Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Pratik olarak domates yetiştiriciliği (practically tomato cultivation)(resimlerle-with pictures)

0 yorum
Gerekli Malzemeler Listesi (Fideye Kadar)
Torf

Kompost

Perlit 



Torf, kompost, ve perlit içeren  topraksız çimlenme karışımı.


Viyol

 Çeşit-Tohum Seçimi

Sprey


 Etiket


 Humic Acid




 Kurşun Kalem

 Tohum Islatma Kabı

Toprak ısı ölçer

Veya Ph metreli sıcaklık ölçer



Domates tohumu ekimi

     Torf, kompost, ve perlit içeren  topraksız çimlenme karışımı viyolllere doldurulup bastırılır fazlalıklar sıyırılır.

     Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide viyolleri veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir.Hangi çeşit domates ekecekseniz tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Dikeceğiniz türleri etiketlemeyi unutmayın. 
Tohumlar ortalama 1 cm. kalemle açılmış derinliğe ekilmelidir. 


Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır.Bu sulama spreyle humik asit karıştılarak yapılır. Suyu ve toprağın ph' na göre uygun su verilir.Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. 

Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.





Domates Fideleme

Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.

Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. 

    
                      
                                  Şaşırtılmaya Hazır Fide



Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. 

Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.


Bakımı ve diğer bilgiler

   Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.

Sırık Domateste alttan 3-4 yaprak budaması yapılmalıki boya versin.

  Domateste 2 şekilde ekilir 


1.Dikine ekim.
Dikine ekimde çukura ekilerek zamanla boğazı köklendirmek için toprak kapatılarak yükseltilir.



2.Yatay ekim.
Yatay ekimde alttan budadığınız fideyi toprağa yatırarak daha geniş köklenme sağlayabilirsiniz.






Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. 


I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. 


Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. 



Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.


Domates Gübreleme Programları
  Kendi  besini hazırlamayı öğrendikten sonra yapılabilecek en ilginç şeylerden biri bitkileri farklı büyüme aşamaları için formülasyonları yapmaktır.Kesinlikle bir bitkinin yaşamının farklı evrelerinde boyunca çeşitli besin değişimi ortalama sonuçlarından daha iyi optimal üretim elde edeceksiniz. Besin arasında özellikle oranlarında  kesinlikle  ilgili besin ve dikkatli bakım  başlangıçta mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için dikkate alınmalıdır.Domates, bu farklılıklar kendilerini farklı besin için farklı talepleri ortaya,kendi verimlerini artırmak için domates bitkileri için bazı özel besin planlaması başlatmak gerekecektir.



Aşamaları Bir Resimde Gösterecek Olursak


Formulasyon Programını Burdan İndirin


Derleyen:By EyyupK