Samsun Yöresel Yemekleri

0 yorum
KIYMALI KARADENİZ PİDESİ (SAMSUN)

Hamur için malzeme:
5 su bardağı un
1 su bardağı süt
Çeyrek paket margarin
1.5 çorba kaşığı maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fincan ılık su (veya) 1 fincan ılık
süt
1 adet yumurta sarısı
Tuz
Harcı için malzeme:
250 gr. kıyma
1 baş kuru soğan
1 adet domates
2-3 adet yeşil sivri biber
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak, toz mayayı veya yaş mayayı ılık suda eritin. Yalnız, mayayı eritirken, içine toz şeker de katın. Sonra, unu hamur yoğuracağınız kaba alın. Ortasını açın. Mayalı suyu una döktükten sonra, 15 dakika bekletin.
Beri yanda, 1 bardak sütü, daha erittiğiniz margarini, 1 adet yumurtayı ve tuzu da ilâve ederek yoğurun. Hamurun üzerini örterek, ılık bir ortamda mayalandırın. Ve, hamur iyice kabarana kadar bekleyin. Şayet, hamurun çok çabuk mayalanmasını istiyorsanız, büyük bir kaba ılık su koyup hamur kabınızı da bu kabın içine yerleştirin. Ve, hamuru mayalanmaya terk edin.
Harcı hazırlamak için, bir baş kuru soğanı minik minik yemeklik doğrayın. Kıymayı ve küçük küçük doğranmış yeşil sivri biberleri çiğden karıştırın. Tuzunu ve kara biberini ayarlayın.
Sıra, pideleri doldurmaya geldi… Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alın. Ve, yarım parmak kalınlığında açın. Hazırladığınız harcı, çiğ olarak hamurun ortasına yayın. Hamurun kenarlarını içe doğru kıvırarak pide şeklini verin. Üzerine de, güzel kızarsın diye, yumurta sarısı sürün.
Pide tepsinizi, yarım saat kadar oda hararetinde bekletin. Önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.

KAĞITTA HAMSİ (SAMSUN)

5 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg hamsi
2 adet limon
20 tane defne yaprağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı kıyılmış
maydanoz
5 adet olgun domates
Tuz,
karabiber
2,5 tabaka yağlı kağıt
Hamsileri iyice temizleyip yıkayın. Suyunu süzüp süzgece alın. Defne yapraklarını bol suda iyice yıkayıp kurulayın. İki tabaka yağlı kağıdı ortadan ikiye keserek 4 parça yapın. Diğer yarım tabaka kağıt ile birlikte 5 parça elde edin.
Her yağlı kağıdın ortasına yan yana dörder defne yaprağı yerleştirin. Limonları ince halkalar halinde dilimleyip defne yapraklarının üzerine yerleştirin. Her yağlı kağıda 200gr hamsiyi paylaştırarak limon dilimlerinin üzerine düzenli bir şekilde yan yana sıralayın. Tuzlayıp, biberledikten sonra üzerine bir tutam kıyılmış maydanoz serpin.
Domatesleri yıkayıp kurulayın. İnce ince dilimleyin. Balıkların üzerine sıralayarak yerleştirdikten sonra kağıtları kapatın. Pişme esnasında açılmaması için kenarlarını iple bağlayın veya ataşla tutturun. Kağıt paketleri fırın tepsisine yanyana yerleştirip önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırına verin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından alıp kağıtları üzerinden kenarlara doğru açıp sıcak olarak servis yapın.

HAŞHAŞLI ÇÖREK (SAMSUN VEZİRKÖPRÜ)

Malzemeler:
1 pk yaş maya
Yarım çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı ılık süt veya su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için)
1 yumurta (üzerine sürmek için)
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. (Hamur bir tepsiliktir) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
ÖNERİ: Süt ile yapıldığında daha yumuşak, su ile yapıldığında daha gevrek oluyor. Hangisini seviyorsanız onu kullanın. Ayrıca serviste yanında peynir ve domates öneririm. Kalan çöreğinizi saklama kabında saklayın hava almadan uzun süre tazeliğini korur. Sütle yapılan yumuşaklığını da koruyor.


MANTARLI PİLAV (VEZİRKÖPRÜ SAMSUN)

MALZEMELER:
Bir avuç karacaoğlan mantarı (çam diplerinde yetişir, küçük ve siyah renklidir.)
1 baş kuru soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı ayçiçek yağı
tuz
2 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
Mantarlar iyice yıkanıp ayıklanır.Küp küp doğranan soğanlar tereyağında pembeleşince mantarlar eklenir. Biraz karıştırılır tuz ve kareabiber eklenir. Sıvıyağ eklenir. Önceden yıkanıp ıslatılan pirinçler süzülüp
tencereye eklenir. Biraz daha kavrulur. Sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince dinlendirilir. Ilık servis yapılır.

YAZI PANCARI YEMEĞİ (SAMSUN)

MALZEMELER:
1 kg yazı pancarı (kuş ekmeği, madımak, nünük, kabalak, kuzu kulağı, teke sakalı, hindiba, çil, vb. pancarlar)
2 baş kuru soğan
1 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı ince bulgur
1/2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Pancarlar iyice yıkanır, ince ince kıyılır. Derin bir tencerede 1 kaşık yağla ince ince doğranan soğanlar kavrulur. Bir tavada 1 kaşık yağ eritilip un eklenir ve kavrulur. Soğanlara salça eklenir, pancarlar eklenir ve kavrulur. Nane, pul biber, tuz, bulgur ve ince doğranmış sarımsaklar eklenir. Karıştırılır. Kavrulmuş un ve sıcak su eklenir. Koyu kıvamlı olmalıdır. İkram ederken yoğurtla beraber sunulur.
Not: İsteyen içine karıştırır. İçine sarımsak atılmazsa yoğurtlu sarımsakla sunulur. Yoğurtsuz yenecekse üzerine limon sıkılır. İsteğe göre bu tarife kıyma da eklenebilir.


BAKLALI YAPRAK DOLMASI (SAMSUN)

Malzemeler:
200 gr. et
300 gr. bakla
1 çay bardağı buğday yarması
1 çay bardağı sıvı yağ
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
1 demet maydanoz
limon
yarım kilo üzüm yaprağı.
Yapılışı:
Yarım saat sıcak suda bekletilip kabukları soyulmuş olan baklalar ince ince doğranır. bir kaba konur. sırayla ince ince doğranmış et , buğday yarması , yağı rendelenmiş soğanlar, nane, reyhan biberleri, tuzu ince kıyılmış maydonozu hepsi karıştırılır. 1.5 su bardağı suyla salça sulandırılır. içine karıştırılır.Bunların hepsi çiğ olarak yapılır.Birbirine karıştırılan malzemeler yapraklara sarılarak bir tencereye konur. bir saat pişirilerek servis yapılır.


HALUÇKA (SAMSUN)

Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır. sudan alınır. Yine bir miktar hohut haşlanır. Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve nohut pişirilir. Genellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz kesilip pişirilirken haluçka çorbası kazın yağlı suyuyla pişirilir. Küçük parçalara ayrılmış tavuk eti veya kaz eti içine atılır. Baharat, biber, salça ayrı bir kapta kavrulur üzerine ilave edilerek haluçka çorbası servise hazır hale getirilir. Zaman zaman acuk veya kiren ekşise haluçka çorbasına ilave edilerekte servis yapılabilir.



KAZ ASMASI (SAMSUN)

Tüyleri yolunup iyice temizlenen kaz ocaklığı bulunan bir odanın bacasına,ocaklıkta ateş yakıldıktan sonra asılır.Yanan ateşe belli bir mesafede asılı bulunan kaz bir kişi tarafından oklava veya benzeri bir şeyle yavaş yavaş çevrilir.Bu işlem yaklaşık iki saat sürer. Bu süre içerisinde kaz mükemmel bir şekilde kızarır ve eri-yen yağı altına konan tavada birikir.Kaz asılı bulunduğu bacadan alınır ve hazır bulunanların ortasında doğranır. Biriken yağla bulgur pilavı pişirilir ve böylece servise hazır hale getirilir.Yanında lavaş ekmeğiyle servis yapılır.


OYMAAĞAÇ KEBABI (SAMSUN)

Adını verdiği Oymaağaç köyünde yapılan "Oymaağaç kebabı" Mayıs-Kasım ayları arasında yapılarak hem sıcak hem soğuk olarak yenir. Oğlak etinden yapılan kebap Vezirköprü'nün en eski damak zevkinden biridir.Kebap özel yapılmış bacada Kebap odasında yaklaşık 3-4 saat'de büyük bir özenle çevrilerek pişirilir.Aynı anda 5 oğlağınçevrilerek pişirilmesi sonucu eriyen yağlar bir kapda toplanır. Kebap odasına gelen herkes tiridine banarak büyük bir zevke yer. Bu kebap asırlardır geleneksel bir yemek olarak yaşatılır.

ISPANAK ÇORBASI (SAMSUN)

MALZEMESİ:
1 kg. ıspanak
1 'er çorba kaşığı katıyağ, un ve pirinç
yarımşar bardak su ve yoğurt
1 adet yumurta
tuz
karabiber.
Ispanağı yıkayıp, haşlayıp, ince ince kıyın ve tuz, karabiberini koyun. Bir tencerede tereyağını hafifçe pembeleştirip, üstüne un konup kavurun. İçine ıspanak, su ve pirinç katarak ağır ateşte pişirin. Gerektiğinde su ilave edin. Pirinçler pişince çorbanın içine yumurta sarısı ile çırpılmış yoğurdu yavaşça katın.

BÖBREK KAVURMA (SAMSUN)

6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuz,
kekik
Dana böbreği ince ince dilimleyin. 3 çorba kaşığı tereyağında rengi değişene kadar çevirerek kızartın.
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuz ekin. 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 10-15 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.

PEYNİRLİ VE CEVİZLİ MANTI (SAMSUN)

6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi,
tuz
Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 1-2 cm kalınlığında açın. Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara kesin.
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun. Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen şeklinde kapatın. Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın.
Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Hamurları 20 dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın. Servis tabağına koyun. Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın. Mantının üzerîne gezdirin. Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın.


KIVRATMA
  
Malzemeler:

2 yumurta
1 su brd. yoğurt
1 su brd. sıvı yağ
1/2 su brd. su
1 tatlı kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı karbonat
çay kaşığı ucuyla tuz
aldığı kadar un

içi için:

5 su brd. çekilmiş fındık içi
5 su brd. şeker

açmak için:

2- 2,5 pkt nişasta

üzeri için:
1 pkt eritilmiş tereyağ

Hazırlanması:

Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bi hamur elde ediyoruz. Hamuru 22 adet bezeye ayırıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Çekilmiş fındık içini şekerle karıştırıyoruz. Dinlenen bezeleri nişasta kullanarak baklava yufkası inceliğinde açıyoruz. (yufkaların şeklinin şemalinin, yırtılmasının pek önemi yok, zira benimkiler öyle olmuştu, resimdeki yufka kardeşimin açtıklarından :) ) açılan yufkamıza 2 yemek kaşığı dolusu içi serpiştiriyoruz.

Tirit


Malzeme:
250 gr. parça et
1 baş soğan
2 kaşık tereyağı
1.5 veya 2 ekmek dilimi
1 domates veya 1 kaşık salca
tuz
kırmızı biber

Yapılışı:
Bir tencereye kıyılmış soğan ile tereyağını kavurup, parça etleri ilave edin. Etin suyunu salıp da çekinceye kadar pişirin. 6 su bardağı su ilave edip pişirin. Etler yumuşayınca etleri suyundan süzün. Tencereye dizmiş olduğunuz ekmek dilimlerinin üstüne kaynamakta olan et suyunu dökün. 1-2 dakika beklettikten sonra ekmeklerin üstüne parça etleri yerleştirip, servis yapın.

Mısır Çorbası

600 gram tane mısır konservesi
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
tuz
Hazırlanışı
Mısır konservesi açılıp suyu süzülür.
Tereyağında soğan ve mısır unu kokusu çıkana kadar kavrulur.
Süt, tavuk suyu ve su yavaşça karıştırılarak ilave edilir.
Mısır taneleri ve tuz eklenir.
Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Kaynayan çorba blenderdan geçirilip servis edilir.


Özel Samsun Pidesi

1 Kg. Un
2 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz
3 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Adet Yumurtanın Sarısı
350 Gr. Yağsız Dana Kıyması (içi için)
2 Çorba Kaşığı Tereyağı (içi için)
4 Adet Soğan (içi için)
2 Çay Kaşığı Tuz (içi için)
2 Çay Kaşığı Karabiber (içi için)
1 Adet Misket Büyüklüğünde Yaş Maya
1/2 Kg. Yoğurt
6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Kırmızı Pul Biber
7 Sap Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Kekik

Bir kaba unu dökelim. Ortasını havuz gibi açalım. İçine suyu ve yaş mayayı koyup yaş mayanın çözülmesini bekleyelim. Ardından tuzu, şekeri ve yumurta sarısını da katarak yoğuralım. İki saat kadar bekletelim. (Bir gece dinlendirilebilirse hamur daha kıvamlı olacaktır). Ardından hamuru 6 eşit parçaya bölelim, yuvarlayalım. Her parçayı elimizde bastırarak açalım ve 70 cm uzunluğunda, 10 cm eninde olacak biçimde şekillendirelim. Bu arada kıymalı içimizi hazırlayalım. Bunun için önce kuru soğanları robotta çekelim. Tereyağını eritelim ve kıymayı kavuralım. Pişmesine yakın soğanı katalım, 15 dakika kadar pişirelim. Son olarak tuzu ve karabiberi katalım. Soğumaya bırakalım. Bu içi pide hamurlarının içine yerleştirelim. Pidelerin kısa kenarlarını birleştirelim ve bu şekilde tepsiye alalım. 250-300 derecedeki fırında 20-25 dakika pişirelim. Pideleri ince ince kesip bir servis tabağına alalım. Yoğurtlu sosu hazırlamak için yoğurdu iyice çırpalım. Zeytinyağını kırmızı pul biberle ısıtalım. Pidelerin üzerine önce yoğurdu, ardından pul biberli zeytinyağını dökelim. Üzerini kekik ve kıyılmış maydanozla süsleyelim. Hemen servis edelim.

Katık Böreği


Malzemeler:
1 kg yarma buğday (dövme çorbalık buğday)
2 kg süzme yoğurt (katık)
2 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Yeteri kadar tuz

Yapılışı:
Yarma buğdayı bir gece önceden iyice yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ile ıslatılır. Buğday yumuşayınca katık (süzme yoğurt) eklenir iyice karıştırılır. Sırasıyla sıvıyağ, tuz, un, kabartma tozu, yumurtalar eklenir iyice karıştırılır. En son dereotu ve maydanozu da ince kıyıldıktan sonra eklenir. Yarım saat mayalanmaya bırakılır. Margarin ya da tereyağı ile yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Kalınlığı 1,5-2 cm’yi geçmemelidir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Yanında salatalık, domates, ayran ve peynirle servis edilir.

Lokul Samsun


Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı (üzerine)
Aldığı kadar un(yumuşak ama yapışmayan hamur olacak)
İç malzemesi:
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık kırığı veya ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin

Yapılışı:
Hamur için ayrılan malzemeler yoğrulur. Hamur dörde bölünür. Hamur sırayla açılıp oda ısısındaki margarin sürülür. Üzerine şeker serpilip üzüm ve fındık ya da ceviz konur. Rulo halinde sarılıp lokma lokma kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Aynı işlem diğer hamurlarada yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 200 derfecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Haluçka Çorbası

Katı şekilde yuğrulan hamur açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek haşlanır. sudan alınır. Yine bir miktar hohut haşlanır. Haşlanan hamurun ve fasülyenin bir miktar suyunda hamur ve nohut pişirilir. Genellikle Vezirköprü ve Köylerimizde kaz kesilip pişirilirken haluçka çorbası kazın yağlı suyuyla pişirilir. Küçük parçalara ayrılmış tavuk eti veya kaz eti içine atılır. Baharat, biber, salça ayrı bir kapta kavrulur üzerine ilave edilerek haluçka çorbası servise hazır hale getirilir. Zaman zaman acuk veya kiren ekşise haluçka çorbasına ilave edilerekte servis yapılabilir.