Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Peygaberimizin (s.a.v.) tavsiye ettiği 18 yiyecek

0 yorum



Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği 

Yaşamın devamı için gerekli olan gıdaların vücudumuz üzerindeki tesiri oldukça fazladır. Maneviyata dahi etkileri bulunmaktadır.
Gıdanın insana; faydası, zararı ve tesiri vardır. Maneviyata dahi etkileri bulunmaktadır. Bu yazıda Peygamber Efendimiz’in tavsiye ettiği besinleri sizinle paylaşacağız. Sünnet olan bu besinler tek tek hadis kaynakları ile veriyoruz.
1- Bala
Hz. Aişe Validemizden naklen: “Böğür sancısı, böbrekteki damardandır. Bu ayaklandığı zaman bunun ilâcı sıcak şerbetidir.”
(Râmuz El-Hadis,97.syf no:1)
2- Zeytin
Hz. Ukbe (ra)’dan naklen: “Size şu mübarek ağacın, zeytinin, yağına mülâzemet edin. Onunla tedavi olmaya bakın, bu basura sıhhat kazandırıcı bir hasseye sahiptir.” (Râmuz El-Hadis,318.syf no:7)
3-Ayva
"Ayva göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir” (M. Zevaid 5/45; C. Sağır 2/80; F. Kadir 5/46; K. Ummal 10/28258)
4- Hint Eriği
Hz. Ebu Hureyre (ra)’dan: “Size Hint eriği denilen, bir çeşit meyveyi, kara hüleyleci tavsiye ederim. Bunu içiniz. Tadı biraz acıdır ama her hastalığa şifadır.”
(Râmuz El-Hadis,318.syf no:9)
5- Kabak
Hz. Vasile (ra)’dan naklen: “Size kabağı tavsiye ederim. Çünkü bu, insanın dimağını açar, artırır.”
(Râmuz El-Hadis,318.syf no:10)
6- Mercimek
Hz. Vasile (ra)’dan naklen: ''Size mercimeği tavsiye ederim. 70 peygamberin ağzından methedilerek kutsallaştırıldı'' (Râmuz El-Hadis,318.syf no:10)
7- Kuru Üzüm
Hz. Ali (kv)’dan naklen: “Size kara üzümün kurusunu tavsiye ederim. Çünkü bu; insanın sofrasını terbiye eder, sinirleri takviye eder, yorgunluğu giderir, insanın hilkatini güzelleştirir, içini ferahlatır, insanın gamını kederini giderir.”
(Râmuz El-Hadis,318.syf no:11)
8-Çörek Otu
Hz. Ebu Hureyre (ra)’dan naklen: “Size çörek otunu tavsiye ederim. Çünkü Allahu Tealâ, onda her türlü derde deva ihsan etti.”
(Râmuz El-Hadis,318.syf no:12)
9-Karahindiba
Hz. Ebu Hureyre (ra)’dan naklen: “Size karahindiba otunu tavsiye ederim. Çünkü hiçbir gün yoktur ki cennetten ona damla damlamasın.”
(Râmuz El-Hadis,318.syf no:13)
10-Sirke
Hz. Cabir (ra)’dan naklen: "Sirke ne güzel azıktır.”
(Râmuz El-Hadis,452.syf no:7)
Peygamber Efendimiz ayrıca:
Hz. Cabir (ra)’dan nakledilen diğer hadisinde şöyle buyuruyor:
“Allah'ı sirke yiyene iki melek memur eder. Yiyinceye kadar ona istiğfar ederler.” (Râmuz El-Hadis,95.s)
11- Kekik: Ballıbabgillerden bir bitkidir. Çiçekleri, tomurcukları ve sapı baharat olarak kullanılır. Bazı türlerinin çiçekli, ve yapraklı dallarından damıtma usulüyle kekik yağı elde edilir. Yapraklı dalları çay olarak da içilir.Güzel ve hoş kokusu vardır.
12-Yavşan: Peygamberimiz bir hadislerinde; "Evlerinizi- zaman zaman- akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz" buyurmuştur. (Râmuz s.243)
13- Kimyon: Maydonozgillerden otsu, güzel kokulu bir bitkidir. Tohumlarıyla birlikte bu adla anılır. Kurutularak baharat olarak kullanılır. Geçmişte hekimlikte de faydalanılmıştır.
14- Sarımsak: Bu bitkinin toprak altındaki baş kısmı hem yenir ve hem de baharat olarak kullanılır. Hoşa gitmeyen bir kokusu vardır. Hadis-i Şeriflerde soğan ve sarımsağa "habis" hoşa gitmeyen şey denilmiştir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v): "Her kim şu kötü kokulu (habis) bitkiden (sarımsaktan) yerse, ağzının kokusu gidinceye kadar mescidimize gelmesin" buyurmuştur. (Müslim Hadis 76)
15- Sirke: hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. Sirke, gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde: "Sirke ne güzel bir katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
16- Ayva:Peygamber Efendimiz (s.a.v); "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir." buyurmuştur (M. Zevaid 5/45; C. Sağır 2/80; F. Kadir 5/46; K. Ummal 10/28258). Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu belirtilir (E. Nuaym 61). Ayrıca ayva, idrar arttırır, ishali keser, kusmayı teskin eder. Vücut ısısının düşmesini önler.
17- Acur: Kabakgillerden olup, salatalık'a benzer bir sebzedir. Peygamberimizin (s.a.v) acuru yaş hurma ile yediği belirtilir (Kamus 1/79, 1247; K. Ummal 10/28281).
Acur, idrar söktürür, mesane ağrılarına karşı faydalıdır. Hz. Âişe (r.a.), acurun yaş hurma ile yenmesinin kilo aldırdığını ifade etmiştir (İbni Mâce 3325; A. Bağdadi 141).
18- Sütlü bulamaç :Sütlü bulamaç, arpa veya buğday ununa yağ ve süt karıştırılarak ateş üzerinde yapılan bir nevi çorbadır. Sütlü bulamaç olarak da bilinir. (İ. Kayyim s.190-191) Bazen bu karışıma bal da ilâve edilir. Sütlü bulamaçla alakalı Peygamberimizin muhtelif hadisleri vardır: "Gerçekten sütlü bulamaç hastanın midesini kuvvetlendirip rahatlatır. Bazı üzüntülerini de giderir." (Buhari tıp 7/14)

Diğer

Hz. Aişe (r.a.), peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle dediğini nakleder: " Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu da hurmanın harareti ile kırıp gideriyoruz" (E. Davud et'ime Hadis 3836) .


Tıbb‘un Nebevi de Ebu d-Derdâ‘dan naklen şöyle anlatılır: "Peygamber efendimize bir tabak incir hediye edildi, bunun üze-rine Peygamberimiz: "Bir meyvenin cennetten indiğini söyleseydim inciri söyler-dim, çünkü cennet meyvesi çekirdeksizdir. İncirden yiyiniz, zira incir basuru keser ve nigrîs hastalığına fayda verir" şeklinde bir hadis rivayeti vardır.