Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Güvercin Gübresi Nedir? (Analiz)

0 yorum

 


Eski yıllarda kısıtlı tarım arazisi bulunan yerlerde sebze ve meyve verimini arttırmak için güvercin gübresinden yararlanılmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir çok yöremizde, güvercin gübreleri tarlalarda-bahçelerde değerlendirilmektedir. Diyarbakır karpuzu, mercimek, kavun, fasulye, pamuk, antep fıstığı gibi pek çok üründe güvercin gübrelerinden yararlanılmaktadır.

Güvercin gübresi, yaklaşık % 25 organik madde, % 2 azot, % 1-1,5 fosforik asit içermektedir. Organik tarım için bu veriler çok iyidir.

Osmanlı devleti döneminde Koğa adı verilen güvercin gübresinin önemli bir ihraç ürünü olduğu bilinmektedir. Devlet arşivinde Osmanlı İmparatorluğu na yurt dışından gelen güvercin gübresi talepleri ve buna istinaden yapılan ihracatlara ilişkin belgeler bulunmaktadır. Osmanlı devleti döneminde güvercin gübresinin Kapadokya bölgesinde üzüm bağlarında ve Diyarbakır çevresinde ise karpuz yetiştiriciliğinde kullanıldığı bilinmektedir.


Güvercin Gübresinin Faydaları Nelerdir?
Güvercin gübresinin faydalarından dolayı, Anadolu’nun birçok yerleşim yerlerinin yakınlarında ve su kaynakları etrafında güvercin evleri inşa edilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde halen güvercin evlerine rastlamak mümkündür. Ayrıca insanların güvercinlere duyduğu sevgi ile beraber yıllarda beri güvercin yetiştiriciliği süregelmiş, son yıllarda güvercin sevdalıları artış göstermiştir. Güvercin sayısının artmasıyla, üretilen gübre miktarı da artış göstermiştir. Güvercin gübresi ayrıca süs bitkileri üretiminde de kullanılmaktadır.

Güvercin gübresiyle muamele edilmiş topraklarda yetişen bitkilerin vejetatif gelişimi hızlı olmakta, bitkilerin olumsuz şartlara dayanımı artmakta ve ürün kalitesi iyileşmektedir. Yalnız güvercin gübresi verilirken aşırıya kaçılmamalı ve toprağın su isteği karşılanmalıdır.




Kaynaklar:

https://www.gubreler.com/gubre