Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına ,Selluka , Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli , en gösterişli sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri , tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesime gelebilir.
Tohumdan çimlenip filizlenen selluka Haziran ayı ortasına dek gelişimini yavaş sürdürür. Bu döneme dek 1-2 karış uzunluğu geçmeyebilir. Zira gelişimi için toprak ısısının yükselmesini bekler.
Haziran sonuna doğru, tohumdan çimlenen selluka hızla gelişmeye hatta günde 30 cm boylanmaya başlar. Sezon sonuna doğru 3 - 6 metre boya ulaşan bitki, tohumdan ekildiğinin ilk yılında çiçeklenir. İzmir gibi ılıman kuşakta olanlar yıl boyu dış mekanda yetiştirebilirsiniz. Kışın donlardan koruyunuz.
İklim kuşağı: 8-10 * Kuşak dışındaki bölgeler sellukayı saksıda yıl boyu yetiştirebilir. Selluka kış girişinde topraktan 1.5 metre yukarıdan budanır ve kolaylıkla kış aylarını geçirmek üzere dondan korunaklı bir yere alınabilir. Takip eden yaz yeniden sürecek ve daha da gelişerek çiçeklenecektir.
Dış mekanda , kışın köklerini dondan korumanız gereken Selluka ,fazla bakıma ihtiyaç duymadan 10-15 yıl aynı yerde yaşar. Toprak seçmez, geçirgen verimli toprakta daha çabuk gelişim gösterir. Güneşli ya da yarı gölgede rahatlıkla yetiştireceğiniz Selluka , tohumdan çok kolay yetiştirilir.
Nasıl çimlendirilir ?
Detaylı çimlendirme bilgisi ayrıca gönderilecektir.
Selluka tohumlarının kalın bir kabuğu vardır. Bir tırnak törpüsü yardımıyla tohumun herhangi bir köşesinden kabuğunu inceltmeye başlayın. Sık sık kontrol edin. Ne zaman kabuğun altındaki beyaz kısım görünür olmaya başladı derhal durun.*
Bu şekilde kabuğunu tek bir köşesinden incelttiğiniz tohumları 4-6 saat ılık, temiz içme suyunda bekletin. Suda bekleyen tohumlar içine su aldıklarından şişecek ve ekime hazır hale geleceklerdir. Şişmeyen tohum olursa kabuk inceltme işlemi tam yapılamamış olabilir. Aynı noktadan biraz daha inceltip tohumu yeniden suda bekletiniz.
Artık tohumlar ekime hazırdır.Burada selluka tohumu ekimnde 2 şekilde çimlendirme yönteminden bahsedeceğiz. Bu tamamen sizin tercihinize ve tecrübenize bağlıdır. Dilediğiniz yöntemi seçebilir ya da kendi çimlendirme yöntemlerinizi kullanabilirsiniz.
1- Klasik yöntem: Selluka tohumları 24-28 derece sıcaklıkta nemli ortamda çimlenir. Temiz torf ile doldurulup, derinlemesine iyice sulanıp 15 dakika dinlendirilerek suyunun süzülmesi beklenen çimlendirme saksınızı, bu ısıları sağlayacak bir yere yerleştirin. Nemli torf içine tohumun yaklaşık 3 katı derine tohumları ekin ve elinizle torfa üstten bastırın. Bu sayede tohumun çevresinde hava boşluğu kalmadığından ve torfa tutunduğundan emin olun. Torfun nemini koruması için saksının üzerini gerekirse şeffaf bir streç filmle kapatın. Çimlenme 7-21 gğnde gerçekleşecektir. Filizler toprak üzerinde gözükür gözükmez, streç filmi açın ve saksının hava almasını sağlayın.
2- Vermikülit le çimlendirme: Selluka tohumları 24-28 derecede çimlenirler. 1 litre vermiküliti nemlendirin. Asla aşırı ıslak olmasın. Test için avucunuza alın ve iyice sıkın. Eliniz ıslanmalı ancak sular damlamamalıdır. Nemli vermiküliti mutfakta kullanılan kapaklı plastik mutfak kaplarından birine doldurun. Kabın yarını geçmeyecek şekilde doldurduğunuz vermikülitin içine tohumları tıpkı toprağa eker gibi tohum kalınlığının 3 katı derine gömüp, elinizle hafifçe bastırın. Mutfak kabının plastik kapağınıda kapatıp 24-28 derece oda sıcaklığında bir yere yerleştirin. Çimlenme 7 gün içinde gerçekleşecektir. Bu yöntemde tohumların çürüme riski büyük oranda azalır ve yüksek oranda çimlenme gerçekleşir. Çimlenen tohumları dikkalice ve kök kısmına elle dokunmadan önceden hazırladığınız nemli torf dolu saksılara yerleştirin. Yaprak kısmı torfun dışında kalsın. Elinizle iki yandan hafifçe bastırırak kök kısmının torfla arasında hava kalmadığından emin olun ve can suyu verin.
Çimlenip ilk gerçek yapraklarını verir vermez, 9 cm çapında saksılara şaşırtın. Şaşırtma işlmei akşam saatlerinde gün batımına yakın yapılır. Şaşırtma işleminden sonra can suyu verin ve yarı gölge bir yere yerleştirip 1-2 gün bitkinin kendini topraklamasını beleyin Mart 15 e kadar iç mekanda saksısında tutun ve Mart 15 te kalıcı büyük saksısına ya da bahçeye toprağa dikimini gerçekleştirin. Tutunup sarılabileceği bir destek mutlaka yakınına yerleştirin.
* Tohum kabuğunun tek bir kenarından, bir noktadan yapılır inceltme işlemi. Kabuğun tamamını törpüleyip inceltmenize gerek olmadığı gibi bunun yapılması tavsiye edilmez. Ancak tohumları ekmeden önce kesinlikle bir noktasından kabuk inceltme işlemi yapılmalıdır. Aksi halde tohum içine su almaz ve gelişemez.
Bakımı ve diğer bilgiler
Aklınızda bulunsun:
1- Tohumdan çimlendireceğiniz selluka Haziran ayı ortasına dek ortalama bir iki karış bir boya gelir. Ancak Haziran sonuna doğru gelişimi hızlanır ve tohumdan ilk yıl çiçek açar.
2- Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır. Aman dikkat, çiçekleri sadece komşularınızı değil, kelebekleri de yaydığı hoş kokularla bahçenize , terasınıza toplayacaktır.
3- Tohumları bahar aylarında ekmek doğru bir yöntemdir. Zira bitki Haziran ayının sonundan itibaren hızlı gelişim dönemine girer. Ancak ısı kontrollü alanlardan yıl boyu tohumdan ekimi yapılabilir. Tohumlar kısa sürede çimlenir. Tohumla birlikte detaylı çimlendirme ve fideleme bilgisi gönderilmektedir.
4- Toprak geçirgenliğini sağlayınız. Kökleri sürekli suyun içinde kalmayı sevmez ve kök çürüğü olabilir. Gübreleme bahar başında sürgünler başladığında ve çiçeklenme süresince yapılabilir. Kış aylarında sulamayı azaltın. Budama bölgeye göre değişmekle birlikte dış mekan bitkileri kış çıkışında sürgün veremeden önce ya da sezon sonunda yaprak dökümünden önce budanabilir.
Biz bahçelerimizde gübrelemeyi pro-granül akıllı gübrelerle yapmaktayız. Hem kış girişinde bitkinin köklerini güçlendirmekte hem de çiçeklenme döneminde en yüksek performansı almamızı sağlamakta .
5- Hızlı saran bir sarmaşıktır. Saksı yetiştiriciliğinde olabildiğince derin saksılar seçilmelidir. Kamelyalar, ya da tutunup sarılabileceği çitler ideal yetiştirme ortamıdır. Büyük saksı ortalama 30 cm çap ve derinlik üstüdür.
Ekim zamanı : Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
Dikim yeri : İç mekan, Kamelya ve çitler, Saksıya uygun, Kır bahçesi
Özelliği : Hızlı kapatan, Kokulu, Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Çok yıllık, Az bakım ister
İklim ve konumu : Güneşli, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : Yaz, Sonbahar
Çiçek rengi : Eflatun, Beyaz, Karışık renkli, Mavi, Mor, Pembe, Sarı, Turuncu, Fuşya
Türüne göre : Sarmaşık
Selluka fidesi
KAYNAK 2
9 comments
Okuduğum en güzel ve anlaşılır açıklama ,çok teşekkürler
ReplyAçıklama muhteşem tohum buldum ekmek uzereyim iyiki bu açıklamayı okudum yoksa tohumlar heba olacaktı tesekkurler
ReplyAçıklama muhteşem tohum buldum ekmek uzereyim iyiki bu açıklamayı okudum yoksa tohumlar heba olacaktı tesekkurler
ReplyŞimdiye kadar üç sellukam bozuldu. Şu an bir tanesi yaklaşık 70 cm boyunda ve çiçekli ve 30 cm boyunda çiçeksiz iki saksım var. Bu sefer bozulmamaları için size bazı sorularım olacak yanıtlarsanız çok sevinirim
Reply1. Büyük olan bitkinin yaprakları sararıp dökülmeye başladı bu normal mi?
2. Çiçekler bittikten sonra ne yapmam gerekiyor. Şu anda camekanlı bir yerde duruyorlar.
3. Bahçeye ektiğimde kökleri ve gövdeyi dondan koruyabilmem için nasıl bir yöntem uygulamalıyım
4. Küçük olan bitkimin sürgün uçları kuruyor ne yapmalıyım
Cevap:Soğuk Bölgelerde yani gece -2 den sonra bitki kendini koruyamaz içeri almak gerekir.Bitkideki sararma yapraktan uygulayacağın sıvı gübre ile düzelir.Çiçekçilerde bulabilirsin.Surgün uçları toprağını değiştir Kum-Hazır toprak-Perlit-(Yanmış hayvan gübresi ) karımışımına ek yanlız kökleri topraktan ayırmadan yap.Bol çiçekler için 2 normal sulamadan sonra 3 suya sıvı gübre karıştır (15-15-15 gübrede olur)
Replyİllaki dışarı ekeceğim dersende naylonla sera yapıp diplerine yaprak veya saman doldur iç sıcaklık -2 nin altına düşmesin.
ReplyAçıklamalar güzel,ben de selluka fidesi almak istiyorum da sizden temin etmem mümkün mü?
Replymalesef elimde yok
Reply