Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Resimlerle domateste gübre eksiklik ve fazlalık belirtileri

0 yorum



 Zn(çinko)
Çinko eksikliği sürgün uçlarında yaprak rozetleşmesi, yaprakların üst üste olması ile gözükür. Küçük yapraklar damar
Aralarında sararmalar olur. Tahıllarda yapraklar yeşil rengini kaybeder. Yapraklar mor kırmızımsı renk alır.



Cupper -  Cu(bakır)

Bakır Noksanlığı: Sürgünlerde uç kuruması ile ortaya çıkar.
Yapraklarda bazı lekelenmeler ile gözükür. Şiddetli durumlarda yapraklar kurur. Fazlası toksit (Zehir) etkisi yapar.



Magnezyum Mg

Magnezyum Eksikliği.Yaprak damar araları yeşil araları açık sarı renge dönüşür. Çok şiddetli durumlarda birde beyazlaşma ve dökülmeler olur.








N-Pot K (potasyum)

Potasyum Eksikliği. Yaşlı yapraklarda başlar. Yaprak kenarları önce sararır, kahverengi renk alır. Sonra kurumalar olur.





Azot N

Azot Eksikliği. Yaşlı yapraklarda başlar. Tüm Yaprak uçtan sapa V şeklinde sararır. Büyüme yavaşlar ve durur.





ÇİÇEKLERDE BESİN NOKSANLIĞI

Bor : Tozlaşmanın azalmasına neden olur.
Çinko:Çiçeklerde azalmaya ve dökülmeye neden olur.
Molibden: Çiçek Tutumunun azalmasına neden olur.
Fosfor:Çiçek Zayıflasına ve çiçek sayısında azalma neden olur.





S S- Setcip (kükürt)



Kükürt eksikliği. Genç yapraklarda başlar.Yaprak yeşil rengi kaybeder. Sarımsı beyazlamalar görülür. Sürgünlerde azalma,incelme zayıflamalar görülür.


F F- Demir


Demir eksikliği. Genç yapraklarda başlar.Yeşil rengini kaybeder. Sarımsı beyazlaşma görülür. Sürgünlerde azalma,incelme zayıflamalar görülür.





Ca PoverCal - Cal Kalsiyum Noksanlığı. 

Genç Yapraklarda başlar.Yeşil Rengini. Yaprak gevrekleşir.
Aşağı Yukarı Kıvrılmalar olur. Şiddetli durumlarda yapraklarda ölü doku oluşur.




Mn (Mangan)

Mangan Noksanlığı. Yaşlı yapraklarda başlar. Önce damar
araları sararmaya başlar. Demir eksikliğine benzer.
Yaşlı yapraklarda olmasından anlaşılır. İlerleyen
dönemlerde yaprak damar aralarında kurumalar olur.






P PolyPhos(fosfor)


Fosfor Eksikliği. Yaşlı yapraklarda başlar.Önce koyu yeşil, sonra
kırmızımsı, mor ve Kahverengiye dönüşür. Yapraklar aşırı dercede
gevrekleşir.

Bor Eksikliği



Potasyum eksikliği





MEYVELERDE BESİN NOKSANLIĞI.

AZOT : Küçük Meyve
FOSFOR: Düşük Aroma gevşek meyve dokusu.
POTASYUM: Meyve etinde boşluk ve kol meyve yapısı,
Renklenmesi zayıf meyve.
KALSİYUM: Çiçek burnu çürüklüğü, acı benek elma dal, dayanıksız meyve.
MANGAN: Rengsiz düşük meyve oluşumu.
DEMİR: Renk Bozulmasına ve düşük aroma.Az ürün.
ÇİNKO: Tahıllarda ürün azlığına neden olur.



Domates

Kalsiyum eksikliği


Aşırı azot


Magnezyum eksikliği


  • Azot (N) : Bitki hücresi büyümesi için çok önemlidir ve bitkilerdeki yeşil kısımlarda ve yapraklarda klorofil - bu nedenle tüm sebzeler için zaruridir. Özellikle yaprakları için yetiştirilen sebzeler bol miktarda arz gerekir. Azot eksikliği, yavaş veya spindly büyümeye neden olur ve yapraklar sarı, sıklıkla eski olanları oluşturabilir.
  • Fosfor (P) : sağlıklı kökler için ve ayrıca meyvenin olgunlaşması için gereklidir. Büyümenin fakir olması, yaprakların mavi / yeşil renk tonlarına sahip olmaya başlaması veya meyve ve çiçekler hayal kırıklığı yaratan küçük veya geç olması durumunda fosfor eksikliği ortaya çıkar.
  • Potasyum (K) : çiçek ve meyve büyümesi için hayati önem taşımaktadır. Eksik olduğu zaman, meyve veren bitkiler verimsizdir ve eski yapraklar kahverengimsi kıvrımlara dönüşür ve içeriye ve aşağıya doğru yuvarlanır.
  • Magnezyum (Mg) : Bir magnezyum eksikliği, damarların arasındaki yapraklarda renk değişimi olarak ortaya çıkar: sağlıklı bir yeşilden soluk sarıya ve sonuçta kahverengiye - 'entervein kloroz' olarak adlandırılan bir çeşit leke görünümüne sahiptir.
  • Kalsiyum (Ca) : Genç yapraklar içe doğru kıvrılma ve renk eksikliği nedeniyle kalsiyum eksikliği ortaya çıkar ve genellikle asit topraklarında bir sorun oluşturur. Domateslerde 'çiçeğin çürümü' bu durumdan kaynaklanır.
  • Çinko, Bakır, Manganez, Demir, Kükürt ve Bor gibi pek çok başka besin maddesi de küçük miktarlarda gereklidir. Bunların birçoğu ayrıca intervein kloroz oluşturabilir (yukarıdaki Magnezyum'a bakınız)


Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk