Kurut Çorbası
Malzemeler
10 su bardağı kurut ayranı (2 su bardağı süzme yoğurt da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı ince bulgur (düğürcük denen çok ince bulgur tercih edilir)
250 gr hazır et kavurması
Üzeri için;
50 gr tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
2 çay kaşığı tuz, kırmızı biber
Hazırlanışı
Ayranı ve düğürcük, simit ya da haşıllık buğday denen çok ince buğdayı büyük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca kavurmayı ekleyip tuzu serpin ve karıştırarak 5 dakika daha pişirmeye devam edin.
Ocağın altını iyice kısıp yemeği, kısık ateşte sık sık karıştırarak en az 1 saat kadar daha pişirin. Bu bir saatte malzemeler iyice karışıp lapa kıvamına gelecektir.
Yemeği ocaktan alıp üzerine kızgın yağda pişirdiğiniz pul biberi gezdirin ve servise sunun.
Not: Kurut denen kurutulmuş yoğurt Anadolu'da çok kullanılan bir malzemedir. Kurut suda ezilerek ayranı yapılır ve bu ayran yemeklerde kullanılır. Eğer kurut bulamazsanız, süzme yoğurdu 10 su bardağı ılık suda ezerek kullanabilirsiniz. Et kavurması da yine kış için yapılan hazırlıklardan biridir. Koyun, dana gibi hayvanların etleri parçalanıp kazanlarda pişirilir ve büyük tenekelere basılır. Siz de büyük marketlerde paketlenmiş olarak bulabilirsiniz.
Kanzılı Börek
Malzemeler:
2 kg un
200 gr ceviz
1/2 süt
100 gr yağ
1 Çorba kaşığı tuz
100 gr bal
200 gr şeker
Yapılışı:
Süt ve un birbirine iyice karıştırılarak yoğurulur. Sonra yufka açılır. Bu yufkalar sacın üzerinde pişirilir. Daha sonra bu yufkalar ıslatılarak beze serilir. Yağlanmış tavaya üç kat yufka üzerine kırılmış ceviz veşeker karışımı dökülür. Bu olay tava doluncaya kadar yapılır. Bunlar çevirilerek tavada pişirilir. Sonra üzerine bal dökülerek nuska şeklinde kesilerek servis yapılır.
1 comment
Gümüşhane Yöresel Ürünler
Replywww.yerelturizm.com