Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan ahududular.Dünyada ılıman iklim bölgelerinde, subtropik iklim ve kutup İklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir.
Ülkemiz ahududu anavatanı sınırları içerisindedir. Ahududular kuzey Anadolu’nun 1000 m’nin üzerinde hava oransal neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Dikim Mesafesi : 1,5-2,5X06-1 m
Dekara Fidan sayısı : 300-1100 adet
Dekara verim : 0,8-2 ton
Ürüne başlama yaşı : 2.yıl
Ömrü : Uzun
Soğuklama isteği : 800-1700 saat
PH : 6-7
İklim Şartları
Karadeniz bölgesi iklimi üzümsü meyvelerin doğal yetişme alanlarından biridir. Dolayısıyla ahududular bu bölge iklim ekolojisine uygun üzümsü meyvelerden biridir. Kış aylarında (-20,-25 ) dereceye kadar dayanır. Soğuklama ihtiyacı 7 derecenin altında 800-1700 saattir. Genel olarak kışları ılık geçen, yazları çok sıcak ve kurak gecen yerlerde Ahududu yetiştirilemez. Yeterli güneşlenme iyi sürgün gelişimi meyve kalitesi ve verimlilik sağlar. Çiçeklenme ve meyve dönemi sürekli yağışlar döllenme ve meyve tutumunu azaltır. Meyvelerin dayanıklılığı azalır.