Elazığ Yöresel Yemekleri

0 yorum


ELAZIĞ USULÜ KABURGA DOLMASI

MALZEMELER:
-2.5 Kg. kaburga (Koyun eti,sag gögüs kismi)
-750 Gr. pirinç,
-300 Gr. kiyma,
-1 bas sogan,
-150 Gr.kabugu soyulmus badem içi,
-250 Gr. tereyagi,
-2 kasik salça,
-1 demet maydanoz,
-Yeteri kadar tuz,
-Kirmizi biber,karabiber.
YAPILISI:

-Kaburganin yagli kismindan agzi açilir. Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur.

-Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir.

-Pirinç miktari kadar su ilave edilerek pirinç açilincaya kadar düsük ateste pisirilir,üzerine maydanoz ilave edilir. Hazirlanan bu pilav açilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir.

-Etin iki tarafina salça sürülerek yagda kizartilir.

-Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir.



GAYGANA

MALZEMELER:
-1 Yemek kasigi yogurt,
-2 Adet yumurta,
-Yeterince un,
-Karbonat, tuz ve yag,
YAPILISI:

-Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup çirpilir.

-Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dökülüp kizartilip,

-Servis yapilir.




DILIM DOLMA(kofik dolma)

KOFIK DOLMASI
MALZEMELER:
-25′er adet kofik (kurutulmus dolmalik biber ve patlicanin mahalli adi)
-750 gr Pirinç
-5 adet kuru sogan
-2 su bardagi zeytinyagi
-Yeteri kadar tuz
-Karabiber, kirmizi biber
-7 türlü bahar
-Kus üzümü ve nane
YAPILISI:

-Kofikler sicak suda haslanir.

-Ayri bir tencerede ince ince kiyilan soganlar pembelesince

-Yikanmis pirinç ve diger baharat ve tuz karistirilarak kavrulur.

-Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pisirilir.

-Bu pilav haslanan kofiklerin içerisine doldurulur.

-Bir ölçü suyla da kofikler pisirilir



Elazığ Pekmez Helvası
Malzemeler
250 gr tereyağı
250 gr un
2 su bardağı dut pekmezi
Ceviz, fındık, fıstık
hindistancevizi

YAPILIŞI:
1.Hafif ısıtılmış yağın içerisine un dökülerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur.Kavrulan una dut pekmezi ilave edilerek 2 dakika kadar pişirilir.
2.Pişen helva servis tabaklarına alınarak üzerine dövülmüş olan çerezler serpilir ve servise hem sıcak hem de soğuk olarak sunulur.

Elazığ Usulü İçli Köfte


MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma
500 gr yağlı kıyma (içinde kullanılır)
1 kg bulgur (ince)
4 baş soğan
100 gr ceviz
1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ
1 demet maydanoz
karabiber
1 kaşık salça
1 yumurta.

YAPILIŞI:
Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
DIŞI
Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.




HESİDE TATLISI


Malzemeler
Yedi kaşık nişasta
Bir litre su
Yarım paket margarin
Yarım paket tuzsuz tereyağı
Yeteri kadar toz şeker
Bir paket fıstık
Rendelenmiş çikolata

Hazırlanışı
Nişasta bir litre suda, bir su bardağı şekerle birlikte bir kabın içerisinde karıştırılarak eritilir.
Tuzsuz tereyağı genişçe bir tavada eritilir.
Daha önceden hazırlanan nişasta yağın içerisine dökülerek kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırılıp, pişirilir
Tabaklara koyulup, yağa batırılan kaşıkla düzetilir ve üzerine  fıstık, rendelenmiş çikolata serpilerek soğuk servis yapılır.



KURUTLU ÇORBA

    Malzemeleri : 
  Döğme, kurut, tereyağı, nane, toz kırmızı biber, tuz     
   Hazırlanışı : Dövme haşlanır. Soğuduktan sonra kurut ayranı ile karıştırılarak, üzerine kızartılmış tereyağı, nane ve toz kırmızı biber ilave edilerek, servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun.  

  **  KURUT :  Çökeleğin kurutulmuşudur. Hazırlamak için; yeterince ayran bir tencereye koyulur. Zamanla ayranın üzerinde oluşan su, devamlı olarak alınır. Dibe çöken yağ ve yoğurt tortuları, tam bir macun kıvamına ulaşınca, ele alınarak, bir patates büyüklüğünde, iyice sıkıldıktan sonra temiz bir bez veya tahta üzerine dizilerek, güneşte kurumaya bırakılır. Kış mevsimine, sert zeminli bir üsküre ( kase ) de sıcak su içerisinde bu kurutlar ezilir ve ayran olarak kullanılır. Ayrıca bu kuruttan çorbalar da yapılır. Özellikle ava meraklı aileler,kuruttan bol bol yaparlar. Eskiden bir çok evde, '' Kurut Ezme Taşı '' vardı. Kurut bu taşlarla ezilirdi. Bunun ağaçtan yapılmış olanına, '' Tepir '' adı verilirdi.  



GÖMME
  





MALZEMELER :

1500 gr  un (kepekli un), 750 gr  kıyma veya kavurma, 200 gr  ceviz, 100 gr  tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.

YAPILIŞI            :

- Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

- Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.

- Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.

- (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.

- Ceviz havanda dövülür.

- Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir

- Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.

- Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.

- En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.

 - Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.



HARPUT EKMEK TATLISI  ( TAŞ EKMEĞİ)



  
MALZEMELER : 6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker(üzeri için fındık,fıstık)

YAPILIŞI :

- Süt veya su, un ile karıştırılarak  hamur yapılır.

- Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.

- Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.



- Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.


Maden Köftesi


150 gr kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet soan
2 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Suyu için:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı su

Bulgurun üzerine 2 su bardağı su eklenir ve 10 dakika dinlendirilir. Sonra ince doğranmış soğan ve diğer malzemeler eklenir özleşene kadar yoğrulur. Bu arada su malzemesi bir tencereye konur ateşe yerleştirilir. Köfte harcından yarım ceviz kadar parçalar alınır, yuvarlanır, ortasına parmakla hafif bastırılır. Bütün köftelerin yapımı bitince kaynayan suya atılır, 15 dakika pişirilir.



Harput Köftesi

500 gr az yağlı kıyma
Yarım su bardağı köftelik ince bulgur
2 soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı su
Tuz, karabiber
Kırmızı tozbiber

1. Soğan ve maydanozu temizleyip kıyın. Geniş bir kaba alıp 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, kırmızı tozbiber, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice ovun. Kıymayı azar azar ilave edip yoğurun. Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.
2. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı yuvarlayıp ortasını iki taraftan bastırarak çukurlaştırın. Sağ elin baş ve işaret parmakları arasında köfteyi çevirerek kenarlarını düzeltin.
3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp kalan salçaları ezin. Suyu ekleyip kaynatın. Kaynayan suya köfteleri yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.



Erişte Çorbası

MALZEMELER:
1 Kase erişte
1 baş soğan
1 kaşık margarin
Salça
tuz
nane

HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye soğan küçük küçük doğranır, bir kaşık margarin veya kavurma konularak orta ateşte pembeleştirilir.Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatılır. Erişte döküldükten sonra 15 dakika pişirilir.Ocaktan alındıktan sonra bir tutam nane atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika sonra servis yapılır.



Revani

Malzemeler
1'er su bardağı toz şeker, irmik,sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
3 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
3,5 su bardağı şeker
4,5 bardak su
2 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:
1.Bakır veya cam bir kabın içerisinde önce yumurtalar köpürünceye kadar çırpılır.Şeker katılarak iyice çırpılır.
2.Bu karışıma yağ, yoğurt ve irmik ilave edilip çırptıktan sonra karbonat ile un konularak tekrar çırpılır.
3.Tepsi yağlanıp unlandıktan sonra boza kıvamındaki hamur tepsiye dökülür.Üzerine fındık veya dövülmüş ceviz serpilerek fırında pişirilir.
4.Şerbet için ayrılan şekere su ilave edilip bir iki taşım kaynadıktan sonra limon suyu dökülüp 15 dakika kaynatılır.
5.Önceden pişen revaninin üzerine sıcakken yarım çay bardağı su fırçayla sürülür.Soğuduktan sonra şerbet sıcakken revaninin üzerine dökülür.Soğuk servis yapılır.



PALU KÖFTESİ

Malzemeler
500 gr yağsız kıyma
300 gr orta yağlı kıyma
750 gr köftelik bulgur
2 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta
5 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Tereyağı

İçli Köftenin İçi İçin:
Öncelikle kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Tereyağında kavrulur. Başka bir taraftan orta yağlı kıyma kavrulur. Kavrulan kıyma küçük küçük doğranan soğanların içine eklenir. Oluşan karışıma baharatlar ve tuz ilave edilir. Maydanoz ince ince kıyılıp bu karışımın içine ilave edilir. Hazırladığımız bu iç buzdolabında donana kadar bekletilir.


İçli Köftenin Dışı İçin:
Bulgur, yağsız kıyma, salça, yumurta, tuz karıştırılır ve 30 dakika macun kıvamına gelene kadar yoğurulur. Yoğurulan karışıma şekil verilip içine hazırlanan iç eklenir. Ardından oluşan top şeklindeki içli köfteler tuzlu kaynar suda 15 dakika haşlanır. Tuzlu sudan çıkarılıp servis tabağına alınır. Üzerine bolca eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir.




Löl Gömme (Babuko)


löl
Tarif: Löl yemeğinin malzemeleri ve yapılış tarifi
Malzemeler
1 kg Un
1 kg. ayran
yoğurt veya bir çeşit kurutulmuş çökelek, sarımsak
200 gr. tereyağı
Yemeğin Yapılışı

Özellikle kış mevsiminde yapılan İl genelinde farklı isimlerle tanınan bir yemek olmasına rağmen yapılışı çok yaygın olan bir yemek çeşididir. Gömme yemeği killi topraktan yapılmış özel bir kapta ve ocakta pişirilmekle beraber bazen iki sac arasında veya ateşin altına atılarak pişirilir.
 Hazırlanan hamura (hamur mayasız olacak ve sadece su ile yoğrulmuş olacak) ocağın büyüklüğüne göre geniş, kalın ve yuvarlak ekmek şekli verilip ateşe bırakılır. Ateşe bırakılan ekmek iyice piştikten sonra çıkarılarak soğutmaya bırakılır. Soğutulan ekmek geniş bir kabın içine küçük küçük doğranır.
Ekmek doğrandıktan sonra daha önce hazırlanmış ve sulandırılmış sarmısaklı çökelek veya sarmısaklı yoğurt dökülür. Daha sonra kızartılmış tereyağı sarmısaklı çökelekli ekmeğin üzerine dökülür. Akabinde hoşafla birlikte servıs yapılır.




SIRIM-ZEREBET

MALZEMELERİ: 1adet saçta pişirilmiş yufka ekmegi, 1 kase yorut-2 diş sarımsak- tereyagı

YAPILIŞI:yufka ekmegi sıkı  olarak rulo şeklinde sarılır. ruloyu 3 cm uzunlugunda dilimlenir.daha sonra dilimlerin  agzı yukarı gelecek şekilde tabaga sırayla dizilir. sarımsak temizlenip ezilir yogurdla karıştırılıp ekmeklerin üzerine dökülür. bir tavada tereyegı eritilip tabagın üzerine dökülür. afiyet olsun. not: yogurtlu bir ekmek  gibi göründügüne bakmayın elezıgda beni misafir eden bir ailede yedim   çok lezzetli denemenizi tavsiye ediyorum.



YUMURTA SALATASI ( YARIM KUZU ) 

MALZEMELER: 

6 adet yumurta 
1 demet maydanoz 
5 adet yeşil soğan 
Az miktar kara biber 
Pul Biber 
Zeytin yağı 
Limon 
Tuz 

HAZIRLANIŞI : 
Yumurtalar haşlanır, soyulur. Maydanoz, soğan, yumurta doğranır ve diğer malzemeler ile birlikte isteğe göre karıştırılır. Servise hazır hale getirilir. 



ETLİ TAVA 

Malzemeleri : 
Orta boy bir tepsi 
2 kg. kuşbaşı et 
100 gr. kuyruk yağı 
1 kg. Domates 
750 gr. Biber 
1 orta boy sarımsak 
Pul Biber 

HAZIRLANIŞI : 

Tepsinin içerisine kuyruk yağı koyulduktan sonra üzerine et serilir. Etin üzerine doğranmış biberler, sarımsaklar, domatesler dizilir. Tuz ile pul biber serpilir. Fırında iki saat pişirilir. Servise hazır hale getirilir. 




TAŞ EKMEĞİ TATLISI

Un, süt veya suyla karıştırılarak maya hale getirilir. Elde edilen sıvı haldeki hamurun içerisine yeterli miktarda yumurta kırılarak iyice çırpılır. Bu hamur ateş üzerindeki sacın üzerine yayılır. Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülür. Artık taş ekmeği servise hasırdır. 




ELAZIĞ SÜTLÜ SÖĞÜRTME

Söğürtme
Elazığ yöresine ait bir yemek olan ama herkesin hemen hemen bildiği ve sevdiği bir tarif.Farkı ise süt ile pişirilmesi.
sogurtme 300x172 Söğürtme
Malzemeler:
6 adet büyük boy patlıcan,
3 adet büyük boy kırmızı biber,
2 büyük diş sarımsak,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 tatlı kaşığı pul biber,
mısır özü yağı
Yapılışı: patlıcan ve biberleri közleyin.Soyun ve küçük küçük doğrayın.Sarımsakları ince doğrayın ve bir tencerede az yağ ile hepsini kavurun.Bir iki çevirin içine sütü ilave edin.Pişirn sütünü çekecek.Tavada tereyağını eritin pul biber ekleyin ve söğürtmeyi servis tabağına alıp üstüne u sosu gezdirin.



PATİLA

MALZEMELER: Un, Peynir(çökelek,lor), Su, Ekşi hamur, Maydanoz, Tereyağı


YAPILIŞI:Un, su ve ekşi hamur karışımıyla, yumuşak bir hamur yapılır.2 mm kalınlığında yufkalar açılıp ikiye bölünür. Bölünen yufkalara rendelenmiş peynir,çökelek veya lor ile maydanoz serilerek üzeri yufkanın diğer yarısıyla kapatılır. Hafif ateşte saç üzerinde pişirilir. Tepsiye dizilerek,kare ve dikdörtgen biçiminde kesilir.. Üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek sıcak servis yapılır.



Tandır Ekmeği

tandır
Kışa hazırlık olarak sonbaharda, 3-4 ay yetecek miktarda ve imece usulüyle yapılır. Tandır ekmeği yapımı geleneksel kültür hayatımızda önemli uygulamalara sahne olmuştur. Erkeklerin hamurunu yoğurduğu kadınların ise pişirdiği tandır ekmeği, eskiden adeta bir şenlik halinde yapılırdı. Köylerde tandır ekmeği halen yapılmaktadır. 

Tandır ekmeği adını yapıldığı yerden alır. Ekmeğin en büyük özelliği 4-5 ay bozulmadan kalabilmesidir.Tandırlar özel olarak yapılmış büyük küplerin toprağa gömülmesiyle hazırlanır. Üzeri örtülü genişçe bir alanın ortasında bulunur. Başlarında usta bir pişirici kadınla birlikte üç yardımcısı tarafından yapılır. Erkekler özellikle gece hasavan içerisine çuvallarla dökülen unun içine su dökerek harç haline getirilen daha sonra hasavanlarla hamurun üzerine örterek yalınayak hamuru yoğururlar. Yoğurma işlemi saatlerce sürer. Elde edilen hamur kadınlara teslim edilir. Ekmeği tandıra vurmak için mutlaka bu işten anlayan kadınlara ihtiyaç vardır. Kadınlar ayrıca Pişirik denilen su ve unla hazırlanmış bir sıvıyı yufka halinde açılan ekmeğin üzerine adeta bir sır kaplama gibi sürerek tandırın duvarlarına yapıştırırlar. Pişen ekmekler alınarak tavana asılı olan ekmek askılığına dizilir. 





Kurutlu Çorba

kurut çorba
Çökeleğin kurutulmuşudur. Yeterince ayran bir tencereye bırakılır. Zaman içerisinde ayranın üzerinde oluşan su devamlı surette alınır. Dibe çöken yağ ve yoğurt tortuları tam bir macun katılığına ulaşınca ele alınarak bir patates büyüklüğünde iyice sıkıldıktan sonra temiz bir bez veya tahta üzerine dizilerek güneşte kurumaya terk edilir. Kış mevsiminde sert zeminli bir üsküre (kase) de sıcak su içerisinde bu kurutlar ezilir ve ayran olarak kullanılır. Ayrıca bu kuruttan çorba da yapılır. Özellikle ava meraklı aileler kuruttan bol bol yaparlar. Eskiden bir çok evde kurut ezme taşı vardı ve kurut bu taşlarda ezilirdi. Bunun ağaçtan yapılmış olanına tepir adı verilirdi. 
Döğme haşlanır, soğuduktan sonra kurut ayranına karıştırılarak üzerine kızartılmış tereyağı, nane ve toz biber ilave edilerek servise hazır hale getirilir.


Bumbar
 
bumbar
Malzeme

4 adet koyun bumbarı
300 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 bardak bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı pulbiber
Yeterince tuz, karabiber, tarçın
1 ince doğranmış soğan
10 diş ezilmiş sarımsak
2 bardak et suyu

Tarifi
Bumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovalanarak temizlenir. Temizlenen bumbarlar bir tencerede tuzlu suyun içinde 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarımsak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu karışım bir huni yardımı ile bumbara doldurulur ve bumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 bardak et suyu içine 1 kaşık salça ve biraz pulbiber, yeteri kadarda su konarak sos haline getirilir ve bumbarların üzerine dökülür. Kısık ateşte 30 dk. pişirildikten sonra servis yapılır.



GÜVEÇ

Malzemeleri : 
1,5 kilogram kemikli kuşbaşı kuzu eti 
100 gram kuyruk yağı 
3 adet patlıcan 
5 diş sarımsak 
5 adet sivribiber 
3 adet domates 
1 çay bardağı su 
Tuz 

HAZIRLANIŞI : 

Güveç tenceresine kuyruk yağı ve üzerine kuzu etleri koyulur. Etlerin üzerine küçük doğranmış biberler, patlıcanlar, sarımsaklar, üstüste yerleştirilir. En üste domatesler ve tuzu koyulur.Suyu ilave edip güvecin kapağı kapatılır ve fırında 2 veya 2,5 saat pişirilir. Servise hazır hale getirilir. 



AĞIN LEBLEBİSİ

Çerez ve Yemişler
Açıklama

Çerez sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan Ağın leblebisi yörede özel damak tadıyla büyük bir üne sahiptir. Yörede yetişen nohut'tan Özel yapımı ve kendine has nefis tadıyla bilinen Ağın leblebisi dosttan dosta gönderilecek güzel bir hediyedir. Günümüzde il dışına da gönderilen leblebi Elazığ'a ekonomik bir girdide sağlamaktadır


AYRANLI TARHANA ÇORBASI 

MALZEMELER: 
6 adet ayranlı tarhana 
1 kase yoğurt 
1 kaşık tereyağı 
1 tatlı kaşığı nane 
Pul biber 
Tuz 
Su 
HAZIRLANIŞI: 


Tarhanalar akşamdan yumuşaması için bir kabın içinde suya koyulur. Yumuşayan tarhanalar kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca içerisine yoğurdu katılarak karıştırılır. Kaynamaya başlayana kadar karıştırma devam eder bir süre daha kaynatılır. Tavada yağ eritilir. İçerisine nane ve pul biber ilave edilip kaynayan çorbaya karıştırılır. İsteğe göre tuz ilave edilir. Tarhana çorbası servise hazır olur. 


CİĞER TİRİDİ 

MALZEMELER : 

2 su bardağı pilavlık bulgur 
3 adet kuru soğan 
1 kaşık domates 
2 yemek kaşığı tere yağı veya margarin 
300 gram kara ciğer 
5 bardak su 
2 yemek kaşığı reyhan 
Pul biber 
Tuz 


HAZIRLANIŞI : 


Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanlar yağda hafif kavrulur. Önceden kavrulmuş ciğerler ile birlikte domates salçası da ilave edilip karıştırılır. Pul biber, tuz ve bulgur ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur . Kaynatılmış su ilave edilip pişirilir. Pilav suyunu çekince içerisine reyhan serpilir, karıştırılır ve ateşten alınır. Dinlenmeye bırakılır. Ciğer tiridi pilavı servise hazır hale getirilir.



ÇEDENE KAHVESİ


Kahve her tarafta bilinir, içilir ama Elazığ’da bu bambaşka bir zevktir. Elazığ ve civarında yetişen Çedene isimli ağaçtan toplanan “çedene” meyvesinden özel yöntemlerle yapılır. Bir çok hastalığa iyi gelen çedene kahvesi nefis kokusuyla misafirlere ikram edilen makbul bir içecektir. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” hele bu çedene kahvesi olursa.


DOLANGER 

MALZEMELER : 
1 çay bardağı yoğurt 
1,5 su bardağı su 
1 yumurta 
50 gr margarin 
1 çay kaşığı kabartma tuzu 
Bir miktar tuz 
Dövülmüş ceviz 
1 fincan zeytinyağı 
Açmak için nişasta ve un 

ŞARBET İÇİN : 
6 su bardağı şeker 
5 su bardağı su 
6 damla limon 

HAZIRLANIŞI : 

Yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurlar ceviz büyüklüğünde yumak yapılır. Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür. Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.Yufka, yuvarlak kenardan oklava ile sarılıp yuvarlanır. Oklava üzerinde el yardımıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. Her hamur yumağı için aynı işlem uygulanır. 
Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır. Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir. 


DUTUNU

Çerez ve Yemişler
Açıklama

Elazığ’ın en çok üretilen ve meşhur meyveleri arasında yer alan dut, taze olarak yenildiği gibi kurutularak kışın da yenilir. Kurutulmuş dut taş dibek içerisinde dövülüp içerisine ceviz veya badem içi katılmasıyla elde edilen dutunu nefis bir yiyecektir.


ERİŞTE PİLAVI 

MALZEMELER : 
1 kase erişte 
2 kaşık tereyağı 
su 
tuz 

HAZIRLANIŞI : 
Tencereye iki kaşık yağ konulur. Yağ eriyince eriştenin yarısı tencereye koyulur. Karıştıra karıştıra kavrulur. erişteler pembeleşince kalan erişteler de tencereye konulur ve karıştırılır. Bir buçuk kase su konulur. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pişdikten sonra on dakika demlendirilir. Sonra servis yapılır. Salata veya turşu ile servis yapılır. 




İŞKENE (işgene) 

Malzemeler: 
3 adet orta boy soğan 
1 yemek kaşığı yağ 
2 yemek kaşığı salça 
İsteğe göre kavurma 
2 adet tandır ekmeği 
Bir tutam maydanoz 

HAZIRLANIŞI: 
3 adet kuru soğan halka şeklinde doğranır, yağda kavrulur, salça ilave edilir ve karıştırılır. Kavurması katılır yeteri kadar su ilave edildikten sonra birkaç dakika kaynatılır. Daha önceden doğranmış olan tandır ekmeği servis tabağına konulduktan sonra kaynayan karışım üzerine dökülür. Üzerine ince kıyılmış taze maydanoz serpilir. Yemeğin yanında taze soğanla servis yapılır. 



LOBİK SALATASI 

MALZEMELER: 
2 su bardağı haşlanmış kuru börülce, 1 demet maydanoz, 1 bağ yeşil soğan, ½ demet dereotu, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 limonun suyu, 1 kase zeytinyağı 

YAPILIŞI: 

2 su bardağı haşlanmış kuru börülceye küçük küçük doğranmış 1 demet maydanoz, 1 bağ yeşil soğan, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına aktarılan salatanın üzerine ince ince kıyılmış ½ demet dereotu serpilir, Kuru Börülce Salatası servise hazır olur.


LOBİK ÇORBASI 

Malzemeler : 

1 bardak lobik 
1 bardak dövme ( aşurelik buğday) 
1 adet kuru soğan 
İsteğe göre kavurma veya Tere yağı 
1 kaşık domates salçası 
1 kaşık biber salçası 
İsteğe göre pul biber 
Nane, Maydanoz veya Reyhan 
Tuz 
Su 

Hazırlanışı: 
Önce Löbik (Börülce) az haşlanır. Sonra bir adet kuru soğan küçük küçük doğranır. Bir tencereye; doğranmış soğanlar, kavurma ve tereyağı konularak kavrulur. İçerisine salça katılarak biraz daha kavrulur. Suyu konularak kaynamaya bırakılır. Yıkanarak hazırlanan dövme kaynayan suyun içerisine katılarak pişirilir sonra lobik de katılır pişirilmeye devam eder. İsteğe göre tuz ve pul biber katılır. Piştikten sonra İsteğe göre içerisine Nane veya Maydanoz katılır ateşten alınır servise hazırdır. 


Not : İsteğe göre reyhanda konulabilir. 


MUKAŞERLİ ERİŞTE ÇORBASI 

MALZEMELER: 

½ su bardağı Mukaşer 
1 kase erişte 
1 çorba kaşığı nane 
1/2 yemek kaşığı domates salçası 
1/2 yemek kaşığı biber salçası 
1 orta boy kuru soğan 
2 servis kaşığı kavurma 
1 çay kaşığı pulbiber 
8 su bardağı su ( daha fazla ihtiyaç duyulursa eklenebilir.) 
Tuz 
İsteğe göre tereyağı da kullanılır. 
HAZIRLANIŞI : 
Soğanlar küçük küçük doğranır. Kavurma ile beraber bir tencerede kavrulur. Domates ve biber salçası soğanlara ilave edilir. Kaynatılmış su ilave edilir. Mukaşerler iyice yıkanır süzgeçte beklemeye bırakılır. Hazırlanan Mukaşer kaynamakta olan tenceredeki suya eklenir. 10 dakika pişirilir. Erişte, Nane ve Pul biberi eklenir. Ağır ateşte 15 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alınır ve tuzu eklenir. Eğer suyu azaldıysa göz kararı biraz daha sıcak su ilave edilir. Çorba servise hazırdır. 

Not : Mukaşer siyah nohutun kabuklarının soyulmuşudur.




ORCİK ŞEKERİ

Çerez ve Yemişler
Açıklama

Sadece Elazığ’a has olan orcik şekeri, bilinen toz şekerin suda kaynatılarak belli bir kaynama derecesinde özel bir şekilde yapılan işlemler sonunda, katılaşma aşamasına gelen şekerin içerisine ceviz içinin konulması suretiyle elde edilir. Yapımı çok zordur ve özel maharet ister. Elazığ'ın en önemli kendine has yiyeceğidir.



SAÇ KAVURMA 

MALZEMELER : 
3 kilogram kuşbaşı et 
500 gr kuyruk yağı 
Tuz 

HAZIRLANIŞI : 
Bir tencerede etler bir saat haşlanır; kalan su süzülür. Sacın içerisinde kuyruk yağı eritilir. Haşlanan et içerisine katılır. 20 dakika kavrulduktan sonra tuzu ilave edilir ve karıştırılır. Ateşten alınır. Servise hazır olur. 

İsteğe göre saç kavurma sebzeli de yapılır. 


Not : Etleri sertleştirdiği için tuz sonra ilave edilir. 


SEBZELİ BULGUR PİLAVI 

MALZEMELER : 
2 su bardağı pilavlık bulgur 
2 adet kuru soğan 
2 adet domates 
2 adet sivri biber 
2 yemek kaşığı tere yağı veya margarin 
4 bardak su veya et suyu 
Tuz 
HAZIRLANIŞI : 
İnce doğranmış kuru soğanlar yağda hafif kavrulur. İnce doğranmış domates, sivri biber ve tuz ilave edilir. 5 dakika pişirilir ve bulgur ilave edilir. Üç dakika kadar kavrulur. Kaynatılmış su ilave edilir ve pişirilir. Pilav suyunu çekince ateşten alınır. Dinlenmeye bırakılır. Sebzeli bulgur pilavımız servise hazır hale gelir. 




SIRIN 

MALZEMELER: 

1 kg un 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı Maya 
su 
2 kg yoğurt 
6 diş sarımsak 
250 gr Tereyağı 


HAZIRLANIŞI : 

Karıştırma kabına Un, maya ve tuz konulur. Alabildiği kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. İyice yoğrularak hazırlanan hamur, yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezelerden orta büyüklükte yufkalar açılarak kızgın saç üzerinde pişirilir. Pişirilen yufkalar rulo şeklinde düzgün katlanarak 2 cm eşit büyüklükte kesilir, tepsi veya tabak içerisine dik olarak özenle dizilir. Önce yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı serpilir. Sonra yoğurt ile dövülmüş sarımsak karıştırılır ve hazırlanan yağlı yufkaların üzerine dökülür. Daha sonra bir tava içerisinde eritilerek kızaran tereyağı üzerine dökülerek servis yapılır. 


SOĞAN DOLMASI 

Malzemeler : 
6 tane kuru soğan 
1,5 su bardağı dolmalık pirinç 
1 su bardağı kıyma 
1 çorba kaşığı maydanoz 
Yarım su bardağı zeytinyağı veya tereyağı 
1 yemek kaşığı biber salçası 
Birer tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve karabiber 
Bir tatlı kaşığı tuz 
HAZIRLANIŞI : 
Soğanların uç kısımları kesilir ve kabukları soyulur. Bir tencereye su ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynamaya başlayınca soğanlar ilave edilir, Soğanlar yumuşadıktan sonra, tencere ocaktan alınır. 
İç malzemeleri bir kap içine alınır ve iyice karıştırarak yoğrulur. Bu iç harç, soğanların içini birkaç kat çıkardıktan sonra iç malzeme olarak doldurulur. Yalnız pişerken taşmaması için soğanların içini tıka basa iç malzeme ile doldurulmaz. İçi dolmuş olan soğanları bir tencereye sıralayın ve üzerine tuz serpip, üzerine çıkacak kadarda su ilave edin Ortalama 25-30 dakika pişirilip ocaktan alınır. Sıcak servis yapılır. 




TAVUK İŞKENE 

MALZEMELER: 
1 tavuk 
1 tatlı Kaşığı Reyhan 
2 adet kuru soğan 
1 kaşık domates ve biber salçası 
İsteğe göre pul ve karabiber 
Tuz 
2 kaşık tere yağı 
İğne 
İplik ( iplik naylon karışımı olmamalı) 
Tandır ekmeği 

HAZIRLANIŞI : 

Soğanlar yarım halka şeklinde doğranır tuz ve reyhan karıştırılıp tavuğun içine yerleştirilir. Tavuğun karnı dikilir. Bir tencerede yağ ve salçalı su hazırlanır. Pişmiş tavuk sudan alınır etleri doğranır. Sonra tandır ekmeği tabaklara doğranır. Tavuğun suyu tabağa doğranan ekmeklerin üzerine dökülür. Tavuğun üzerine soğan ilave edilerek servis yapılır.


YARPUZLU AYRAN ÇORBASI 

MALZEMELER: 

1 su bardağı döğme 
1 kaşık un 
4 litre tuluk (tulum) ayranı 
1 demet yarpuz 
Tuz 

HAZIRLANIŞI : 
Döğme akşamdan ıslatılır. Döğme ve un ayranın içine konulur sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar harlı ateşte tutulur. Kaynara çıktıktan sonra kısık ateşe alınır ve tuzu eklenir kaynamaya devam eder. Koyu kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirmeden on dakika önce hazırlanan yarpuz eklenir. ( Yarpuz yerine nane yaprakları da kullanılır ) Ateşten indirildikten sonra karıştırılarak soğutulur. Soğuk olarak servis yapılır. 
Not: Yarpuz; ilkbaharda dere kenarlarında yetişen naneye nisbeten çok daha keskin kokusu olan yabani nane.