Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kinoa (Quinoa) (Tahıl)

0 yorum


Ülkemizde henüz tanınmayan kinoa  2010 yılında bizimbahce.net forum sayfalarında meraklı üyelerimizce ele alınmış ve kinoa yetiştiriciliği yapmaya çalışmışlardır. Son zamanlarda popülerliği artan kinoa bitkisi çeşitli haber kanallarında ele alınmaya başlamıştır. Ülkemizde henüz kinoa nedir bilinmezken son üç yıldır Amerika’da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor.



KİNOA NEDİR ?

İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl ceşidi olan Kinoanın bir tahıl olduğuna inanılır, gerçekte pancar ya da ıspanakla aynı familyadan gelir, yani bir bitkidir, ama mut­faklarda bir tahıl gibidir ve karışık olmayan bir bakış açısıyla yaklaşılır. Son üç yıldır Amerika’da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor.

İşte kinoanın faydaları…



ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR 

NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli… Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun.

Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum, çinko içerir.


Protein oranı çok yüksektir; 100 gramında 13.10 gram protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursak; 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yaparsak pirincin protein içeriği %7.5, darının %9.9, buğdayın % 14′dür. Bazı kinoa türlerinin protein içeriği %20′ye dek ulaşabilir.

Kinoanın protein özelliği sadece miktarı ile sınırlı kalmıyor. Bu proteinler, çok yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyorlar. İnsan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriği sütünkine benziyor.

Yine, içerdiği kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin.

Yağ içeriği 100 gramda 5.80 gr; karbonhidrat içeriği de 100 gramda 69 gram.

Kinoa liften de zengin olup 100 gramında 6 gram lif var.

Kinoa gluten içermez ve bu onu önemli sayılacak bir hasta populasyonu için çok önemli bir alternatif besin yapar .



Kinoa Zirai ürünü olarak nasıl ve nerelerde yetişir ?

Kinoa da buğday gibi bitkiler sülalesinin çiçek açan bitkiler bölümünde sınıflandırılmış, ancak benzerlikleri burada bitiyor. Susam bitkisiyle aynı sınıftan ama farklı bir ‘dizi’ den geliyor. Kinoa esasen kaktüsler-sukkulentler bölümünün alt bölümlerinden birinde yer alıyor.

kinoa tropik, subtropik ve ılıman iklimlerde yetişebiliyor ancak toprağının suyu iyi süzdüren nitelikte olması gerekiyor. Çok yüksek irtifada, dağ yamaçlarında yetişebilmesi ise ziraati bakımından en önemli avantajı. Ancak diğer tahıl bitkilerine nazaran olgunlaşmak için nispeten uzun bir süreye ihtiyaç duyuyor. Güney Amerika dışında Kuzey Amerika topraklarının güneyinde de yetiştirilmeye başlamış.

Ekimi ilkbaharda, Ekim-Kasım aylarında (Güney yarıküreden bahsediyoruz) yapılıyor. Mor renkli tohumları hasat zamanı tarlaları mora boyuyor.

Kinoa tanelerinin kabukları nohut renginde olabildiği gibi, kırmızımsı, mordan fuşyaya dek değişen renklerde, veya kızılımsı ya da grimsi olabiliyor. Yaz sonunda kuruyan saplar köklenip demetleniyorlar.

ANADOLU İKLİMİNE ÇOK UYGUN 

“Kinoa” nın gübre ve su problemi yok. En iyi verimi rakımı 1000 ila 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü…

“Kinoa” makineli tarıma son derece uygun… “Kırmızı süpürge otu” görünümündeki “kinoa” nın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında. “Kinoa” nın 1 kilosunda yaklaşık 200 gram protein bulunuyor. Bu özellik bitkinin yüzde 20′ sinin protein içeriğine sahip olması demek… Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor. “Kinoa” başta “Konya Ovası” olmak üzere “Toroslar” ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve “Doğu Anadolu” nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.

Halen ziraat fakültelerimizde bu konuda çalışma yapılıyor mu bilmiyorum ama ABD Tarım Bakanlığı bu tahılın yüksek miktarlarda ithaline izin verirken olası bir krize karşı yaygın yetiştiriciliğini teşvik ediyor. Bugün 10 Amerikalı tüketiciden 5′i “Kinoa” nın ne olduğunu biliyor. Bir bölümü tercihen bu bitkiden hazırlanmış unları ve makarnaları tüketiyor.

“Kinoa” nın beslenmedeki üstünlüğü bir tarafa sağlığa da oldukça yararlı. Demir, magnezyum ve çinko açısından epey zengin…


Coleus (Kolyos-Kolyoz) Çiçeği

2 yorum


Kolyos çiçeği veya kolyoz çiçeği olarak telaffuz edilen coleus çiçekleri muhteşem dekoratif görünümlü yaprakları sayesinde yaprak güzeli çiçeği olarak ta bilinmektedir. Bu yazı dizimizde sizlere kolyos çiçeğini tanıtmaya çalışacağız. Bu sayede yaprak güzeli çiçeğinin bakımı, yaprak güzeli çiçeğinin özellikleri, yetiştirilmesi ve çoğaltılması konularını öğrenmiş olacağız. Umarım faydalı olurum.


Park ve bahçelerde kolyos çiçeği

Yaprak güzeli (kolyos çiçeği) bakımı en kolay süs bitkilerindendir. Yaz boyunca dışarıda ve ev içinde sorunsuz büyürler. İyi bir bakımla yaprakları daha da büyümekte ve dekoratif görünüm alarak kalitesi yükselmektedir. Uygun bir budama tekniği ile kolyos ağacı görünümü bile verebilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde kolyos ağacı için iki resim paylaşmak istiyorum.


Kolyos çiçeğinizi kışın güneşli ve uygun sıcaklıkta bir yerde bulundurmanız halinde güzelliğinden bir şey kaybetmeden yaşamaya devam eder. Uygun koşulları sağlarsanız kolyos çiçeğiniz uzun yıllar yaşayabilir. Ama kışın bu çiçeğinizi kaybetme riskiniz olabileceğinden kolyos çiçeğinizin tohumunu alıp saklamayı unutmayın. Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Solenostemon cinsine bağlı olarak birkaç türü ve kültivarı vardır. Süs bitkisi olarak Solenostemon Scutellarioides türü birçok çeşitleri ve kültivarlarıyla bütün dünyada sevilen bir süs bitkisi olmuştur. Tohumdan yetiştirilmesi kolay ve fidelerinin süratli büyüme özelliğinden dolayı park – bahçe süslemelerinde mevsimlik bir bitki gibi kullanılır.


Kolyoz (Coleus blumei)

Genel Özellikleri
Anavatanı Afrika ve Asya’nın tropik bölgeleri olan Kolyoz’un tabiatta 150 türü bulunur. C.blumei’ den başka yetiştiriciliği yapılan önemli süs bitkileri türü C. Thyrsoiedus’ tur. Yaprakları yeşil, kırmızı bronz, beyaz, pembe ve sarı renkli ve oldukça gösterişlidir. Çiçekleri sürgün uçlarında ve mavi renkli olan iç mekan süs bitkilerdir.

İklim İstekleri
Gelişme döneminde 15-18 C sıcaklık ister. Kışın 13 C ye ihtiyaç gösterir. Sıcaklığın 7 C nin altına düşmemesi gerekir. Kolyoz bitkilerinin istediği orantılı nem miktarı %60-70’ dir. Aydınlık ve güneşli yerlerden hoşlanır. Yoğun gölge yerlerde bulundurulduklarında yapraklarda yeşil renk yoğunluğunun arttığı görülür.

Toprak İstekleri

Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur.

Üretim Tekniği

Kolyoz bitkisinin üretimi tohum ve çelikle olur. Tohumlar Ocak-Mart aylarında ekilirler. Tohum kasaları 20-22 C’de ve yarı gölge ortamlarda korunurlarsa 14-20 gün içerisinde çimlenme meydana getirilir. Çelikler çiçeklenmemiş yan sürgün uçlarından 7.0-7.5 cm uzunluğunda Ağustos-Mart aylarında alınır. Alınan çelikler 7 kısım tınlı toprak, 3 kısım turba yosunu ve 2 kısım kum hacimce karıştırılarak har karışımın metre küpüne 500 g öğütülmüş kireç taşı ile 2.850 g özel John Innes karışımı yani 2 kısım parçacık büyüklüğü 3 mm olacak şekilde öğütülmüş boynuz ve tırnak unu (%13 N), 2 kısım kalsiyum fosfat, 1 kısım potasyum sülfat katılarak dikilir. Ortan sıcaklığı 16-18 C dolayında tutulmalıdır. Böylece çelikler 1-2 hafta içinde köklenirler.

Gübreleme

Her yıl 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirmesi yapılmalıdır. Her yıl Şubat-Mart ayları arasında haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre verilmelidir. Sulama yazın bol su verilmelidir. Sıcak ve kurak havalarda yapraklara sık sık püskürtme yapılmalıdır. Optimum nem miktarının düşük olduğu yerlerde bitki yapraklarını döker. Kışın bitkiye verilen su miktarı azaltılmakla birlikte saksı toprağının kurumamasına özen gösterilmelidir. Budamaİki yaşındaki bitkiler Şubat ayında 2/3 oranında kısaltılmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları

Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü, Kurşuni Küf ve Yaprak lekesi’ dir. Zararlıları ise Nematod, Beyaz Sinek ve Unlu bitler’ dir. Coleus (Kolyos-Kolyoz) Çiçeği adlı yazımızı faydalı bulduysanız ve beğendiyseniz lütfen aşağıda bulunan Facebook beğen butonuna basarak bu konuyu sevdiklerinizle paylaşın. Kolyos çiçeği bakımı ve daha fazla bilgiler için buraya tıklayarak forum sayfalarındaki ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.








2 comments

Yorum Gönder

Cedrus deodara Himalaya sediri

0 yorum


   Anavatanı; Himalayalar ve Afganistan’dır. Geniş ve düzgün piramit duruşlu 25 m kadar boy yapabilen ibreli bir ağaçtır. Sarkık alt dalları kendisine bir sarkaç görünümü ve heybetli bir görüntü oluşturur. 2-5 cm boyunda ibreleri vardır. Erkek kozalaklar 5-12 cm boyundadır. Dişi kozalaklar daha büyük ve uç kısımlarda olurlar. Hafif asitli toprakları tercih ederken, orta verimlilikteki her türlü toprakta yaşar. Aşırı nem ve uzun süren nemlerden zarar görürler. 




Ceanothus pallidus 'Marie simon' Kese çiçeği

0 yorum

   1,5 m boy yapabilir.  Yaprak döken, dik dallı,koyu yeşil oval yaprakları vardır. Haziran’dan Ağustos ayına kadar terminal salkımlar halinde pembe çiçekleri vardır. 


Caryota urens Yalnız fishtail palmiye

0 yorum


   Anavatanı; Güneydoğu Asya’dan Hindistan’a kadar olan tropik yağmur ormanları olan bir palmiye türüdür. Tek bir gövdeden oluşan bu bitki 12 m boy yapabilir. Üçgen şeklinde koyu yeşil yaprakları 3 m uzunluğa ve 60 cm genişliğinde olabilir. 2 m uzunluğunda dallardan aşağıya sarkak çiçeklerini haziran ayında oluşturmaya başlar.


Caryopteris clandonensis''white surprise'' (Verbenaceae) Karyopiteris/Karyopteris/Mavi sakal

0 yorum

    Göksel bluebeard 'Beyaz Sürpriz' sonbaharda yumuşak mavi çiçekler sunuyor. Bu dinç küçük çiçekli çalı oldukça olduğu gibi sert ve kuraklığa dayanıklı olduğunu. Bu 'Heavenly Blue', iki Asya türleri arasında çapraz kaynaklanan bir melez bir spor olarak keşfedilmiştir.Yaprak döken çalı, yuvarlak alışkanlığı bir tümsekleştirilmesi vardır ve düzensiz beyaz kenarlıklı birçok küçük, dişli yeşil yaprakları, her ile kaplı olur. Yeşillik ezilmiş varsa ışık naneli kokusu vardır. Sonbaharda, yapraklı çiçekler çok renkli kıvrımları ile kaplı hale kaynaklanıyor. Bunlar kitleler halinde tozlaştırıcıları çizmek, mavi havadar ve tatlı kokulu vardır.    Meyveleri küçük, kanatlı ve kolayca bahçesinde yeşerir tohum var.Bitki kısmi güneş ve iyi drenaj ile ortalama toprak dolu sitelerde bluebeard. Bu kök Hardy bu baharda yerden yeni sürgünleri bulunmaktadır olacak USDA Bölgesi 5. etmektir. Sıcak bölgelerde, kompakt ve temiz gelecek yılki büyüme tutmak için çiçekli sonra yere düşük sabit budanmış olmalıdır. Bu karışık sınırında güzel bir aksan tesisi yapar ve düşük bir süs yaz çit olarak sıralar halinde dikilmiş harika görünüyor.




CARPINUS (BETULACEAE) Gürgen/Adi gürgen

0 yorum


Trakya, Ege, Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yayılış gösterirler. 20-25 m boy, yuvarlak-geniş bir tepe yapar. Önce piramidal, sonra dağınık yuvarlak tepeli, kışın yapraklarını döken ağaçlardır. Kabuk gri renkli, ince ve düzdür çatlamaz ve gövde olukludur. Sürgünlere almaşlı dizilmiş uzunca yumurta biçimindeki yapraklar 7-10 cm büyüklüğünde sivri uçludur. Ilıman iklimlerde, bol güneşli-gölge yerlerde kuru-nemli ya da ıslak kireçli, ağır balçık ve kil toprakları üzerinde yetişirler. Güneşi severler. Budama ile şekil verilebilirler.


Carissa macrocarpa (Betulaceae) Natal eriği

0 yorum


Natal eriğinin gayet güzel, mumlu beyaz, yıldız şeklinde çiçekleri vardır. 5 cm çapında ve yaklaşık altı taç yaprağı vardır. Yoğun nem koşullarında oldukça aromatiktirler. Yılın herhangi bir zamanında görülebilirler ancak genellikle ilkbahar ve yaz aylarını tercih ederler. Kalın, parlak, koyu yeşil yaprakları vardır. Buna zıt olarak dokusu kayış gibidir. Bu kayış gibi doku uzunluk olarak 7.5 cm yi bulabilir. Çiçekler için çok güzel bir arka plan oluştururlar.
   Çekici, küre şekilli kırmızı meyveleri, 2,5 – 5 cm büyüklüğü bulabilir. Bunlar üzümsü olarak sınıflandırılabilirler. İnce, kağıt gibi kabukları vardır. Meyvenin içinde birkaç tane küçük tohum bulunur. Normalde meyveler tam olgunluğa ulaşmadan önce toplanır bu nedenle hafif ekşimsi tatlarını muhafaza ederler. Natal erikleri çeşitli yollarla hazırlanabilir. Genellikle jöle, şurup, pie ve tart yapımında kullanılır. Aynı zamanda turşusu da yapılabilir. Sos olarak hazırlandıkları zaman, et yemekleri ile mükemmel uyum sağlarlar. Yarı-tropil cranberry sosunu düşünün.
   Natal Plum, dikenli bir Güney Afrika çalısıdır, çit olarak veya kendi başına kullanılabilir. Değişik formda dalları ve parlak koyu yeşil yaprakları vardır, beyaz ve pembe çiçeklerle bezenir. Hızlı büyür ve çok geniş çapta ışık şartlarına dayanıklılık gösterir, iyi bariyerler, çitler yapar, manzarayı ve dipteki bitkileri az engeller. Kuraklığa ve rüzgara , tuza ve daha bir çok kötü koşullara (dondurucu soğuk hariç) dayanıklıdır, kökleri çok yayılmacı bir gelişim göstermez. Ancak optimum koşullarda, yüksek sıcaklık ve nemlilik gibi yaşarlarsa büyümesi son derece hızlı olur ve çeliklerin köklenmesi neredeyse tamamında başarıya ulaşır.Saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.
  Orijini:Güney Afrika - Amatumgulu (Zulu)
  Sıcaklık:Kışları ılık iklim ister.İç ortamlarda da başarıyla yetiştirilebilir ancak mantar enfeksiyonunun engellenmesi açısından hava akımının olduğu yerlere konulması tavsiye edilir.
   Dona karşı Toleransı / Dayanıklılığı: Özellikle genç bitkilerin korunması gerekir: -2 derecede yapraklar hasar görür,-4Cde ciddi hasarlar meydana gelir.
   Güneş isteği: Tam güneş (en az dört saat direkt gün ışığı) istese de hafif gölge koşullarında da olabilir.
   Toprak isteği(pH Gereksinimi):Kumlu ve iyi drenajlı toprakları tercih etse de toprak konusunda çok huysuz değildir. Kolayca uyum sağlayabilir.
   Su ihtiyacı:Orta. Yazları düzenli az su ihtiyacı vardır, kuraklığa ve biraz da tuza dayanıklıdır. Toprağın drenajı iyi olduğu sürece bol yağış aldığı durumlara da aldırış etmez.Eğer iç ortamlarda yetiştiriliyorsa zaman zaman spreylenerek ihtiyaç duyduğu nem sağlanmalıdır.
   Gübre:Büyüme esnasında her iki haftada bir Miracid uygulayın. Kış zamanında gübrelemeyi ayda bire azaltın.
   Budama :İlkbaharın ortaları ya da sonlarında, çiçeklenmenin ardından derin budama yapın. Bütün yeşil yapraklı dalları budamayın, bu dalların ölmesine neden olabilir. Bunun dışında budanan yerler daha canlı olarak çıkacaktır. Büyüme sırasında gerek olduğunda budamaya devam edin. Carissa hızlı büyür, özellikle de sıcak iklimlerde bu nedenle budama sık olabilir.
   Büyüme alışkanlıkları:Herdem yeşil çalı, gevşek bir küme görünümünde, 0.6 – 2.5 m yüksekliğe, 60-90 cm ile 2-3 m yaygınlığa ulaşabilir. Yükseklik çeşidine göre değişebilir, gövdeleri genellikle çatal biçiminde ve iğne gibi dikenlere sahip, sütlü özsuyu olan, kalın, oval, parlak koyu yeşil yapraklarla kaplıdır. Dikenleri iğne gibi, 1.5-2 cm büyüklüğüne ulaşabilir ancak yoğun yaprak tabakası altında görünmeyebilir. Dikenli yapısı ve çalı formu nedeni ile iyi bir çit vazifesi görür. Dikensiz varyeteleri de geliştirilmiştir. Düzenli budama ile şekli sabit ve düzgün tutulabilir. Hızlı büyüyüp yayılma yaptığı için sıkça budanmalıdır.
Aynı zamanda güzel bir bonzai türü de olabilir. Bonzaiye en uygun türler:
• Carissa grandiflora: Natal plum.
• Carissa macrocarpa: Natal plum, Christ's thorn.
   Çiçeklenme alışkanlıkları:Beyaz, güzel kokulu, yıldız biçimli çiçekleri vardır, büyüme dönemlerinde baştan başa 2.5 – 5cm i bulur. Renkleri Beyaz / Beyaza yakın. Bütün yıl çiçeklenir. Kokusu yasemine benzer.



   Meyve Alışkanlıkları:Yaz aylarında ve sonbaharda, bitki 5cm büyüklüğünde, yumurta şeklinde kırmızı meyveler verir, beyaz bir lastik görünümde ve tamamen olgunlaşmamışken tadı buruktur. Meyve olgunlaştığı zaman rengi kırmızıya döner, bu olgunlaştığı zamanda yenilebilir. Aynı zamanda reçeli vs yapılabilir. Meyvenin tadı cranberry’e benzer. Taze olarak tatlılarda, dondurmalarda, yoğurt, kek ve soslarda kullanılabilir. Aynı zamanda jöle ve/veya turşu şeklinde kavanozlarda korunabilir, derin dondurucuda dondurulabilir, kurutulabilir veya şişelenebilir.
   Saksı / Yer Değiştirme: Genellikle sadece sonbaharda ve kışın saksı değişimi önerilir ancak kimi zaman ilkhabar ortasından yaz ortasına kadar da dikilebildiği durumlar vardır. Kök budamayı minimum tutun. Drenajı iyi bir toprak kullanın. Kök çürümesi riskine karşı sulamayı az ve dengeli yapmak gerekir.
   Zararlılar ve hastalıklar:Mantar enfeksiyonuna karşı hassasdır. Örümcek mitleri ve kabuklular genel problemleridir. Bunun dışında genellikle çok güçlü bir bitkidir.
    Diğer:Kuşlar için çekicidir. Yuvalama konusunda formları nedeni ile tercih ederler.
    Tehlikeleri:Bitkinin bazı parçaları yenildiği zaman zehirli olabilir
Bitkinin dikenleri ve keskin uçları vardır, taşırken ve tutarken ekstra dikkat gösterilmeli





Carica papaya Kavun ağacı

0 yorum


   Anavatanı; Güney Meksika ve Orta Amerika dır. Yapraklar derin loplu 20-30 cm uzunluğunda koyu yeşil renktedir. Bu ağaçların en fazla 8 yıl ömürleri vardır. Meyveler 40-50 cm büyüklüğünde yaklaşık 5 kg gelmektedir. Meyveler B ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. En fazla -2 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Tam güneşli ortamlarda yetişir.





Capparis spinosa (Capparidaceae) Kapari/Kapari çiçeği

0 yorum


    Kapari bitkisi Bahar aylarında morumsu beyaz renkli çiçekler açan, dikenli, yere yatık çalı görünümlü, çok yıllık bir bitkidir.      
   Kapari bitkisi kebere, gebreotu ve kedi tırnağı olarak da bilinir. Protein ve vitaminler ile tanen, flavon glikozitleri ve karbonhidratlar içerir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişen kapari bitkisi, Ülkemizde bol miktarda yetişmektedir. Ülkemizde gebere otu olarak bilnir ancak çok olmasına karşın bilinmemekte ama . Gençleştirici ve “afrodiziak”- cinsel gücü arttırıcı- etkisi de keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve 
    
    Amerika da vazgeçilmez bir çeşni olarak yemeklerde kullanılmakta ve özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak tüketilmektedir.Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin olmasını sağlamaktadır. Kapari, Türkiye’de en çok Çorum’un Osmancık ilçesinde tanınırken, Muğla ve yöresinde de doğal ortamda yetişiyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeren kapari, zengin enerji kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada100 gramçiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 miligram fosfor, 9 miligram demir, 24 miligram protein, 12 miligram selüloz ve 2 miligram lipid tespit edilmiş ve gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan kapari, çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olurken, yangına dayanıklılığı ile dikkat çekmiiştir.


CAMELLIA (THEACEAE) Kamelya/Japaon kamelyası /Kış gülü/Kamelya çiçeği (ağaç)

0 yorum

    Uzak doğu ve Asya da yayılış yaparlar. Yaprak dökmeyen küçük ağaç formundadırlar. Güle benzeyen, düz veya katmerli yaprakları vardır.Beyaz, pembe ya da kırmızı renklerde çiçek açarlar. Çiçeklenme zamanı ilkbahar olup bazı türleri kışın çiçek açarlar.




Calycanthus floridus (Calycanthaceae) Kalikantus/Kadeh çiçeği

0 yorum


   Katlı Betsi kokulu ve kalıcı bitki severlerin tam aradığı bitkilerden biri. Hızlı gelişen, tohumdan yetiştirildiğinde zamanla görkemli bir bitkiye dönüşen, çalı formu yüksek; kokulu bir bitkidir.

   Eskiden yatak odalarının penceresi altına dikimi yapılır, sabahları kokusuyla uyanılırmış. Tatlı kokusu tüm odaları dolduran ve şarap rengi çiçekler açan bitkinin çiçekleri gömlek ceplerini süsler ve hafta sonu yürüyüşlerinde karşılaşılan tanıdıklara dağıtılırmış. Çiçekler tüm gün hoş kokular yaymaya devam ederken, insanlar içlerine bu kokuyu çekmeye doyamazmış.

   Ancak pek çok klasik bitki gibi tatlı Betsi, botanik adıyla calycanthus floridus bahçelerde bir zamanlar onun olan tahtını geri almak için dönüyor. Hoş kokusuna, kesme çiçek olarak da kullanılan çiçeklerine doyamayacaksınız.

Yazın koyu yeşil ve sonbaharda altın sarısı renklenen yaprakları, baharatlı ve aklı baştan alan hoş kokulu yaz boyu açan çiçekleri ile eşsiz bir bordür ve peyzaj bitkisidir.

Çimlendirme orta derece tecrübe ister. Zahmetsiz bir bitkidir. Neredeyse hiç böcek yapmaz ve zararlısı yoktur. Oldukça dayanıklıdır. Kuraklığa, verimsiz ya da killi toprağa dayanımı yüksektir. Dona ve kış şartlarına dayanıklı olduğu gibi, kıyı şeridimizdeki aşırı sıcak ve kurak dönemlere de uyum sağlar. Çiçeklenme baharda başlar ve yaz boyu sürer. Bitkinin yaprakları da kokulu olup, kırılıp elinize sürtüldüğünde havaya hoş bir koku yayar.




Callicarpa bodinieri''profusion'' Mor inci (çalı)

0 yorum


  Anavatanı Çin'dir.Yaprak döken,yoğun çalı;ana dalları dik,çok sayıda yatay dallanma görülen bir bitkidir.Lila renkli çiçekleri cılızdır.Bunları mavi-mor çok dekoratif ve ekimden acak ayına kadar uzanan meyveleri izler.Çok rustiktir ve toprak konusunda seçici değildir.




Acer saccharinum 'Wieri' İnce yapraklı şeker akçaağacı

0 yorum


   Anavatanı; Amerika’dır. Yaprak döken bir ağaçtır. Duruşu dik ve devamında aşağıya doğru hoş bir şeklide sarkan alt dallarıyla yelpaze şekilde üst form yaratarak genişleyen üst dallar ağaç formunu oluşturur. Derin çizgili sonbaharda sarı ya da kırmızı yaprakları vardır. Hem kuru hem nemli topraklarda yetişir. Çevre kirliliğine ve budamaya dayanıklıdır. 


Acer platanoides 'Globosum' Top akçaağaç

0 yorum


   Anavatanı; Belçika’dır. 7 m ye kadar boylanabilir. Doğal olarak kompakt yapılı küre şekilli bir taç oluşturur ve ağaç yaşı ilerledikçe taç sivrileşir. Yapraklar ilk göründüğünde hafif pembe,sonra koyu yeşil,sonbaharda sarıya bürünürler. Toprak istekleri bakımından Acer platanoides bakımından aynı özellikleri taşır.  




ACCA (FEİJOA) (MYRTACEAE) Kaymak ağacı/ Brezilya guajabosu

0 yorum


  Anavatanı Brezilya'dır.Gri-yeşil,altı beyazımsı renkli herdem yeşil yapraklı yoğun bir çalı türüdür.Haziran-Temmuz'da çiçek açar.Ekim-Kasım'da olgunlaşan yenilebilir meyveleri vardır.Kuraklığa ve deniz rüzgarlarına karşı dayanıklıdır.Budamaya elverişlidir.




Abies nordmanniana Doğu göknarı/Uludağ göknarı/Doğu Karadeniz göknarı

0 yorum


40-50 m boya ulaşan, geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır. Alt dalları yanlara doğru yatay yönelir ve hafifçe aşağıya doğru sarkar. Yan sürgünlerin ucunda 4 adet reçinesiz tomurcuk bulunur. Bu tomurcuklardan 3 tanesi aynı düzlemde, dördüncüsü altta olmak üzere dört adet sürgün gelişir ki Abies alba'ya kıyasla daha sık dallıdır. Genç sürgünleri yeşilimtrak-sarı renkli olup üzeri kısa, sık, esmer tüylerle örtülmüştür.

İğne yapraklar 2-3,5 cm uzunluğunda, parlak koyu yeşil renkte, uç kısımları kertikli veya küt, alt yüzlerinde belirgin iki stoma bandı bulunur.

Ortalama olarak 15-16 cm uzunluk ve 5 cm çapındaki kırmızı-kahverengi kozalaklarda dış pullar, iç pullardan (karpel) daha uzundur, çoğunlukla bol reçinelidir. Kozalaklar dal üzerinde dik dururlar ve kozalak pulları döküldüğünde geriye ince bir eksen kalır.


ABIES (PINACEAE) Göknar/Köknar (ağaç)

0 yorum


    Kuzey yarımkürenin serin bölgelerinde 50 m’ye kadar boylanabilen piramit formlu, çok sık dallanma yapan herdemyeşil bir ağaçtır. Alt dalları hafifçe aşağıya doğru sarkar. İğne benzeri koyu yeşil renkli yapraklar sarmal dizilmiştir. Alt yüzeylerinde belirgin iki stoma çizgisi bulunur. Uçları küt veya çentiklidir ve kozalaklar dal uçlarında oluşur. Ilıman iklimleri severler ve kireçli topraklardan hoşlanmazlar. Yağmurlu ve serin yaz ayları boyunca yüksek nispi nemde iyi gelişirler. Işık istekleri azdır ve gölgeye dayanıklıdırlar. Türkiye’de endemik olarak yetişen türleri vardır. Park, bahçe ve yol ağacı olarak yetiştirilirler.


Cornus florida 'Rubra' Kırmızı florida kızılcığı

0 yorum


Yaprakları kırmızı renklidir. Sonbaharda kırmızı, koyu yeşil yaprakları vardır. Nisan-Mayıs ayında pembe çiçeklerini açarlar. Diğer Özellikleri ile C. Florida ile aynıdır. 




Cornus florida Florida kızılcığı

0 yorum


Anavatanı; Kuzeydoğu Amerika dır. Dik duruşlu, çok dallı yaprak döken büyük çalı veya ağaççık halindedir. 8-15 cm boyunda oval, yumuşak yeşil yapraklar, sonbaharda muhteşem bir morumsu kırmızıya dönüşürler. Nisan-Mayıs ayında çiçeklenir. Küçük çiçekler yoğun bir  şekilde bitki üzerinde kümelenir. Bu çiçekleri canlı kırmızı meyveler takip eder. Kireçli olmadığı süre içerisinde normal verimlilikteki her tür toprakta yetişirler. 


Cornus alba 'Sibirica' Kırmızı gövdeli kızılcık

0 yorum


Dallarının kabuğu mercan kırmızıdır. 4-8 cm boyunda oval, canlı yeşil, ters yüzleri mavimsi yapraklar sonbaharda sarı veya kırmızı güzel bir renge bürünürler. Yaprak döktükten sonra bile kırmızı gövdeleri ile güzel bir görüntü oluşturur. Grup halinde ya da tek tek kullanıma uygundur. 


Cordyline australis Lahana ağacı/Kordilin

0 yorum

Anavatanı; Yeni Zelanda dır. Zamanla alttan başlayarak kuruyup dökülen yapraklarla kaplı, gençken yumuşak zamanla sertleşen silindirik gövdeli herderm yeşil ağaçlardır. Mat kahverengi kalın bir kabukla korunan gövde odunsulaşmaya ve kalınlaşmaya başlar. Yapraklar yumuşak yeşil renkli ve sapsızdır. 1 m uzunluğunda ve 8 cm genişliğindedir. Çiçekler temmuzdan ekime krem beyaz ya da mat lila renkli, kokulu çiçeklerden oluşan, 1,20 m ye kadar uzunluktaki büyük termal salkımlar halindedir. Çiçekler sadece yetişkin bitkilerde oluşurlar. İyi drene edilmiş ve çok kalkerli olmadığı sürece özel bir toprak ihtiyacı yoktur. 




Cephalotaxus harringtonia''fastigiata'' (Cephalotaxaceae) Yalancı porsuk

0 yorum



  Anavatanı Kore ve Japonyadır.Dik dallarıyla çalı duruşlu ibreli gövdeden az ayrıktır.Adi porsuk ''fastigiata''ya çok benzer fakat daha açıktır ve yaprakları daha büyüktür.Yapraklar:spiral biçimli iğneler 6 cm'ye kadar uzun ve parlak yeşil renklidir.Kuru olmadıkları ve iyi drene edildikleri sürece,tarım arazilerinin büyük bölümünü tolere eder.Sıcak iklimlerde yarı gölgeli ortam tercih edilmelidir.Serin ve nemli iklimlerde doğrudan güneş daha iyidir. 


KAYNAK:By EyyupK


Centaurea ragusina Sevgi çiçeği

0 yorum


Anavatanı; Hırvatistan dır. 35-40 cm boyunda yaprak rengiyle dikkat çeken bitkidir. Yaprakları saplı ve gri renktedir. Temmuz-Ağustos aylarında açan sarı renkli çiçekleri gri yapraklarıyla dekoratif görüntü oluşturur.  Kumlu toprakları sever. Ancak toprak nemli olmalıdır. Bol güneşten hoşlanırlar. Tuza oldukça dayanıklıdır. Deniz kenarlarında, bahçelerde ve renk etkisi yapılmak istenen yerlerde gruplar halinde kullanılabilir. 


Cedrus deodora''golden horizon'' Sarı himalaya sediri

0 yorum


Çamgiller (Pinacaeae) familyasından olan toros sediri toroslarda yaygın olarak bulunduklarından ve Lübnan'da sayısı oldukça azaldığından toros sediri isimi daha sık kullanılmaktadır. Ayrıca Katran ağacı olarak bilinen toros sediri Lübnan'ın bayrağında bulunur. 1000 yıl kadar yaşayabilen bu ağaçlar porsuk, çınar, meşe ve ardıç ağaçları ile beraber ülkemizin anıt ağaçları arasında yer almaktadır. Ülkemizde 1000 yaşında 2 metre çap ve 40 metre boyunda örnekleri vardır. 

Genç dalları hafifçe yukarıdadır ancak yaşlı dalları yataydır. İğne yaprakları 1.5-3.5 cm koyu yeşil, sert, sivri ve oldukça batıcıdır. 

Toprak ve hava bakımından fazla seçici değildir. Yaşlı ağaçların görkemli görünümü vardır bu yüzden büyük park ve bahçeler için uygundur. 

Tohum, aşı ve çelikle üretimi yapılır. En iyi tohum atlas sedirinden elde edilir. Tohumları yağlı olduğundan dolayı uzun süre saklanamaz. Tohumları dinlendirme yapılmadan ekilmesi gerekir, ekmeden önce 10-12 saat suda bekletilirse daha iyi verim elde edilir. Mavi atlas sedirlerinden tohumlarının ekilmesiyle elde edilen fidanların hepsi mavi olmasada belirli oranda mavi fidanlar elde edilir. Tohumlar ilkbaharda ekilmelidir uygun şartlar sağlandıysa 15-20 günde çimlenme olur. Reçineli ağaç olduğu için ekilen çekilen tutması oldukça zordur. Çelikler sonbaharda ekilmelidir.

Birçok kültür formu mevcuttur. Mavi - yeşil, sarı - yeşil, gümüşi yapraklı olanları ve sarkık (pendula) dallı kültivarları mevcuttur. Kültür formlarının üretimi aşı ile mümkündür. Altlık olarak himalaya sediri kullanılabilir. Aşı yanaştırma veya yarma yöntemleriyle yapılabilir.


Cedrus deodara Himalaya sediri

0 yorum


Anavatanı; Himalayalar ve Afganistan’dır. Geniş ve düzgün piramit duruşlu 25 m kadar boy yapabilen ibreli bir ağaçtır. Sarkık alt dalları kendisine bir sarkaç görünümü ve heybetli bir görüntü oluşturur. 2-5 cm boyunda ibreleri vardır. Erkek kozalaklar 5-12 cm boyundadır. Dişi kozalaklar daha büyük ve uç kısımlarda olurlar. Hafif asitli toprakları tercih ederken, orta verimlilikteki her türlü toprakta yaşar. Aşırı nem ve uzun süren nemlerden zarar görürler. 


Cedrus deodora ''aurea'' Altuni himalaya sediri

0 yorum


   8-10 metre boy yapabilen herdemyeşil bir sedir türüdür.En dikkat çekici özelliği altın sarısı ibreleridir.Genelde 4-5 metre kadar yanlara büyüme eğilimdedirler .Parlak sarı renkleri baharda ilk sürgünlerle daha belirgin olurken yaza doğru renkleri yumuşar .Genelde bol güneşli yerlerde iyi gelişim gösterirler.Bazı sedir türleri gibi çok hızlı büyümezler.




Boophone disticha (AMARYLLİDACEAE) Zehir ampul/Boğaz göz çiçeği

0 yorum


  Bir çok ödüllendirici soğanlı bitki olarak her yerde sahil boyunca veya bir yarı-kurak alanda, bir yaz ya da kış yağış bölgede, Güney Afrika'da yaşayan, bahçenizde boğaz göz çiçek deneyin.

Açıklama
Bu yerden kuru ölçeklerde kalın bir örtü ile çekici, yaprak döken soğanlı bir bitkidir. Bu kadar kısa neredeyse zemin seviyesinde, ampul doğrudan büyümeye görünür kaynaklanıyor üzerinde büyük, yuvarlak kafaları bazen. Çiçeklerin rengi kırmızı pembe tonları arasında değişir ve tatlı (Temmuz-Ekim) kokulu edilir.

Tohum başıpedicels (çiçek sapları) büyük Tohum başı oluşturmak için çiçekli sonra uzamış. Bu scape (sap) üstündeki kırılır ve tohum dağıtma veld genelinde tumbles.

grimsi yeşil yapraklar göze çarpan bir fan düzenlenmiş, dik ve genellikle çiçekli sonra üretilmektedir. Bu bahar çiçekli türler çiçek kışın herhangi bir su almaz olsa bile. ampul çok zehirlidir .

Dağıtım 
Boophone disticha yaygın Güney Afrika ve tropik Afrika'da tüm illerde dağıtılır. cins, beş ya da altı türün oluşur ve tropikal Afrika'ya Güney Afrika boyunca dağıtılır, ancak B disticha en yaygın ve çoğunlukla yaz yağış bölgede oluşur.

Adı ve tarihi yönü
adı Boophone Yunanca türetilmiştir bous , öküz, ve telefonu ampul zehirli özelliklerine atıfta, ölüm. özel isim disticha yaprakları fan şeklinde dik gelir.

Ekoloji
, büyük, yuvarlak, mis kokulu Eğer çiçekleri çiçekleri döllemek arılar ve sinekler, çekmek. bitkiler de karıncalar tarafından ziyaret.
Kullanır ve kültürel boyutları konularının 
Boophone disticha Bushman bir kez oklar için zehir kullanılan örneğin birçok tıbbi kullanımları vardır, ve geleneksel şifacılar ağrı ve yaraları tedavi etmek için kullanın. Bitki parçaları, çeşitli rahatsızlıkları tedavi için bazı Afrika kabileleri tarafından ve bazı Avrupalılar tarafından kullanılmaktadır. ampul 'nın dış kaplaması, çıban ve apseler uygulanır. Taze yaprakları yaraların kanamayı durdurmak için kullanılır. bitkiler sığır ve koyun zehirli olduğu bilinmektedir. isim boğaz göz çiçek, bir kişinin sınırlı bir alanda açık çiçek maruz kalırsa gerçeği ifade eder; bu boğaz gözlere ve hatta bir baş ağrısı neden olabilir.Bu bitki iyi drene, kumlu topraklarda tam güneş ve ayrıca kayalık alanlarda büyür. türler bu kuraklık duramaz rağmen, bu don gibi değil, bir korunan alanda dikilmelidir. Ampul şekilde dikilmelidir boyun ve yerden ampul gösterinin bir parçası. bitkiler iyi drene, kumlu topraklarda ve sert zeminde eşit derecede iyi büyümek gibi görünüyor, ama onlar taşındıktan sonra çiçek uzun zaman alabilir. Onlar oldukça büyük olana kadar ampuller çiçek üretemezler.