Mısırlı Fasulye Çorbası
6-8 kişilik Gerekli malzeme:250 gr mısır tanesi
1 su bardağı kuru fasulye
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
Tuz
Bir gün önceden ıslatılmış kuru fasulyenin suyunu süzün. Fasulyelerle, mısır tanelerini iyice pişinceye kadar suda haşlayın. Tuz ilave edin.
Ocaktan alıp üzerine çırpılmış yoğurt ve sütü karıştırarak ekleyin. Bir tavada tereyağını kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Terme Pidesi
Terme pidesi sulu hamurdan yoğrularak yapılıyor. Kara fırında meşe odunu ateşinde pişirilen pide, Türkiye'de yapılan diğer pidelerin aksine yumuşak ve bol malzemeli oluyor.
Hamurun hazırlanması : Pidemizin imalatı için öncelikle Hamurun hazırlanması gerekmektedir. Hamurun hammaddesi un, su, tuz,maya ve şekerdir. Bu hammaddelerin karışımı ile hamur elde edilir. Ancak, hamuru hazırlarken burada yine ustalık ve maharet çok büyük önem arz etmektedir. Bu aşama ne kadar profesyonelce gerçekleştirilirse pidenin lezzeti ve pişme kıvamı da buna göre şekillenecektir. Burada ne kadar malzemenin birbiri için ne kadar ihtiyacı olduğu, hamurun tazeliğini yitirmemesi için ihtiyaç kadar hamurun hazırlanması, hamurun yoğurulma süresi, hamurun yeterli kıvamına getirilmesi, hamurun kaç porsiyonluk pide yapımı için hazırlanacağı, hamurun pişmek için hazırda bekletme süresi, hamurun hazırlandıktan ve pişmeye verilmeden önce dinlendirme süresi, hamurun pişmeyi beklerken muhafaza koşulları pidenin tam bir Pide gibi tüketiciye hazır hale getirilmesinde çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü pide için birinci aşama hamur dur.
pide içidir. Pidemizin iç malzemeleri kıyma, kaşar peyniri , pastırma, kuşbaşı et, çökelek, beyaz peynir, sucuk’ tur. Bu içlerin pide içerisinde pişmek için hazır hale getirilmesi için ise içlerin belli bir hazırlık aşamalarından geçirilmesi gerekir. Bunlar;
* Kuşbaşı etin hazırlanışı : Hayvanın but kısmından elde edilecek etin, sinirleri alınmış olmalıdır. Döner eti biçiminde açıldıktan sonra bıçakla ince bir şekilde kuşbaşı diye hitap ettiğimiz ölçüde kesilmelidir. Kuşbaşı etin içine domates, biber, maydanoz ve tuz ilave edilerek kuşbaşı etimiz hazırlanmış olur.
* Kıyma’ nın hazırlanışı : Kıyma büyük ve krom bir tencerede iyice kavrulur ve soğumaya alınır. Daha sonra önceden soyularak mikserde çekilip krom tencerede kavrulmuş soğanın yeteri kadarını yeteri kadar soğutulmuş kıymanın içine ilave edilerek kıyma içinin hazırlanması tamamlanmış olur. Soğan, Terme Pidesi’ nde sadece Kıymalı Pide’ de kullanılmaktadır. Terme Pidesinin standart 1 Porsiyonluk Kıymalı Pidesinde makinede çekilmiş olarak 50 gram soğan kullanılmaktadır.
* Kaşar Peynir ve Beyaz Peynir : Kaşar peynir ve beyaz peyniri rende veya mikser ile çekeriz. Bu aşama kaşar peynirin ve beyaz peynirin pide içine katılması için yeterlidir.
* Çökelek : Temin ettiğimiz veya kendimizin hazırlamış olduğumuz çökeleği salamura yapıp günlük ihtiyacımız kadarını salamuradan çıkarıp maydanozlu veya maydanozsuz olarak pişmeye hazır duruma getirmiş oluruz.
* Sucuk ve Pastırma : Temin etiğimiz sucuk ve pastırmayı gerekli ölçü ve büyüklükte ihtiyaç oranında kesip pişmeye hazır hale getiririz.
Üretilen her ürün için birim başına kullanılan malzeme miktarı ve özellikleri:
KIYMALI PİDE
* 100 gr. Krom Tencerede Kavrulmuş Kıyma
* 50 gr. Makinede Çekilerek Krom Tencerede Kavrulmuş Soğan
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* 50 gr. Yağ.
* Ayrıca istenirse Yumurta.
ÇÖKELEKLİ PİDE
* 100 gr. Çökelek
* 10 gr. Maydanoz
* 75 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KAŞAR PEYNİRLİ PİDE
* 100 gr. Rendelenmiş Kaşar Peyniri
* 75 gr. Yağ 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
SUCUKLU PİDE
* 100 gr. İnce Şekilde Doğranmış Sucuk
* 75 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KUŞBAŞILI PİDE
* 70 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 30 gr. Kuşbaşı şeklinde Doğranmış Domates
* 20 gr. İnce Şekilde Doğranmış Sivri biber
* 50 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
PASTIRMALI PİDE
* 100 gr. İnce Şekilde Doğranmış Pastırma
* 100 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KARIŞIK PİDE
* 50 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 20 gr. İnce Şekilde Doğranmış Pastırma
* 20 gr. Rendelenmiş Kaşar Peyniri
* 15 gr. Kuşbaşı Şekilde Doğranmış Domates
* 5 gr. İnce Şekilde Doğranmış Biber
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
• Ayrıca istenirse Yumurta
ÖZEL KUŞBAŞI ETLİ PİDE (Sadece Kuşbaşı Şeklinde Doğranmış Sinirsiz Dana Etinden)
* 125 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 100 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* İstenirse İnce Şekilde Doğranmış Sivri Biber, Kuşbaşı Şekilde Doğranmış Domates vs…Gibi Diğer İç Malzemeler katılabilir.
Terme Pidesinde tüm bu malzemeler pidenin içine ayrı ayrı olarak konulup pişirilebildiği gibi, müşterinin istediği içlerin yada tamamının birbirine karıştırılması ile “Karışık” diye tabir ettiğimiz şekli ile de pişirilip tüketiciye sunulabilir. Karışık siparişinde de müşteri bu karışımı pidenin içine bölüm bölüm şeklinde de isteyebilir, malzemenin birbirine karıştırılarak da pişirilmesini isteyebilir. Tercih tamamiyle müşteriye aittir.
Burada tüketicinin arzusuna göre yumurta da hammadde olarak pidemizin imalatına katkı sağlamaktadır. Mesela tüketici pidenin içine tek veya çift yumurta ilave edilmesini isteyebilir. Burada yumurta müşteri isteğine göre sadece sarısı ile veya akıyla birlikte pidenin üzerine ilave edilir. Ancak pidenin fırına verildikten sonra pişme esnasında üzerine yumurta ilave edilmesi için geçmesi gereken süre ve yumurtanın pişmesi ile pidenin pişme süresinin aynı zamana denk getirilip gerek yumurtanın gerekse pidenin pişme süresinde bir aksamaya sebep olunmaması gerekmektedir. Burada yumurtanın sarısının dağıtılmadan pişirilmesi de “Terme Pidesi” nin vazgeçilmez lezzetine ilave olarak görsel açıdan da güzellik katmaktadır.
Burada pide içleri ile diğer bir konu ise pide içlerimizi ne kadar taze olarak pide içine katarsak bir o kadar daha pidemiz lezzetli olur. İhtiyaç fazlası pide içi ilk tazeliğini koruyamadığı için zamanla lezzetini ilk günkü gibi koruyamayacaktır. Bu sebepten hazırda bulunduracağımız pide içinin stok miktarı çok iyi ayarlanmalıdır.
Burada bu işlemlerin yapılması esnasında unutulmaması gereken önemli konulardan biri de temizlik ve hijyendir. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi esnasında ilgili yasa, yönetmelik ve her türlü sağlık koşullarına tam ve eksiksiz olarak uymak gereklidir ve zorunludur. Çünkü mesleğimiz sağlık kurallarının üretimimizin her aşamasında tam olarak uygulanmasının zorunlu olduğu bir meslektir.
Terme Pidemizin boyutları bir porsiyon için 70-80 cm. uzunluğunda, 15 cm. genişliğindedir. Bir buçuk porsiyonluk pidemizin boyu 100-110 cm. uzunluğunda ve yine 15 cm. genişliğindedir. Terme Pidemizin açık pide olup, pişmiş rengi nar gibi diye tabir ettiğimiz renktedir.
Üretim Alanı : Terme Pidesi’ nin üretim alanı Karadeniz Bölgesi’ nin Samsun iline bağlı Terme ilçesidir. Terme, Samsun Ordu karayolunun 57. km’ sinde, karayolu üzerinde bulunmaktadır.
Üretim Metodu : Pidemizin hazırlanması için öncelikle ilgili hammaddelerinin tam olarak hazırlanması gerekir. Gerekli malzemelerin temininden sonra asıl iş usta maharetine dayanmaktadır. Pide ustası gerek fırının sıcaklığından gerekse de hamurun ve iç malzemelerin kıvamına kadar tüm bileşenlerin kıvamının tam olarak tutturulmasını sağlar. Terme Pidesi’ nde bu çok önemlidir. Sonrasında hazırlanan iç malzemeler porsiyon büyüklüğüne göre açılmış olan (1 Porsiyon: 70-80 cm, 1,5 porsiyon 100-110 cm….) , eni 15 cm olan hamurun içine müşterinin isteğine göre konulur. Hamurun kenarları tam olarak kapatılmadan hafifçe içe doğru kapatılır . Bu şekle gelen pişmemiş pide meşe odunun ateşinde taş fırın içinde nar gibi oluncaya dek pişirilir ve fırından alınır. Fırından alınan pidenin üst kısmında bulunan nar gibi olan hamur kısımlarına yağ sürülür. Eğer müşteri tarafından pidenin içine yumurta konulması isteniyorsa pidenin pişmesine belli bir zaman kalınca yumurta ilave edilir. Yumurtanın da sarısının dağılmamasına özen gösterilir. Müşterinin isteğine göre parçalara bölünerek veya bütün halinde servis yapılır.
Ürünün Ayırt Edici Özellikleri : Terme Pidesinin diğer bölgelerde üretilen pidelerden ayırt edici özelliği açık olarak pişirilmesi, içinin bolca katılması,kullanılan malzemelerin tamamen doğal malzemeler olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Pidenin servisinde ise genellikle bütün olarak servis yapılır. Bu fark daha çok Terme pidesi ve farklı bölgeden gelen her hangi bir pidenin lezzet olarak karşılaştırılmasında daha da iyi anlaşılacaktır.
Ürünün Mahreç İşaret Olmasına ilişkin Bilgi ve Belgeler: Terme ilçesi uzun yıllardır Terme Pidesi’ ni tam lezzetiyle yapan bir çok usta yetiştirmiştir. Terme pidesi’ nin asıl lezzeti de Pide Ustası’ nın maharetidir. Ustalarımızın da yetişme yeri asıl olarak Terme’ dir. Yıllardır pidemizin değişmeyen lezzeti ile ‘’Pide’’ Terme ilçemiz için bir Sembol haline gelmiştir. Türkiye’ nin her yerinden Terme Pidesi siparişleri alınmaktadır. Güzergahı Terme olan bir çok yolcu Terme Pidesi’ nin yemeden Terme’ den ayrılmazlar. Bir çok yazılı veya görsel Medya’ da Terme Pidesi’ ni bir çok kez haber yapmışladır. Terme pidesi ile ilgili tüm bu olumlu olaylar sonucu bir çok bölgede Terme Pidesi adı altında işletmeler açılmıştır. Böylelikle Terme Pidesi, Terme’ de doğarak Türkiye’ nin bir çok alanına TERME PİDESİ ünvanıyla yayılmıştır.
Hamurun hazırlanması : Pidemizin imalatı için öncelikle Hamurun hazırlanması gerekmektedir. Hamurun hammaddesi un, su, tuz,maya ve şekerdir. Bu hammaddelerin karışımı ile hamur elde edilir. Ancak, hamuru hazırlarken burada yine ustalık ve maharet çok büyük önem arz etmektedir. Bu aşama ne kadar profesyonelce gerçekleştirilirse pidenin lezzeti ve pişme kıvamı da buna göre şekillenecektir. Burada ne kadar malzemenin birbiri için ne kadar ihtiyacı olduğu, hamurun tazeliğini yitirmemesi için ihtiyaç kadar hamurun hazırlanması, hamurun yoğurulma süresi, hamurun yeterli kıvamına getirilmesi, hamurun kaç porsiyonluk pide yapımı için hazırlanacağı, hamurun pişmek için hazırda bekletme süresi, hamurun hazırlandıktan ve pişmeye verilmeden önce dinlendirme süresi, hamurun pişmeyi beklerken muhafaza koşulları pidenin tam bir Pide gibi tüketiciye hazır hale getirilmesinde çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü pide için birinci aşama hamur dur.
pide içidir. Pidemizin iç malzemeleri kıyma, kaşar peyniri , pastırma, kuşbaşı et, çökelek, beyaz peynir, sucuk’ tur. Bu içlerin pide içerisinde pişmek için hazır hale getirilmesi için ise içlerin belli bir hazırlık aşamalarından geçirilmesi gerekir. Bunlar;
* Kuşbaşı etin hazırlanışı : Hayvanın but kısmından elde edilecek etin, sinirleri alınmış olmalıdır. Döner eti biçiminde açıldıktan sonra bıçakla ince bir şekilde kuşbaşı diye hitap ettiğimiz ölçüde kesilmelidir. Kuşbaşı etin içine domates, biber, maydanoz ve tuz ilave edilerek kuşbaşı etimiz hazırlanmış olur.
* Kıyma’ nın hazırlanışı : Kıyma büyük ve krom bir tencerede iyice kavrulur ve soğumaya alınır. Daha sonra önceden soyularak mikserde çekilip krom tencerede kavrulmuş soğanın yeteri kadarını yeteri kadar soğutulmuş kıymanın içine ilave edilerek kıyma içinin hazırlanması tamamlanmış olur. Soğan, Terme Pidesi’ nde sadece Kıymalı Pide’ de kullanılmaktadır. Terme Pidesinin standart 1 Porsiyonluk Kıymalı Pidesinde makinede çekilmiş olarak 50 gram soğan kullanılmaktadır.
* Kaşar Peynir ve Beyaz Peynir : Kaşar peynir ve beyaz peyniri rende veya mikser ile çekeriz. Bu aşama kaşar peynirin ve beyaz peynirin pide içine katılması için yeterlidir.
* Çökelek : Temin ettiğimiz veya kendimizin hazırlamış olduğumuz çökeleği salamura yapıp günlük ihtiyacımız kadarını salamuradan çıkarıp maydanozlu veya maydanozsuz olarak pişmeye hazır duruma getirmiş oluruz.
* Sucuk ve Pastırma : Temin etiğimiz sucuk ve pastırmayı gerekli ölçü ve büyüklükte ihtiyaç oranında kesip pişmeye hazır hale getiririz.
Üretilen her ürün için birim başına kullanılan malzeme miktarı ve özellikleri:
KIYMALI PİDE
* 100 gr. Krom Tencerede Kavrulmuş Kıyma
* 50 gr. Makinede Çekilerek Krom Tencerede Kavrulmuş Soğan
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* 50 gr. Yağ.
* Ayrıca istenirse Yumurta.
ÇÖKELEKLİ PİDE
* 100 gr. Çökelek
* 10 gr. Maydanoz
* 75 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KAŞAR PEYNİRLİ PİDE
* 100 gr. Rendelenmiş Kaşar Peyniri
* 75 gr. Yağ 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
SUCUKLU PİDE
* 100 gr. İnce Şekilde Doğranmış Sucuk
* 75 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KUŞBAŞILI PİDE
* 70 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 30 gr. Kuşbaşı şeklinde Doğranmış Domates
* 20 gr. İnce Şekilde Doğranmış Sivri biber
* 50 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
PASTIRMALI PİDE
* 100 gr. İnce Şekilde Doğranmış Pastırma
* 100 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* Ayrıca istenirse Yumurta
KARIŞIK PİDE
* 50 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 20 gr. İnce Şekilde Doğranmış Pastırma
* 20 gr. Rendelenmiş Kaşar Peyniri
* 15 gr. Kuşbaşı Şekilde Doğranmış Domates
* 5 gr. İnce Şekilde Doğranmış Biber
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
• Ayrıca istenirse Yumurta
ÖZEL KUŞBAŞI ETLİ PİDE (Sadece Kuşbaşı Şeklinde Doğranmış Sinirsiz Dana Etinden)
* 125 gr. Kuşbaşı Olarak Doğranmış Sinirsiz Dana Eti
* 100 gr. Yağ
* 200 gr. Dinlendirilmiş Hamur
* İstenirse İnce Şekilde Doğranmış Sivri Biber, Kuşbaşı Şekilde Doğranmış Domates vs…Gibi Diğer İç Malzemeler katılabilir.
Terme Pidesinde tüm bu malzemeler pidenin içine ayrı ayrı olarak konulup pişirilebildiği gibi, müşterinin istediği içlerin yada tamamının birbirine karıştırılması ile “Karışık” diye tabir ettiğimiz şekli ile de pişirilip tüketiciye sunulabilir. Karışık siparişinde de müşteri bu karışımı pidenin içine bölüm bölüm şeklinde de isteyebilir, malzemenin birbirine karıştırılarak da pişirilmesini isteyebilir. Tercih tamamiyle müşteriye aittir.
Burada tüketicinin arzusuna göre yumurta da hammadde olarak pidemizin imalatına katkı sağlamaktadır. Mesela tüketici pidenin içine tek veya çift yumurta ilave edilmesini isteyebilir. Burada yumurta müşteri isteğine göre sadece sarısı ile veya akıyla birlikte pidenin üzerine ilave edilir. Ancak pidenin fırına verildikten sonra pişme esnasında üzerine yumurta ilave edilmesi için geçmesi gereken süre ve yumurtanın pişmesi ile pidenin pişme süresinin aynı zamana denk getirilip gerek yumurtanın gerekse pidenin pişme süresinde bir aksamaya sebep olunmaması gerekmektedir. Burada yumurtanın sarısının dağıtılmadan pişirilmesi de “Terme Pidesi” nin vazgeçilmez lezzetine ilave olarak görsel açıdan da güzellik katmaktadır.
Burada pide içleri ile diğer bir konu ise pide içlerimizi ne kadar taze olarak pide içine katarsak bir o kadar daha pidemiz lezzetli olur. İhtiyaç fazlası pide içi ilk tazeliğini koruyamadığı için zamanla lezzetini ilk günkü gibi koruyamayacaktır. Bu sebepten hazırda bulunduracağımız pide içinin stok miktarı çok iyi ayarlanmalıdır.
Burada bu işlemlerin yapılması esnasında unutulmaması gereken önemli konulardan biri de temizlik ve hijyendir. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi esnasında ilgili yasa, yönetmelik ve her türlü sağlık koşullarına tam ve eksiksiz olarak uymak gereklidir ve zorunludur. Çünkü mesleğimiz sağlık kurallarının üretimimizin her aşamasında tam olarak uygulanmasının zorunlu olduğu bir meslektir.
Terme Pidemizin boyutları bir porsiyon için 70-80 cm. uzunluğunda, 15 cm. genişliğindedir. Bir buçuk porsiyonluk pidemizin boyu 100-110 cm. uzunluğunda ve yine 15 cm. genişliğindedir. Terme Pidemizin açık pide olup, pişmiş rengi nar gibi diye tabir ettiğimiz renktedir.
Üretim Alanı : Terme Pidesi’ nin üretim alanı Karadeniz Bölgesi’ nin Samsun iline bağlı Terme ilçesidir. Terme, Samsun Ordu karayolunun 57. km’ sinde, karayolu üzerinde bulunmaktadır.
Üretim Metodu : Pidemizin hazırlanması için öncelikle ilgili hammaddelerinin tam olarak hazırlanması gerekir. Gerekli malzemelerin temininden sonra asıl iş usta maharetine dayanmaktadır. Pide ustası gerek fırının sıcaklığından gerekse de hamurun ve iç malzemelerin kıvamına kadar tüm bileşenlerin kıvamının tam olarak tutturulmasını sağlar. Terme Pidesi’ nde bu çok önemlidir. Sonrasında hazırlanan iç malzemeler porsiyon büyüklüğüne göre açılmış olan (1 Porsiyon: 70-80 cm, 1,5 porsiyon 100-110 cm….) , eni 15 cm olan hamurun içine müşterinin isteğine göre konulur. Hamurun kenarları tam olarak kapatılmadan hafifçe içe doğru kapatılır . Bu şekle gelen pişmemiş pide meşe odunun ateşinde taş fırın içinde nar gibi oluncaya dek pişirilir ve fırından alınır. Fırından alınan pidenin üst kısmında bulunan nar gibi olan hamur kısımlarına yağ sürülür. Eğer müşteri tarafından pidenin içine yumurta konulması isteniyorsa pidenin pişmesine belli bir zaman kalınca yumurta ilave edilir. Yumurtanın da sarısının dağılmamasına özen gösterilir. Müşterinin isteğine göre parçalara bölünerek veya bütün halinde servis yapılır.
Ürünün Ayırt Edici Özellikleri : Terme Pidesinin diğer bölgelerde üretilen pidelerden ayırt edici özelliği açık olarak pişirilmesi, içinin bolca katılması,kullanılan malzemelerin tamamen doğal malzemeler olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Pidenin servisinde ise genellikle bütün olarak servis yapılır. Bu fark daha çok Terme pidesi ve farklı bölgeden gelen her hangi bir pidenin lezzet olarak karşılaştırılmasında daha da iyi anlaşılacaktır.
Ürünün Mahreç İşaret Olmasına ilişkin Bilgi ve Belgeler: Terme ilçesi uzun yıllardır Terme Pidesi’ ni tam lezzetiyle yapan bir çok usta yetiştirmiştir. Terme pidesi’ nin asıl lezzeti de Pide Ustası’ nın maharetidir. Ustalarımızın da yetişme yeri asıl olarak Terme’ dir. Yıllardır pidemizin değişmeyen lezzeti ile ‘’Pide’’ Terme ilçemiz için bir Sembol haline gelmiştir. Türkiye’ nin her yerinden Terme Pidesi siparişleri alınmaktadır. Güzergahı Terme olan bir çok yolcu Terme Pidesi’ nin yemeden Terme’ den ayrılmazlar. Bir çok yazılı veya görsel Medya’ da Terme Pidesi’ ni bir çok kez haber yapmışladır. Terme pidesi ile ilgili tüm bu olumlu olaylar sonucu bir çok bölgede Terme Pidesi adı altında işletmeler açılmıştır. Böylelikle Terme Pidesi, Terme’ de doğarak Türkiye’ nin bir çok alanına TERME PİDESİ ünvanıyla yayılmıştır.
Büryan
Büryan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
1250 gramkuzu gerdan eti
3 yemek kaşığızeytinyağı
1 çay kaşığıtuz
1 çay kaşığıkarabiber
Servis için:
1 adetpide(ya da bazlama)
3-4 adetközlenmiş biber
3-4 adetközlenmiş soğan
Büryan Kebabı Tarifinin Püf Noktası
Pişirme işleminin sonucunda daha yumuşak ve ağızda dağılan bir lezzet elde etmeniz için kuzunun gerdan kısmını kullanmanız yerinde olacaktır. Ancak kuzunun sevdiğiniz başka bölümlerinde de bu kebabı yapabilirsiniz.
Büryan Kebabı Tarifinin Pişirme Önerisi
Fırında pişirecek dahi olsanız, et yemeklerinde öncelikle eti kızgın bir tavada mühürledikten sonra fırına atarsanız, hem etin içerisindeki suyu hapsedeceğiniz için daha sulu ve yumuşak bir et elde etmiş olursunuz hem de pişirme süresini kısaltmış olursunuz
Büryan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle etleri bir kabın içerisine alın ve zeytinyağı, tuz ve karabiberle güzelce harmanlayın. Etleri bu karışımla masaj yapar gibi ovarak karışımı ete yedirin.
Sonrasında 10 dakika kadar ısıttığınız döküm bir tavaya (döküm tavanız yoksa kalın tabanlı ve yapışmaz yüzeyli bir başka tava da olabilir) ekstra yağ ilavesi yapmadan etleri alın ve 15 saniyede bir çevirerek, her bir parça için toplamda 2 dakika boyunca etleri mühürleyin.
Mühürlediğiniz etleri teker teker önce yağlı kağıda, ardından da alüminyum folyoya hava almayacak şekilde sarın ve bu şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin.
Fırın tepsisinin içerisine yaklaşık 4-5 su bardağı suyu ilave edin ve önceden ısıttığınız 220 derece fırında yaklaşık 1,5 saat boyunca pişmeye bırakın.
Pişirme süresi boyunca tepsinin içerisindeki suyun bitip, bitmediğini ara ara kontrol edin, eğer su bitmişse, fırının kapağını açıp su ilavesi yapın ve pişirmeye devam edin.
Pişirme süresinin sonunda etleri fırından çıkartın ve alümünyum folyoyu ve yağlı kağıdı açın.
Etleri kemiklerindne ayırın ve kabaca doğrayın.
Bazmala ya da pide üzerine etleri alın ve yanında közlenmiş biber ve közlenmiş kuru soğanla sıcak olarak servis edin.
Mantarlı Pilav
MALZEMELER:Bir avuç karacaoğlan mantarı (çam diplerinde yetişir, küçük ve siyah renklidir.)
1 baş kuru soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı ayçiçek yağı
tuz
2 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
Mantarlar iyice yıkanıp ayıklanır.Küp küp doğranan soğanlar tereyağında pembeleşince mantarlar eklenir. Biraz karıştırılır tuz ve kareabiber eklenir. Sıvıyağ eklenir. Önceden yıkanıp ıslatılan pirinçler süzülüp
tencereye eklenir. Biraz daha kavrulur. Sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince dinlendirilir. Ilık servis yapılır.
Katıklı Ekmek
Un ile su normal tuz atılarak iyice yoğrulur.Kabarması beklenmez. Zuvalası ufak olur. Yufka gibi açılır. Haçe saçda haşlanır, hemen indirilir. Bu ufak yufkanın yarısına katık ile maydonozdan oluşmuş karışım dökülür.
Yufkanın öbür kanadı ile örtülür. Kızgın sacda arkası ve önü pişirilir.Hepsi bitince eretilmiş tereyağı ile yağlanır. Gerek memecik ve gerekse katıklı ekmek, çayla yada karpuz, üzüm, kavun gibi yiyeceklerle birlikte yenir.
Haşhaşlı Çörek
1 pk yaş maya
Yarım çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı ılık süt veya su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için)
1 yumurta (üzerine sürmek için)
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. (Hamur bir tepsiliktir) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
ÖNERİ: Süt ile yapıldığında daha yumuşak, su ile yapıldığında daha gevrek oluyor. Hangisini seviyorsanız onu kullanın. Ayrıca serviste yanında peynir ve domates öneririm. Kalan çöreğinizi saklama kabında saklayın hava almadan uzun süre tazeliğini korur. Sütle yapılan yumuşaklığını da koruyor.
Peynirli ve Cevizli Mantı
6 kişilik Gerekli malzeme:1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi,
tuz
Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 1-2 cm kalınlığında açın. Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara kesin.
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun. Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen şeklinde kapatın. Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın.
Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Hamurları 20 dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın. Servis tabağına koyun. Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın. Mantının üzerîne gezdirin. Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın.
Kocakarı Gerdanı Tatlısı
Koca Kadın Gerdanı Baklavası Orjinal Adıyla Tarifi İçin Malzemeler
Su bardağı ölçüsü 200 ml.
HAMURU İÇİN
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 cimdik tuz
1 küçük kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı sirke
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
1 su bardağı sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı karışımı.
ARASI İÇİN
Biz 250 gram ceviz içi kullandık siz fındıkta kullanabilirsiniz.
ŞERBETİ İÇİN
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Koca Kadın Gerdanı Baklavası Orjinal Adıyla Tarifi Yapılışı
Merhabalar, öncelikle ismi biraz tuhaf gelebilir .Size ama biz bu baklavayla böyle tanıştık ve böyle adlandırmaya devam ettik :). Yemesi kolay, hoş görünümüyle bizim vazgeçilmez bayram tatlımızdır.
Gelelim yapılışına.
Öncelikle hamurumuz yumuşak olacak şekilde yoğuruyoruz ve 30 bezeye ayırıp dinlendiriyoruz. Bu aşamada şerbetimizj ölçülerine göre hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Bezelerimizi teker teker un ve nişasta karışımı ile açıyoruz. Mümkün olduğu kadar ince açmaya özen gösterelim.
Açtığımız yufkayı oklavamıza sarıyoruz ve resimdeki gibi büzüyoruz.
Oklavadan çıkardıktan sonra uzunlamasına seriyoruz ve üzerine ceviz serpiyoruz. 7Üstüne tekrar bir yufka serip ceviz serpiyoruz ve tekrar büzdüğümüz yufkayla kapatıyoruz. Boylelikle 3 yufka üst üste olmuş oluyor.
Bıçakla küçük dilimlere ayirip tepsiye diziyoruz.
Tüm bezelerimiz bittikten sonra 1 su bardağı yağımızı üstüne gezdiriyoruz ve 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
İlk sıcağı çıkan baklavayı soğuk şerbetle buluşturuyoruz.
Fırında Kabak Tatlısı
2 Kg Bal Kabağı
2.5 Su Bardağı Toz şeker
Üzeri için;
Ceviz İçi
Susam
Hindistan Cevizi
Tahin (isteğe bağlı)
Fırında Balkabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şerbetli olmamasından dolayı, hafif tatlı severlerin oldukça tercih ettiği fırında balkabağı tatlısının yapımı oldukça kolaydır. Hazırlanma aşaması 15 dakika sürerken, pişirilme aşaması ise en fazla 40 dakika sürmektedir. Bir gece öncesinden şekerlenmesini sağlamak bu tatlının püf noktasıdır. Sizler de bu eşsiz lezzeti sofranızda sevdiklerinize ve misafirlere sunmak isterseniz, özenle hazırladığımız tarifi dikkatlice okuyunuz.
Fırında Balkabağı Tatlısı ve Adım Adım Hazırlanışı
Fırında balkabağı tatlısını yapmaya başladığınızda ilk olarak kabakların kabuklarını soyun ve daha sonra isteğiniz irilikte doğrayıp, tencereye yerleştirin.
Ardından üzerine 2-2,5 su bardağı kadar toz şeker ilave ederek tencerenin kapağını kapatın ve ardından bir gece bekleterek kabağın sulanmasını ve şekerin erimesini sağlayın.
Geceden beklettiğiniz kabakları iç su ilave etmeden ocağa alın ve önce orta ateşte kaynatın.
Daha sonra ise kısık ateşte 25 dakika kadar kabaklar yumuşayıncaya pişirin.
Ocaktan aldığınız kabakları fırın tepsisine dizin ve önceden 200 dereye hazırlanmış fırında pişirin.
10-15 dakika arası pişirme işlemini sürdürün. Fırından çıkardığımız tatlımızı iyice soğuduktan sonra servis tabaklarına alın.
Ardından, üzerine ceviz içi ya da tahin ekleyip, servis edebilirsiniz.
KIYMALI KARADENİZ PİDESİ (SAMSUN)
Hamur için malzeme:
5 su bardağı un
1 su bardağı süt
Çeyrek paket margarin
1.5 çorba kaşığı maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fincan ılık su (veya) 1 fincan ılık
süt
1 adet yumurta sarısı
Tuz
Harcı için malzeme:
250 gr. kıyma
1 baş kuru soğan
1 adet domates
2-3 adet yeşil sivri biber
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak, toz mayayı veya yaş mayayı ılık suda
eritin. Yalnız, mayayı eritirken, içine toz şeker de katın. Sonra, unu hamur
yoğuracağınız kaba alın. Ortasını açın. Mayalı suyu una döktükten sonra, 15
dakika bekletin.
Beri yanda, 1 bardak sütü, daha erittiğiniz margarini, 1
adet yumurtayı ve tuzu da ilâve ederek yoğurun. Hamurun üzerini örterek, ılık
bir ortamda mayalandırın. Ve, hamur iyice kabarana kadar bekleyin. Şayet, hamurun
çok çabuk mayalanmasını istiyorsanız, büyük bir kaba ılık su koyup hamur
kabınızı da bu kabın içine yerleştirin. Ve, hamuru mayalanmaya terk edin.
Harcı hazırlamak için, bir baş kuru soğanı minik minik
yemeklik doğrayın. Kıymayı ve küçük küçük doğranmış yeşil sivri biberleri
çiğden karıştırın. Tuzunu ve kara biberini ayarlayın.
Sıra, pideleri doldurmaya geldi… Mayalanan hamurdan yumurta
büyüklüğünde parçalar alın. Ve, yarım parmak kalınlığında açın. Hazırladığınız
harcı, çiğ olarak hamurun ortasına yayın. Hamurun kenarlarını içe doğru
kıvırarak pide şeklini verin. Üzerine de, güzel kızarsın diye, yumurta sarısı
sürün.
Pide tepsinizi, yarım saat kadar oda hararetinde bekletin.
Önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
KAĞITTA HAMSİ (SAMSUN)
5 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg hamsi
2 adet limon
20 tane defne yaprağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı kıyılmış
maydanoz
5 adet olgun domates
Tuz,
karabiber
2,5 tabaka yağlı kağıt
Hamsileri iyice temizleyip yıkayın. Suyunu süzüp süzgece
alın. Defne yapraklarını bol suda iyice yıkayıp kurulayın. İki tabaka yağlı
kağıdı ortadan ikiye keserek 4 parça yapın. Diğer yarım tabaka kağıt ile
birlikte 5 parça elde edin.
Her yağlı kağıdın ortasına yan yana dörder defne yaprağı
yerleştirin. Limonları ince halkalar halinde dilimleyip defne yapraklarının
üzerine yerleştirin. Her yağlı kağıda 200gr hamsiyi paylaştırarak limon
dilimlerinin üzerine düzenli bir şekilde yan yana sıralayın. Tuzlayıp, biberledikten
sonra üzerine bir tutam kıyılmış maydanoz serpin.
Domatesleri yıkayıp kurulayın. İnce ince dilimleyin.
Balıkların üzerine sıralayarak yerleştirdikten sonra kağıtları kapatın. Pişme
esnasında açılmaması için kenarlarını iple bağlayın veya ataşla tutturun. Kağıt
paketleri fırın tepsisine yanyana yerleştirip önceden ısıtılmış 160 dereceye
ayarlı fırına verin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından alıp
kağıtları üzerinden kenarlara doğru açıp sıcak olarak servis yapın.
HAŞHAŞLI ÇÖREK (SAMSUN VEZİRKÖPRÜ)
Malzemeler:
1 pk yaş maya
Yarım çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı ılık süt veya su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için)
1 yumurta (üzerine sürmek için)
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir,
maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek
yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice
birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp
bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak
düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş
yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri
teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu
yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye
dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. (Hamur bir tepsiliktir) En Son
olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden
ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
ÖNERİ: Süt ile yapıldığında daha yumuşak, su ile
yapıldığında daha gevrek oluyor. Hangisini seviyorsanız onu kullanın. Ayrıca
serviste yanında peynir ve domates öneririm. Kalan çöreğinizi saklama kabında
saklayın hava almadan uzun süre tazeliğini korur. Sütle yapılan yumuşaklığını
da koruyor.
MANTARLI PİLAV (VEZİRKÖPRÜ SAMSUN)
MALZEMELER:
Bir avuç karacaoğlan mantarı (çam diplerinde yetişir, küçük
ve siyah renklidir.)
1 baş kuru soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı ayçiçek yağı
tuz
2 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
Mantarlar iyice yıkanıp ayıklanır.Küp küp doğranan soğanlar
tereyağında pembeleşince mantarlar eklenir. Biraz karıştırılır tuz ve
kareabiber eklenir. Sıvıyağ eklenir. Önceden yıkanıp ıslatılan pirinçler
süzülüp
tencereye eklenir. Biraz daha kavrulur. Sıcak su eklenip
kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince dinlendirilir. Ilık servis yapılır.
YAZI PANCARI YEMEĞİ (SAMSUN)
MALZEMELER:
1 kg yazı pancarı (kuş ekmeği, madımak, nünük, kabalak, kuzu
kulağı, teke sakalı, hindiba, çil, vb. pancarlar)
2 baş kuru soğan
1 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı ince bulgur
1/2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Pancarlar iyice yıkanır, ince ince kıyılır. Derin bir
tencerede 1 kaşık yağla ince ince doğranan soğanlar kavrulur. Bir tavada 1
kaşık yağ eritilip un eklenir ve kavrulur. Soğanlara salça eklenir, pancarlar
eklenir ve kavrulur. Nane, pul biber, tuz, bulgur ve ince doğranmış sarımsaklar
eklenir. Karıştırılır. Kavrulmuş un ve sıcak su eklenir. Koyu kıvamlı
olmalıdır. İkram ederken yoğurtla beraber sunulur.
Not: İsteyen içine karıştırır. İçine sarımsak atılmazsa
yoğurtlu sarımsakla sunulur. Yoğurtsuz yenecekse üzerine limon sıkılır. İsteğe
göre bu tarife kıyma da eklenebilir.
BAKLALI YAPRAK DOLMASI (SAMSUN)
Malzemeler:
200 gr. et
300 gr. bakla
1 çay bardağı buğday yarması
1 çay bardağı sıvı yağ
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
1 demet maydanoz
limon
yarım kilo üzüm yaprağı.
Yapılışı:
Yarım saat sıcak suda bekletilip kabukları soyulmuş olan
baklalar ince ince doğranır. bir kaba konur. sırayla ince ince doğranmış et ,
buğday yarması , yağı rendelenmiş soğanlar, nane, reyhan biberleri, tuzu ince
kıyılmış maydonozu hepsi karıştırılır. 1.5 su bardağı suyla salça sulandırılır.
içine karıştırılır.Bunların hepsi çiğ olarak yapılır.Birbirine karıştırılan
malzemeler yapraklara sarılarak bir tencereye konur. bir saat pişirilerek
servis yapılır.
HALUÇKA (SAMSUN)
Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük
dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır. sudan alınır. Yine bir miktar
hohut haşlanır. Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve
nohut pişirilir. Genellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz kesilip pişirilirken
haluçka çorbası kazın yağlı suyuyla pişirilir. Küçük parçalara ayrılmış tavuk
eti veya kaz eti içine atılır. Baharat, biber, salça ayrı bir kapta kavrulur
üzerine ilave edilerek haluçka çorbası servise hazır hale getirilir. Zaman
zaman acuk veya kiren ekşise haluçka çorbasına ilave edilerekte servis
yapılabilir.
KAZ ASMASI (SAMSUN)
Tüyleri yolunup iyice temizlenen kaz ocaklığı bulunan bir
odanın bacasına,ocaklıkta ateş yakıldıktan sonra asılır.Yanan ateşe belli bir
mesafede asılı bulunan kaz bir kişi tarafından oklava veya benzeri bir şeyle
yavaş yavaş çevrilir.Bu işlem yaklaşık iki saat sürer. Bu süre içerisinde kaz
mükemmel bir şekilde kızarır ve eri-yen yağı altına konan tavada birikir.Kaz
asılı bulunduğu bacadan alınır ve hazır bulunanların ortasında doğranır.
Biriken yağla bulgur pilavı pişirilir ve böylece servise hazır hale getirilir.Yanında lavaş ekmeğiyle servis yapılır.
OYMAAĞAÇ KEBABI (SAMSUN)
Adını verdiği Oymaağaç köyünde yapılan "Oymaağaç
kebabı" Mayıs-Kasım ayları arasında yapılarak hem sıcak hem soğuk olarak
yenir. Oğlak etinden yapılan kebap Vezirköprü'nün en eski damak zevkinden
biridir.Kebap özel yapılmış bacada Kebap odasında yaklaşık 3-4 saat'de büyük
bir özenle çevrilerek pişirilir.Aynı anda 5 oğlağınçevrilerek pişirilmesi
sonucu eriyen yağlar bir kapda toplanır. Kebap odasına gelen herkes tiridine
banarak büyük bir zevke yer. Bu kebap asırlardır geleneksel bir yemek olarak
yaşatılır.
ISPANAK ÇORBASI (SAMSUN)
MALZEMESİ:
1 kg. ıspanak
1 'er çorba kaşığı katıyağ, un ve pirinç
yarımşar bardak su ve yoğurt
1 adet yumurta
tuz
karabiber.
Ispanağı yıkayıp, haşlayıp, ince ince kıyın ve tuz,
karabiberini koyun. Bir tencerede tereyağını hafifçe pembeleştirip, üstüne un
konup kavurun. İçine ıspanak, su ve pirinç katarak ağır ateşte pişirin.
Gerektiğinde su ilave edin. Pirinçler pişince çorbanın içine yumurta sarısı ile
çırpılmış yoğurdu yavaşça katın.
BÖBREK KAVURMA (SAMSUN)
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuz,
kekik
Dana böbreği ince ince dilimleyin. 3 çorba kaşığı
tereyağında rengi değişene kadar çevirerek kızartın.
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuz ekin. 1 çorba
kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 10-15
dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.
PEYNİRLİ VE CEVİZLİ MANTI (SAMSUN)
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi,
tuz
Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun. Kulak memesi
yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 1-2 cm kalınlığında açın. Yufkayı 5
santimetrekarelik parçalara kesin.
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba
kaşığı yağda kavurun. Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten
bir miktar koyarak üçgen şeklinde kapatın. Kenarlarını bastırarak yapışmasını
sağlayın.
Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Hamurları 20
dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın. Servis tabağına koyun. Kalan
tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın. Mantının üzerîne gezdirin.
Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın.
KIVRATMA
Malzemeler:
2 yumurta
1 su brd. yoğurt
1 su brd. sıvı yağ
1/2 su brd. su
1 tatlı kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı karbonat
çay kaşığı ucuyla tuz
aldığı kadar un
içi için:
5 su brd. çekilmiş fındık içi
5 su brd. şeker
açmak için:
2- 2,5 pkt nişasta
üzeri için:
1 pkt eritilmiş tereyağ
Hazırlanması:
Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bi hamur elde
ediyoruz. Hamuru 22 adet bezeye ayırıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Çekilmiş
fındık içini şekerle karıştırıyoruz. Dinlenen bezeleri nişasta kullanarak
baklava yufkası inceliğinde açıyoruz. (yufkaların şeklinin şemalinin,
yırtılmasının pek önemi yok, zira benimkiler öyle olmuştu, resimdeki yufka
kardeşimin açtıklarından :) ) açılan yufkamıza 2 yemek kaşığı dolusu içi
serpiştiriyoruz.
Tirit
Malzeme:
250 gr. parça et
1 baş soğan
2 kaşık tereyağı
1.5 veya 2 ekmek dilimi
1 domates veya 1 kaşık salca
tuz
kırmızı biber
Yapılışı:
Bir tencereye kıyılmış soğan ile tereyağını kavurup, parça
etleri ilave edin. Etin suyunu salıp da çekinceye kadar pişirin. 6 su bardağı
su ilave edip pişirin. Etler yumuşayınca etleri suyundan süzün. Tencereye
dizmiş olduğunuz ekmek dilimlerinin üstüne kaynamakta olan et suyunu dökün. 1-2
dakika beklettikten sonra ekmeklerin üstüne parça etleri yerleştirip, servis
yapın.
Mısır Çorbası
600 gram tane mısır konservesi
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
tuz
Hazırlanışı
Mısır konservesi açılıp suyu süzülür.
Tereyağında soğan ve mısır unu kokusu çıkana kadar kavrulur.
Süt, tavuk suyu ve su yavaşça karıştırılarak ilave edilir.
Mısır taneleri ve tuz eklenir.
Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Kaynayan çorba blenderdan geçirilip servis edilir.
1 Kg. Un
2 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz
3 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Adet Yumurtanın Sarısı
350 Gr. Yağsız Dana Kıyması (içi için)
2 Çorba Kaşığı Tereyağı (içi için)
4 Adet Soğan (içi için)
2 Çay Kaşığı Tuz (içi için)
2 Çay Kaşığı Karabiber (içi için)
1 Adet Misket Büyüklüğünde Yaş Maya
1/2 Kg. Yoğurt
6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Kırmızı Pul Biber
7 Sap Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Kekik
Bir kaba unu dökelim. Ortasını havuz gibi açalım. İçine suyu ve yaş mayayı koyup yaş mayanın çözülmesini bekleyelim. Ardından tuzu, şekeri ve yumurta sarısını da katarak yoğuralım. İki saat kadar bekletelim. (Bir gece dinlendirilebilirse hamur daha kıvamlı olacaktır). Ardından hamuru 6 eşit parçaya bölelim, yuvarlayalım. Her parçayı elimizde bastırarak açalım ve 70 cm uzunluğunda, 10 cm eninde olacak biçimde şekillendirelim. Bu arada kıymalı içimizi hazırlayalım. Bunun için önce kuru soğanları robotta çekelim. Tereyağını eritelim ve kıymayı kavuralım. Pişmesine yakın soğanı katalım, 15 dakika kadar pişirelim. Son olarak tuzu ve karabiberi katalım. Soğumaya bırakalım. Bu içi pide hamurlarının içine yerleştirelim. Pidelerin kısa kenarlarını birleştirelim ve bu şekilde tepsiye alalım. 250-300 derecedeki fırında 20-25 dakika pişirelim. Pideleri ince ince kesip bir servis tabağına alalım. Yoğurtlu sosu hazırlamak için yoğurdu iyice çırpalım. Zeytinyağını kırmızı pul biberle ısıtalım. Pidelerin üzerine önce yoğurdu, ardından pul biberli zeytinyağını dökelim. Üzerini kekik ve kıyılmış maydanozla süsleyelim. Hemen servis edelim.
Katık Böreği
Malzemeler:
1 kg yarma buğday (dövme çorbalık buğday)
2 kg süzme yoğurt (katık)
2 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Yeteri kadar tuz
Yapılışı:
Yarma buğdayı bir gece önceden iyice yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ile ıslatılır. Buğday yumuşayınca katık (süzme yoğurt) eklenir iyice karıştırılır. Sırasıyla sıvıyağ, tuz, un, kabartma tozu, yumurtalar eklenir iyice karıştırılır. En son dereotu ve maydanozu da ince kıyıldıktan sonra eklenir. Yarım saat mayalanmaya bırakılır. Margarin ya da tereyağı ile yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Kalınlığı 1,5-2 cm’yi geçmemelidir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Yanında salatalık, domates, ayran ve peynirle servis edilir.
Lokul Samsun
Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı (üzerine)
Aldığı kadar un(yumuşak ama yapışmayan hamur olacak)
İç malzemesi:
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık kırığı veya ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin
Yapılışı:
Hamur için ayrılan malzemeler yoğrulur. Hamur dörde bölünür. Hamur sırayla açılıp oda ısısındaki margarin sürülür. Üzerine şeker serpilip üzüm ve fındık ya da ceviz konur. Rulo halinde sarılıp lokma lokma kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Aynı işlem diğer hamurlarada yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 200 derfecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Haluçka Çorbası
Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır. sudan alınır. Yine bir miktar hohut haşlanır. Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve nohut pişirilir. Genellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz kesilip pişirilirken haluçka çorbası kazın yağlı suyuyla pişirilir. Küçük parçalara ayrılmış tavuk eti veya kaz eti içine atılır. Baharat, biber, salça ayrı bir kapta kavrulur üzerine ilave edilerek haluçka çorbası servise hazır hale getirilir. Zaman zaman acuk veya kiren ekşise haluçka çorbasına ilave edilerekte servis yapılabilir.
Kaynaklar:
https://blog.biletbayi.com/samsun-yoresel-yemekleri.html
https://lezzetler.com/misir-corbasi-samsun-vt13189
https://yemek.com/tarif/buryan-kebabi/
https://www.alaturkaonline.com/tum-incelikleriyle-terme-pidesi-tarifi/
https://lezzetler.com/mantarli-pilav-vezirkopru-samsun-tarif-43863
https://www.nefisyemektarifleri.com/koca-kadin-gerdani-baklavasi-orjinal-adiyla/
https://www.neoldu.com/firinda-balkabagi-tatlisi-tarifi-14841h.htm