Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kaman 1 cevizi (Kaman 1 Walnut)

0 yorum

 


Salkım 4-8-12 li meyve özelliği vardır, resimleri taklit edilir. Antraknoza ve diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır.Yan tomurcuklarda % 90 verimlidir.İç kurduna dayanıklıdır.Meyve ağırlığı kabuklu 10-12 g.dır.Kaman 2-3-4 ten geç yapraklanır.İlk bahar geç donlarından etkilenmez.Her yıl aynı verimi verir

Ceviz Fidanı-Ağacı Cevizin İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının yetiştirilmesi uzun zamana bağlı olmakla beraber, 400-1800 saat soğuklama ihtiyacıyla dünya üzerinde en çok yayılan meyve türlerinden birisidir. Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Mutedil iklim meyve türlerinden olan ceviz, hem yüksek ve hem de düşük sıcaklığa karşı hassastır. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olmaktadır. Bu zararlanma -36 °C’de başlamakta, -43 °C’de çok şiddetlenmektedir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise -10 °C’de zarar görmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9 °C ile -12 °C’de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C’ye, tam çiçeklenme döneminde -1°C’ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür.

Ceviz Fidanı-Ağacı Toprak İsteği

Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz ağacının gelişmesi ilkbahardan başlayarak meyvenin olgunlaşıp yere düşeceği zamana kadar devam eder. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla oranda kireç ihtiva etmeyen ve su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği arttırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür. Ceviz ağaçları her ne kadar yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir. Yer seçimi bakımından ceviz tarımını sınırlayan en önemli faktörlerden birisi, taban suyu seviyesi ve suyun kalitesidir. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Yüksek taban suyu seviyesi drenaj kanalları açılarak düşürülmediği durumda da birkaç yıl içinde ağaç tamamen kurur. Bu bahçelerde fidanlar gelişme çağında iken hiçbir gelişme noksanlığı ve belirti göstermemesine karşılık, 5-7 yaşlarındaki fidanlar 5-6 m boy aldığında, cevizlerin gelişme düzeni bozulur ve bahçede taban suyunun daha yüksek olduğu yerlerden başlamak üzere, ağaçlar kurumaya başlarlar. Ceviz, toprak tuzuna dayanım yönünden orta derecedeki meyveler sınıfına girmektedir. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.

Ceviz Fidanı-Ağacı Budama

Ceviz için en uygun terbiye sistemi ‘Değiştirilmiş doruk dallı’ (Modifiye lider) sistemdir. İlk 2-3 yıl terbiye sisteminin oluşturulması tamamlanmalıdır.- İleriki yıllarda verim budaması büyük önem taşır. Cevizde kalın dal kesiminden kaçınmak gerekmektedir. Ancak ağaç üzerindeki 0.5-3 cm kalınlığındaki dallardan çıkarma işlemi yapılmalıdır. – Yine gelişme döneminde bitkiler üzerindeki ince dallardan alınabilir. Buda kışın bitki üzerinden aşırı dal çıkarımının önüne geçer. Kalın dal çıkarılması gerekiyorsa mutlaka aşı macunu ile kesik yüzey kapatılmalıdır. Budama sonucunda oluşan artıklar mutlaka toplayıp uzaklaştırmalıdır. Uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü dişi çiçekler yıllık sürgünlerin ucunda teşekkül etmektedir. Budama da;yan dallarda meyve veren çeşitlerde derin olmamak üzere uç alımı yapılabilir. Yan dallarda meyve verme eğilimi az olan çeşitlerde uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır.

Ceviz Fidanı-Ağacı Sulama

Ceviz kurağa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sulama ile verim artmaktadır. Su ağacın gelişmesine, iç oluşumuna iyi olmasına meyve gözü teşekkülüne olumlu etkide bulunur. – Sulama imkanı mevcutsa salma sulama , damlama sulama gibi sulama teknikleri kullanılabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, cazibe (salma) sulamalardan sonra bahçede oluşacak olan kaymak tabakasının kırılmasıdır.Ayrıca sulama suyunun bitkinin kök boğazına değdirilmemesine dikkat etmek gerekir. Ekolojilere göre değişmekle birlikte yıllık su ihtiyacı 1300-1500 mm.’dir.

Tür  :CEVİZ
Çeşit KAMAN-1
Orjini  :TÜRKİYE,KAMAN
Diğer İsimleri  :
Ağaç Özellikleri  :;Kuvvetli ,çok verimli.
Meyve İriliği  :Orta iri - iri arasındadır.Meyve ağırlığı 12 gr'dır.
Meyve Şekli  :Ovaldir ve az prüzlüdür.Salkımlar üzüm salkımı kadar sıktır
.4-8-12 li
salkımlar oluşturur.
Meyve Kabuğu  :İncedir. Kabuk ile ceviz kolay ayrılır,içi bütün çıkar.
Meyve İçi  :İç rengi beyazdır. Kabuk - içrandımanı %65 tir.Meyve
 iç ağırlığı 6,3 gr'dır.
Meyve Kalitesi  :Çok kalitelidir. Yaş ve kuru olarak tüketilebilir.
Depolama süresi :Çok uzun süre depolanabilir.
Çiçeklenme zamanı  :Geç yapraklanır.Geç donlardan etkilenmez.Geç çiçek açar.
Derim Zamanı  :Eylül ayı içinde.
Tozlayıcıları  :Kaman-5
Diğer özellikleri  :Türkiyenin her yerinde yetişir.Özellikle karasal iklime
daha uygundur.300-500 yıl kadar yaşayabilir.


Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir. Çalışmalar hala sürdürülmektedir. Bu konuda Ziraat Yüksek Mühendisi Lokman AVŞAR'ın çalışmaları çok önemlidir. İyileştirme çalışmaları yanında Kaman Belediyesi ve bazı çiftçiler tarafından tohumluk ceviz ve aşılı fidan üretimine yönelik çalışmalar da Kaman'da yapılmaktadır. İyi bir cevizde 16 özellik aranmaktadır.

Her ceviz, standart cevizde aranan bu 16 aynı özeliğe sahip olamaz. % 74 randımanıyla dünya rekoruna sahip ceviz ağacı periodisite gösterir. Yani bazı yıllar hiç meyve vermeden dinlenir. Bu üretici açısından ekonomik olarak istenmeyen bir özelliktir.  Ancak yapılan seleksivon çalışmaları sonucu tespit edilen 5 adet Kaman cevizi bu özelliklerden bir çoğuna sahiptir. Bu cevizlerden Kaman 2, Kaman 3 ve Kaman 4 yukarıda bahsedilen özelliklerden  sadece 2 sine sahip değildir. Kaman 1 ve  Kaman 5 ise sadece 1 özelliğe sahip değildir.

Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.

Kaman 1 Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?

En çok tercih edilen ceviz fidanlarından biri olan Kaman 1, 800-1300 metre rakım arasında yetiştirilmek için uygundur. İlkbaharda meydana gelen don olaylarına karşı yüksek direnç sağlaması ve bol verimli olması Kaman 1’in en önemli özellikleridir. Daha çok iç kesimlerde ekimi yapılan bu ceviz türü, uygun toprak ve bakım koşulları sayesinde iyi miktarda meyve verir.

Kaman 1 CeviziTozlayıcısı

Kaman 1 cevizi, tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Bilecik, Şebin, Kaman 5 ve Chandler ceviz fidanları Kaman 1 cevizi için ideal tozlayıcılardır. İç kurduna karşı da dayanıklı olan Kaman 1, antraknoz gibi hastalıklara karşı da direnç gösterir. Salkımları çoğunlukla 4’lü ve 8’lidir.

Kaman 1 Cevizi Verimi

Zararlılara karşı iyi bir şekilde dayanıklılık sağlayan bu ceviz, her yıl aynı verimi sunar. Ağaç başına yaklaşık 50 kg ceviz veren Kaman 1, üreticileri bu yönüyle de memnun eder. Kaman 1 ağaçlarının yaklaşık 300-500 sene boyunca yaşayabilme özelliği de bulunur. Karasal iklim ile uyumlu olan Kaman 1 cevizleri, kabuklu şekilde 12 gram ağırlığındadır. Yan tomurcuklarda yüzde 90 verim sağlaması da Kaman 1’i farklı kılan özellikler arasındadır. Erken hasat alınabilen Kaman 1, dolgun ve lezzetli meyveler sunar.

Kaman 1 Cevizi Dikim Aralığı

Kaman 1 cevizinin, tozlayıcısı ile birlikte dikilmesi gerekir. Doğru dikim tekniğinin uygulanması, Kaman 1’in verimini olumlu yönde etkiler. Bunun için 4x8 ila 5x7 aralığı dikim için uygun olacaktır. 


Kaynaklar:

https://www.gunesfidancilik.com/kaman-1.html

https://www.fidandeposu.com/kaman-1-ceviz-fidani

https://www.fidanistanbul.com/ceviz-fidani-kaman-1-3-yas-120-cm-saksida-2794-p

https://www.taspinarpikan.com/Urunler.aspx?Urun=Forkert