Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mazı ağacı (Thuja tree)

0 yorum

Bitki Boyu 40-50 Cm

Mazı servigiller familyasından Thuja cinsi ağaç türüdür. Anavatanı Kuzey Amerika'da batı bölgeler ve Doğu Asya olmasına rağmen, süs ağacı ve odunu için pek çek ülkede yetiştirilen, boyu 25-30 metreye kadar çıkan kozalaklı ağaç türleridir. Ülkemizde doğal olarak yetişmez. Fakat süs ağacı çoğu bölgede olarak yetiştirilmektedir. Peyzaj çalışmalarında 5-10 metre boylarında mazı ağacı kullanılır. 1-2 cm olan kozalakları ilk önce mavi yeşil renkte olup, zamanla kahverengi rengine dönüşür.


Mazı ağacı genellikle piramit gibi bir görünüme sahiptir. Kabuğu ince, lifli ve pulsu yapıdadır. Ağacın dalları yatay olabileceği gibi, yukarıya yönlenmiş şekilde de olabilir. Karşılıklı dizilen pulsu yapraklardan daha olgunlaşmamış olanları iğnemsi yapıda olur. Bu dalların ucunda meydana gelen yuvarlak şekilli erkek çiçek kümeleri de sarımsı, kırmızımsı renkte, küçük yapıdaki dişi çiçek kümeleri de yeşil leylağımsı renkte olur. Yaklaşık 4-6 çift ince ve esnek puldan meydana gelen yumurta gibi olan kozalaklar 8-16 mm uzunluğunda olur.

Mazı ağacı sürekli olarak yeşil kalan ağaç türlerindendir.
Ülkemizde peyzaj alanında en fazla kullanılan mazı türü yaprak uçları altuni sarı olan, altuni top mazıdır.
Özellikle parklarda ve bahçelerde kullanılır. Kolay budanır ve yetiştirilebilir.
Kozalakları küçük, gri ve kahve renkte olur.
Kış geldiğinde yapraklarını dökmeyen, fakat bakıri bir renge dönebilen türüdür


Mazı ağacının kullanım alanları

Kokulu bir yapısı olan mazı ağacının sağlık üzerine yararlı etkileri bulunmaktadır. Meyveleri ishali gideren, yaprakları da siğilleri gideren etkiye sahiptir. Ayrıca idrar arttırıcı, romatizmal ağrıları giderici, balgam sökücü, terlemeye yardımcı etkilerde gösterirler.



Mazı ağacı ayrıca kerestecilik alanında ve yakacak olarak kullanılır. Eczacılık ve boyacılık alanında da kullanılır. Mazı yaprakları kaynatıldığında yeşil renkli bir boya elde edilir. Bu renk pamuk ve yün boyamada kullanılır.

Cilt hastalıklarında mazı yaprağı tentürü, özellikle et beni ve papillom gibi lezyonları iyileştirmek amacıyla haricen kullanılır. Mazı tentürü ayrıca homeopati alanında idrar yolları hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanılır.

Mazı ağacı türleri
Kore mazısı (Thuja koraiensis)


Boylu mazı (Thuja plicata)

Batı mazısı (Thuja occidentalis)


Çin mazısı (Thuja sutchuenensis)

Japon mazısı (Thuja standishii)

Doğu mazısı

Altuni top mazı


Kaynaklar: