Öncelikle bahçe toprağınıza ilk yapmanız gereken şey bir toprak testidir. Toprak analizi sonuçları, toprağa pH'ını düzenlemek için ne eklemeniz gerektiğini ve eksik besin maddelerinin koyulması sonucunu verir.
Organik materyalce zengin toprak bitki yetiştirmek için en iyi ortamdır. Bahçe işleri sezonunun başında toprakla kompostu karıştırmak iyi bir bahcivanlık pratiğidir. Toprağın fiziksel durumunu düzeltir, daha iyi drene eder, nem kaybını öner ve havalandırmayı da düzenler. Kompostla zenginleştirilmiş toprak bitki besin maddeleri içerir ve kompost gübre görevi görür.
Ö zel bitki gereksinimleri için bazı ek besin maddeleri, gübreler ve katkı maddeleri koymanız gerekebilir. İç mekan için ayrıca dış mekan içinde yarasa ve guano** gübresi hızlı ve yavaş salınım bitki besini sağlar. Kemik tozunda da yüksek miktarda fosfat bulunur ve soğanlı bitkiler ve kök sebzeler için faydalıdır. Kan tozu nitrojence zengin hayvan kanıdır ve yeşil yapraklı bitkileri hacimlendirir. Ayrıca sıçanların, sincap ve geyikleri kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Pamuk tohumu artığı yüksek nitrojen içerir, yavaş salınımlı bir gübredir ayrıca toprağa organik madde katkısı da yapar.
Üst toprağı sererken önlem olarak toprağa Mısır gluteni serpebilirsiniz. Ayrık otunun ve diğer küçük yabani otlarının kontrolu için.Bu preparatı tohumlar filiz verirken eklemelisiniz. topraktaki çürüntülerden nitrojen çıkmasını sağlayacaktır. Müshil olarak kullanılan İngiliz tuzu (Epsom salt) da magnezyum sülfattır magnesyum ve sülfür de iyi çözücülerdir. Magnezyum bitkinin klorofil üretimi için ana maddedir, bitkinin bol yapraklı ve yeşil olmasını sağlar. Tohumların filizlenmesine yardımcı olur ve fosfor ve nitrojen alımını artırır.
Balık bulamacı, tozu ve artığı da birçok yavaş salınımlı mikrobesin maddesi içerir. Akuatik bitki ürünleri deniz minerallerince zengindir ve iz elementler, aminoasitler, vitaminler ve hormonlar içerir. Bunlar iç mekan bitkileri, ev bitkileri, dış mekan bitkileri , filizler ve yerinden başka bir yere taşınmış (şaşırtılmış) bitkiler için iyidirler.
Mikoriza bitki kök hücreleriyle birlikte çalışan faydalı bir mantardır, besin maddesi ve nem sağlamada bitki için kritik öneme sahiptir. Osmocote yavaş salınımlı reçine içerikli gübre olarak kullanılır.
Birçok bahçeci bahçesinde oduntalaşı ve odun parçacıkları kullanmayı tercih eder fakat odun talaşı çürüntüsü sadece çimlere ve bahçenin yüzeyine serpilmelidir. Odun külleri fosfor ve potasyum içerir fakat alkalidir bu yüzden asidik ortam seven bitkilerin etrafında kullanmaktan kaçınılmalıdır.(Açelya gibi)
Kırmızı solucanlar, kırmızı solucan toplulukları oluşturur ve bu toprağın su tutma kapasitesini çok artırır. Besin katkılı su toprağa verildiğinde bu ortamda besin verimli tutulur ve peyzaj , ev bitkileri açısından çok faydalıdır.
Şunu her zaman göz önüne almalıyız; bahçemizin toprağını ekim-dikimden önce hazırlamak daha sonra yapılacak çalışmalar için bize enerji ve zaman kazancı olarak geri göner.
Mısır gluteni: Mısır lifi, mısır şurubu,arındırılmış yağlar ve protein ihtiva eden bir karışıma sahiptir. Pek çok rasyonla uyumludur ve iyi bir sindirilebilirliği vardır.
Hedef bitkiler öncelikle küçük numaralı seribaşı yıllık ve çok yıllık otlar içerir. Çimenler içinde en sık kullanılır, sıra bahçeler ve alanlara uygulanabilir.
Mısır gluteni (10-0-0 NPK değer) bir organik azot kaynağı olarak zamanla parçalanır.
CGM Proteinler, bitki öldürme, yeni çimlenmiş tohum kök oluşumunu engellerler. Uygulamalar, CGM, mevcut ve tohum çimlenme kadar etkili olacak şekilde zamanlanmış olmalıdır.
Guano: Esasen penguen ya da karabatak gibi deniz kuşlarının dışkılarından oluşan bir madde. 19. YY.da tarımda çok popüler olan bir gübredir.
Kökeninin doğal ve organik olmasına rağmen tarımsal üretimde kullanılan ilk yapay gübrelerden kabul edilir. 1840'tan sonra Justus Von Liebig'in teşvikleri ile kesin olarak kullanıma geçmiştir.
Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk