Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Çilek Bitkisinin Gün Uzunluğu (kısa-Uzun-Nötr gün çilekleri)

0 yorum



Çilek gün uzunluğuna duyarlı bir bitkidir.Gün uzunluğu kısaldığında ve sıcaklık düştüğünde çilek bitkisinin vejetatif gelişmesi azalmakta,çiçek tomurcuğu oluşumunu etkileyen en önemli faktör sıcaklık ve gün uzunluğudur.
Çileklerde kısa gün çiçek teşekkülünü,uzun gün ise kol oluşumunu teşvik eder.8-12 saat gün uzunlukları ılıman bölgelerde çiçek tomurcuğu oluşumunun artışını sağlar.Her çeşit farklı gün uzunluğu ve sıcaklık ister.
Gün uzunluğu ile birlikte sıcaklıkta çiçek tomurcuğu üzerine etkili olur.Düşük sıcaklıklarla birlikte kısa gün çiçek tomurcuğu oluşumuna olumlu etki yapar.Uzun gün ve yüksek sıcaklıkta ise kol oluşumu gerçekleşir.Sıcaklıkların düşük olması halinde uzun gün koşullarında da çiçek tomurcuğu oluşabilmektedir.
Kısaca çilekte morfolojik ayrım periyodu havaların serinlediği günlerin kısaldığı devrede meydana gelmektedir,bu devre eylül başı-ekim sonu olarak bilinmektedir.Çileklerin gün uzunluğuna verdikleri tepkiye göre 3 gruba ayrılmaktadır.

1.Kısa gün çilekleri
2.Uzun gün çilekleri
3.Nötr-gün çilekleri

Kısa gün çilekleri:

Kısa günlerde çiçek tomurcuğu oluştururlar.Günlük ışıklanmanın 12 saatten daha az olduğu kısa günler çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik eder.Bununla birlikte sıcaklığın 16 derecenin altında olması durumunda uzun günlerde de çiçek tomurcuğu oluşturabilirler.
Kısa gün çilekleri çoğunlukla ılıman iklim bölgelerine uyum sağlamışlardır.Haziran çilekleri çiçek tomurcuklarını yaz sonu veya sonbahar başında oluştururlar ve takip eden ilkbaharda meyve verirler.Yazın sıcak ve uzun günlerde kol üretimi olur.Sonbahardaki serin ve kısa günler ise çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik eder.
Bugün kültürü yapılan çilek çeşitlerin çoğu kısa gün çilekleridir.

Uzun gün çilekleri:

Çiçek tomurcuklarını esas olarak gün uzunluğu 12 saati aştığı zaman oluşturmaya başlarlar.Meyvelerini tipik olarak ilkbahar ve yaz sonunda verirler.
Bu iki dönemde toplam verimleri genellikle kısa gün çileklerinin verimden azdır.
-Genel olarak kol verimleri zayıftır.
-Günlük ışıklanma periyodu uzun ve nispeten yoğun ışık şiddetine sahip kuzey bölgelere adapte olmuşlardır.

Nötr gün çilekleri:

Çiçek tomurcuğu oluşumu bakımından gün uzunluğuna duyarsızdırlar;sıcaklık 26 dereceyi aşmadığı sürece herhangi bir gün uzunluğunda çiçek oluşturabilme üstünlüğüne sahiptirler.
Pratikte sıcaklık ve gün uzunluğundan seracılıkta yararlanılmaktadır.Seralarda kısa ve uzun gün koşulları suni olarak ayarlanarak çilekler bir sene içinde birkaç defa dinlenmeye ve tekrar sürmeye zorlanmakta,böylece yıl içinde birkaç defa ürün alınabilmektedir.Nötr gün çeşitleri gün uzunluğuna duyarlı değildir, bu da sıcaklıkların orta düzeyde olduğu zamanlarda bitkilerin sürekli olarak çiçek açması ve meyve vermesi anlamına gelir. Bu nedenle, nötr gün çeşitleri tipik olarak Temmuz'dan Ekim'e kadar veya ilk öldürücü dona kadar meyve üretir.Nötr çilek çeşitlerinin çoğu en iyi şekilde (7°C) 45°F ila (29°C) 85°F arasında büyür. Bitkiler bu aralığın altındaki veya üzerindeki sıcaklıklarda büyümeyi durdurur.
Bazı Nötr gün çeşidi çilek türleri;
Albion
Evie-II
Monterey
Portola
San Andreas

Kısa gün bitkileri (10-14 saat) Uzun gün bitkileri (14-16 saat) Nötr gün bitkileri (Gün boyu) Çilekte çiçek tomurcuğu oluşumu üzerine gün uzunluğu ile birlikte sıcaklık ta etkilidir.