Bilimsel adı: Lycopersicon esculentum
Domates Türü: Geneleksel
Cins: Açık tozlanan
Sezon: Geç
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Siyah domates türlerinden
Bitki Boyu: 7 ft (210 cm Sırık)
Meyve Boyutu: 7 oz.(207 gr) (1-2 kg ma çıkabilir)
Meyve Şekli: Basık Küre
Deri Renk: Koyu Yeşil Çizgili (Maun kırmızı ve koyu zeytin yeşili bu çizgiler-Kakao şeritler)
Et Rengi: Kırmızı
Not:Benzersiz hafif tuzlu, asitli (80 günde olgunlaşma)
Sırığa alma:Evet
Salkımdaki Meyve Adedi :4-6
Tohumdan Meyveye olgunlaşma süresi :120 gün (80 gün Fide dikiminden-meyve olg.)
Kabuk :Çok ince
Kullanım:Söğüşlük-Kurutma-Taze-Salatalara-Soslara
Vitamin ve içerik: İnsan sağlığı açısından önemli olan fazla miktarda likopen, antioksidan maddeler ile C ve A vitaminleri-Her domates gibi kansere etkili ilaç.
Fide Aralığı:50-60 cm
İklim İsteği :Tam Güneş
Toprak İsteği :Havadar İyi Drene-Orta su isteği (tınlı bir ph ile toprak 5.0 - 6.0 - orta derecede asidik toprakta iyi yetişir.)
Bir sezondaki verim :Belirsiz (Çok çok verimli olduğu söyleniyor)
Hastalık direnci: iyi
Yetiştirme yeri: Sera -Tarlaya ve saksıya uygun
Çok görülen hastalık :Belirsiz
Çimlenme :7-14 gün (% 85) (çimlenme sıcaklığı 12 - 21 ° C )
Lezzet: :Benzersiz hafif tuzlu, asitli, aromalı tad harika lezzet,suluziraatyapma.blogspot.com Lezzet notu : 10 üzerinden (9,75 M)
not:(lezzet oranı 4-5 arası Yemeklik (salaçalık) 5-6 arası normal 6-7 arası İyi 7-8 arası Güzel 8-9 arası Harika 9-9.5 'a kadar Süper 9.5-9.8 arası Mükemmele yakın 9.8-10 Kusursuz lezzet tanımlamalarında kullanılır.7 den sonrası atıştırmalık domatesleri içermektedir.)
Kendi yetiştirdiğimiz bitkiler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.Değişik kişilere tattırılarak lezzet ortalaması alınmaktadır.
Hasat : İlk Donlara Kadar
Doku :Sert dayanıklı
Her yıl düzenlenen Domates festivalinde yılın en iyi 3 domatesi arasına girdi. Çok iri, söğüşlük tip domateslerden biridir. Pembe domatesler gibi ipince bir kabuk, doyulmaz bir lezzeti vardır. Çikolata domates adını üzerindeki koyu yeşil çizgilerinden alır. Maun kırmızı ve koyu zeytin yeşili bu çizgiler aslında çikolata domatesin bizim anlata anlata bitiremediğimiz şu dünyanın en lezzetli domateslerinden yani siyah domatesler ailesinden geldiğinin de bir nişanı.
Bahçesinde domates yetiştirmeye meraklı her bahçecinin mutlaka denemesi gereken yılın en iddialı geleneksel, doğal domateslerinden biri. Söğüşlük olarak salatalarda ve tostlarda kullanın ama mutlaka taze olarak tüketin. Benzersiz hafif tuzlu, asitli, buram buram aromalı tadını ancak bu şekilde daha iyi alabilirsiniz.
Tohum alıp aynısından yetiştirebilirsiniz.
Ekim zamanı : Haziran, Temmuz, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Dev , Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Çikolata domates, farklı lezzeti, insan sağlığı açısından önemli olan fazla miktarda likopen, antioksidan maddeler ile C ve A vitaminleri içermesi nedeniyle dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Dünyada yaygınlaşmaya başlamasıyla rengi nedeniyle ismi 'çikolata domatesi' olarak kabul görmüştür. Çikolata domatesi yaygın olarak söğüş ve salata olarak tüketilmekle birlikte normal domatesin kullanıldığı hemen hemen yerde kullanılmaktadır
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.Domates tohumu ekimi
Domates fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Fide resimleri