Arjantin'den bir Atalık biber. Acı biberleri ile ünlü Güney Amerika'dan bu kez tatlı mı tatlı, lezzetli mi lezzetli dev bir biber. Meyvemsi tadı ile kızartmalık biber olarak bilinir. Arjantinde biz mutfakta közleyip, hamburgerlere koymayı tercih ediyoruz. .27 cm boya 6 cm ene erişebilir. 70 günde hasat imkanı üstelik tohumunu alarak her yıl yeniden üretebilirsiniz.
70 günde hasat imkanı üstelik tohumunu alarak her yıl yeniden üretebilirsiniz.
Önerilen: Saksıda da yetiştirilebilir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygun.
Ekim: Biber
türleri çimlenme için diğer sebzelere göre daha yüksek sıcaklık
isterler. Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı
nemli, havadar ve 18-24 derecede tutulmalıdır. Tohumlar önce sıcak
yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar
görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca
araziye şaşırtılır. Viyollere de ekim yapılmaktadır ve tohumlar direkt
olarak viyollere ekilmektedir. Viyollerde yetişen fideler doğrudan
araziye dikilir.
Çimlenme: Güneş
alan, sıcak bir yerde kapalı mekânda, donların geçmesinden 8 hafta önce
ekiniz. Tohumların üstünü birkaç mm toprakla örtüp elinizle hafifçe
bastırınız. Toprağı devamlı nemli tutunuz. Bunun için mini sera
uygulamasından yararlanabilirsiniz. Filizlenme 10-21 günde, toprak
sıcaklığı 24-28 °C de gerçekleşir. Filizlenme gerçekleşince seradan
çıkartıp daha geniş 8 cm çaplı bir saksıya yerleştirin. Son donlar
geçtikten sonra dış mekâna güneş gören bir yere alın.
Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın. Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde sağlıklı yetişmez.
Adım adım fotoğraflarla biber fideleme için tıklayınız.
Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın. Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde sağlıklı yetişmez.
Adım adım fotoğraflarla biber fideleme için tıklayınız.
Bakım: Organik
maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu,
su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanabilir, derin, geçirgen, iyi drene
edilmiş topraklar biber için uygundur. Ağır-killi ve fazla su tutan
topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber tarımına uygun değildir.
Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek
seviyede olması istense de, yetersiz drenajı olan ağır topraklarda aşırı
sudan etkilenir.
İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister.
Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen biber bol hasat verir. Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi iyice yanmış ve elenmiş, kum elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır.
İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister.
Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen biber bol hasat verir. Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi iyice yanmış ve elenmiş, kum elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır.
İdeal: Bu
ürün geleneksel tür olduğundan tohumu alınarak nesli devam
ettirilebilir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki
yetiştirebilirsiniz. Meyvesinden aldığınız tohumları oda sıcaklığında,
nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız. Bu
topladığınız tohumları dikim öncesi yetiştirebilecek kişilerle
paylaşınız ve onlara tohumun geleneksel olduğunu, sezon sonunda meyveden
neslin devamı için tohum alması gerektiğini anlatınız. Ancak bu şekilde
ülkemizde geleneksel tohumları kaybetmeden koruyabileceğimizi ve
gelecek nesillere aktarabileceğimizi unutmayınız.
Zengarden olarak biz geleneksel tohumların serbestçe üretilmesini, çoğaltılmasını ve paylaşılmasını destekliyoruz. Geleneksel tohumlar tabiatın bize armağanı, insanlığın kültür mirasıdır ve tohum firmalarının tekeli altına giremeyecek kadar değerlidir.
Zengarden olarak biz geleneksel tohumların serbestçe üretilmesini, çoğaltılmasını ve paylaşılmasını destekliyoruz. Geleneksel tohumlar tabiatın bize armağanı, insanlığın kültür mirasıdır ve tohum firmalarının tekeli altına giremeyecek kadar değerlidir.
Kaynaklar: