Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mor Salkım (wisteria sinensis)

0 yorum


Salkımlar halinde baharın habercisi çiçekler, tüm bitkiyi kaplar. Wisteria Sinensis Japon akrabası Floribunda dan farklıdır. Sinensis yaprakları baharda sürmeden önce bitki henüz çıplakken çiçeklerle kaplanır.

Ülkemizde genelde Mor Salkım olarak tanınır. Arsız ve yetişkin boya eriştiği dönemde hızlı büyüyen sarmaşık, ağaçlaşan gövdesi ile en önemli ve çarpıcı peyzaj bitkilerinden biridir.

Bitki baharın gelmesine yakın, çıplak daha yaprak sürmemiş dallarının her noktasından, tomurcuklanır. Takip eden günlerde tomurcuklar; doğanın belki de en güzel manzarasını oluşturacak kokulu çiçeklere ev sahipliği yapacak salkımları oluştururlar.

Wisteria Sinensislerin çiçeklenme dönemi olan bahar başında ortaya koydukları manzara tek kelime ile nefes kesicidir. Parfüm kokuları tüm çevreye hakim olur artık bilirsiniz ki bahar gelmiştir.

Wisteria'lar hem mor salkım hem de beyaz salkım genelde çelik alma yöntemi ile yetiştirilir. Bahar aylarında köklendirilen çelikler kalıcı yerlerine ekildikleri ilk yıl donlardan korunmalıdırlar. Tohumdan üretimde bitki ilk iki yıl boyunca kışın donlardan korunmalıdır. Bu süreçte dilenirse genç fide Bonsai uygulamaları ile saksıda bodur tutularak yetiştirilebilir ve şekillendirilebilir.

Dış mekanda; genç fidenin takip eden yıllarda gelişmesi her bahar organik gübreyle toprağının beslenmesi ile hızlandırılır. Kuraklığa dayanıklı bitki bu genç yaşlarında, yaz sıcaklarında susuz bırakılmamalıdır. Kök çevresinde geçirgen, orta verimli toprak isteyen wisterialar, güneş altında yıllar içinde bahçenizin ana bitkisi olacaklardır.




Tohum ekimi

Derin üretim saksılarına fideleme amaçlı yıl boyu dikimi yapılabilir. Fideler son don tehlikesi geçtikten sonra kalıcı yerlerine bahçeye taşınırlar.

Nasıl çimlendirilir ?

Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir. 21 gün.

Tohumunun kabuğu kalın olup içine su almasını engeller. Bu nedenle çimlendirmeyi hızlandırmak ve tohumu çürütmemek için tohumun bir kenarı dikkatlice iç kısımdaki beyaz çekirdeğe zarar vermeyecek derinlikte bir tırnak törpüsü ya da zımpara yardımıyla inceltilmelidir. Kabuğun altında iç çekirdeğin beyazlığını görür görmez zımparalamayı bırakın.

Bu halde kabuğunun bir kenarını incelttiğiniz tohumları içi temiz içme suyu bulunan bir kapta 6-12 saat bekletiniz.



Göreceksiniz ki tohumlar şişecek ve büyüyeceklerdir. Bu işlerine su aldıklarının bir göstergesidir. Tohumları bu halde sudan alın ve içi nemli, temiz elenmiş torf bulunan üretim saksılarına tohumun 3 katı derine dikin. Bu yaklaşık 1-1.5 cm derinlik demektir. Elinizle hafifçe toprağa bastırıp tohumun çevresinde hiç hava boşluğu kalmadığından emin olduktan sonra çimlenme saksılarınızı sıcak, aydınlık ama doğrudan öğle güneşi görmeyen bir yere alın. Çimlenme gerçekleşene dek toprağın nemli kalmasına özen gösterin ve asla aşırı sulamayın.

Çimlenme gerçekleşince bitkinin ilk gerçek yapraklarını vermesini ve elle alınabilir boya gelip güçlenmesini bekleyin. Yaklaşık 2-3 hafta da şaşırtmaya uygun hale gelen genç filizleri köklerini zedelemeden dikkatlice topraktan söküp, 9-10 cm saksılara geçirin ( şaşırtın) ve fidelemek için aydınlık ve sıcak bir ortamda tutmaya devam edin. Bu evrede saksı toprağına azot değeri yüksek seyreltilmiş sıvı gübre ya da doğrudan 9-12 aylık akıllı gübrelerden 1-2 tepeleme çay kaşığı koyabilirsiniz.

Bakımı ve diğer bilgiler

Fideleri kalıcı yerlerine bahar aylarında son don tehlikesi geçtikten sonra alın. Dikim öncesi dikilecek yerdeki toprağı 30-40 cm derinlemesine çapalamak ve gevşetmekte fayda var. Üretim saksısından aldığınız fidenizi toprağını dağıtmadan aynı şekilde dikin. Dikilen fide ne toprak seviyesinin altında ne de üstünde kalsın. Tam aynı seviyede bir çukur yapıp toprakla aynı seviyede dikmeye özen gösterin. Ve son olarak can suyu verin. Can suyu bitkiyi sulamaktan çok kök çevresi ile dikilen yeni toprak arasında hava boşluklarını engellemek ve doldurmak için verilir. Bu nedenle toprağınız ıslak diye can suyu vermeyi sakın atlamayın. Derinlemesine sulayın.

En iyi sonuç için, geçirgen, bol humuslu, gübreli toprakta, aydınlık gün ışığı alan yerde yetiştirin. Toprağına funda torfu ve çürümüş yaprak karıştırmak hem kök gelişimini hızlandırır hem de bitkiye güzel bir yetiştirme ortamı sağlar.

Gübrelemesi bahar başında yağmurlu bir gün sonrası doğrudan toprağa ve kök çevresine yapılırsa çiçeklenmesi artar. Yetişmiş bitki yer değiştirilmekten hoşlanmaz. Bol güneşli bir yer seçerseniz bitkinin çiçeklenmesi artacaktır.

Nerede yetiştirilir ?

Saksı ve çiçek yataklarına ekilebilir. Kalın gövde yapısı ve özgün dallama karakteri nedeni bonsai uygulamalarına uygundur.

Diğer

Bilinen ve bitkiye büyük zarar veren bir zararlısı yoktur. Dayanıklı bir bitkidir. Az ışık alması ve aşırı gübrelenmesi durumlarında çiçek goncalarını kış aylarında dökebilir. Bu nedenle aşırı gübrelemeden kaçının.

Satışta olan tüm tohumların çimlenme testi yapılmış ve taze olarak paketlenmiştir.
Tohumla birlikte size ücretsiz olarak ayrıntılı Türkçe yetiştirme ve detaylı tohumdan çimlendirme bilgileri gönderilecektir. Her alışveriş, derlediğimiz hediye tohumlar ilave edilmiş ve zarar görmeyecekleri şekilde paketlenmiş olarak adresinize kargolanır.
Satın aldığınız ürünlerin detaylı kargo bilgileri için lütfen *KARGO * sayfamızı ziyaret ediniz.



Ekim zamanı : Her mevsim, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim
Dikim yeri : Kamelya ve çitler, Saksıya uygun
Özelliği : Çok yıllık, Hızlı kapatan, Kokulu, Uzun süre çiçekli, Bonsai yapımına uygun, Az bakım ister
İklim ve konumu : Yarı gölge, Güneşli, Dona dayanıklı, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : İlkbahar
Çiçek rengi : Mavi, Mor, Eflatun
Türüne göre : Sarmaşık

Tohum Kapsülleri

Kaynaklar: