Uşak Yöresel Yemekleri

0 yorum

Alacatene


2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
1 dolu çorba kaşığı salça
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çorba kaşığı tereyağı
4-5 adet kurtulmuş biber
Tuz
Su

Mercimek akşamdan ıslatılır. Soğan yarım daire doğranır, ayçiçek yağında kavrulur. Üzerine salça ve tereyağı katılır, biraz kavrulur. Yıkanmış bulgur, ıslatılmış, suyu süzülmüş mercimek ilave edilir. Tuz ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su konur. En üste kuru biberler konur. Kapak kapatılır. 15 dakika pişirilir.



Pirinçli Köfte

Malzeme listesi
500 gr az yağlı dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı yenibahar, kimyon
1 adet yumurtanın sarısı
1 demet maydanoz
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurtanın akı+1 adet yumurta

Yapılışı:
Kıymanın yarısını bir tavaya koyup kendi suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 5 dakika kavurup ocaktan alın ve soğutun.
Pirinci yıkayıp süzün. 2 su bardağı suda 10 dakika hafifçe haşlayıp tekrar suzun ve soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, soğanı soyup rendeleyin. Kavrulmuş kıyma, kimyon yenibahar, ince kıyılmış maydanoz, haşlanmış pirinç, rendelenmiş soğan, yumurta sarısı, tuz ve karabiberi derin bir kaba aktarıp 5 dakika kadar yoğurun.
Unu bir tabağa yayın. Yumurtaları çukur bir kapta çırpma teli yardımıyla çırpın. Köfte hamurundan cevizden büyük parçalar koparıp elinizle yuvarlayarak uzun yassı köfteler hazırlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırın. Köfteleri yumurtaya bulayıp kızgın yağda tavayı hafifçe sallayarak ve köfteleri çevirerek kızartın. Kızaran köftelerı kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Servis tabağına yerleştirip sıcak servise sunun.


Kıymalı Puf Böreği


Malzeme listesi
Hamur için;
2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
İç harcı için;
250-300 gr az yağlı dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Hamuru hazırlamak için; yoğurdu derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyerek elinizle karıştırın.
Unu da yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın, (un eklemeye ara verdiğinizde hamuru kontrol edin) Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayıp oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirin.
İç harcını hazırlamak için; sıvıyağ ve kıymayı küçük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. İncecik yemeklik doğranmış soğanları, tuz ve karabiberi ilave edip 5-6 dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Hamur parçalarını hafif unlanmış tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında yufka şeklinde açın.
Yufkalardan birinin üzerine kıymalı karışımı serpiştirip üzerine diğer yufkayı kapattıktan sonra hafifçe üzerlerine bastırın.
İki katlı böreği rulo hamur keseceği yardımıyla ya da bıçakla baklava dilimi veya "D" şeklinde parçalara ayırın.
Sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Puf böreklerini kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Not: Daha kolay bir yöntem : Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçalan avuçlarınız arasında yuvarlayıp çay tabağı büyüklüğüne getirin. Hamurlan hafif unlu tezgahta merdane yardımıyla da açabilirsiniz. Tıpkı poğaça yapar gibi içlerine kıymalı harçtan koyup D şeklinde kapatın. Kenarlarına çatalla bastırıp hem şekil verin, hem de yapıştırın. Bu daha pratik bir yöntemdir.



Cendere Tatlısı

Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo yapılır. Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde kesilir. Fırında kızartılarak üzerine ılık şerbet dökülür.