Dicentra Spectabilis. Türkçesi, ağlayan ya da kanayan kalpler. Çiçekler içinden bir şey damlıyormuş gibi ters duran kalp şeklinde. Bir sap üzerinde çok muntazam, yapay gibi duran bu çiçekler uzun zaman bitkide kalabiliyor. Anavatanı Mançurya, Kore olan ağlayan kalpler tohumu, her sene ilkbaharda biraz daha fazlalaşarak çıkan, en fazla 80 santime yükselebilen bir yer örtücü. Çiçekli bordürlerde gölge alanlarda özellikle yeşil yapraklıların arasında bu bitki görülmeye değer. Pembe içinden çıkmış beyaz çiçeklerin bir de bembeyaz olanı da var.
Kanayan Kalpler, Dicentra Spectabilis pembe ve beyaz olmak üzere kalp şekilli çiçekler açan bir bitkidir. Serin iklimlerde güneşli, sıcak iklimlerde ise yarı gölge bir yerde mutlu olan Kanayan Kalpler bitkisi, adını kalp şekilli çiçeklerinin ucundan bir damla gibi sarkan uzantısından almıştır. Sıcak iklimlerde toprağını sürekli nemli tutmak bitkiyi kurutmamak gerekir.
Rutubetli, humuslu zengin topraklarda rahatlıkla yetişebilir. Soğanlı şakayık yapraklarına benzeyen yaprakları ve tüm üst gövde yaz ortalarında çürüyüp yok olacaktır. Sakın korkmayın, yerinden sökmeyin. Seneye ilkbaharda tekrar gösterisine başlayacaktır. Üretimi çok kolay. İlkbaharda sürgünler çıkınca söküp köklerinden ayırıp hemen dikin. Ya da yaz ortasında tohumlarını dikin. Yok olan gövdesi bahçenizde diğer yaz bitkilerine yer açacağından bu tip birbirini takip eden bitkileri toplayın. Manisa lalesi, Lupinus, Digitalis, gelincik gibi bu tip bitkiler hem görsel olarak size zevk verecek hem de çürüyerek toprağınızı zenginleştircektir.
Yaz aylarında diğer bitkilerin aksine uyku dönemine giren bitki gelişim göstermez. Havaların serinlemeye başlaması çiçeklenme döneminin de habercisidir. Bu dönemde bol ışık alması, bol çiçeklenmesi anlamına gelir. Toprak geçirgenliği çok önemli olan bitkinin geçirgen, organik maddece zengin humuslu toprakta yetiştirmeniz gerektiğini hatırlatalım. Toprağını kuruttuğunuzda erken uykuya dalan bitki, aşırı sulanmayı da sevmediğinden, sulama konusunda biraz hassasiyet göstermeniz gerekecektir. Bitki bir kez yetişti mi bakımı çok daha kolay olacaktır.
Doğal ortamında ağaçlık bölgelerde, orman taban bitkisi olarak yetiştiğinden, toprağına bol bol organik torf katın.Tohum ömrünün 1 yıl olması bitkinin tohumlarını değerli kılan sebeplerden biridir.Soğuk bölgelerde bol güneş ister; İstanbul gibi ılımlı ya da sıcak iklimli yerlerde yarı gölgelik yerde bulunması iyidir. Yaz sıcaklarında kuruyacağı için, sıcak iklimli yerlerde çabuk kaybolmamasını istiyorsanız yarı gölgeli yerlerde yetiştirmelisiniz.
Üretilmesi:
1- Tohum ile çoğaltılması: Yaz sıcaklarında kökleri toprak altında yaşamaya devam ettiği halde dışarıdaki bütün yaprakları dalları kurur. Bu kurumadan önce tohumları ekilmelidir.
2- Kökten ayırma ile çoğaltılması: sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir.
Dikkat:Bu bitkinin tüm parçaları zehirlidir
Bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabilir bitki ile temasa izokinolin benzeri alkaloidler vardır.
Genel bakış
yükseklik 3 ft. 6 ft.
yayılma 1 ft. 3 ft.
büyüme Alışkanlığı clumps
büyüme Orta Yetiştirici
ışık yarı- Tam Güneş
Nem orta Nem
Bakım ılımlı
özellikleri Showy Çiçekler
Bloom Zaman Erken Yaz,Geç İlkbahar,
Bahar,Yaz
Kullanım Yataklar ve Sınırlar
stil Kulübe Bahçe,Woodland Bahçe
mevsimsel Faiz Bahar İlgi
tip Çok yıllıklar
Optimal Büyüyen Koşullar | Görünüm ve Özellikleri |
Güneş Pozlama Kısmi Gölge Normal veya Sandy veya Kil nötr veya alkali veya asit Ortalama veya Nemli Kolay | Çiçek Renk Koyu pembe Beyaz Erken Yaz Ilkbahar Açık Yeşil Accent: İyi Doku / Form Kelebekler çeker Sınır Konteynerler Kesme Çiçek Deer Dayanıklı Tavşan Dayanıklı kümelendiği Zehirli / Zehirli Numune Woodland Çok Büyük 70-90 cm 27-35 inç 70-90 cm 27-35 inç Yok Büyüme Hızı Orta |
Tohumdan fideye
4 comments
Açıklamalar için teşekkürler
ReplyAçıklamalar için teşekkürler
ReplyGuzel bir aciklama olmus tesekkurler yalniz birsey merak ettim bu bitkinin tum parcalari zehirlidir derken ne anlatmak istediniz dokunmak tehlikeli mi yani
Replygerekli açıklama eklenmiştir
Reply