Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mavi echium fastuosum(mavi çiçekli çalı sazı)(echium fastuosum - pride of madeira)

0 yorum



Hodangiller’e ait bir familyadır.Dünyada 100 cins ve 2000 kadar türle tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerde yayılmış olan bitkinin Türkiye'de 34 cins ve 300’den fazla türü bulunmaktadır. Yani Akdeniz iklimimize uygun bir bitkidir.Resimlerini gördüğünüz Madeyra, türün en nadide örneklerinden biri olup tohumları çok değerlidir.Ülkemiz şartlarında yetişebilen bitkinin boyu 2.5 metreye genişliği 2 metreye ulaşabilir. Görkemli yapısı, ender bulunuşu, bahçenizi dikkat çekici kılar.Tüm bahar boyunca mordan, laciverte ve maviye muhteşem çiçek açan bitkinin çiçekli sap boyu 60 cm. gibi akıl almaz büyüklüğe ulaşır. Bahçenin köşesine ya da giriş yolunun iki yanına dikilebilir.
Filizlenme süresi 3 gün ile 24 gün arası olan bitki, filizlendikten sonra baharla birlikte kalıcı yerine alınabilir. Bakımı kolay çok gösterişli nadide bir bitkidir. Çok az ya da neredeyse hiç su istemez, kök sistemi çok gelişkin olan bitki, suyun çok değerli olduğu şu günlerde özellikle kurak alanda yetişme yeteneği ile daha da ön plana çıkmaktadır.
Ekim ve Çimlendirme
Kolay çimlenir ve ön uygulama istemez. Bahar aylarından başlayarak Yaz başına dek ekimi yapılabilir. Aynı şekilde sonbahar ekimlerinde toprak nemini korumak daha kolay olduğundan bitkinin ilk tutunma aşaması daha rahat atlatılabilir.
Bakım ve istekleri
Geçirgen havalandırılmış bahçe toprağında sağlıklı gelişim gösterir. Güneşli ,rüzgardan korunaklı bir yerde hızlı gelişim gösterir erken çiçeklenir. Drenajı yüksek - çok yüksek- toprak ister. Aşırı nemden hoşlanmaz.
İdeal dikim ve yetiştirme yeri
Saksı yetiştiriciliğine uygundur. Bordürler, çiçek tarhlarına ekimi yapılır. Merkez bitkisi olabilir, ikinci yıl çiçeklenir. Geniş alana ihtiyaç duymaz.
Ekim zamanı   :           Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Dikim yeri       :           Bordür ve Tarhlar
Özelliği           :           Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım ister
İklim ve konumu        :           Güneşli, Sahil kesimi, Dona dayanıklı, Kuraklığa dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı    :           İlkbahar, Yaz
Çiçek rengi     :           Mavi

Türüne göre    :           saksı ve çiçek tarhı







Tohum Çimlendirme Resimleri