Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

1 yılda 5 yaşında fide yetiştirme (Havaii Köklendirme)

0 yorum


Dalların gövdeye yakın kısmından kesilerek suya ya da toprağa sokulup köklendirilmesine çelikleme ya da çelik üretimi denir. Bu yöntem ağaçların ana gövdeye yakın daha genç ve ince dalları üzerinde uygulandığında başarı sağlar. Odunlaşmış dalların çelik yöntemiyle köklendirilmesi daha zordur.

Ağacın üzerindeki odunlaşmış kısmın da köklendirilmesi sağlanabilir. Bunun için havai köklendirme denilen yöntem uygulanır. Odunlaşmış dal ya da gövdenin kabuğu belli aralıkta soyularak bu kısım sphagnum yosunu veya çamurlaştırılmış torf ya da uygun karışımla kaplanır ve streç film ya da poşet ile sarılır. Zamanla bu kısımda kök gelişimi olacaktır. Kök gelişimi yeterli seviyeye ulaştığında bu kısım ağaçtan kesilerek köklendirilmiş dal ya da gövde saksıya alınır. Özellikle akçaağaç gibi kolay köklenen türlerde bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir. Dallanmanın istenilen formda olduğu ana dallarda havai köklendirme yapılarak kolayca bonsai adayı elde etmiş olursunuz.




Kaynaklar: