Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Topraksız tarım Çilek Besin Solüsyonu formülü (Hydroponics strawberry Nutrient Solution formulas)(Hydrobudy program)

0 yorum



Çilek için besin solüsyon formülü

10 lt =1 ton

5 lt A

5 lt B


  Ec aralığı     :   1.200-1.800                                                                  

ph 5.5-6.2 arası


Program çıktısı

1-6 hafta ((hydrobuddy 1.8)





7-45 hafta (hydrobuddy 1.8)







Bundan Sonra 500 saat soğuklama ihtiyacı olacaktır.







Not:
 Demir (II) EDTA
Neden Şelat Kullanılmalı?

Bitkilerin ihtiyacı olan mikro elementlerden demir hızla oksitlendiği ve bitkinin kullanamayacağı bir forma dönüştüğü için demir ve diğer mikro elementlerin şelatlı yani kompleksleşmiş formlarının kullanımı tercih edilir. Topraksız tarımda da durum bu şekildedir. İhtiyaç duyulan besin elementinin besin çözeltisi ortamında çözünmeyen bir forumunu kullanmaktansa suda çözünür ve ortamdaki diğer element iyonlarıyla tepkimeye giremeyeceği şekilde etkinsizleştirilmiş ve ortamda çökelti, tortu oluşturmayacağı formunu kullanmak tabii ki tercih sebebidir.Demir Şelatlama ilgili şu makaleye göz atın  ---->Şelatlı demir yapılışı


Topraksız tarım için çileklerde notlar:


TOPRAKSIZ TARIMDA ÇİLEK BİTKİSİNDE SOĞUKLANMA İHTİYACI 
        Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir.Çilek -10 °C 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir.Gerek amatörce aile için veya gerekse ticari amaçla çilek yetiştiriciliğinde bulunulan bölgeye göre doğru çeşitleri, doğru zamanda ekmek gerekir.Topraksız kültürde elde edilen fideler soğuk hava tesislerinde +2 °C derecede bekletilerek soğuklanma ihtiyacı karşılanır.Çilek de şoklu(frigo), tüplü ve taze fide olarak üretim yapılır. Şoklu fide soğuklanma ihtiyacını fideliklerde karşılamış, vegatatif gelişmesi durmuş -2 °C derecede soğuk hava tesislerinde muhafaza edilen fidedir. Fidelik rakımı 700-1100m ve üzerinde ise Kasım-Aralık aylarında alçak rakımlarda ise Aralık-Şubat aylarında fidelikten sökülerek soğuk hava depolarında muhafaza edilir. Şoklu fideler Ağustos-Eylül ayının ilk haftası arasında dikimi yapılır.
        Soğuklama ihtiyacı giderilmemiş olan bitkilerde, bazı çeşitlerde, vegetatif büyüme zayıf ve meyveler küçük olur.Optimum sıcaklık isteği gündüzleri 18-22 °C , geceleri 10-13 °C’ dir. Çileklerde büyüme için sıcaklık 16 °C’ dir.
Frigo Nedir:Sonbaharda çıkarılan çilek fideleri , topraktan temizlenmiş bir kök sistemi ve yaprakları tamamen çıkarılmış (ortada yeni gelecek kısımlara dokunulmamalı)   -2 ˚C (donmuş fidan) ekilinceye kadar saklanması.Firigo fidelerde dikimden önce kök budamasının yapılmalı. Bu kök budamasında kökler çok kısa kesilmemeli ve 8-10 cm uzunluğunda olmasına dikkat edilmelidir.
Frigo fidelerin soğuk hava deposunda muhafazası






Çeşit seçimi


Kısa Gün / Haziranda Mahsul /Short Day/June Bearing

Bunlar, genellikle açık hava yetiştiriciliğinde bulunan  çok sayıda çeşit arasındadır. Kısa gün olarak adlandırılırlar çünkü kışların kısa günlerinde çiçek açmaya başlarlar.

Ve çiçek açtıktan sonra, bu bitkiler genellikle erken ilkbaharda meyve verirler, bu nedenle Haziran ayında çilek açar.

Haziran ayı taşıyıcılarının yılda bir kez ağır hasat yapması genellikle uzun zaman alır. Hidroponikte daha fazla parti üretmelerini sağlayabilirsiniz, ancak daha fazla girdi, özen ve çaba gerektirir.

Kısa gün çeşitleri (Tek ürün veren çeşitler). Yılda bir defa ürün verir, Haziran çeşitleri olarak bilinir, yetiştiricilikte en önemli gruptur, çiçek tomurcuğu kısa gün ve serin koşullarda oluşur.

Benton, Allstar ve Annapolis, yerel fidanlıklarınızda bulabileceğiniz çilek çeşitlerine yakın bazı popüler Haziran ayı çeşitleri.

Gündüz Nötr/Day Neutral

Gündüz nötr bitkiler, değişen ışık ve sıcaklıklardan ciddi şekilde etkilenmedikleri için yıl boyunca meyve üretebilirler. Bunlar, manipüle edilmesi daha kolay olduğu için seralar ve hidroponikler için en popüler çeşitlerdir.

Gündüz nötrleri, Everbearing çilekleri adı verilen orijinal çilek çeşitlerinden geliştirilen modern çeşitlerdir. 1960'larda bir ara geliştirildiler.

Gündüz nötrleri, yazdan sonbahara kadar tüm yıl boyunca sürekli meyve verme yetenekleriyle tanımlanabilir.

Nötr gün çeşitleri (Yedi veren çeşitler). Bu çeşitler yıl boyunca ürün verir, özellikle kış aylarında örtüaltı yetiştiricilikte kullanılırlar. Bu çeşitlerin kaynağını Fragaria vesca ssp. semperflorens alt türü oluşturur (örnek çeşit: Fern ve Selva).Seascape, Quinault,kabarla,san andreas ve Hecker, daha popüler olan  nötr gün çilek çeşitlerindendir.

Yediveren /Everbearing

Bunlar orijinal çok mahsullü çilek çeşitleridir. Gündüz nötrleri 60'lı yıllarda Kaliforniya Üniversitesi'nde bu orijinallerden geliştirildi.

Everbearing çilek bitkileri, bir büyüme mevsiminde en fazla iki veya üç ürüne sahip olacaktır. Gündüz nötrlerinin aksine, bu eski varyantlar daha düşük meyve verimine sahip olma eğilimindedir.

Yüksek meyve verimi istiyorsanız, gündüz nötrleri, sürekli yenen çeşitlere göre üstün bir alternatiftir. Her iki bitki de yüksek yaz sıcağında meyve vermeyi bırakacak.

Uzun gün çeşitleri (İki ürün veren çeşitler). Daha çok serin iklime sahip kuzey Avrupa ülkelerinde önemlidir. Uzun gün koşullarında ve yaz ortalarında serin havalarda ürün verir ve ilk donlara kadar devam eder. Ülkemizde kullanılmamaktadır. Bu çeşitlerin kaynağını Fragaria viridis türü oluşturur.

Picnic, Albion ve Laramie, bazı popüler sürekli çiçek açan türlerdir.

Çeşitler 

Yerli çeşitler: Osmanlı, Arnavutköy, Ereğli, Karşıyaka, Kestel, Mangro, Karaçilek, Tüylü çilek. 

Hoş kokulu ve lezzetli, reçel ve marmelat için çok uygun. Özellikle Arnavutköy ve Osmanlı çilekleri önem kazanmıştır. Düşük verim ve küçük meyve nedeniyle günümüzde üretimden vazgeçilmiştir. 

Yalova 9, 13, 14, 15, 21, 104: Yerli çeşitlerin (lezzet ve koku) yabancı çeşitlerle (yüksek verim) melezlenmesiyle elde edilmiş (Arnavutköy x Tiago, Aliso, Gorella). Y15, Y21 ve 104 yayılmış ve ticari çeşit olarak yetiştirilmişlerse de günümüzde hakimiyetlerini kaybetmişlerdir. 

Yabancı çeşitler: Ülkemizde özellikle ABD kaynaklı çeşitler yaygındır. Geliştirildikleri Kalifornia eyaletinin iklim koşullarına benzerliği nedeniyle Akdeniz ve Ege bölgelerimizde başarılı olmuştur. Islah süresinin kısalığı nedeniyle çeşit sayısı sürekli artmaktadır. Yüksek verim, meyve iriliği, yola dayanım, değişik iklim ve toprak koşulları ile hastalık ve zararlılara dayanıklılık nedeniyle tercih edilirler. En yaygın kısa gün çeşitleri Chandler ve Camarosa’dır. (diğerleri Vista, Tufts, Aliso, 

Rubygem, Florida Festival, Sweet Charlie, Pocahontas, Palomar, Camino Real vs.). En yaygın nötr gün çeşidi Fern’dir (diğerleri Selva, Rapella, Seascape, San Andreas, Aromas, Monterey, Portola, Albion, Sweet Ann, Diamente vs).

Morfolojik Özellikler
Kök Gövdesi (Taç Gövdesi): Otsu, tamamı yaprakçıklar ile sarılmış, kısa (~2.5cm). Gövde 
kalınlığı ile çiçek oluşumu ilişkilidir. Bahçe tesisin 10mm’den kalın fideler tercih edilmelidir. 
Birden fazla gövde oluşabilir (kardeşlenme). Kardeşlenme yaz sonunda serin günlerde ve azalan gün uzunluğunda başlar. Soğuk bölgelerde kardeş sayısı ve çiçek sayısı az olur.. 

Kök: Yüzlek, %50-90’ı ilk 15cm’lik derinlikte, bazı türlerde ve kumlu topraklarda 1m’ye inebilir. 
Yüksek taban suyu ve ağır topraklar kök gelişmesini sınırlar. Kökler esnektir ancak kışın toprağın donup çözülmesiyle kopabilir. İlk kökler kol üzerindeki yeni bitkiciğin nemli toprakla temas ettiği noktada gelişir. Ana kökler 25-30 adet olup 2-3 yıl yaşar, bunlar üzerinde 2-2.5cm de çıkan yan 
kökler 1-2 yıl yaşar. 

Yaprak: Bitki, çok yıllık ve herdem yeşil. Soğuk bölgelerde yapraklar donar ve ölür. [F. ananassa(F. chiloensis x F. virginia) (herdem yeşil x soğuğa hassas yaprak]. Tomurcuktan 5-10 yaprak çıkar. Çok yaprak = ertesi yıl çok sayıda çiçek salkımı. Yaprak 3 parçalı, yaprakçıklar açık-koyu yeşil, testere dişli, yaprak divergensi =2/5 (6. yaprak 1. yaprak üzerinde), ömrü 1-3 ay, stomalar 
yaprak üstünde ve çok sayıda, hücreler arası boşluklar geniş. Sapın sağ ve solunda bulunan kulakçıklar tomurcukları sarar ve kış soğuklarından korur. 

Kol: Yaz aylarında uzun gün koşullarında (14 saat<) oluşur. Fide çoğaltma yöntemidir. Yavru bitki 2. Boğumda (nodium) oluşur. İyi gelişmiş bir bitki 10-15 kol ve 100’den fazla fide verir. Fideler 
köklendikten 2-3 hafta sonra kendini besler. Kol oluşumu ile meyve verimi arasında olumsuz ilişki 
vardır. Meyve üretiminde kollar kesilir, fide üretiminde ise çiçekler koparılır. 

Çiçek Salkımı: Değişime uğramış gövdedir, sayısı verim düzeyinin yüksekliğini ifade eder. Salkımda; 1 adet primer, 2 adet sekonder, 4 adet tersiyer, 8 adet quarter çiçek bulunur. Çiçeklerin hepsi aynı anda açmaz, aynı salkımda kırmızı olgun ve yeşil meyve ile çiçek aynı anda bulunabilir.


Diğer Kaynaklar solüsyon


Kaynak:https://www.haifa-group.com/fertilization-recommendation-strawberries-various-parts-world-0









Ayrıntılı 10lt formül (haward resh)





Kullanılan gübrelerin ayrıntıları(piyadada bulunabilir gübrelerden seçildi)programı anlamanız açısındanda örnektir.







Aşağıdaki gübre mkp 0.51.34






...