Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan bal kabağı, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa birçok yönden fayda sağlıyor.
Doğal lif kaynağı içeriğiyle diyet programlarında uzun sure tokluk hissi sağladığı için zayıflamaya yardımcı olur. Diyetisyen Kübra Bal, bal kabağının hangi hastalıklara olumlu etkileri olduğunu anlatırken, kış aylarında evde kolayca hazırlayabileceğiniz az kalorili yağsız, unsuz bal kabaklı mücver tarifini de paylaştı.
Bal kabağının içeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır.
Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlara yardımcıdır. Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılabilir.
Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürmesi de bal kabağının faydaları arasında. Ayrıca vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcıdır.
Bal kabağı ve çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde özellikle göz sağlığında etkilidir.
Deri ve hücre yenilenmesine büyük etki sağlar
Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındıran bal kabağı, bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar.
İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkili olan bal kabağının içeriğindeki çinko sayesinde ise saçları güçlendirir ve dökülmesini önler.
Kanserle savaşta büyük rol oynuyor
Hem alfa hem de beta karoten miktarı pek çok sebzeden daha fazla bal kabağında mevcuttur. Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunur.
Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk