Kaplan çizgili domates(Tigerella heirloom tomatoes)

0 yorum



LATİN / BOTANİK ADI:  Lycopersicon Esculentum 'Tigerella'
Menşei :İngiltere
Domates Türü: Ata yadigarı
Cins: Açık tozlanan
Sezon: Erken -Verimli
Yaprak Türü: Dar
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 6 ft (2 mt) (12 mt kadar uzayabilir)
Meyve Boyutu: 3.52-4.58oz.(100-130gr)
Meyve Şekli: Yuvarlak
Deri Renk: İki Renk
Yorum: sarı çizgili yeşil ile kırmızı meyve
Sırığa alma:Evet
Salkımdaki Meyve Adedi :5-17
Tohumdan Meyveye olgunlaşma süresi :120 gün (Fide dikiminden- meyve olgunlaşması 60-65 gün)
Kabuk :İnce zar
Kullanım:Salataya ve söğüşe-sosluk
Vitamin ve içerik: Likopen yüksek ve aynı zamanda C vitaminli , her domates gibi  kansere etkili ilaç.
Fide Aralığı:50-60 cm
İklim İsteği :Tam Güneş-Serin iklimlerde daha verimli
Toprak İsteği :Havadar İyi Drene
Bir sezondaki verim :20 kg (tek fide için)
Hastalık direnci: Yüksek
Yetiştirme yeri: Sera için mükemmel-Tarla-Saksı için ideal
Çok görülen hastalık :Külleme (süt ve su karışımı ile hafif sprey yapın)
Çimlenme :Yüksek
Lezzet:Çok tatlı-Asitik oranı düşük-sulu-Süper aromalı
ziraatyapma.blogspot.com Lezzet notu : 10 üzerinden (8,9 H)
not:(lezzet oranı 4-5 arası Yemeklik (salaçalık)  5-6 arası normal 6-7 arası İyi 7-8 arası Güzel 8-9 arası Harika 9-9.5 'a kadar Süper 9.5-9.8 arası Mükemmele yakın 9.8-10 Kusursuz lezzet tanımlamalarında kullanılır.7 den sonrası atıştırmalık domatesleri içermektedir.)
Kendi yetiştirdiğimiz bitkiler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.Değişik kişilere tattırılarak lezzet ortalaması alınmaktadır.
Hasat : Donlara kadar hatta bir süre daha devam eder.
Doku :Sağlam Yapılı (dilimleme için mükemmel)





Geleneksel  kaplan çizgili domates . Yuvarlak şekilli, parlak kırmızı üstüne yeşilden turuncuya dönen çizgili, geleneksel bir domatestir. Tüm domatesler daha gelişirken o hasat vermeye başlar. Erkencidir ve serin yaz geçiren bölgelerde dahi iyi hasat verir. Bu nedenle yüksek yayla, iç kesimler ve erken ürün almak isteyenlerin tercih edebileceği bir domatestir. Her geleneksel domateste olduğu gibi, lezzeti, kokusu, tadı dokusu tamdır. Üstelik kapalı mekân üretimine de oldukça iyi tepki verir. Hem çok renkli hem de lezzetli Çizgili Kaplan geleneksel domatesi ya bu sezon yetiştirin ya da yetiştirenlerin elinden tadın.

Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.

Ekim zamanı : Haziran, Temmuz, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat





Domates tohumu ekimi


Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.

Domates Fideleme

Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.

Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.

Bakımı ve diğer bilgiler

Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.

Domates bakımı

 Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.