Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Bodur Karanfil kokulu (baby doll - dianthus)

0 yorum


En kısa boylanan varyetelerimizden biri Baby Doll. Yalın kat kokulu çiçekleri ile, dipten dallanarak muhteşem çiçek kümeleri oluşturur. Sık ve birbirine yakın ekmenize gerek kalmaz. 5 - 6 fidesi 35 cm bir saksıyı kolaylıkla doldurur ve sezon boyu çiçeklenir. Tüm renkler karışım, gözlü dianthuslar olmak üzere pek çok rengi içinde barındırır ve tamamı kokulu çiçekler iri ve yalın kattır.

Çok yıllık, dona dayanıklı kalıcı türleri olabildiği gibi, tek yıllık ya da ekildiğinin ikinci yılı çiçeklenen varyeteleri de vardır. Geniş bir ailedir ve pek çoğu süs bitkisi olarak bahçe ve saksılarda yetiştirilir. Hoş kokulu bitkilerdir. Karanfil olarak bildiğimiz kesme çiçek varyetesi de bu ailedendir. 1 metreye yakın boylanan yabani, kır çiçeği varyetelerin yanında sadece 10 cm boylanan yayılıcı çim varyeteleri de vardır. Hibrit türleri çok değerlidir.

Zengarden Ev ve Bahçe'de, pek çok türü satışta olan bitkinin ayrı ayrı satış sayfalarında ne kadar uzayacağı, latince adı, varyetesi ve türü belirtilmiştir. Her tohum Adına Doğru fotoğrafları ile satılmaktadır.


Tohum ekimi

Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, bahar aylarından başlayarak dondan korumalı alanlarda üretim saksılarına yapılmalı ve son soğukların ardından fideler kalıcı yerlerine alınmalıdır.

Nasıl çimlendirilir ?

Kaliteli geçirgenliği yüksek, NEMLİ çimlendirme torfuna yüzeye ekim yapıp, üzerine 3 - 4 mm ince bir tabaka elenmiş torf serpip tekrar sulayın. 18 - 25°C‘de tohumlar 14 - 20 gün arası çimlenirler. Filizler elle tutulabilir duruma geldiklerinde, dikkatlice 8 cm çaplı saksılara köklerini oynatmadan taşıyarak, şaşırtın. İyice geliştiklerinde alıştıra alıştıra dış mekâna kalıcı yerlerine taşıyın.

Son donlar geçtikten sonra 30 cm aralıklarla fideleri kalıcı yerlerine dikebilirsiniz. doğrudan dışarı ekimlerde Mart ayında hazırladığınız ve havalandırdığınız bahçe toprağını tırmıkla düzeltip, yüzeye ektiğiniz tohumların üzerine 5 - 6 mm kalınlıkta elenmiş bahçe toprağı serpin. Daha sonra her filizin arası 30 cm kalacak şekilde fideleri ayırarak yayın. Geçirgen bahçe toprağında bol güneş alan yerde sağlıklı gelişim gösterirler.

Bakımı ve diğer bilgiler

Geçirgenliği yüksek toprak severler. Suladıktan sonra toprak yüzeyinde göllenmeler oluşuyor ve 1 - 2 saat su süzülmüyorsa o zaman toprağınızı geçirgen, süzek hale getirmelisiniz zira kökleri aşırı suyu sevmeyen bitki çürüyecektir. Bahar başında organik gübrelerle toprağını zenginleştirin.

Nerede yetiştirilir ?

Satış sayfasında varyetenin belirtilmiş boyuna göre ön ya da arka bordür bitkisi olarak kullanılabilir. Uzun boylu türler genelde duvar kenarlarına ekilirken, bodur varyeteler çiçek tarhlarına toplu ya da sıralı ekilebilir. Hibrit çim tipi bodur türler, toprak saksıda yüksek performans sergilemekle kalmaz, yayılarak saksıyı dolduran bitki dergilere kapak olacak kadar da güzel durur.

Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Eylül, Ekim
Dikim yeri : Bordür ve Tarhlar, Kaya bahçesi, Saksıya uygun, Yerörtücü, Kır bahçesi
Özelliği : Kokulu, Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Yayılıcı örtücü, Çok yıllık, Az bakım ister
İklim ve konumu : Sıcağa dayanıklı, Güneşli, Sahil kesimi, Dona dayanıklı, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge
Çiçeklenme zamanı : İlkbahar, Yaz
Çiçek rengi : Karışık renkli
Türüne göre : saksı ve çiçek tarhı, Yerörtücü