Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Ayın hareketlerini baz alarak ekim,dikim ve budama

0 yorum

 




 Ay döngüleri, özellikler ve tarımsal faaliyetler:


    Ay Takvimini şöyle kısaca özetlemek istiyorum Ay takvimi ay'ın hareketlerini esas alarak oluşturulan bir takvimdir .Yani ayın gökyüzünde görünmeye başlamasından dolunaya kadar büyümesi ,dolunaydan tekrar görünmez hale gelmesine kadar geçen süre 1 ay olarak tanımlanır .Bu süreç içerisinde neler yapılır neler yapılmaz beraber öğreneceğiz.

     Ayın dünya üzerine etkisi üzerinde gözle görebiliriz bu olay Medcezir yani gelgit olayıdır ve günlük gerçekleşir. Arkadaşlar bu da ayın büyüme dönemindeki ,dolunay döneminde etkisi ve dolunaydan sonraki küçülüp kaybolma dönemine kadar süren etkileri.Bu dönemlerde bitkileri ve hayvanları farklı şekillerde ettiler. Bitkiler üzerinde ki etkisini  inceleyerek başlayalım.Mesela hicri takvime göre Recep ayının 1'inden recebin 14'ü ne kadar  ay   büyümeye devam edecek ve 14-15-16 dolunaydan sonra küçülmeye başlayacak.  Tamamen görünmez hale gelecek Ay'ın Yeniay dönemde yani görünmeye başlayıp dolunaya kadar olan süreçte etkisi şudur arkadaşlar.  Topraktaki suyun yukarı doğru hareketli söz konusudur .Bu da Tohum ekimi için çeliklerin ve fidanların  dikimi için uygun bir dönem olduğunun göstergesidir. 

   Benim anlatmak istediğim, birkaç çeşit ağacın çeliklerini aldım ve toprakta buluşturdum birkaç ağaç üzerinde daha çelikleme çalışması yapacağımız zaman bu işlem için ayın 14 üne kadar ,14 günlük sürenin ardından 2 gün dolunayı bekleyeceğiz.12 gün daha geçtikten sonra ay takvimine göre söylüyorum ,18'inde itibaren de budama işlemleri başlayacak arkadaşlar .Ayın eskisinde suyun hareketi tersine doğru çevrilmiş olup su aşağılara doğru inmeye başlar.Buda budama için uygun ve yaraları kapatmak içinde doğru bir zamandır.Ilık bölgelerde şubat ayının ay takvimine göre 18 den sonra ,doğu bölgelerde mart ayında ay takviminin 18 den sonra budama yapılmalıdır.Ay takvimi eskilerin sırrıdır bende size söylüyorum.


Ay döngüsünün etkisi

   Astroloji bilgisi bize ayın dört ana evresini anlatır. Ay döngüsü 28 gün sürer. Her aşama için tavsiyelere uymak, iyi bir hasat için ön koşuldur. 

    Budama ve aşılama için yarım ay beklenir. Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur. Bu inanışa göre, dolunay döneminde, tohumlar daha hızlı çimlenmekte, bitkilerin büyümesi hızlı olmakta ve kesilen, biçilen ve budanan bitkiler hızlıca yeniden büyümektedirler. Dolunay etkisinin, tüm bitkilerin üzerinde, mantar büyümesi için elverişli koşullar sağladığı düşünülmektedir.

Yapılan araştırmalarda ağaç budama üzerinde dolunay etkisi, Dolunay meydana gelen etkinin, bütün bitkilerin üzerinde, adeta mantar gibi hızlı büyüdüğü düşünülmektedir. Araştırmalara göre bu olay nem artışı ile yakından ilişkilidir. Böcek aktivitelerinde de artış olmaktadır. Ağaç kesmede dolunay etkisi, sıvı gübrelerin iyi emilimine imkân sağlamaktadır. Ay takviminde ağaç budama Genellikle dolunayda yağmur için bir eğilim olduğu düşünülmektedir. Yeni Aya doğru, toprak altında daha fazla aktivite ve bitkilerin özsu akışında daha az bir gür olmaktadır. Bu nedenle, ekin hasadı ve saman yapmak için iyi bir zamandır.


Ay Takvimi

  Ay takvimi bahcivanlarin uzun yillar yaptigi gozlemlerle olusturulmus. Simdi bu takvimin nasil olusturulduguna yakindan bakalim. Oncelikle ayin tam hali ayin tam beyaz disk olarak goruldugu gun demektir. Bunu takip eden yaklasik iki hafta 14,5 gun ay incelir ve bir hilal halini alir ve akabinde tamamen gozden kaybolur bu hale yeni ay deriz. Dolunaydan incelerek tamamen kayboldugu yeniay asamasina kadar gecen sure ayin alcalmasi olarak anilir, kuculen ay terimi bu donemi ifade eder. Bundan sonraki yaklasik iki haftada 14,5 gunde ay yukselerek bir onceki donemin tersine dogru hilal yapar ve giderek buyuyerek dolunay halini alir. Bu donem yukselme donemidir dolanayda denir.Bunu bir p harfi gibi dusunun ayin aydinlik yada dolu yuzu sagda kaliyor. daha kisa ve basit anlatmak gerekirse ayi ortadan ikiye bolun P gibi sag tarafi aydinlik ise yukselme tersi ise alcalma donemidir. Ay once kendi etrafinda dairesel olarak doner. Sonra gunesin etrafinda eliptik olarak doner ve bu harekete gore kisimlari aydinlanir.


Ay’ın evreleri

28 gün süren Ay döngüsünün 14’er günlük iki evresi vardır:

Yükselen Ay:
İlk 14 günlük evre ‘büyüme’ evresidir, yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter.

Alçalan Ay:
İkinci 14 günlük evre ‘küçülme’ evresidir, dolunay ile başlayıp yeni ay ile biter.



Ayin yukselme ve alcalma hallerinin bahceye etkisi:


     Ay yukselirken, bitki ozleri bitkinin icinde yukselir bu da yapraklanmayi hizlandirir. Cimler, salatalar, laleler, agaclar, ic mekan bitkileri bu avatajdan dolayi daha hizli buyur. Bu donem tohumlari ekmek, sulu meyve elde etmek icin asilama yapmak, cicek(karnibahar ve engibar dahil) ve yaprakli sebzeleri (ispanak vs gibi) icin uygundur.

    Ay alcalirken bitkilerin ozleri topraga dogru yakinlasir. Bu donemde topraga iliskin islemeler yapmak daha uygundur. Bu donemde temizlik, capalama, ekolojik gubreleme yapilir. Bitkileri daldirarak cogaltma, kok sebzeleri hasat etme (turp, havuc vb), saklanacak yumru ve soganlari topraktan cikarma, fidanlari sasirtma ile bitkileri budama donemidir.

Her ay 3/5 gun bahcede birsey yapilmasi onerilmez. Ay dunyanin etrafinda donerken tam bir daire degil oval cizer. Ovalin en uc iki tarafinda iken ay bahce kendi haline birakilmalidir. Bugunlerde yapilan tohum ekimlerinin filizlenmedigi, buyume problemleri cektigi, meyve vermedigi, hastaliklara yakalandigi gozlenmistir. Ozellikle tohum almak istiyorsaniz bu donemde yapilan ekimler sonucu olusan tohumlarin steril olacagini gozden kacirmayin.


Ayın Eskisi ve Yenisi (Alçalan-Yükselen ay(aynı şey))


“Eskiler, hem insanlar hem hayvanlar hem de bitkilerle alakalı meseleleri çok iyi bilirlerdi. Her şey için ayın eskisi merkez alınır ve ona göre hareket edilir, böylelikle muazzam bir bereket yaşanırdı. Şimdilerde ise yeni nesil bunları pek bilmiyor.”

Dilbilimci Şemseddin Sami, Kâmusî Türkî’sinde bereketi şöyle tarif eder: “Bereket; Arabî lisanda cemisi (çoğul) berekât olan nimet, ihsan-ı ilahi (ilahi ihsan), Mevhibe-i Sübhaniyyedir. Bolluk, feyz demektir.”

Bereket, hayatın her anında bizleri çepeçevre kuşatmasını istediğimiz, içimizi ısıtan sıcacık bir kavram.

Bereketi ifade için; “Bu sene mahsullerde çok bereket vardır” deriz. Ayrıca mübareklik, meymenet, saadet gibi kelimelerle, “Filan zatın sohbeti bereketiyle, duanızın bereketiyle” gibi sözlerle hep bereketi kastederiz. Çok susadığımızda, suya çok ihtiyacımız olduğunda azıcık su bulsak bereketini ifade için, “Azı çok yerine geçecek".

Helal yoldan kazanılmayan malda bereket olmayacağına inanırız ve de çoklarımız bunun böyle olduğunu çok defa tecrübe etmiştir. Az olsun, ama helal olsun; onun bereketi yeter. Alışverişte “Bereket versin” diye dua ederiz ve “Bereketini görün” duasıyla karşılık buluruz. Hele bazen çok sıcak havada bir iş yaparken, özellikle de oruç tutarken “bereket versin hava bulutluydu, yoksa sıcaktan bayılırdık” sözüyle de berekete değişik bir mana yükleriz. Bereketsizlikten hiç hoşlanmayız, bizlerden uzak olsun, deriz.

Biz de bundan hareketle Mustafa İmamoğlu Amca’yla bereketi konuştuk.

Mustafa Amca bereketi bilen, güngörmüş, eski toprak bir çiftçi. Bu nedenle de ilk önce bereketin hayatın ne kadar içinde olduğunu, lisanımızda ismiyle müsemma bir kelime olduğunu anlatıyor bize.

Çiftçi Mustafa Amca ile sohbet ederken zaman su gibi akıp geçiyor. “Şimdilerde zamanın ve toprağın bereketsizliğinden yakınıyoruz” dedi Mustafa Amca. “Bak çiftçilere, modern tarım diyorlar. Üstelik bütün modern tarım aletleri kullanılıyor. Sonuna gelindiğinde ise ortada mahsul var; fakat bereket yok. Hep bir yakınma var. Herkes zamanın darlığından şikâyetçi. En başta nimete şükredilmiyor. Böyle nasıl bereket olsun ki?”

“Neydi sizin zamanınızdaki bereket? Topraktaki o bereketin sırrı neydi?” diye soruyoruz. Ve o da bize yılların tecrübesini engin bilgisiyle aktarırken, fark ediyoruz ki, Mustafa Amca, o güne kadar bizim de duymadığımız, belki de önemsemediğimiz, bereketle ilgili hayretler uyandıracak sırlardan bahsediyor.

  Kameri (Hicri) takvime, diğer bir ismiyle ay takvimine göre, ayın 1 - 14 kadar olan günler ayın yenisidir. Ayın 14 den sonraki günler ise ayın eskisidir.

Ayın 14 düne kadar canlılara su yürür, 14 dünden sonra su çekilir, normal hale gelir. Birçoğunuz ayın dünya üzerindeki çekim kuvvetinden dolayı Med-Cezir (Gel -Git) olaylarının gerçekleştiğini hatırlarsınız. Med cezir hadisesinin ayın dolunay halinde olanına büyük med cezir, diğer zamanlarda olanına ise küçük med cezir deriz.


  Ağaç da tohum da ayın eskisinde verimli olur.Tarla ekime hazırlandıktan sonra tohumla buluşturulurken ayın eskisine ve yenisine dikkat etmek gerekir. Ayın yenisinde dikilen ağaç ve ekilen tohum verimli olmaz.

  Hicri takvime göre ayın 1-15’i arasında ağaç kesilirse suyunu çekmediği için çürüyüverir, eğilir, kurtlanır. Yine hicri takvime göre ayın on beşinden sonra, suyunu çektiğinden dolayı sağlam olur. Tohumlar tarlaya ayın on beşinden sonra ekilirse bereketli olur. Ağaç dikimi de bu şekildedir. Böylece mahsul sağlıklı ve hastalığa dayanıklı olur.

Ağaç dikiminde de ayın on beşinden sonra olmasına dikkat edecek ve can suyunu vereceğiz. Böylece ağaçlar % 99 oranında yeşerecek ve iyi yetişecektir. Budanması da aynı şekilde on beşinden sonra yapılırsa ağaç sağlam olduğu gibi, ürünü de bol tutar. Eskiler bunu iyi bilir ve ona göre ekim, dikim, budama yaparlardı.

Aşılamada da durum aynıdır. Ayın eskisinde yapılan aşılarda isabetin çok yüksek olur ve ürün bereketi artar.

Özellikle yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum; orman dikim ve kesimlerinde de buna dikkat edilirse, keresteler daha sağlam olacak ve kullanıldığı her yerde daha dayanıklı olacaktır. Keresteler daha uzun süre kullanılabilecek, üretimin her aşaması da bu şekilde bereketlenecektir.

Fakat ne yazık ki, günümüzde bu uygulamalar unutulmaya yüz tutmuştur.




Yeni Ay

   Yeni bir döngünün başlangıcı. Sıvı ve enerjinin hareketi aşağı doğrudur. Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Bitkinin tüm hava kısmı zayıflamıştır, bu nedenle herhangi bir nakil yasaktır. Bu çok dikkatli yapılsa bile fideler kök salmayabilir. Bitki kolayca zarar görür, enfekte olur ve zayıflar. Koyun kırkılmaz çünkü; yünü kolay kopar, bozulur, güvelenir.Bugünler de yaklaşan işler planlanır. 
Yeni ayın süresi üç gündür.

  Yeni ayda budama yapılmaz. Yeni ayda aşılama yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz.

Balık tutmak için en iyi günler Yeni Ay ve Dolunay arasıdır.

Bu sürede, sahada çeşitli çalışmalar yapmak için nispeten uygundur.

Bu gün, yabani otları çıkarmak ve toprağı gevşetmek dışında fidelerin ekimi dikimi ve yer değiştirmesi yasaktır.

Binlerce yıldır süregelen deneyimlere dayanarak bu dönemde tohum ekmiyor, fidan dikmiyor bu öğretiyi kullananlar. Çünkü görüyorlar ki bu dönemde ekilip dikilen bitkiler ya hastalanıyor ya da sağlıksız büyüyüp az ve
kalitesiz ürün veriyor. Bir hafta bekliyorlar ki Ay biraz eskisin.

Toplama işleminden de uzak duruyorlar. Özellikle şifa amaçlı kullandıkları bitkilerin amacına ulaşmadığını fark ediyorlar. (Keşke satın aldığımız şifalı otlar da bu bilinçle toplansaydı değil mi?) Böylelikle anlıyorlar ki meyve ve sebzelerin de bu dönemde besin değeri düşüyor. Daha sağlıklı yaşamak için Yeni Ay’da toplama işini bırakıyorlar.


Aşılama ve budama da yapmıyorlar. Çünkü yapılan aşı tutmuyor ve budanan ağaç kötüleşiyor. Fakat Yeni Ay’da budanan hasta ağaçların, sağlıklı olanların aksine, iyileşip yeniden güçlendiğini görüyorlar. Ve hasta ağaçlarını zirai ilaçla değil, bu yolla tedavi ediyorlar.

Aşılama için de bir hafta bekliyorlar ve Dolunay’a kadar ki bir haftalık süreçte yapıyorlar
.

Yeni ayda yerde aşağıdaki iş türlerini yapmamalısınız:
Domates aşılamak, toprağa tohum veya fide dikme yapılmamalı.
Çeşitli şekillerde arazi işleme yapmak uygun değildir.

 Yeni Ay (Eski Tabirle Ayın yenisi) 

– Ayın büyüme evresi.
– Yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter (14 gün).
   
ilk 13 gün
Enerji yapraklara doğru süreç izler.Büyüme ve gelişme toprak üstünde hızlanır.

– Su dışarıya (git) akma eğilimi gösterir.

Yeni ayda turşu kurulur mu?

Binlerce yıldır Anadolu'da Ay'ın yenisinde hiçbir iş yapılmıyor.. ... Hiç şüphe duymadan 'Ay'ın yenisinde (yeniayda) ekim, dikim yapılmaz, böceklenir, gelişmez. Bu zamanda kesilen salatalıktan, domatesten, sebzeden turşu, salça kurulmaz küflenir, erir gider.


Yeni ay ve ilk dördün arası dönem(İlk 3 gün geçtikten sonra); 



Ay ışığı artıyor
- En güçlü yerçekimi kuvveti
- Toprak salınır / Dünya nefes verir / Enerji YUKARI yukarı gezegenlere çekilir


Tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl.




Yeni Hilal

  Toprak işleme ile ilgili her türlü işi yapabilirsiniz. Büyüyen ay dönemi aşağıdaki çalışma için uygun kabul edilir:
Fide dikmek, kesimleri işlemek ve bitkileri sulamak, yere ekmek veya dikmek.
Domateslerin mineral gübrelerle gübrelenmesi.Toprak işleme ile ilgili çeşitli çalışmalar.

Domates fideleri dikilirken ayın büyüme evresi burçların bereketli olması arzu edilir.Bereketli burçlar: Yengeç, Boğa, Terazi, Oğlak, Balık, Akrep.

.


İlk dördün ve Dolunay arası dönem;

Ay büyüyor... 

Daha sulu et için hayvanları ay büyüdüğünde kesim yapın.

Sıvı gübrelerin uygulanması bu dönemde yapılır.

Ayın yeni olduğu günden doluna kadar domates, yeşil fasulye, biber, salatalık ve kabak gibi sebzelerinizi ekeceksiniz. Toprağın ÜZERİNDE hasat ettiğiniz her şey bu süre zarfında ekilmelidir. Tohumların dolunay veya yeni ay sırasında nem toprak yüzeyine doğru çekildiğinde daha fazla su emme yapar,buda  tohumların büyümesine,daha iyi çimlenme ve daha iyi köklenmiş bitkiler yetişmesine neden olur.

Bu dönem bitkilerin toprak üstünde hayati süreçlerini aktive eder.


Ay ışığı güçleniyor

- Yerçekimi çekimi artık biraz daha az
- Toprak salınır / Dünya nefes verir / Enerji YUKARI yukarı gezegenlere çekilir
Çimleri biçin (büyümeyi hızlandırmak gürleştirmek için).

Bitki: Yerüstü Meyve bitkileri (Domates, Biber, Bezelye ve Fasulye gibi "iç tohumlu"), Tahıllar, Tahıllar, Çimenler ve Çiçekler.
Dikim ve Aşılama, Dolunay'dan hemen iki gün önce yapılırsa en iyi sonucu verir.

Artık bitki ekmeye ve ekmeye aktif olarak geçebilirsiniz. Meyve suları yukarı doğru hareket etmeye başlar, bitkilerin yer üstü kısmının beslenmesi gelişir.Bu nedenle meyve veren bitki (meyve ağacı değil) veya yaprak kullanan bitkilerin ekilmesi tavsiye edilir. Bu dönem salatalıklar için iyidir, kesimler iyi kök alır, aşılar ve ekilenler kök alır.  Toprağı gevşetip kazmakta fayda var.

Tohum ekimi önerilenler:- Domates, kabak, patlıcan, vb.Tohumları toprağa dikmeden önce, ham maddelerin herhangi bir fungiside batırılması tavsiye edilir. Örneğin, “Fitosporin-M” ilacı mantarları yok eder ve 2 ay içinde tekrar toprağa girmesini önler.- Çiçek ekimi için doğru zamandır.

– Kompost yığını sulanır.

– Bitki özü yağları elde etme zamanı.

– Meyve ve sebzeler dolunaya yakın zamanda daha sulu ve lezzetli olurlar, Dolunaya yakın zamanda hasat edilmelidirler.

– Ahududu, böğürtlen, altın çilek gibi bitkilerin ekimi için ilk dördün ve Dolunay arası süre tercih edilir.


Aşılama için uygun zaman Satürn-Ay ilişkisi de olumlu şekilde göz önüne alınır.

Dolunay (dolunay)... 

Tesis, enerji salınımı için çalışıyor. Bu dönemde en fazla vitamin ve besin maddesi meyvelerde, çiçeklerde ve sürgünlerde bulunur. Hasat zamanı, ama budama zamanı değil. Bu gün, bitkileri gereksiz yere rahatsız etmemelisiniz, aynı gün dolunay öncesi ve sonrası.

Hastalıklarla mücadele  en iyi dolunay aşamasında gerçekleştirilir: mikroorganizmalar kimyasallara karşı dirençlerini kaybederler ve bu nedenle hızla ölürler.

İhtiyaç duydukları şifalı bitkileri Dolunay’da topluyorlar. Özellikle de köklerini kullanacaklarsa Dolunay gecelerinde çıkartıyorlar topraktan. Hemen ardından gelen günlerde (yani küçülen fazda)kurutma işlemini yapıyorlar ki uzun süre değerini yitirmeden saklayabilsinler. Diğer bilgilere geçmeden önce belirteyim, şifalı bitkileri toplamak için özel günlerden biri de Ay’ın Akrep burcunda olduğu günlerdir.

Toprağı gübreleme işini Dolunay’da yaptıklarında çok iyi sonuç alıyorlar. Bu dönemde bitkilerin dallarından bir tane bile koparmıyorlar. Bu bitkiyi öldürüyor. (Komşunuza en sevdiğiniz çiçeğinizden bir budak hediye etmek istediğiniz de önce Dolunay mı diye bir düşünün derim. Ciddiyim  Hatta bir önceki Yeni Ay bölümünü de hatırlayın yeniden.)

Dolunay süresi 3 gündür ve bu süre zarfında aşağıdaki işlerin yapılması tavsiye edilmez:

Aşama 3 gün sürer ve hastalıkları düzeltmek, ayıklamak ve savaşmak için mükemmel bir zamandır.

Toprağa fidan dikimi.
Dikim veya aşılama kültürü.
Her türlü bitki budaması.

Azalan ay... 

    Kök bitkileri dikmek ve hasat etmek için en uygun zaman.Vitaminleri maksimum olurlar. Budama ve taç oluşumu için uygun dönem. Toprağın gübrelenmesi, hem hastalıklarla hem de zararlılarla mücadele için önlemler alınması tavsiye edilir. Ve daha fazlası çimleri biçmek için uygun çünkü büyümesi yavaşlıyor ama kalınlaşıyor.



Toprak üzerinde belirli çalışmalara başlayabilirsiniz. Yani yasak değil.Çeşitli mahsullerin ekimi ve dikimi, soğanlı ve baklagiller tercih edilir, ancak meyve de ekilebilir;domateslerin zararlılardan ve yabani otlardan korunması,bitkilere organik gübre verilmesi ile hasat edilmesi ve beslenmesi yapılır.

Yeniaya kadar bölümde gübreleme daha etkili olacaktır.Gübreleme (organik)  yapılması uygundur.

Domates yetiştirmek için azotlu gübre uygulamanın en iyi zamanı, ayın azaldığı zamandır. 

Ekimden 2 hafta sonra potas ve magnezyum gübreler uygulanmaya başlanır.    

Dolunay’ın ardından başlayan bu iki haftalık dönemde bitkilerin gelişiminin yavaşladığını görürüz. Örneğin, yeni çıkan yaprak daha yavaş büyür. Çünkü bu dönemde gelişme sırası köklerdedir. Yani büyüme ve gelişme toprağın üstünde yavaşlarken, altında hızlanır. Bu durumdan en iyi şekilde faydalanmak için, toprak bu dönemde gübrelenir ve sulanır. Aşılamayı bu dönemde de yapmıyor bu kadim bilgileri kullananlar.

    Kök sistemini etkileyen bir dönemdir.

Bu dönemi tohum almak için kullanıyorlar örneğin. Kök bitkilerini ve sebzelerini Dolunay’da toplayamamışlarsa mutlaka küçülen fazda topluyorlar. Ayrıca diğer toplama, kurutma, saklama işlerini de bu iki haftalık dönemde yapıyorlar, yani Ay küçülürken. Böylelikle hazırladıkları yiyecekleri aylarca bozulmadan koruyabiliyorlar. 

Kesimler almak ve bitkileri bölmek için iyi bir zaman.(çelik ve kökten ayırma)

SON DÖRDÜN

Meyve veren ağaçları ve bitkileri ekmek için uygun zaman
Meyvelerinizi hasat etmek için uygun zaman.
Toprağın üzerinde yaşayan ve bitkilerin gövdesine ve yapraklarına zarar veren haşerelerden kurtulmak için uygun zaman.
Zararlı otlardan kurtulmak için çapa için uygun zaman.
Tohum almak ve kurutmak için uygun zaman.
Budama ve odun kesmek için çok uygın zaman.
Aşılalama yapılmaz.

Hayvanlarınızı Ay küçülürken sütten kesmeye başlamayın.
Ay ışığı azalıyor
- Yerçekimi kuvveti azalıyor
- Toprak emer / Toprak nefes alır / Enerji Köklere AŞAĞI çeker

Bitki: Patates, Havuç ve Soğan gibi toprak altı kök bitkileri .
Ağaçlar, çalılar, ve uzun ömürlü bitkiler dikin.
İşler: Tüm mahsulleri hasat edin, Gübreleyin, Nakil yapın, Çimleri biçin (büyümeyi yavaşlatmak için).

Azalan Ay sırasında kesilen  çit bitkileri daha düz kalacaktır.

Ay ışığı azaldı
- Yerçekimi kuvveti azaldı
- Toprak emer / Toprak nefes alır / Enerji Köklere AŞAĞI çeker

Kısır evre: Dinlenme ve bir sonraki Yeni Ay'a hazırlanma zamanı.
İşler: Tohum ekmekten kaçının.
İşler: Mahsulleri hasat edin ve saklayın, Gübreleyin,(
katı gübreler uygulayın) Nakil yapın, Yabani otları yok edin, Çimleri biçin ve Yaprakları budayın (büyümeyi azaltmak için).

Ayın eskisi(Alçalan -Azalan ay):

– Ayın küçülme evresi
– Dolunayla başlayıp yeniay ile biter (14 gün).
– Dolunay ve son dördün.
– Su içeriye (gel) akma eğilimi gösterir.
– Genel olarak ekilen veya dikilen ürün daha verimli olur.
– Hasat ve biçilen otlar daha şifalıdır. Şifalı otlar daha uzun süre etkilerini korurlar.
– Uzun süre saklanacak bitki ve meyveler için uygun hasat zamanıdır (elma, patates, lahana, zeytin, vb).
– Dolunay ve son dördün arası sürede fidan ve ağaç dikimi için uygun zamandır.
– Son dördünde ağaç kesilebilir, budama yapılır.
– Tohum ekimi önerilenler (enerjinin köklere doğru hareket süreci): Kök bitkiler (havuç, pancar, patates, soğan, turp, vb).
– Gelecek senelere saklanacak çiçek ve bitki tohumları hasat edilir.
– Kurutma için uygun zaman (meyve, sebze, çiçek, vb)





Notlar

1-14 Yeniay
14-16 dolunay ve
Son 13 gün Eskiay
(23-28 günler arası ayçiçeği-kabak çekirdeği kesinlikle ekilmez)

21-7 (uyuma evresi olarakta tabir edilir)
Kesinlikle  bir işlem yapılmaz.

Yeni ay 1-7 arası
İlk dördün 7-14 arası
Dolunay 14-17 arası
Son dördün 17-28 arası olarak kabul edilir



Anadoluda  Ay takvimine göre söylenen atasözleri

Ay’ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez.

Dolunay’ı bekle, bereketini gör.

Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek

Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken.



Bahçıvan takvimindeki burçlar

    Doğada her şey birbirine bağlıdır. İnsan ancak gözlem yoluyla gezegenlerin ve takımyıldızların bitkilerin gelişimi üzerinde ne gibi etkileri olduğunu öğrenebilir. Ay ve bulunduğunuz bölgenin iklimini göze alarak ayrıca burçlarında etkisinin aşağıda görebilirsiniz.


Koç, olgun bitkilerle çalışmayı ve ekim için beklemeyi önerir;
Boğa, özellikle soğanlı meyve ağaçları ve çalılar dikmeye izin verir;
İkizler, haşere kontrolüne ve baklagil ekimine yardımcı olacaktır;
Yengeç, herhangi bir ekim ve bakım için elverişlidir, ancak hasadı tavsiye etmez;
Aslan ekimi, hasadı çok kısıtlar, ancak toprağı ayıklamaya ve gevşetmeye izin verir;
Başak Aslan ile aynı sınırlamalara sahiptir;
Teraziler bahçıvanlar için en uygun olanıdır - ekebilir veya kaldırabilirsiniz;
Akrep, kış için hasat ve hasat için çok uygundur;
Yay, toprağı sulamak, gübrelemek ve işlemek için iyi bir yardımcıdır;
Oğlak, baklagilleri ve kök bitkileri tercih eder;
Kova, hasada izin verir, ancak ekime izin vermez;
Balıklar, kış hasadı için iyi bir işarettir, ancak dikim ve karaya çıkarma için uygun değildir.

1922 – 2012 yılları arasında yaşamış olan Maria Thun, tüm hayatı boyunca Rudolf Steiner tarafından keşfedilen biyodinamik tarım çalışmalarının sistematiği üzerine çalıştı. Özellikle iki veya üç günlük periyotlarda değişen burç etkilerinin tarım açısından önemini araştırdı.

Maria Thun eski dönemlerde kullanılan astrolojik haritalara göre bahçecilik ve tarım çalışmaları üzerine teorileri de deneysel yöntemlerle inceledi. Çalışmalarında bitkileri dört ana bölüme ayırdı: yaprak, kök, çiçek ve meyve/tohum. Her bitkinin bu bölümlerden bir tanesi için yetiştirildiği sonucuna vardı. Örneğin, domates meyvesi için yetiştirilir. Papatya ise çiçeği için yetiştirilir. Maria Thun’a göre, bitkilere ait dört bölümün her biri bir asıl element etkisindedir.

Astrolojide, bu dört elementin her biri üç burcu etkiler (4 x 3 = 12 burç).

Ateş > Koç, Aslan, Yay
Toprak > Boğa, Başak, Oğlak
Hava > İkizler, Terazi, Kova
Su > Yengeç, Akrep, Balık
Bitkilere ait dört bölümün her biri bir asıl element etkisindedir.

Yapraklar > Su
Kökler > Toprak
Çiçekler > Hava
Meyveler/Tohumlar > Ateş


Bitkiler, Maria Thun’a göre, bu kategoriler dikkate alınarak ilgili astroloji takvimine ekilmelidir.

Bitkide yönettiği bölgeler-BitkilerElementBurç-Ne yapılır
Kök: Patates, turp, havuç, soğan, vb.ToprakBoğa, Başak, Oğlak

NE YAPILIR?

Ay Boğa, Başak ve Oğlak burçlarındayken yani toprak elementlerindeyken bitkilerin özsuyu ve enerjisinin büyük bölümü köklere iner. Dolayısıyla köklerinden faydalandığımız bitkileri bu günlerde ekmek ya da dikmek daha hızlı ve sağlıklı gelişmelerini sağlar. Toplama işlemi için de bu kurala uyarsak özsu ve enerji bu kısımda olacağından bu meyve ve sebzeler daha dayanıklı, daha besleyici ve lezzetli olacaklardır. Turp, soğan, havuç, patates vb.

Kök bitkileri ve Kök sebzeleri ekmek, nakletmek ve yetiştirmek için uygun zaman.
Ör: Havuç, Şalgam, ayrıca Patates, Pancar kökü, Sarımsak, Soğan, Pırasa.
Mahsul Kök günlerinde saklanmalıdır.

Arıcılık: Arılar daha fazla petek yapmaya teşvik edilmelidir.
Meyve/Tohum: Elma, Üzüm, Zeytin, Armut, Şeftali, Kiraz, Fındık, Nar, vb.AteşKoç, Aslan, Yay


NE YAPILIR?

Ay Koç, Aslan ve Yay burçlarındayken yani ateş elementlerindeyken bitkilerin özsuyu ve gücü meyvede toplanır. Büyüme meyvede gerçekleşir. Bu günler meyve veren bitkileri ekmek, dikmek ve meyvesini toplamak için en doğru zamandır.Domates,çilek,salatalık,biber,kabak vb.. Bu daha dayanıklı, besin değeri yüksek ve daha lezzetli meyveler elde etmemizi sağlar


Meyve ve Tohum veren bitkileri ekmek, nakletmek ve yetiştirmek için uygun zaman.
Ör: Kiraz, Çilek, Domates, Bezelye, Fasulye, Mısır, Kabak, Fındık, Tahıl, Kabak.
Meyve günlerinde hasat, meyve ve tohumların daha iyi bir depolama kalitesine sahip olmasını sağlar.
Yapraklı bitkiler Çiçek günlerinde (veya Meyve günlerinde) hasat edilmelidir .

Arıcılık: Meyve günleri nektar toplanmasını teşvik eder. Arıların da bu günlerde daha nazik olması gerekiyor.
ÇiçeklerHavaİkizler, Terazi, Kova

NE YAPILIR?


İkizler, Terazi ve Kova burçlarında yani hava elementlerinde ilerleven Ay, bu kez özsu ve enerjiyi bitkinin çiçeklerine taşır. Yani dayanıklılık, besleyicilik, sifa ve lezzet bu kısımdadır. Bu nedenle bitkilerin çiçek kısımlarını bu dönemde toplamalıyız. Tabi çiçekleri için yetiştirdiğimiz bitkilerin ekim-dikimini de bu dönemde yapmalıyız. Papatya, hatmi çiçeği, ıhlamur, gül, ortanca, lale vb. Salonumuza koymak için topladığımız çiçekler de daha uzun süre dayanacaktır.


Tıbbi amaçlar için kullanılan çiçek bitkilerini veya otları ekmek, nakletmek, yetiştirmek ve hasat etmek için uygun zamandır.
Çiçekler bu günlerde kesilirse daha yoğun bir kokuya sahiptir ve daha uzun süre dayanır.
Yapraklı bitkiler bu Çiçek günlerinde hasat edilmelidir.

Arıcılık: Çiçek günleri kuluçka aktivitesini ve koloni gelişimini uyarır. Arıların da bu günlerde daha nazik olmaları gerekiyor.


Yaprak: Marul, Ispanak, Maydanoz, Hindiba, Yonca, vb.SuYengeç, Akrep, Balık

NE YAPILIR?

Ay, su elementine ait burçlardayken, yani Yengeç, Akrep ve Balik burclarındayken enerji ve özsu bitkilerin yapraklarına yürür. Yapraklarından faydalanılan bitkilerin ekimi ve dikimi bu günlerde yapılmalı; bu avantajı değerlendirmek için toplanması da bu döneme rastlamalıdir. Böylece yapraklar hem çok dayanıklı hem de besin değeri ve şifa açısından en üst seviyede olacaktır. Ispanak, yeşillikler, adaçayı vb.

Yaprakları ve Sapları kullanılması amaçlanan bitkileri ekmek, nakletmek ve yetiştirmek için uygun zamandır.
Örn: Lahana, Salatalar, Marul, Ispanak, Yeşil soğan, Brokoli, Karnabahar ve Kereviz.
Yapraklı bitkiler Çiçek günlerinde (veya Meyve günlerinde ) hasat edilmelidir .
Yaprak günlerinde hasat tavsiye edilmez (ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar).

Arıcılık: Yaprak günlerinde kovanla çalışılması önerilmez.




Thun teorisi basittir ama bazı istisnaları dikkate almak gerek. Bazı bitkiler görünenden farklı kategorilere ait olabilir. Brokoli, Brüksel Lahanası, Karnabahar, Lahana ‘çiçek’ olsalar da,’yaprak’ kategorisinde dikkate alınır.

Tüm öneriler doğa ve insan dostu tarımın bir parçasıdır; kimyasal girdileri olan ve gerek insana ve gerek üretimi çevreleyen ekolojiye verdiği zararlarla, öznesi olan bitkiyi zaten doğal döngüler ötesinde büyümeye teşvik eden  endüstriyel esaslı  üretimlerde bu tablonun hiç bir önemi yoktur.

Bu çerçevede, zararlılarla mücadele için kullanılan farklı karışımların (ısırgan suyu, kırmızı biber, sarımsak, tütün, arap sabunu, vb) uygulaması için önerilen ay takvimi Eski Ay döneminde, İkizler, Aslan veya Başak burcundadır.





Aşağıdaki tablo, Maria Thun biyodinamik Ay takvimini özetliyor (en iyi netice sıralaması ile):

Toprak Üzeri Bitkiler (Yaprak); ekim, şaşırtma, fidelemeAyın yenisi, 1: Yengeç, 2: Akrep, 3: Balık.
Toprak Altı Bitkiler (Kök); ekim, fidelemeAyın eskisi, 1: Boğa, 2: Oğlak.
Çiçekler; ekim, fidelemeAyın yenisinde, 1: Terazi
SulamaAyın yenisinde, 1: Yengeç, 2: Balık, 3: Akrep.
Toprakla çalışma1: Aslan, 2: İkizler (yabani ot temizliği), 3: Başak.
Hasat1: Kova, Dolunay, 2: Yay veya Koç, yeni ay (uzun süreli depolama için). Eğer hasat edilen tohum seneye saklanacaksa, aynı tohumun ekildiği yıldız/burç zamanı tercih edilir.
BudamaAyın eskisinde yapılır.
KuraklıkKuraklık dönemlerinde, tohumda azami çimlenmeyi sağlamak için olabildiğince Dolunaya yakın zamanda ekim yapılır.
Tutulmalar, Düğüm ZamanlarıBu dönemlerde ekim yapılmaz. Hint astrolojisinde, Kuzey Düğümü ( ☊ ) Rahu ve Güney Düğümü ( ☋ ) Ketu olarak adlandırılır.