
Çözme işlemi için poşeti musluk altında suya tutarak da çözülmesini hızlandırabilirsiniz.
Bir süre su altında tutulan poşeti daha sonra kenarda 10-15 dakika kadar bekletebilirsiniz. (Poşetin içinden sıyrılıp kalıp biçiminde çıkması yeterli olacaktır)
Çıkardığınız rendelenmiş domatesi yaptığınız yemek ya da sos içine direkt atabilirsiniz.

Dondurucuda Saklamak İçin Hangi Tip Domates Seçilmelidir
Dondurucuda saklamak için çıkarıldığında daha az su salacağından etli domatesleri tercih edin. ‘Şişe domatesi’ olarak bilinen sivri uçlu, uzun domates ya da ‘Çanakkale Domatesi’ olarak bilinen ‘yassı’ ve ‘geniş’ domates olabilir.
Domates Ne Zaman Dondurucuya Konur Ve Dondurucudan Ne Zaman Çıkarılır
Domates saklama işlemi de artık domatesin çarşı pazardan çekildiği Eylül ayına kadar yapılabilir. Dondurucuya konulan domatesler, 9-10 aya kadar dolabınızda tazeliğini yitirmeden kalabilir.

      
Domates kurusu nasıl saklanır

Salçalık domates denilen yumurta biçimindeki domatesleri tercih ediyorum daha az sulu olmalarından dolayı..Kesme tahtasında 1 cm.kalınlığında enine dilimler yapıp,büyük bir tepsiye dizerek her iki taraflarınıda tuzlayıp sadece güneşte kurutmaya bırakıyorum...Tozlanır diyenler üzerlerine temiz bir tülbentte örtebilirler...Ama örtüyle kızaranlar,ve örtüsüz kuruyanlar arasında fark oluyor(Onu da denedim çünküJ)Bu işlemin ardında iyi güneş gören bir yerde en az 3-4 günde kuruyor domatesler..İşte kuruyanlar...
 Nasıl saklanıyor?
Biraz önce söz ettiğim gibi deneyimlerime kurutulmuş domateslerimi bu yıl kavanozlarda ve dondurucuda saklamak istiyorum..Kavanozda sakladıklarımın aralarına defne yaprağı ya da reyhan otu da ilave edip,üzerlerine de bol zeytinyağı gezdirerek uzun zaman kullanıyorum...Domatesleri beklettiğim zeytinyağını salatalarda kullanabiliyorum aynı zamanda ...değişik bir lezzeti oluyor ..
Bu yıl ilk kuruttuklarımı kilitli torbalara koyup buzlukta da saklamayı denedim..Çıktıklarında herhangi bir sorun yoktu..Bu saklama yöntemi de 2.tercihim oldu böylelikle..Ama buzluğa değil de kilitli poşette, kilere koyduğum domateslerinde çok kuru görünmenin dışında sorun yaşamadıklarını belirtmek isterim..
Kurutulmuş Domatesli Lezzetler..
Kuru domatesleri muhafaza ettiğim yerden çıkartıp 10 dk.kadar sıcak suda beklettikten sonra,genelde sarımsaklı yoğurtla servis ediyorum...Yaklaşan ramazan sofralarına da çok yakışan bir tat sarımsaklı yoğurtlusu...
Bir diğer kullanım şekli ise,yine sıcak sudan geçirdikten sonra,sarımsak,sirke,limonda bekleterek yine meze olarak servis etmek...Aynı zamanda Hormonsuz domatesi bulamadığımız kış mevsiminde,özellikle kuru fasulye,nohut gibi baklagilleri pişirirken içine atıyorum,aynı domates kokusu içine giriyor yemeğin...Tabii domates kullanılan diğer yemeklerde,örneğin kısırda ve hatta pizzalarınızın üzerinde de kullanabilirsiniz..

Taze Domates Saklama
     1-Domateslerin buzdolabında uzun süre dayanmasını istiyorsanız, buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkarın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirlerine değdirmeden yerleştirin. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre tazeliğini koruduğunu göreceksiniz.
    2- Domatesleri tazeliğini yitirmeden daha uzun süre saklamak için onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yerde muhafaza etmelisiniz. 


Domatesleri sadece kullanacağınız zaman yıkayın.


Buzdolabında yiyecekleri uzun süreli depolama 

  Meyve, subtropikal meyve, tropikal meyve ve düşük sıcaklığa zayıf adaptasyonu,buzdolabında donmuş,  "donma" meyve, böylece cilt depresyonu, koyu kahverengi lekeler, sadece besin kaybı, aynı zamanda meyve bozulmamış gibi görünür.

Taze meyve çoğunda 1-2 gün boyunca 0-4 ° C'de muhafaza edilebilir.
● Muz 12 ° C muhafaza edilmelidir;

● Narenciye 2-7 ° C

● Düşük sıcaklıklarda üzüm, hurma ve diğer meyveler  koku kaybı, cilt kötü olur;

● Çilek,dut ve diğer meyveler buzdolabında  tadı etkilebilir.

Patates, havuç, kabak, kavun, soğan 

● Oda sıcaklığında saklanabilir.

   Olgun Domates Saklama: ASLA buzdolabında TAZE DOMATES !Saklamayın. Soğuk domatesin lezzetini yok eder. Her zaman oda sıcaklığında domatesi saklayın (sap kısmı aşağıda) . Bu raf ömrünü uzatan, kendinde yara çıkmadan giren  nem ve havayı önler.
  Zamanında büyüyen harika bir domates çeşidi seçmelisiniz. Birçok sera yetiştiricileri  kimyasal gübre ile hızlı bir büyümeye zorlayarak lezzet ve sağlıklı domatesten ödün vermektedir. Bu bir kâr odaklı bir strateji olduğundan ve genellikle çok düşük lezzet ile domates üretilir.Lezzet istiyorsanız, organik besinlerle beslenen ata yadigarı çeşidi ve doğal bir biçimde olgunlaşmış bir domates kullanmanızı öneririz.Çünkü hızlı büyümeye zorlanmış domatesler çabuk bozulacaktır.

Kış Depolama Domates

Kış Başlangıcında alacağınızm ham domatesleri karton  üzerinde, serin ve karanlık bir yerde, birbirlerine dokunmadan sapları çıkarılıp ters çevrilmişşekilde saklanabilir.  Onlar yavaş yavaş kırmızı olmaya başlıyor. Yazın domatesi kadar olmasada kışın alacağınız domateslerden kat kat lezzetli ve besleyicidir.


Not:Raf ömrü uzun sebze ve meyvelerin seçilmesi tazelik zamanını uzatacaktır.

 Etler
- Alışverişinizin bitimine doğru etlerinizi alın. Et suyunun başka gıdalara geçmemesi için muhakkak ayrı bir torbada saklayın.
- Etlerinizi buz dolabınızın en soğuk yerinde saklayın. 2 ila 4 derece arasında olabilir. Çiğ etlerinizi bir kaba koymanızın ardından poşetin içerisine koyun. Bu sayede diğer yiyeceklerinize bulaşmaz.
- Eğer etlerinizi almanızın ardından 1 ila 2 gün içerisinde yemeyeceksiniz et paketinizi bir defa alüminyum folyoya sarıp buzluğa atın. Fakat bir kaba koyduktan sonra sarın ki etleriniz alüminyum folyoya değmesin.
- Et paketinizin üstünde olan saklama koşullarına uyunuz. Eğer buzdolabınıza ne zaman kaldırdığınızı hatırlamıyorsanız etlerinizi çöpe atmanız gereklidir.
- Etiniz buzlukta 6 ila 12 ay kalabilir. Salam ve sosisler 1 ila 2 ay buzdolabında saklı kalabilir. Ancak füme etlerin dondurulması sakıncalı olabilir.
- Kırmızı etleriniz buzdolabınızda 3 ila 4 gün içerisinde durabilir. Salam ve sosis paketinin açılmasının ardından 5 gün dayanabileceği, füme etleri ise yaklaşık 1 hafta dayanmaktadır.
- Almış olduğunuz kıymanın tümünü kullanmayacaksanız, kavurup ufak kaplara ayırın ve derin dondurucuda saklayın. Eğer soğan ile kavurursanız yemek pişireceğiniz zaman size vakitten kazanacaksınız.
- Tavuğunuzu dondurmayacaksanız son tüketim tarihinden evvel tüketmeniz gereklidir.
- Pişirdiğiniz tavuk yada hindi etlerinizi 3 ila 4 gün içinde tüketmeniz gereklidir. Hindi eti ve tavuk eti buzlukta 1 yıl kadar saklanabilmektedir.

Yumurta                                                                                                                                                       – Yumurta alırken son tüketim tarihi muhakkak kontrol edilmelidir. Kendi paketin içerisinde buzdolabınızın orta yada alt raflarında saklamalısınız. Alt rafta olan ısı üst raflara oranla daha az değişmektedir.
- Yumurtalarınız buzdolabınızda 3 hafta kadar saklı kalabilir. Pişmiş yumurta kabuğu soyulmamak şartı ile 7 gün içerisinde, yumurtanızın akı 4 gün, yumurtanızın sarısıysa sıkı bir şekilde kapatılmış kap içerisinde 2 gün kalabilir.
- Yumurtanın taze olduğunu nasıl anlarız ? Taze yumurta alacağınız zaman sallarsanız ve ses çıkmaz ise sorun yok demektir. Ancak salladığınızda ses gelirse bozuluyor demektir.
- Eğer yumurtayı tuzlu suya batırırsanız taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu işlemi yaptığınız zaman yumurta suyun dibine çökerse bozulma yok demektir. Fakat bayatlamış yumurta ise suya konulduğu zaman önce suyun ortasında kalıp ardından suyun dibine doğru inmektedir.
 - Elektrikleriniz kesilir ise buzdolabınızda olan gıdaların ısınmaması için ve buzlukta olan yiyeceklerin çözülmüş hale gelmesini geciktirebilmek için buzdolabı kapaklarını açmamalısınız.
- Eğer elektrik kesildiğinde kapakları kapalı tutarsanız yiyecekler 4 saat boyunca soğuk kalabilir. Aynı zamanda buzlukta bekleyen yiyecekleriniz çok ise 2 gün az ise 1 gün donuk bir şekilde bekleyebilir. Eğer buzluktaki buzlarınız çözülmüş ise yiyecekleri hemen tüketin.


Bakliyatların Saklanması 
Besin değerlerini kaybetmemeleri, tatlarını korumaları için saklandıkları ortamın nem denetimi çok önemlidir. Nemli ortam ve ısı, mikroorganizmaların artışına ve tanelerin küflenip çürümesine neden olur. Nem ve sıcak hava aflotoksin denilen çok zararlı, hatta kansere neden olan mikroorganizmaların üremesine ve insan sağlığına zarar veren boyuta ulaşmasına neden olur.
Bakliyatlar, erzak dolabında saklanmalı, dolabın serin- kuru yerde olmasına dikkat edilmelidir.  Dolabın kalorifer ya da tesisat borularının geçtiği yerlerde olmamasına özen gösterilmelidir.
Bakliyatlar, kuru ve serin yerlerde, haşerelerden uzak ortamlarda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklanmalıdır.
Evimizde bolca bulunan kuru bakliyatın böceklenmemesi için; saklama kaplarının içine bir diş sarımsak koymak yeterlidir.

Peynirlerin Saklanması
Peynir, +3-+5 C de, ışıksız ortamda saklanmalıdır.
Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti azalır.
Peyniri saklarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta ise, havayla temasını kesmektir. Şeffaf folyoyla sıkıca sarılmış peynirler için en ideal yer, buzdolabının alt gözleridir.
Açıkta satılan peynirlerden, büyük bir kalıptan büyük parça kestirip alacaksanız, kalıbın nemli ve çatlak olmamasına dikkat edin. Çünkü bu durumdaki peynirler kurumuştur ve taze değildir.
Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir.
Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yumurta yüzecek kadar yemek tuzu ilavesiyle yapılan sıvının içinde saklanabilir. Uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek tuzu alınmalıdır. Böylece peynirin içerdiği tuz kaybolur ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmezden hemen önce yapılmalıdır.
Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.
Kaşar peynirini, kapalı bir kavanoz içinde saklarsanız kaşar peynirinizin kurumadığını göreceksiniz.
Peynirler çeşitlerine bakılmaksızın evde buzdolabının alt raflarında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.

Baharatların Saklanması
Baharatlarda diğer tüm yiyecekler gibi mutlaka ambalajlı olarak satın alınmalı ve kullanım tarihine dikkat edilmelidir. Baharatların ilk günkü gibi taze, sağlıklı ve lezzetini kaybetmeden saklanması konusunda bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Bilinmesi gereken ışığın baharat renklerini değiştirmesi ve havadaki oksijen ve nemliliğin baharatın lezzetini ve kokusunu bozacağıdır.
Baharatlar asla ocakların üzerindeki veya yakınındaki raflarda saklanmamalı. Çünkü ısı ocaklardan yukarı çıkar ve bu raflardaki baharatların ısısının artmasına ve dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine, renklerinin ve kokularının değişmesine yol açar.
Toz baharatlar, tane baharatlara göre dış etkenlerden daha çabuk etkilenecekleri için tane olanlar tercih edilmeli. Öğütülmemiş baharatları 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Az miktarda satın alırsanız her zaman taze ve lezzetli baharat tüketmiş olursunuz.
Baharatların en ideal saklama yeri buzluk veya buzdolabıdır. Alternatif olarak mutfağın serin, kuru ve karanlık bir köşesinde ve mutlaka cam/porselen kavanozlarda saklanmalıdır. Kullanma sırasında veya kavanoz içinde mutkala kuru ve temiz kaşık kullanılmalıdır.

Ekmeklerin saklanması 
Daha uzun süre taze kalmasını istediğiniz ekmekler için, ekmekleri sakladığınız torbanın içine bir parça kereviz yerleştirebilirsiniz.
Fazla gelen ekmekleri, buzdolabında veya derin dondurucuda havayı içinde az tutan saklama poşetleri veya streç filme sararak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ekmeği dolaptan çıkartarak çözüldükten sonra veya fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.

Konserveler 
Açılmamış konserveler kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında 21 derecede saklanmalıdır.
Konserve kutularını asla ocakların, kaloriferlerin yakınlarında, yani çok sıcak veya çok soğuk bölgelerde saklamayın. Çünkü kapalı konservenin donması veya fazla ısınması, konservenin tadını olumsuz etkileyebilir.

Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız. Çünkü
bir kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır.


 Dondurma Saklamak İçin
Dondurma saklamak için derin dondurucuyu tercih etmeniz gerekmektedir.
Derin dondurucuda saklanan dondurmalarınızın taze kalabilme süresi 2 – 4 ay arası bir zaman dilimini kapsamaktadır.

Yoğurdu Saklamanın Püf Noktaları
Yoğurt saklamak için de yine buzdolapları tercih edilir ancak, yoğurdunuzu satın aldıktan sonra, en fazla yedi gün içerisinde tüketmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Tereyağı Saklamanın Püf Noktaları
Tereyağı saklamak için öncelikle tereyağının hava almayacağı şekilde bir streç folyoya sarılması gerekmektedir. Bu şekilde saklanacak olan tereyağı buzdolabında 1 ay; derin dondurucuda ise 6 ay bozulmadan kalabilmektedir.


Hevenk yöntemiyle yaş üzümün taze olarak saklanması



      Yaş Üzüm yazın asmalardan, kışın ise hevenklerden sofralara sunuluyor. Üzümlerin, tavana bağlanan iplere asılarak saklandığı ''hevenk yöntemi'',hevenklik üzüme uygulanabiliyor.Yazın asmalardan, kışın ise hevenklerden sofralara sunuluyor.Üreticiler, ağustos ayında başlayıp soğuk kış günleri öncesinde sona eren üzüm hasadının ardından ürünlerini kış mevsiminde de tüketmek amacıyla evlerinin serin odalarında saklıyor.

      Evlerin tavanına ekim ayında asılan üzümler, bu yöntemle Mart ayı başına kadar saklanarak uzun süre tüketilebiliyor.
     Kasada, buzdolabında veya soğuk hava deposunda bekletilen üzümlerin bir süre sonra çürüdüğünden, hevenk yöntemiyle üzümün herhangi bir yere temas etmediği için çürümediğini ve serin ortamda uzun süre saklanabildiğini teppit edilmiştir.
      Saklanan üzümlerin tadında değişim olmadığı sadece kuruduğu için görünümünün biraz değiştiğini görülmüştür.



Bununla ilgili bir haberi burada yayınlayalım

Malatya'nın Arapgir ilçesinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen üzümü bağlarından eylül ayında toplayan çiftçiler, atalarından miras kalan yöntemleri kullanarak kış ortasında salkımında taze üzüm keyfi yaşatıyor.

   Üzüm bağları ve bölgeye has Köhnü üzümüyle nam salan Arapgir ilçesinde, birbirinden farklı 13 çeşit üzüm yetişiyor. Siyah üzümleri dalında kurutarak piyasaya süren çiftçiler, Amasya üzümlerini de dayanıklılığı sayesinde salkımlarıyla "kara depo" adı verilen evlerinin yanında ya da altlarında kurulan mahzenlere asıyor. Hiçbir teknolojik cihaz kullanılmadan, atalarından kalan tamamen doğal yöntemleri bugün de sürdüren çiftçiler, hem civardakilere hem de sipariş verenlere mayıs hatta nisan aylarına kadar salkımında taze üzüm keyfi sunuyor. 

    İlçeye bağlı Budak Mahallesi'ndeki üzüm üreticisi Mustafa Kaya, yaptığı açıklamada, kış aylarında teknoloji kullanmadan yaş üzümleri muhafaza ettiklerini söyledi. Babasının ve dedesinin de üzüm üreticisi olduğunu aktaran Kaya, "Ben de çocukluğumdan bu yana üzüm üretiminin içindeyim. 

    Ekim ayından üzümleri bağda hasat ediyoruz, burada getirip sapına bağladığımız iple asıyoruz. Babadan dedelerimizden böyle gördük, biz de devam ettiriyoruz." dedi. Yılda ortalama bin 500 kilo üzümü mahzenlerde taze olarak sakladığını kaydeden Kaya, "Üzümleri Elazığ, Ankara, Kayseri, Erzurum'a çok gönderirdik, şimdi ise daha çok İstanbul'a gönderiyoruz. Kilosunu 3 liraya satıyoruz. Yaklaşık bin 500 kilo üzümü bu şekilde satıyorum. Biz buraya kara depo diyoruz. Üzümlerin doğallığını çok güzel muhafaza ediyor. Üzümler canlı kalıyor, herhangi bir bozulma olmuyor. 
    Benim depomda üzümler nisan ayına kadar kalabiliyor." diye konuştu. - "Özel olarak gelen ya da siparişle alan var" Çiftçi Mehmet Topal da üzümüyle tanınan Arapgir ilçesinde Köhnü, Aşık Beyazı, Amasya ve Tanebi gibi çeşitlerin yetiştiğini söyledi. İlçede eylülde başlayan üzüm hasadının ekimin ilk haftalarına kadar sürdüğünü aktaran Topal, üzümlerin özelliklerine göre kurutularak, pekmez yapılarak ya da depoda muhafaza edilerek kış aylarında kullanıldığını ifade etti. 

    Amasya üzümünün depolamaya elverişli olduğunu kaydeden Topal, "Toplanan üzümler, bu depolara alınıyor. Mayıs ayına kadar da depolarda saklanabiliyor. Depolarda saklanan üzümlerimiz genellikle Ankara ve İstanbul'a gidiyor. Özel olarak gelip üzüm alan ya da siparişle üzüm alan var." ifadelerini kullandı. Arapgir'de ahşap evlerin birçoğunda hasattan sonra üzümlerin depolandığı mahzenlerin bulunduğunu dile getiren Topal, şu bilgileri aktardı: "Evlerde en az 100-150 kilo üzüm var. Üzümleri salkım saplarından asarak muhafaza ediyor ve gelen misafirlere ikram ediyorlar. Soğuk hava deposunda, kükürt ve hiçbir ilaç kullanmadan üzümlerimizi muhafaza ediyoruz. Üzümler mayıs ayının sonuna kadar da buralarda muhafaza edilebiliyor. Üzümlerimizi organik olarak muhafaza ediyoruz. Malatya kayısısı ve Arapgir üzümüyle bilinir."


Vuslat Haber

Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması
Meyveler:
1. Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
2. Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
3. Kiraz 1-2 gün

Sebzeler:
1. Ispanak, marul, domates 2-3 gün
2. Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
3. Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün

Etler:
1. Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
2. Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
3. Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez

Süt ve ürünleri:
1. Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
2. Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün

Diğerleri:

Yumurta 1-2 hafta
Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
Kremalı pastalar 1-2 gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir.
Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.
Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır



Elma-Armut-Ayva-Bal kabağı Saklanması 

     Toplanan elmalari saklamak icin karton bir kutu bulup, bunun alt kismini 5 santim samanla doldurun,  samanla doldurulmus , ilk 5 santim saman doldurup elmalari bir birlerine dokunmayacak sekilde ve saplari kopmamis olarak samanin icine yatirin, UNUTMADAN MEYVALARIN SUYUNUN EKSILMEMESI YANI KURUMAMASI ICIN ISITILMIS BALMUMU ILE SPREY SEKLINDE MEYVALARIN ÜZERINI BALMUMU ILE KAPLAYIN, BÖYLECE MEYVALAR DAHA UZUN SÜRE SULU HALDE KALIR.

 
     Elmalarin sapi kopmamasi lazimdir, eger elma sapi koparsa cürüme islemi hizlanir, saplar suyu emdiginden cürümeyi geciktirir, elmalari kartona istifledik, eger yer varsa 3. kez isfik yapabiliriz, ver istifte, saman tabakasi koymayi unatmayin ve elmalari bir birine temas etmiyecek sekilde koyun

    Elmalarin kis boyu uzun süre dayanmasi icin, serin kuru bir ortamda saklamak gerek, evlerin bodrumu yada cati kati saman araligi gibi yerler müsait yerlerdir, isik almayan yada los isik olan yerlerde müsaittir.
kartonlara istifledigimiz elmalar kis boyu cürümeden durucaktir, sadece kabuk kisimleri biraz sönsede ic kisimlari sulu ve dahada tatlanmis olarak aylarca kalacaktir

   Ortalama mart ayina kadar elmalari cürümeden yiyebilirsiniz, elmalari aldiginizda tekrar samani örtün ve her seferinde bu islimi yapin, elma saklama yöntemi sadece elma icin gecerli degildir, bal kabagi saklama, erik saklama yada armut saklamadada ayni islem uygulanir, bazen marketten alis veris yaparken cogumuz bu mevsimde elma nerden geliyor diye düsünürüz, halbuki cogu bu yöntemle saklanir ve evlerimize ulasir, yatik limon dedikleri eski limon ayni isleme tabi tutulur.




Lahana  Kökleri ile kanca asılı. Lahana etilen gazı verir, bu yüzden kapalı lahana tutmayın; koku evi dolduracak. Lahana (40 ° F 32 ° F), soğuk tercih, nemli (yüzde 80-90'ı) koşullar.
Soğan ve sarımsak 2 ila 3 hafta boyunca, ya da dış derileri kadar (böyle bir tavan, açık döken, ya da kapalı sundurma gibi) bir iyi havalandırılan bir yerde "kür" veya kurutma yoluyla uzun süre depolama için klimalı olmalı, bir hışırtı sesi Bu depolama için yeterince kuru göstermektedir. Orta boy kırmızı veya sarı soğan, büyük beyaz, ya da tatlı çeşitleri daha uzun tutun. Soğan ve sarımsak (50 ° F ila 40 ° F) tercih cool, kuru (60 ila 70 oranında bağıl nem) oda. Eğer bahçe ise, soğan ve sarımsak (yanı sıra pırasa) da birkaç hafta boyunca in-yer saklanabilir ve ağır malçlama ile (34 ° F) hafif donlara dayanabilir.
Patates "kür" tarafından uzun süre depolama için klimalı olmalıdır. Sıralama, kür için patates hazırlamak ve acil kullanım için herhangi bir hasarlı veya şüpheli (yumuşak) patates kaldırmak için. 2 hafta boyunca 60 ° F 45 ° F, (hafifçe açık kağıt torba ya da gevşek gazete ile kaplı) karanlık, tek bir katmanda firması kusursuz patates yerleştirin. (40 ° F 32 ° F) bir soğuk, mağaza patates kür sonra, kuru (yüzde 60 ila 70'inin RH) konum. Böyle içeride kağıt torba, kapalı ahşap kutular, teneke kova veya kuru kuma gömülü olarak tam karanlıkta saklayın patates,. Filizlenme patates çok sıcak olduğunu gösterir, ya da soğan ya da elma gibi üretmek yanında saklanır.
Pumpkins ve kış kabak sarmaşıklar bir dona tarafından öldürüldü sonra hasat edilebilir. Ara hastalıklara karşı korumak için meyve depolama sırasında kaynaklanıyor. Kış kabakları depolamak için en iyi yolu, kuru (60 ila 70 oranında bağıl nem) oda (60 ° F ila 40 ° F) sıcak bir serin olduğunu. Tavan araları, dolaplar, ya da bir bodrum fırının yakınında mükemmel bir alternatif yerler olabilir. Ayrı ayrı raflarda veya örgü çanta asılı koyun.
Pancar, havuç, kereviz, turp, parsnips, Rutabagas, salsifies, şalgam, turp ve kış gibi kök bitkileri, birkaç hafta boyunca in-yer saklanabilir ve ağır malçlama ile hafif dondurma (28 ° F) dayanabilir. Siz de bahara kadar mulched, toprağa turp, yaban havucu, ve salsify bırakabilirsiniz; çok soğuk havalarda tatlı olur. Rutabagas, şalgam, turp ve kış güçlü koku yayarlar, bu yüzden onları kapalı tutmayın. Kilerde, sadece pancar, havuç, turp, yaban havucu, ve salsifies saklayın. Mahzende saklamak için, sepet veya kutulara bir 1 inç kök ve yere bırakarak, üstleri kesti. Kuru depolama odalarında nem optimize etmek, kum veya sfagnum yosun bitkileri katman. Kök bitkileri, (40 ° F 32 ° F) çok nemli (yüzde 80-90'ı RH ya da daha fazla) koşullar, soğuk tercih.
Narenciye geçen uzun sepetler, kuru (60 ila 70 oranında bağıl nem) koşullar (50 ° F ila 40 ° F) serinliğinde depolanan veya hava akışını maksimize etmek ve küf gelişimini engellemek için çanta örgü zaman. Portakallar (34 ° F 32 ° F) dondurma yakın saklanabilir.
Elma ve armut gibi yumuşak çekirdekli, çok nemli (yüzde 80-90'ı RH veya daha fazla) koşullarda, mümkün olduğunca (32 ° F) dondurma yakın olarak depolanması gerekir. Kum, talaş veya sfagnum yosun içinde katman; iyi havalandırılan bir plastik torba içine paketi; ya da kağıt mendil ayrı ayrı meyve sarın ve kutuları içinde katman. Eğer plastik torba kullanıyorsanız, rutin yoğuşma için çanta incelemek; hemen görülebilir nem ile çanta havalandırmak veya kırpma hızlı küflü ve yenmez hale gelebilir. Elma ve armut etilen gazı yayarlar; uzaklıkta diğer bitkileri bir araya saklayın, ama olabilir.


2 comments

4 Ekim 2015 06:22

Elinize sağlık çok faydalı gerçekten.
Baklagilin içine sarımsak soyularak mı konuyor yoksa kabuğuyla mı .
Ben patatesin üstü kapalı olunca koktuğunu duymuştum.gercekten de kokuyor hava almayınca.siz ışık almaması daha iyi demişsiniz.

Reply
24 Ekim 2016 06:58

Baharatları nasıl saklamalıyız diye bende çok düşünmüştüm. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

Reply
Yorum Gönder