Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

AYISARIMSAĞI (Allium ursinum)

0 yorum

    



Halk dilinde: Orman sarımsağı, cadı soğanı.


    Her ilkbahar bize, yeni ümitler ve sıcaklık getirir. Neşeyi hissederiz ve düşüncelerimiz kanat takmış gibi olur; kuşların ötüşmelerine, ilk gördüğümüz yeşilliklere sevinir ve Tanrı'nın lütuflarına, hediyelerine şükrederiz. Tüm bu muhteşem yenilik karşısında bizler de sistemimizi temizlemeli ve atık maddelerden arınmalıyız. Ayı sarımsağının mayıs çiçeğinin yapraklarına benzeyen yaprakları ince uzun bir sap içinden çıkar; bu sap, beyaz, içi dışı görünen şeffaf kabuklarla sarılmıştır. Açık yeşil renkli düz sap üzerindeki beyaz çiçek tornarı ile 30 cm kadar yükselir. Humuslu çayırlarda, gölgeli, nemli dağ ormanlarında yetişir. Bitkinin sert sarımsak kokusu, kendi göze görünmeden önce uzaklardan duyulur ve kokusu, otlak Safranı (Colchicum autumnale) ve mayıs çiçeğinden ayırt edilmesini sağlar.

   Baharın başlangıcıyla birlikte birçok nemli koruluğun zemini ayı sarımsağının taze yeşil yapraklarıyla bir halı gibi kaplanır. Nisan, mayıs aylarında ortaya çıkar ve haziranda çiçek açar. Ayı sarımsağının güçlü tıbbî özellikleri vardır ve ayıların kış uykusundan uyandıktan sonra, sistemlerini temizlemek için bu sarımsağı yediği söylenir. Bildiğimiz sarımsağa göre daha kuvvetli şifası vardır. Dolayısıyla bedensel sistemin arındırılmasında kullanılan ilkbahar sağlık kürleri için birebirdir ve kronikleşmiş deri hastalıklarına fayda verir.
    Yaprakları kurutulduğunda tıbbî özelliklerini kaybettiklerinden bahar temizliği ve atıklardan arınma tedavisi boyunca taze olarak kullanılır. Ufak ufak kesilerek, tereyağı sürülmüş ekmeğin üstüne serpilir, pişirmeden ince ince doğranarak çorbalara,salatalara ve maydanoz kullanılan her yere maydanoz yerine konur. Yapraklardan ıspanak gibi yemek yapılabilir. Çok miktarda kullanıldığında acımsı bir tadı olduğundan, ıspanak yemeği gibi hazırlanacağı zamanısırgan otu yaprakları ile pişirilmelidir.

   Genç yapraklar çiçek açmadan önce nisan, mayıs aylarında; soğanları ise yaz sonu veya sonbaharda toplanır. Ayı sarımsağı soğanı aynı sarımsak gibi kullanılabilir. Midesi hassas olan kişiler, yaprak ve soğanı ufak ufak doğrayıp üzerine sıcak süt döküp, birkaç saat durduktan sonra bu sütü yudum yudum içmelidirler.

  Ayı sarımsağının kuvvetinden yıl boyunca faydalanabilmek için bir öz hazırlanır (“kullanım” talimatlarına bkz.). Günde 10 -12 damla suya damlatılarak içilir. Bu damlalar hafızayı  güçlendirir ve bilhassa eklem kireçlenmelerine yararlıdır.




Mide ve bağırsak sistemi üzerinde çok tesirlidir.Gaz sancısı ve hatta kolik ile ilişkili olan akut ve kronik
ishallerde ve de bağırsak tembelliğinden kaynaklanan kabızlık vakalarında son derece yardımcı olur. Ayı sarımsağı yenildikten bir süre sonra tenya ve çeşitli kurtları düşürür. Yaşlı insanlarda veya aşırı yemek yiyenlerde, tembel ve aşırı dolu bağırsaklardan dolayı görülen rahatsızlıkların hepsini geçirir. Mide rahatsızlıklarından kaynaklanan uykusuzluk ve kalple ilgili şikâyetlere, kireçlenme veya yüksek
tansiyondan ileri gelen rahatsızlıklara,baş dönmesi, baş bölgesinde tazyik hissine ve anksiyeteye
iyi gelir. Basınç yavaş yavaş azalır. Ayı sarımsağı şarabı ("kullanıma bkz.) devamlı balgam ve nefes darlığından şikâyet eden yaşlılar için harika bir şifadır. Yine en çok yaşlıların şikâyeti olan
akciğerde su toplamasına daçok iyi gelir. Taze kullanılan yapraklar, böbrek ve mesaneyi temizler ve idrar akışını artırır.Kapanmayan yaralara taze yaprakların suyu sürülürse yara hızla kapanır. Hatta
kalp damarı hastalıklarına bile faydalıdır.

   Ayı sarımsağı, bilhassa kronikleşmiş deri hastalıklarını iyi eden en iyi  kan temizleyicidir. İsviçreli şifacı Kuenzle, ayı sarımsağını şöyle över: “Bütün vücudu temizler, inatçı atık maddelerden arındırır, sağlam ve sağlıklı bir kan meydana getirir ve de zehirli, kötü maddeleri yok eder.Herpes ve egzaması
geçmeyen, devamlı hasta olan uçuk benizli,romatizmalı ve sıracalı (skrofulose) kişiler için ayı sarımsağı altın değerindedir. 



    Dünya üstündeki hiçbir bitki mideyi, bağırsakları ve kanı temizlemekte bu denli etkili değildir. Gençler bir çardakta açan güller gibi açıverecek ve güneşte açılan çam kozalakları gibi boy vereceklerdir." Kuenzle yıl boyunca hasta ve kızarıklıklar, Herpes, sıraca ve soluk benizle dolanan, sanki mezara girmiş de tavuklarca eşelenip çıkarılmış gibi dolanan insanların Tanrı'nın bu harikulâde hediyesi ile uzun uzun tedavi edildikten sonra tamamen sağlıklı hâle gelen aileleri tanıdığını da ekler.

KULLANIM
Baharat:
Taze yapraklar maydanoz veya taze soğan gibi doğranarak ekmekle yenebilir, çorbaya katılabilir, salata yapılabilir veya tüm et yemekleri soslarında kullanılabilir,
Öz:
Ufak kesilmiş yaprak ve soğanlar bir şişenin boğazına kadar sıkıştırmadan doldurulur ve % 38-% 40 alkolden oluşan kanyak veya diğer tahıldan üretilme alkollü içecekle doldurulur, 14 gün güneşte veya 20°lik sıcak odada bekletilir. Günde 10 ilâ 15 damla, biraz su ile içilir.

Şarap:
Bir avuç dolusu ince ince kesilmiş yaprak 1/4 litre beyaz şarabın içinde kısa süre kaynatılır. Bal veya şurup ile tatlandırılır, yudum yudum içilir.

Kaynak :Maria Treben TANRI'NIN ECZANESİNDEN SAĞLIK