Giresun Lahmacunu
50 Gr Sana Klasik
1 Aldığı kadar ılık su
1 Adet Domates
1 Yemek Kaşığı salça
4 Diş sarımsak
1 Adet sivri biber
1 Adet yaş maya
4 Bardak un
1 Bardak YOĞURT
1 Aldığı kadar maydanoz
250 gr kıyma
1 Adet soğan
1 Aldığı kadar pulbiber
1 Aldığı kadar tuz
Öncelikle SANA MARGARİN ve diğer hamur malzemeleri bir kaba konarak yoğrulur. Yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır. İç için kıyma karıştırma kabına alınır. Üzerine minik minik doğranmış soğanlar ve sarımsaklar eklenir. Domatesler rondoda çekilerek kıymanın üzerine eklenir. Biberler ve maydanozlar ince ince kıyılarak ilave edilir. Diğer iç malzemelerinde kıymalı karışımın üzerine konularak karıştırılır. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılarak beze yapılır. Merdane ile tabak büyüklüğünde açılarak bir kaşık harçtan üzerine konulur. Her tarafına eşit miktarda dağıttıktan sonra yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konarak önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirilir. Lahmacunumuz servis için hazırdır.
Hoşran Çorbası
MALZEMELER :
1 demet hoşran
1 su bardağı kuru fasulye
3 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Su, tuz
Bir su bardağı mısır unu
Bir kaşık salça
HAZIRLANIŞI :
Fasulye akşamdan ıslanır ve ertesi gün haşlanır. Hoşranlar iyice yıkanıp ince doğranır ve kaynayan suyun içine atılır. Kuru fasulyeler ilave edilir.
Kaynayan çorbanın içine mısır unu azar azar karıştırarak ilave edilir. Tuzu koyulur. Tereyağı eritilir, salça ve biberler ile ince doğranmış soğanlar eriyen yağda kavrulur, pembeleşince çorbaya ilave edilir, 3 - 5 dakika kadar daha pişirildikten sonra sıcak servis yapılır.
Siron
Malzemeler:
1 kg. yufka
1 baş soğan
2 kase yoğurt
bir kaşık tereyağı
tuz.
Hazırlanışı:
Yufkalar ince rulo biçiminde sarılır, 3-4 cm. uzunluğunda kesilir. Kesilen parçalar bir tepsiye dik olarak (kesilen yerler üste gelecek biçimde) dizilir. Üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve servis yapılır.
Not: Tereyağı çabuk donduğu için yerken dökülmelidir.
Samaksa
Malzemeler:
1 kg. kırmızı üzüm
2-3 kaşık un
süt.
Hazırlanışı:
Saplarından ayıklanan ve iyice yıkanan üzümler, kaynayan suda haşlanır. Süzgeçten süzülür ve kaşık yardımı ile iyice ezilerek, geçmesi sağlanır.
Kıvamının koyuluğuna göre az su ilave edilir. Buğday unu konularak, iyice karıştırılır. Altı yanmamalı, un iyice ezilmeli ve pürtük pürtük olmamasına dikkat edilir. Sonra ateş üzerinde devamlı karıştırılarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzüm çok ekşi ise bir miktar şeker ilave edilir. Çukur bir cam kaba dökülür. Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre bol soğuk süt veya hindistancevizi ile servis yapılır. Ancak samaksa süt ile daha lezzetli olur.