Capparis spinosa (Capparidaceae) Kapari/Kapari çiçeği

0 yorum


    Kapari bitkisi Bahar aylarında morumsu beyaz renkli çiçekler açan, dikenli, yere yatık çalı görünümlü, çok yıllık bir bitkidir.      
   Kapari bitkisi kebere, gebreotu ve kedi tırnağı olarak da bilinir. Protein ve vitaminler ile tanen, flavon glikozitleri ve karbonhidratlar içerir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişen kapari bitkisi, Ülkemizde bol miktarda yetişmektedir. Ülkemizde gebere otu olarak bilnir ancak çok olmasına karşın bilinmemekte ama . Gençleştirici ve “afrodiziak”- cinsel gücü arttırıcı- etkisi de keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve 
    
    Amerika da vazgeçilmez bir çeşni olarak yemeklerde kullanılmakta ve özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak tüketilmektedir.Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin olmasını sağlamaktadır. Kapari, Türkiye’de en çok Çorum’un Osmancık ilçesinde tanınırken, Muğla ve yöresinde de doğal ortamda yetişiyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeren kapari, zengin enerji kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada100 gramçiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 miligram fosfor, 9 miligram demir, 24 miligram protein, 12 miligram selüloz ve 2 miligram lipid tespit edilmiş ve gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan kapari, çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olurken, yangına dayanıklılığı ile dikkat çekmiiştir.