Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Lara ceviz (Lara Walnut)

0 yorum

 



Lara ceviz fidanı yüksek yan dal verimi olan bir ceviz türüdür. Fransa orjinli bir çeşit olması nedeniyle yine Fransız menşeili fernette ve franquette ceviz türleri tarafından tozlanır. Yüksek rakımlı alanlar için uygun ceviz türlerinden biri olmasının yanında dönüm başına verim miktarları bakımından yüksektir. Yan dallarda meyve oranı çok yüksektir. 5 yaşında 10 dönüme 1 ton, 8-9 yaş arasında ise hektara 4-5 ton ceviz verebilmektedir. Kuru kabuklu 13 gram, kabuksuz ise 6-7 gram meyve ağırlığına sahiptir. İç randımanı %45-%50 arasındadır. Tozlayıcıları fernette ve franquetta ceviz çeşitleridir. Yüksek rakımlı alanlarda Lara cevizi 1000 rakım ve üzeri rakımlara dikilebilir. Dağ veya tepe yamaçlarında güney tarafa dikilmesi tavsiye edilen Lara cevizi, kuzey yamaçlardaki cevizlere oranla daha yüksek verim vermektedir.

Aşılı LARA Ceviz Fidanı Türkiye’de Yeni olmasına rahmen avrupa da özellikle italya da yoğun bir şekilde dikim yapılmaktadır.Aşılı lara ceviz fidanı Chandler Kadar verimli süper bir ceviz çeşididir. Dikim aralığı 7 × 5 tir doğu batı 7 kuzey Güney 5 metredir.tozlayıcı olarak fernette Franguette ve İvarto dur.Lara ceviz fidanı Chandler Fernor ve Howard tan sonra ençok dikilen ve meyvesi talep edilen 4.Ceviz çeşididir.

Kaynaklar:

https://www.canfidancilik.com.tr/lara#:~:text=Tozlay%C4%B1c%C4%B1lar%C4%B1%20fernette%20ve%20franquetta%20ceviz,oranla%20daha%20y%C3%BCksek%20verim%20vermektedir.

https://www.bandirmafidan.com.tr/category/urun-cesitlerimiz/lara-ceviz-fidani/