Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Acı Maraş Biberi (Pul Biberlik)

0 yorum

 



Acı maraş biberi , Kahramanmaraş'ın dünya çapında tanınmış ürünlerinden bir tanesidir. Dünyanın her yerinde aranılan özelliklere sahiptir. Acı Maraş biberi başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve tercih edilen çeşittir. Kırmızı biber baharatı olarak kullanılmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir. C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunması, vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında da etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirir. Düzenli bir şekilde tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde çok etkilidir.



1.TOHUM EKİMİ YAPACAĞINIZ BİR KAP SEÇİN

Ekin yapacağınız kap temiz, Drenaj delikleri olan, en az 5 e 7 cm büyüklüğe sahip olmalı. Viyoller, plastik kutular, yoğurt kapları hatta yumurta kolileri bile olabilir. Ayrıca tohum başlangıç kitleri de tercih edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu kap çok küçük tercih edilirse tohumlar çimlendikten sonra gelişen fideleri biraz daha büyük saksı yada kaplara nakletmeniz/aktarmanız gerekir. Çimlenmeden önce kabın içindeki nemin hapsolması için kabınızı kapatın. Çimlenme başlayınca kapağını çıkarabilirsiniz.



2.TOPRAK SEÇİMİ


Kaliteli toprak seçimi yapmamız çok önemli. Tohumları saksı toprağında ekim yapın. Bahçe toprağı kullanmayın çünkü hem ağır hem de yabani ot ve muhtemel hastalıklı organizmalar içereceği için tohumların çimlenme büyümelerinde eksi faktör oluşturacaktır.

3.UYGUN EKİM DERİNLİĞİ

Burada baz alınacak unsur tohumun büyüklüğü. Tohum kalınlığının 3 katı derinlikte ekim yapın. Fakat tohum paketlerinde yer alan ekim talimatlarını da okumayı unutmayın. Marul, maydanoz gibi tohumlar çimlenebilmek için ışığa ihtiyaç duyar bu yüzden toprak yüzeyinde durmalıdır.

4. SULAMA

Tohum ekimi yapıldıktan sonra sprey şişe ile sulama yapın ki tohumlarda oynama veya derine kayma yaşanmasın. Oda sıcaklığında su kullanmaya dikkat edin. Toprağı sürekli nemli tutun ancak hastalıklara sebep olacak kadar aşırı sulamadan kaçının. Oluşan yapraklara su değmemesine dikkat edin. Burada zorlanırsanız dipten sulama, su dolu kaba koyarak sulama yapabilirsiniz. Sulama zamanına dikkat edin. Fideler büyüdükten sonra sulamayı azaltabilirsiniz.

5.SICAKLIK

Tohum ekiminde sıcaklık 18-22 derece arasında tutulmalı. Toprak sıcak tutulmalı.

6.GÜBRELEME

Fideleriniz in ikinci yaprakları geliştikten ve fide gövdesi güçlenmeye başladıktan sonra sıvı yada su bazlı toz endeks gübrelerden kullanabilirsiniz. Yavaş ve az miktarda uygulayın


7.IŞIK

Fidelerin yeterince ışık alması önemli. Fidelerin sağlıklı gelişmesi için günde 10 ila 12 saat arası güneş ışığına ihtiyacı vardır. Fidelerin ışık yönüne doğru eğilmeye başlaması yeterli ışık almadığının göstergesidir.





Kaynaklar: