Yeteri kadar potasyuma sahip olmayan bitkiler dondan daha fazla zarar görürler. bu durum bitki hücrelerinde yeteri düzeyde suyun bulunmaması ile ilişkili olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Yeteri kadar potasyum içeren bitkilerde don zararının az olması çözünebilir karbonhidrat miktarının fazla olmasına dayanılarak açıklanmıştır. Yani, çözünebilir karbonhidratlar hücre suyun donma noktasını düşürdüğünden donma olayından bir miktar kaçılmış olunmaktadır.
Potasyum Soğuğa Dayanıklılığı Artırır: Yeteri kadar potasyum
alamayan bitkilerin dondan daha fazla etkilendikleri ve zarar gördükleri
saptanmıştır. Uygulanan potasyum miktarına ve dolayısıyla yaprakların
potasyum içeriklerine bağlı olarak patates bitkisinde don zararlanması önemli
derecede azalır (Çizelge 3).
Çizelge 3. Don zararına karşı potasyumun patates bitkisi üzerindeki
etkileri (Grewal ve Singh, 1980).
Uygulanan Potasyum
(kg/ha) Yaprakların K içerikleri
(mg/g kuru ağırlık) Dondan zarar gören yaprak
oranı %
0 24,4 30
42 27,6 16
84 30 7
(Çizelge 3)
Not: Potasyum endüstride don çözücü özelliğinden faydalanılmaktadır.(Donma noktası düşürücü.)(Potasyum asetat ,potasyum nitrat, vb...).Potasyum hidroksit (KOH) elektriği iyi ileten bileşiktir.Potasyum (K +) elektrolit kaynağıdır.İnsan vücuduna etkisi Kasların çalışması, sinir uyarımı, vücudun su dengesinin sağlanması,sinir veya kasların kasılmasına yardımcı olmak için elektrik yükünü taşımada, tansiyonu düzenlemede, kalp ve böbreklerin düzgün çalışmasında önemli rol oynar. Araştırmalar, potasyum alımının artırılmasıyla damar yaşlanmasının azaltılabileceğini gösteriyor.Hücreler içinde bulunan katyon madenlerin en başında yer alır. Hücredışı sıvılarda en çok sodyum, hücre içinde en çok potasyum bulunur. Potasyum, hücreler içindeki ozmotik basıncın korunmasına katkıda bulunarak hücre içindeki sıvının dışa kaçmasının önlenmesini sağlamaktadır. Hücre içinde fazla düzeyde potasyum bulunması aynı zamanda hücrelerdeki protein sentezi için de gereklidir.Hücre içi sıvıların en önemli katyonu potasyumdur. Besin olarak aldığımız potasyum kaynağı, besin olarak yediklerimizin hücre materyalidir. Potasyum* incebağırsakta plazmadaki dolaşan nicelikleriyle orantılı olarak emilir. Hücre dışı sıvılardaki potasyum vücuttaki tüm dokuları dolaşır ve bazıları üzerinde önemli etkiler gösterir. Özellikle kalbin depolarizasyonu ve kasılması gibi Burada insana yaptığı etkiyi anlatmamız bitkinin de aynı şeyleri yaptığını saptamak.Rabbim bu bitki komplekslerinin aynı paralelde İnsanla da ilişkili çalışma ve örnekleriyle doldurmuş araştırmacılar bazı konuları araştırırken gözlerinin önünde ki şeyleri kaçırmakta.