Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Biber yetiştirme ipuçları

0 yorum

    Biberleri büyütmek için temel olarak, onları dikin ve kalkışlarını izleyin! Tam güneş alan bir yatakta bitki iyi drene ve bol miktarda organik madde içeren kumlu bir tınlı toprak sağlayın. Ekilen biber çeşitlerinin büyüklüğüne bağlı olarak aralık 12-18 inç olmalıdır. biber süs bitkilerini ikiye katlayabilir, bu nedenle bazılarını çiçek tarhlarına ve sınırlarına sokabilirsiniz. Tatlı biberlerin çoğu 60-90 gün içinde olgunlaşır; acı biber 150 güne kadar sürebilir. Bununla birlikte, tohum paketinde belirtilen vadeye kalan gün sayısının, bitkinin tam boy meyve üretene kadar nakilden sonraki günleri belirttiğini unutmayın. 

     Ekim ve nakil arasındaki süreyi 8-10 hafta eklemelisiniz, bu da çoğumuzun Ocak veya Şubat aylarında kapalı biber bitkilerine başlayacağını gösteriyor!

    Çoğu biber tohumları 70-80 derece F civarında bir sıcaklıkta yaklaşık bir hafta içinde filizlenir, ancak çime bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Acı biber çok titiz olabilir. İşlemi hızlandırmak için tohumları kağıt havlu nemli sayfaları arasına yerleştirin, fermuarlı plastik torbaya koyun ve torbayı sıcak bir yere koyun (buzdolabının üst kısmı iyi çalışır). Biber çekirdeği tohum atmaz, onları bezelye tencere gibi tek tek kaplara dikkatlice yerleştirin. İlk gerçek yapraklar geliştiğinde, bahçeye nakledene kadar bitkileri güneşli bir güney penceresine taşıyın. Biber naklini, gece sıcaklıkları ortalama 55-60 derece F olana dek koymayın.
   





YETİŞTİRME

Aklınızda bulundurmanız gereken iki temel üretim ipuçları.

Ilımlı su.
Biber susuz bitkilerdir! Filizlenmelerinden sezon sonuna kadar ılımlı bir su temini gerekir. Bununla birlikte, biber köklerine su giren doymuş bir toprağa tolere etmeyecektir. Toprak iyi drene, ancak bitkileri üretimde tutmak için yeterli miktarda nem tutmalıdır. Doğru bir dengeyi korumak için, nakliye işleminden önce, nem alıkoyma oranını arttırmak için organik maddeleri toprakta kullanın. Kuru yaz aylarında topraktan aşırı buharlaşmayı önlemek için malç kullanın.


Fazla kullanmayın.
Bu, biber bitkilerinin meyve üretimi pahasına yemyeşil bitki örtüsü oluşturma eğilimindedir. Biber hafif besleyicidir. Karaya oturmadan önce toprağa 5-10-10 gübre yaparsanız, muhtemelen yeterli olacaktır. Çiçeklenme başladığında 5-10-10 arası hafif bir fıskiye ile bitki süsleyebilir, gerekirse onlara daha da güç verebilirsiniz.
________________________________________

BİBER BÜYÜME İPUÇLARI

Genel biber üretimini iyileştirmek için aşağıdaki teknikleri kullanmayı düşünün.


Plastik Malç
Özellikle Kuzey'de biberle erken başlamak için, hazırlanan yatağı, nakledilmesinden en az bir hafta önce koyu renkli bir polietilen malç ile örtün. Bu, altındaki toprağı ısıtır ve genç biber bitkileri için daha iyi büyüyen bir koşul sağlar. Malç, ayrıca bitkiler büyüdükçe toprağın nemini mevsim boyunca korumasına yardımcı olacak.

Yardımcılar
Bu tekniği uygularsanız, domates, maydanoz, fesleğen ve havuçun yakınında biber dikmeyi deneyin.

Biber, meyve yüklü olduğunda kolayca hasar görür. Destek için, bitkileri, eski naylonlarla kazıklara bağlayın; ki bu da saplar büyüdükçe biraz 'verin'. Kablo bükülmeleri veya sicim kullanmayınız, bu da yavaş yavaş boğulacak veya köprüyü kavrayacaktır.
________________________________________

MADDELERİ VE HASTALIKLARI

   Genel olarak, biber sorunsuzdur. Bununla birlikte, Nightshade ailesinin diğer üyelerine (domates, patates ve patlıcan) bulaşan aynı zararlılar ve hastalıklar, bazen biberlere saldırır. Birkaç önlem ile biberleri "temiz" tutabilirsiniz. 

   Ortak zararlıları ortadan kaldırmak için organik böcek ilacı kullanın. Kurbağalar, domates hornworms ve deliciler gibi tahrip edici tırtıllar, Bacillus thuringensis (BT veya Thuricide) ile kolayca kontrol edilir. Rotenon ve pirethrum, biber kurtçeleri ve zararlı böcekleri, yaprak madencileri, pire böcekleri ve yaprak bitleri ile kolayca başa çıkacak.

    Bitki hastalıklarına dirençli biber çeşitleri, özellikle antraknoz, mozaik ve bakteriyel spot bölgenizde bir sorun oluşturuyorsa. (Mahallemenizdeki deneyimli bahçıvanlara veya İlçe Yayım ajansına danışın.)

    Yağmurdan sonra bahçede çalışmaktan kaçının. Hastalıklar ıslak biber bitkileri arasında hızla yayılabilir.

     Otlar bahçe zararlıları için bir sığınak sağlarlar ve yakınlardaki sağlıklı biber bitkilerine mantarları ve virüsleri yayabilirler.
________________________________________

Biber'in Haşere İpuçları

   Salatalık ve yazlık kabak gibi biber de olgunlaşmamış bir evrede hasat edilir. Örneğin, geleneksel çan biberi, çoğu çeşit kırmızı, turuncu veya sarı olmasına rağmen yeşil olarak hasat edilir. Biber, büyümenin herhangi bir safhasında hasat edilebilir, ancak lezzetleri olgunluğa kadar tamamen gelişmez. Bu, ev bahçıvan için bir ikilem yaratıyor.

   Sık sık hasat verim artırır, genellikle lezzet fedakarlık. Biberleri olgunlaşmadan önce sürekli alırsanız, bitkiler canlı tohum yetiştirme arayışında meyve vermeye devam edecektir.

   Meyvelerin tamamen olgunlaşmasına izin vermek, çoğu zaman verimleri feda ederek lezzeti arttırır. Artı, tablo hazır biberleri hasat etmeden önce sezonun sonuna kadar beklemek zorunda kalacaksınız. 

    Bu ikilemden kaçınmak ve yeterli bahçe alanınız varsa, seçtiğiniz her biber çeşidinden en az iki tane ekleyebilirsiniz. Her bir bitkinin bir bitkisinin olgunluğa kadar olgunlaşmasına ve diğerini sezon boyunca hasat etmesine izin verin. Ayrıca, biber toplayırken, meyve üzerinde çekişten kaçının; bu da bir dalı koparır veya hatta tüm bitkiyi kökünden söker. Sert gövdeyi kesmek için keskin bir bıçak veya bahçe makası kullanın.

________________________________________

TARİFLER VE SAKLAMA

Maksimum lezzet için, toplandıkları gün biber yiyin. Ayrıca bir veya iki gün daha olgunlaşmak için bir mutfak tezgahında bırakabilirsiniz. Biberleri daha keskin çekmeceye veya buzdolabında plastik ambalaja veya poşetlere koymayın. Biberlerin sıcak hava meyve ve soğuk sıcaklıklarda iyi saklamayın. Çok fazla biber varsa, aşağıdaki saklama seçeneklerini göz önünde bulundurun.

Dondurucu.
Bu en kolay saklama yöntemidir, ancak biber çözündüğünde yumuşak olacaktır. Fakat lezzet korunur, bu yüzden dondurulmuş biberleri öncelikle çorba, güveç ve soslara 'baharat' eklemek için kullanın. Donmadan önce biberi doldurursanız, mikrodalgada mükemmel hazırlanmış bir akşam yemeğiniz var.

Turşuluk.
Biberleri de konserve ile muhafaza edilebilir, ancak bunlar düşük asitli meyvelerdir ve bu nedenle basınç altında konserve yapılmasını gerektirirler. Biberleri, dört bardak su, dört bardak sirke ve bir bardak tuzu içeren basit tuzlu su ile dolu bir kabak içinde salatalık gibi daha kolay pişirmek daha kolaydır. Tat ve lezzet için bir karanfil veya iki sarımsak ve biraz taze ot ekleyin.

Kurutma.
Bu yöntem, ince cidarlı acı biberlerle, özellikle de bitki üzerinde tam olarak kurutulabilen daha küçük çeşitlerle en iyi şekilde çalışır. Biberleri kurutmanın anahtarı renklerini ve lezzetlerini korumak için yavaş yavaş yapıyor.



Dikkat:
'Habanero' ve 'Thai Dragon' gibi kabarcıklar ile uğraşırken özellikle dikkatli olun. Acı biberde 'ısı' sağlayan kimyasal olan kapsaisin, aslında parmaklarınızı yakabilecek uçucu bir yağ içindir. Ağrı bazen günlerce sürebilir. Sıcak biberle çalışırken lateks veya plastik eldiven kullanın ve vücudunuzun herhangi bir yerine, özellikle gözlerinize veya ağzınıza dokunmamaya dikkat edin.


Kaynaklar derleyen :By Eyyupk

http://www.burpee.com/gardenadvicecenter/areas-of-interest/seed-starting/growing-peppers/article10252.html