EKİM

0 yorum



TARLA ZİRAATI

a) Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır. Sürümle birlikte toprakta geç erime yapan gübreler ile çiftlik gübreleri verilebilir. İkileme ve üçlemeler devam eder.
b) Güzlük hububat ekimi başlar ve ay boyunca devam eder.
c) Yeni ekilen hububatta ve diğer bitkilerde sulama, son çapalar ve bakım işleri devam eder.
d) Ekilecek tohumların ilaçlanması ve genel mücadele işleri yapılır.
e) Çeşitli endüstri bitkileri, baklagiller bostan ve hububatın hasadına devam edilir. Ambarlama ve değerlendirme işleri devam eder. Tütünlerde son yaprak kırması yapılır
MEYVECİLİK

a) Güzlük dikimler için fidan çukurları açılır.
b) Fidanların sökümü, katlanmaları ve bazı bölgelerde dikimleri yapılır. Dikimle birlikte gübre kullanmak gerekir.
c) Bazı bölgelerde durgun göz aşıları bu ayın ilk haftasında devam edebilir. Sulama durdurulur.
d) Gelecek yıl faaliyete geçecek olan haşerelerin yumurta ve krizalitlerini yok etmek amacıyla gerekli mücadele yapılır.
e) Bazı bölgelerde meyvelerin son hasadı ay boyunca devam eder. Meyveler ambalajlanarak muhafaza edilir ve çeşitli yollarla değerlendirilir. Turfanda turunçgillerin zeytinin hasadı başlar.
SEBZECİLİK

a) Seralarda ekilecek topraklar hazırlanır.
b) Bazı bölgelerde gelecek yıl turfanda olacak sebzelerin tohumları ekilir.
c) Bazı bölgelerde sonbahar turfandası sebzelerin sulama, çapalama ve bakımları devam eder
d) Sonbahar turfandası sebzelerde görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
e) Çeşitli sebzelerin hasadı ambalajı, pazara sevki ve değerlendirilmeleri yapılır.

BAĞCILIK

a) Bağlarda toprak işlemesi ve bakım işleri durmuştur.
b) Kışı yaprak altlarında ve kovuklarda geçirecek böceklerle yumurtalarına karşı mücadele devam eder.
c) Üzüm hasadı ay ortalarına kadar yapılır. Kurutulma, pekmez, sirke, şıra şeklinde değerlendirme devam eder.
HAYVANCILIK

a) Hayvanların ahırlarda havalandırma, temizlik, dezenfeksiyon ve badanalama devam eder. Onarımları yapılır.
b) Hayvanların yemlemelerine çeşitli yemler üzerinden devam edilir. Ve yeşil yemlerin sağmal ineklere verilmesine çalışılır.
c) Bazı otlu meralarda otlatma devam eder. Bazı bölgelerde yem bitkileri hasadı yapılır. Silaj işleri yürütülür.
d) Hayvan hastalıklarına karşı koruyucu tedbirler alınır, mücadele yapılır.

TAVUKÇULUK

a) Kümeslerde temizlik, badanalama ve dezenfeksiyon işleri yürütürülür.
b) Tavuklara çeşitli besleyici yemler verilir. Bazı bölgelerde anız ve yeşilliklere tavuklar salınır.
c) Çeşitli tavuk hastalıklarına karşı mücadele devam eder.

ARICILIK

a) Kovanlar soğuk bölgelerde kışlık yerlerine nakledilir. Kış dinlenmesine bırakılmadan temizlenir, içindeki yabancı maddeler atılır.
b) Arılarda görülebilecek hastalıklara karşı mücadele yapılır.
c) Bal hasadı bu ay bitirilir. Ambalajlanarak piyasaya sevkedilir.


Sanayi Bitkileri

— Pancarda söküm işleri başlar.
— Hububat ekimi için pancar yerleri sürülerek, ekime hazırlanır.
— Ayçiçeği hasadı yapılır.
— Boşalan tarlalar, hububat ekimi için sürülüp hazırlanır.

Hububat

Kışlık ekimler için toprak hazırlığı yapılır.
Hububat ekimine başlanır.
Analiz sonuçlarına göre gerekli gübreleme yapılır.                                                                                

Çayır - Mer'a

— Yoncaların son biçimi yapılır.
— Yoncaların kurutulmasında, mütecanisliği sağlamak için rutubet, modern yöntemlerle yok edilir.
— Meralarda flora boşluğu olan veya kofalardan açılan yerlere, yeni mera tohumları ekilerek, takviye edilir.
— Gübre takviyesi yapılır. Tohum yatağı uygun hale getirilir.
— Suni mera oluşturulurken, birbirleriyle rekabet etmeyen, bölgeye adapte olmuş buğdaygil ve baklagil kombinasyonlarından uygun karışımlar hazırlanarak ekilişleri gerçekleştirilir.
— Mera alanlarının eğimi göz önüne alınarak, enaz2 en çok 3 yönde drenaj çukuru açmak suretiyle,taban suyunun drene edilmesi ve bu yolla kök çürüklüğünün önlenmesi sağlanmalıdır.

Baklagiller

— Fasulyenin hasat ve harmanı tamamlanır.
— Baklagil yerlerinin sürümüne devam edilir ve kışlık ekimler için hazırlanır
Sebzecilik

— Bu ayın ikinci yarısından itibaren erken donlar başlayabilir. Bu nedenle, yazlık sebzelerin hasadı bitirilmelidir. Aksi halde, sebzeler don tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
— Kereviz, ıspanak, lahana, karnabahar, turp ve marulda bakım işlerine devam edilir. Hasada başlanır. İlkbaharda çıkacak olan fındık turpunun tohumları tarlaya ekilir.
— Lahana kelebeği mücadelesine devam edilir.
— Çiftlik gübresi uygulamasına ve toprak işlemesine devam edilir.

Arıcılık

— Arıları kışa hazırlama bakımından ekim ayı çok önemlidir. Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve kışlık bal durumu kontrol edilir.
— Anasız kovanlar birleştirilir.
— İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kışı çıkaramayacağı için birleştirilmelidir.
— Mevcut durumu iyi olup, balı noksan olanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Yoksa şurupla besleme yapılır. Kışa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumidil-B şuruba katılarak yemleme yapılır.
—Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir.
— Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
— Arı mevcuduna göre, kovanda 10–20 kg. bal bırakılırsa, kış için yeterli olur.
— Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır.
— Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.

Büyük Baş Hayvancılık

— Şap ve yanıkara aşıları yapılır.
— Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamalar yapılır.
— Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır.
— Ay içinde nokra mücadelesi yapılır.
— Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır.
— Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.

Kümes Hayvancılığı

—Kümeslerin temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır.
—Yakıt alımı yapılır.
—Kullanılacak aşı ve ilaç varsa bunlar sularına katılır.
—Kümeslerin girişlerindeki dezenfeksiyonlu ayak düzenekleri devamlı tazelenir.

MEYVECİLİK

Meyveler

a) Güzlük dikimler için fidan çukurları açılır.
b) Fidanların sökümü, katlanmaları ve bazı bölgelerde dikimleri yapılır. Dikimle birlikte gübre kullanmak gerekir.
c) Bazı bölgelerde durgun göz aşıları bu ayın ilk haftasında devam edebilir. Sulama durdurulur.
d) Gelecek yıl faaliyete geçecek olan haşerelerin yumurta ve krizalitlerini yok etmek amacıyla gerekli mücadele yapılır.
e) Bazı bölgelerde meyvelerin son hasadı ay boyunca devam eder. Meyveler ambalajlanarak muhafaza edilir ve çeşitli yollarla değerlendirilir. Turfanda turunçgillerin zeytinin hasadı başlar.

Bağcılık

a) Bağlarda toprak işlemesi ve bakım işleri durmuştur.
b) Kışı yaprak altlarında ve kovuklarda geçirecek böceklerle yumurtalarına karşı mücadele devam eder.
c) Üzüm hasadı ay ortalarına kadar yapılır. Kurutulma, pekmez, sirke, şıra şeklinde değerlendirme devam eder.

Fındık

—Gübreleme için toprak örneği alınır
—Budama kök ve dip sürgünlerinin temizliği yapılır
—Toprak işleme yapılır.
—Fidan çukuru açılır ve dikim yapılır.
—Mayıs böceği larvalarına karşı ilaçlama yapılır.
—Hayvan gübresi, Kireç veya kükürt uygulaması, fosforlu ve potaslı gübreler tahlil sonrası tavsiye raporuna göre yapılır.

Dış Mekân Süs Bitkisi Yetiştiriciliği

—Ağustos ayında köklendirmeye alınan çeliklerin sera içinde saksılara dikimleri yapılır.
—Çim tohumlarının ekimi yapılır.
—Bakım işlerine devam edilir.
—Yazlık mevsimlik çiçeklerin tohum kapsülleri toplanır.
—Soğuklardan zarar görecek bitkiler seraya alınır.

Çim Tarımı

—Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üzerine dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin. Ekimin birinci yarısında tohum ekim işi sona erer.