Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Alaca yapraklı japon kurtbağrı ( Ligustrum Ovalifolium Aureum)

0 yorum

Çit bitkisi olarak kullanılacak en ideal bitkidir.
Yaprakları sarı alacalıdır.
Kesime dayanıklı olduklarından çitler için en uygun olan çalılardır.
Toprak ve konum açısından seçiçi değillerdir.
Yarı yaprak döker.
Soğuğa çok dayanıklı, çabuk büyüyen bir bitkidir.
Deniz yakınında da yaşayabilir.


Kurtbağrı, Zeytingiller (Oleaceae) familyasından Ligustrum cinsini oluşturan çalı veya küçük ağaçlara verilan ad.
Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve ülkemizde Karadeniz kıyı şeridi ile iç bölgelerde doğal olarak yayılış gösterir.
Besince zengin, çoğunlukla kireçli, ılıman ve humuslu topraklarda iyi gelişir. Ağır killi, çakıllı, kurak, kumlu ve kuru topraklar ile tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur.
Ilıman iklimli yerlerde optimal gelişim gösterir. Ancak soğuk iklim şartlarına ve kurak­lığa dayanıklıdır.
Kahve renkli tohumlar yarı küre görünümlü, ucu sivri ve 2-3 mm. büyüklüğündedir. Meyve içinde cilalı görünüşlü, 2 adet tohum bulunur. Ağustos-Eylül ayında olgunlaşan tohumların çimlenme yüzdesi düşük olup 1000 T.A. 20 gr.dır.
Makaslama ve budamaya son derece yatkındır. Canlı çit oluşturmaya uygundur. Ma­kaslanarak kolayca şekil verilebilir. Erken ilkbaharda veya çiçeklenmeden sonra, yaz sonu budanması uygundur.



Ekim-Aralık aylarında olgunlaşan meyveleri sürgün uçlarında, bezelye büyüklüğünde, üzümsü meyve durumunda, olgunlukta parlak siyah renkli ve bol miktardadır. Haziran-Temmuz ayında açan çiçekleri hermafrodit, beyaz ve keskin kokulu, 4-6 cm. bü­yüklüğünde ve tüpümsü olup salkımımsı kurullar oluşturur.
Yaz yeşili veya sıcak İklimlerde yarı hep yeşil yapraklar 4-6 cm. uzun, ters oval biçimli, uçları sivri veya küt, kenarları düz ve yumuşak, üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşil renkli ve tüysüzdür. Genç sürgünler yumuşak yeşil renkli ve tüysüzdür.
Tohumla üretim esastır. Tohumlar toplandıktan hemen sonra sonbaharda ekilebileceği gibi, rutubetli kumda + 4° C de 2-3 aylık soğuk katlamadan sonra erken ilk­baharda da ekilir. Yeşil çeliklerle erken ilkbaharda, yarı olgun odun çeliklerle yazın camekanda, sonbaharda sert çelikle ısıtmalı sera ortamında üretilir.
Kirli hava şartlarına, kent iklimine ve endüstriyel yörelere dayanıklıdır. Canlı çit tesisinde ve erozyon önlemede kullanılır. Su baskınlarına dayanıksızdır. Gövde üzerinde parlak lentiseller vardır. Sonbaharda yapraklar morumsu bir renk alır ama gösterişsizdir.


Kaynaklar: