Adana Kebabı
Yarım kg. yağsız kıyma
150 gr. kuyruk yağı
3 adet iri soğan
1 bağ maydanoz
tuz
kırmızı pul biber
Önce soğanı kalın rende ile rendeleyin, maydanozu mümkün olduğu kadar ince kıyın. Bütün malzemeyi birbirine katarak yoğurun. Şişde pişirerek ısıtılmış pide üzerinde servis yapın. Bu kebabı acı katmadan hazırlanırsa Urfa kebabı olur.
Adana Mantısı
2 Yemek Kaşığı Sana Klasik
3 Su Bardağı Hamuru İçin:un
1 Çay Kaşığı Hamuru İçin:tuz
1 Tatlı Kaşığı İç Malzemesi:Biber salçası
250 gr İç Malzemesi:ortayağlı kıyma
3 Diş sosu için dövülmüş sarımsak
1 Çay Kaşığı sosu için Kırmızı pul biber, nane
2 Çorba Kaşığı sosu için sanayağ
1 Adet İç Malzemesi:orta boy soğan
1 Çay Kaşığı İç Malzemesi:Nane,karabiber,tuz
1 Adet hamuru için:yumurta
Sosun yapılışı: Tavada yağı eritip sarımsakları ekleyelim ve soteleyelim. Sonra pul biber
Adana Şiş Köfte
500 gr az yağlı koyun kıyması
150 gr kuyruk yağı
3 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı dövülmüş yaprak kırmızıbiber
1. Soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Kuyruk yağını da çift bıçakla incecik kıyın. Kıyma, tuz ve kırmızıbiber diğer gereçlerle karıştırıp iyice yoğurun.
2. Yukarıda açıkladığımız gibi, yumurta
Bici Bici
1 litre su
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
Kırılmış buz
Gıda boyası
Önce kaymak tabir edilen kısmı hazırlanır. Soğuk su ve nişasta tencereye konur. Ateşe yerleştirmeden önce pürüz kalmayacak şekilde karıştırılır. Sonra orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Islatılmış bir kaba dökülür. Bir gece bekletilir. Ertesi günü kare kare kesilir. Kaselere paylaştırılır. Üzerlerine pudra şekeri bırakılır. Kırılmış buz konur. Biraz daha pudra şekeri serpilir. Arzuya göre gıda boyasıyla renklendirilir.
Adana Misis Ayranı
Malzemeler
Su
Yoğurt
kavanoz, el blendırı
Hazırlanışı
Ayran önceden kavanozun içine malzemeleri koyup, kavanozu çalkalayarak yapılırdı. Şimdi size tavsiyem kesinlikle el blendırı ile ayran yapmanız. El blendırı ayranı hem çok iyi karıştırıyor hemde en az 2 parmak köpüklü bir ayran elde ediyorsunuz. Ayranın üzerine bir miktar kuru nane serperek servis edebilirsiniz.
YÜZÜK ÇORBASI
YÜZÜK ÇORBASI,MANTI HAMURU İLE YAPILAN BİR ÇORBADIR.LEZZET OLARAK ÇOK FARKLIDIR.MANTI TARİFİNİ “KAYSERİ MANTISI ” ADI ALTINDA ANLATTIĞIM İÇİN YAZMAYACAĞIM.KOYU RENKLİ YAZININ ÜZERİNİ TIKLARSANIZ KAYSERİ MANTISINA DA BAKABİLİRSİNİZ.
KAYSERİLİ VE ADANALI OLARAK:) İKİ LEZZETEDE BAYILIYORUM.KAYSERİ MANTISINI AYRINTILI YAZDIĞIM İÇİN İLK DEFA YAPAN BİLE YAPABİLİR.MANTI HAMURLARINI KAPATIN .KÜÇÜK BİR TEPSİDE HAFİF UN SERPEREK BUZLUĞA KOYUN.BUZLUKTA SOĞUSUNLAR.1 SAAT SONRA ÇIKARIP POŞETE KOYUN.SOĞUTARAK POŞETE KOYDUĞUMUZ İÇİN BİRBİRLERİNE YAPIŞMAZLAR VE HAMURLAŞMAZLAR.BU PÜF NOKTAYI UNUTMAYIN.BOL BOL YAPIP BUZLUĞA KOYUN.CANINIZ İSTEDİĞİNDE KAYSERİ MANTISI VEYA YÜKSÜK ÇORBASI YAPARAK İKİ FARKLI LEZZETTEN MAHRUM KALMAYIN:))
MALZEMELER:
5 su bardağı mantı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1,5 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça(biber-domates salçası karışık)
1 tatlı kaşığı kuru nane
3 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı limon suyu(ekşili olması gerekiyor)
YAPILIŞI:Tencereye 1 litre suyu koyun.kaynatın.mantıları,nohutu koyun.tuz atın.limon suyunu ekleyin.mantılar su yüzeyine çıkınca pişmiş demektir.(su az olunca yüzeye çıkmaz tadına bakarsınız)tavada 3 yemek kaşığı sıvı yağda salçayı kavurup çorbaya ekleyin.çorbaya nane serpip bir taşım kaynatıp ocaktan alın.mutlaka deneyin.çoook lezzetli.afiyet olsun…
EKŞİLİ KÖFTE (Adana Usulü Bulgurlu Köfte Çorbası)
MALZEMELER
Köfteler İçin:
2 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
5-6 yemek kaşığı un
Karabiber
Tuz
Islatmak ve yoğurmak için yeterince su
Çorba Suyu İçin:
2-3 kaşık tereyağ
2 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Yarım limon suyu
1 kase haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
Et Suyu İçin:
2-3 parça kemikli et ( incik ve boyun olabilir)
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
Tuz
Üzeri İçin:
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kuru nane
YAPILIŞI
Önce et suyunu yapın. Malzemeleri bir tencerede iyice pişirin. Suyunu çorba için süzün. Etlerini çorbada kullanmak için küçük parçalara ayırın, bir kenarda bekletin.
Köfteler için bulguru, salçalar, kimyon, karabiber, az tuz ve biraz su ile ıslatıp yoğurun. Üzerini kapatıp 20-30 dk. bekletin.
Yumuşayan bulguru biraz su yardımı ile iyice yoğurun. Bulgur kıvam alırken içine yumurta ekleyip yoğurun. Sonra un ekleyip su yardımı ile macun kıvamına getirin. Elinizi su ile ıslatın, küçük parçacıklar alıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri buzdolabında bekletin.
Çorbayı oluşturmak için tereyağında küçük doğranmış soğanları iyice pembeleştirin. İçine salçaları kırmızı biberi ekleyin. Üzerine et suyunu, su ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın.
Çorba kaynayınca içine köfteleri ve nohutları atın. Köfteler pişince limon suyunu ve nar ekşisini ekleyin.
Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. İçine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyip biraz ocakta tutun. Çorbanın üzerine dökün. Bekletmeden servis yapın.
*Bu çorbaya ekşi ve acı çok yakışır. Ekşisini fazlalaştırabilir ve acı pul biber ekleyebilirsiniz.
Adana Usulü Zeytinyağlı Dolma
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 oy, puan: 0,00)
Puan verebilmek için üye girişi yapmalısınız.Kaç Kişilik: 6-8 Hazırlama: 30dkPişirme: 25dk
reklam
Adana Usulü Zeytinyağlı Dolma Tarifi'nin Malzemeleri
10 adet dolmalık biber
2 adet kuru soğan
3 adet domates
Bir tutam maydanoz
7 kaşık pirinç
2-3 diş sarımsak
Varsa bir tutam taze nane yoksa kuru nane
1-2 kaşık biber salçası
Tuz
Karabiber
Pul biber
1 limon
Göz kararı zeytinyağı
Adana Usulü Zeytinyağlı Dolma Tarifi'nin Yapılışı
Soğanları, domatesleri ve maydanozu doğruyoruz. Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra üzerine ilave ediyoruz. Baharatları ve geri kalan malzemeleri ilave edip güzelce karıştırıyoruz. İç hafif ekşi olursa daha güzel olacaktır. Diğer taraftan dolmalık biberlerin üzerini yarım kesip çekirdeklerini temizleyip yıkıyoruz. Suyunu süzdükten sonra dolmaları dolduruyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Dolmalar piştikten sonra küçük bir tavaya hafif yağ gezdiriyoruz. Yağımız kızdıktan sonra kaşığın ucuyla biber salçası alıp yağda kavuruyoruz. Salça kavrulurken de bir çay kaşığı kuru nane ve yarım çay bardağı su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynayan sosumuzu dolmanın üzerine gezdiriyoruz. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı dolma (Adana usulü)
Tarifimizi verirken iki aşama yapacağız. Birincisi doldurulacak malzemeyi hazırlama ikincisi de dolma harcı kısmı. Dolma harcı Adana usulü (akdeniz ) olacaktır. Yani salçalı, ekşili, maydonozlu, domatesli, sarımsaklı ve zeytinyağlı.
önce dolma harcının malzemesi (tatli tavsanlarin annesi sevgili Nahide'yi anmadan geçemeyeceğim. Sevgili arkadaşım bu tarif senin için özellikle:-)
Dolma harcı
malzeme
(bu malzeme ile 6 porsiyon dolma çıkar, harcınız artarsa derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
2 su bardağı pirinç (kırık veya benim kullandığım gibi baldo)
1 kg soğan
1 bağ maydonoz
5 diş sarımsak
2-3 domates
sivri biber (konulmayabilir)
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi (yoksa 2 limon suyu veya 1 çorba kaşığı limon tuzunu suda eritin)
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
acı severseniz 1 çorba kaşığı pulbiber (kırmızı biber)
1 çorba kaşığı dolusu tuz
1 su bardağı sıvı yağ, tercihen zeytinyağı
Dolma harcının malzemelerini incecik doğrayın, iyice karıştırın.
Dolmalık malzemeAşağıda bu dolma harcıyla yapılabilecek dolma malzemeleri verilmiştir. Birini tercih ediniz. Buradaki resim kuru patlıcan dolması.
bir adet orta boy lahana
1 kg dolmalık biber
kabak, kabak çiçeği
1 kg bostan patlıcanı (yaz sebzesi),
30 adet küçük kuru patlıcan (kişibaşı 5 adet)
salçalık kırmızı biber vb.
asma yaprağı, pazı yaprağı, hardal
patates
domates vb.
Sos için:
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı,
5-6 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı biber salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 çay bardağı su
yarım limon suyu
Yapılışı
Kuru patlıcanları sıcak kaynar suda 1-2 dk bekletin ve çıkarın. İçine dolma harcını koyun. Pişireceğiniz tencereye yerleştirin. Bu şekilde tüm patlıcanları bitirdiğinizde tencerenize patlıcanların yarısına kadar su koyun, 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Pişmeye yakın dolmaların üzerine dökülecek sarımsaklı sosu hazırlayın. Sosu dolmalara döktükten sonra ocağın altına kapatın. 1 saat dinlendirin. Dolmalarınız servise hazırdır.
Sos: Bir tavaya az sıvı yağ konur, kıyılmış sarımsaklar, salça, nane kavrulur, limon suyu ve su eklenir bir taşım kaynayınca dolmaların üzerine eşit miktarda dökülür.
Birlikte: Yoğurt, ayran, turp, tere, yeşil salata, hoşaf.
Adana usülü Tarhana Çorbası
300 gr kuru tarhana
1,5 litre su
1 fincan yağ
1 tatlı kaşığı salça
4 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 kg süzme yoğurt
Kuru tarhana pişirilmeden önce akşamdan sabaha kadar ıslatılır. Islanan tarhana ateşe koyularak elle ezilir. Ardından kaynayana kadar karıştırılır. Ondan sonra üzerine biraz su ilave edilir. Daha sonra bir tavada yağ, salça, sarımsak ve pul biberi ile sosu yapılıp kaynayan tarhananın üzerine dökülür.
Adana Usulü İçli Köfte Tarifi'nin Malzemeleri
İçi için
1 kilo orta yağlı kıyma
1, 5 kilo soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
250 gr tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
dışı için
5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı irmik
2 su bardağı un
su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
köfteleri haşlamak için
su
3 topak limon tuzu
tuz
Adana Usulü İçli Köfte Tarifi'nin Yapılışı
Biraz zahmetli ama çok lezzetli olan bir yemek her ayrıntısını size yazmaya çalışacağım yapmayan kimse kalmasın diye. Geçelim tarifimize öncelikle iç harcımızı hazırlayalım soğanlardan başlayalım. Kesinlikle mor soğan kullanmalısınız. Mor soğan sulanmaz çünkü. Soğanları soyalım sonra küçük küçük yemeklik doğrayalım. Robot kullanmayın çünkü robotta kıyılan soğan da sulanır. Soğanları hazırladıktan sonra kıymayı tencereye katalım yağ eklemeden suyunu salıp geri çekmesini bekleyelim ara sıra da karıştıralım ki topak kalmasın. Sonra tereyağını ekleyelim (sıvı yağ da kullanmayın çünkü iç harcın donması gerek sıvı yağ eklerseniz çok zor donar yaparken köfteleri çatlayabilir). Tereyağı eridikten sonra soğanları ekleyelim iyice kavuralım. Soğanlar suyunu çekene kadar. Sonra salçasını baharatlarını tuzunu ekleyin. İç harcımız iyice kavrulduktan sonra altını kapatalım. Soğuması için geniş bir tepsiye boşaltalım. Biraz ılındıktan sonra buzluğa katalım ben buzlukta donana kadar bekletiyorum. Donunca tamamdır. Geçelim dışına önemli olan hamuru iyice yoğurmak macun gibi olması gerekiyor. Bulguru irmiği yoğurma kabına alalım 2 su bardağı suyu dökelim iyice yoğuralım sonra unu ekleyelim. 3 su bardağı kadar su ekleyelim yoğuralım. Salçasını baharatlarını ekleyelim iyice yoğuralım. Ara ara su vererek güzelce yoğuralım. Hamurumuz kıvam alsın açmaya başladığımızda dağılmasın şekil alsın. (zaten önemli olan bu köfteleri yapmaya başlıyorsunuz ya ara ara su vererek sertleşen hamuru yumuşatmak siz köfteyi dökerken çünkü bekleyen hamur sertleşiyor. Yanınızda su bulunsun ara ara yumuşatın) olan hamuru bezeleyin 10 tane kadar yumurta büyüklüğünde beze yapıp parmağınızla açın içine bir yemek kaşığı dolusu iç harcından koyup ağzını kapatalım. Elimizle yuvarlayıp yuvarlak şekil verelim. Kapatılan yeri altta kalsın. Sonra kalan hamuru yumuşatıp tekrar açalım. İçli köfteleri hazırladıktan sonra buzdolabında dinlendirin. Daha sonra haşlamak için büyük bir tencereye su koyun, içine biraz tuz ve 2, 3 limon tuzu koyun. Kaynayınca köftelerinizi içine dikkatlice atın, köfteler suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir. Sonrada afiyetle yiyin. Köftenin suyuna attığınız tuz ve eklediğiniz limon suyu köftelerinizin patlamadan pişmesine yardımcı olur.
SIKMA (Adana Usulü)
Güneyde Adana'ya geldiğinizde simit ve kebaptan sonra rastlayabileceğiniz bir yiyecektir Sıkma. Geleneksel, ince gözleme tadında, peynir ve yufka ekmeğin birleştiği bir lezzet. Hemen hemen herkesin sevdiği klasik bir lezzet olan sıkma, sadece köy sofralarında değil, piknikte ve çay sofralarında da yerini alır.
Eliniz biraz una oklavaya alışıksa sıkmayı kolaylıkla yapabilirsiniz. Ben peynir-ekmek tutkunu olunca sevilen geleneksel lezzet SIKMA' yı çay sofralarımda bulundurmak istiyorum. Yumuşacık, içi peynirli ve yeşil dolu bu lezzet bombasını denemeye ne dersiniz?
MALZEMELER
Hamuru İçin:
Yaklaşık 400-450 gr. un (un cinsine göre değişebilir)
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Üzerine Sürmek İçin:
125 gr. iyi cins Tereyağ (Pınar veya Sütaş)
İçi İçin:
400 gr. köy peyniri
1 demet yeşil soğan (300 gr.)
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı veya sıvı yağ
1-2 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı acı veya tatlı kırmızı pul biber
1/2 demet maydanoz
YAPILIŞI
Unu hamur karıştırma kabına eleyin. 1 kase kadarını ayırın.
Ortasını çukurlaştırıp yoğurt, zeytinyağ, tuz, kabartma tozu ve suyu döküp önce sıvı olanları elinizle birbirine karıştırın. Çevresindeki undan da azar azar alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Ayırdığınız undan da gerektiği kadar ekleme yapın. Olursa fazla olan unu hamuru açmak için kullanın.
Elde ettiğiniz hamuru istediğiniz büyüklüğe bağlı olarak 20-25 adet bezeye ayırıp top haline getirin. Üzerini temiz bir bezle kapatıp hamuru 20-30 dk. dinlendirin.
Hamur dinlenirken peynirli içi hazırlayın.
Dinlenen hamur toplarından her birini 25-30 cm. çapında açın. Ocakta, orta ateşte ve kuru teflon tavada hamuru pişirin (Köyde açık havada sac üzerinde pişen sıkma şehirdeki mutfaklara uyum sağlayarak teflon tavalarda pişiriliyor).
Pişen hamurun üzerine biraz tereyağ sürün ve uzun şerit halinde peynirli içi yerleştirin. Dürüm sarar gibi sarın. Bir tabağa yerleştirin. Bütün hamurlar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Pişen sıkmaların üzerini bir havlu ile kapatın, kurumasın. Gerekirse bir kapak da kapatabilirsiniz.
*Sıkmalar sıcakken üzerini kapatmayın, hamurlaşabilir. Burada verilen ölçülerle yaptığınız büyüklüğe bağlı olarak yaklaşık 25-27 adet sıkma elde edersiniz.
Peynirli İç Yapılışı:
Peyniri küçük küçük doğrayın; fazla tuzu varsa suya ıslayıp gitmesini sağlayın. İyice süzün.
Yeşil soğanları küçük doğrayıp sıvı yağ veya zeytinyağında kavurun. Ocaktan alın.
Peyniri iyice çatalla ezin ve soğanlara ekleyin.
Karabiber, kırmızı biber ve ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırıp pişen hamurların içinde kullanın.
Adana Usulü Şalgam
Malzemeler
1 kg. siyah havuç
1 orta boy kırmızı pancar
1 tane şalgam turpu(ben bulamadığım için kullanmadım)
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı unlu bulgur (yarma) veya küçük bulgur simit
3-4 lokma kadar mayalı ekmek
1 tatlı kaşığı şeker
Bir küçük avuç nohut
1 yemek kaşığı tuz
Acı isterseniz 9-10 tane acı sivri biber
Şalgam suyu nasıl yapılır?
Havuçların kabuklarını incecik soyun,uzunlamasına önce ikiye sonra 4’e bölün.5 kg. lık bidona yerleştirin.
Pancarın kabuklarını soyun,iri iri doğrayın onuda bidona atın
Temiz bir tülbentin içine,ekmek,maya,şeker ve bulguru koyup tülbenti sıkıca bağlayın bidona koyun.Nohutlarıda atın.
Üzerine tuzu atın ve bidonun ağzına kadar su doldurun
Ağzına temiz bir poşet gerip,kapağı sıkıca kapatın.
Güneş görmeyen bir yerde 20-25 gün bekletin.Hava çok soğuksa süre uzayabilir.
Bu süre sonunda şalgam suyunu açıp bidonun içinden tülbenti çıkartın.
Kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklayın.
Adana Karakuş Tatlısı
Malzemeler:
Hamuru için 4 su bardağı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sıvı yağ
İçi için:
1 su bardağı ceviz
Tarçın ve toz şeker
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Limon
Hazırlanışı:
Un geniş bir kaba alınır malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzeri örtülerek 45 dakika kadar dinlendirilir. Hamur iki bezeye ayrılır. Her bir beze incecik açılır (hamurun daha ince olması için yoğururken içine nişasta koyulabilir).İnce açılan hamur ucundan iki kat katlanır arasına cevizli harç konulur. Kalan hamur üzerine katlanır, ince uzun bir hamur elde edilir. Hamur dörder parmak büyüklükte boğumlara ayırılıp kesilir. Kesilen parçalar kızgın yağda kızartılır ve önceden hazırlanıp soğutulan şerbetin içine atılıp çıkartılır.
Tatlılar isteğe göre üzerine ceviz gezdirilerek servis yapılır.
Hayır Çorbası "Kamhi", Namaz Çorbası
Malzemeler: 1/2 kg. dövme, 1/2 kg. gerdan eti, l su bardağı nohut, 2 kaşık yağ, yeterince tuz, kimyon, karabiber.
Hazırlanışı: Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohut etle birlikte ateşe atılır. Tuzu eklenerek kaynamaya bırakılır. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su eklenir. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikler çıkarılır. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirilip, baharatlar serpilir.
Kaynar
Malzemeler. 50 gr. yedi türlü baharat, l kg. şeker, 200 gr. ceviz içi, 2 kaşık tarçın.
Hazırlanışı: Baharatlar bir tülbente sarılır. Baharatlar ve şeker 4 litre su konulan tencereye eklenerek kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılan kaynarın üzerine ceviz içi ve tarçın serpilir.
Palıza
Malzemeler: 200 gr. nişasta, 250 gr. şeker, 1/2 litre süt veya su, yeterince tarçın.
Hazırlanışı: Süt ve şeker eriyene kadar kaynatıldıktan sonra nişasta ilave edilir. Malzeme kaynayıp da koyu muhallebi kıvamını aldıktan sonra, tarçınla süslenerek servis yapılır.
ŞIRDAN DOLMASI
GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
İŞKEMBE DOLMASI
GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
2 adet işkembe
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
SARMISAKLI SIKMA KÖFTE
GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
1 kg. bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz
YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
*Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.
ÇAKILDAKLI
GEREKLİ MALZEMELER:
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates
YAPILIŞI:
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.
BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)
MALZEME:
4 tane İri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.
Kaynaklar:http://alyaberke.mutfaksirlari.com/2012/04/17/yuksuk-corbasi/
http://www.nefisyemektarifleri.com/adana-usulu-icli-kofte-tarifi/
http://emelinmutfagi.blogspot.com.tr/2008/02/zeytinyal-dolma-adana-usul.html
http://lezzetler.com/yuksuk-corbasi-adana-vt41810
http://lezzetlisanatlar.blogspot.com/2014/02/sikma-adana-usulu.html
http://cahidejibek.com/2011/02/01/ev-yapimi-salgam-suyu/#more-6764