Amino asitler, aktivatör olarak kullanılmaktadır. Besin kaynağı olarak nitelendirilemezler. Bitki için besin kaynağı toprak ve yapraklardır. Aktive edilen bitkinin ne ile beslendiği önemlidir. Beslenen besin maddesine göre bitki tepki verir. Yani besin maddesi ne ise bitkinin de buna uygun kısımları gelişir. Eğer bitkiye köklendirici, fosfor ve çinko karışımı verilirse bitkinin kök kısmı gelişir. Eğer bitkiye fosfor verilirse bitkinin çiçek kısmı ve azot verilirse de yeşil aksamları gelişir. Kalsiyum ise dokuların sertleşmesini sağlar. Bunların yanı sıra bitkiye potasyum verildiğinde de doku boşluklarının ve meyve içlerinin dolduğu görülecektir.
Amino asitlerin bitkilerde kullanılmasının sonucunda, besin maddelerinin bitki içerisindeki her bölgeye iyi bir şekilde taşınmış olduğu görülecektir. Aynı zamanda hücre zarı geçirgenliğine karşı da etkili olmaktadır.
Sağlıklı ürün elde edilmesinde önemli yer tutar. Ayrıca topraktaki besinlerin bitkiye ulaşmasına yardımcı olur. Şelatlama görevi görür. Amino asit gübre nasıl kullanılır derseniz ürünlerimiz tescillerinde yer alan doz miktarlarını kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Amino asit kullanmanın faydaları;
Amino Asitler, bitki gelişimi ve dengeli beslenme için önemli bir protein kaynağıdır. Bitki köklerinizin kuvvetlenmesini ve hızlı köklenmeyi sağlar. Bitki direncini hava koşullarına göre artırır.
Bitkilerdeki başlıca görevleri, büyümeyi teşvik etmesi, meyve kalitesini artırması ve meyve olgunlaşmasını sağlamasıdır.
Stres direncine etkisi ile düşük nem, yüksek sıcaklık, don olayı ve sel gibi durumlarda bitkinin dirençli olmasını sağlar.
Fotosentez etkisi ile bitkideki klorofil konsantrasyonunu artırır ve fotosentezin gerçekleşmesini sağlar.
Stomalara etkisi ile gaz alışverişinin kontrol edilmesinde yardımcı olur.
Şelat etkisi ile mikro besin elementleri için mükemmel bir şelat maddesidir ve bunların emilim ve taşınmasını hızlandırır.
Bitkisel hormanlara etkisi ile bu hormonları ve büyüme düzenleyicileri uyarırlar, aktive ederler. Döllenme ve meyve oluşumuna etkisi ile polen doğurganlığına yardımcı olur ve polen çimlenmesi, polen tüpü uzunluğunun artırılmasını sağlar.
Amino Asit Çeşitleri
Amino asitler yapılarına göre çeşitlilikler göstermektedir. Bunlar, hayvansal kökenli, soya kökenli, maya kökenli ve tekil aminoasitlerdir.
·Hayvansal kökenli amino asitler; bitkinin çok hızlı çalışmasında yardımcı olan çok aktif amino asitlerdir. Bakıldığı zaman bitkinin hızlı çalışması olumlu gibi gözükse de aslında çok fazla kullanılması bitki açısından sıkıntılı olabilir. Çok hızlı çalışan bitki bünyesinin hızlı bir şekilde de yaşlanması sağlanacaktır. Bunun sonucunda da verim düşüklüğü yaşanabilir. Bunun için bilinçli kullanım esastır. Gereğinden fazla kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
·Soya kökenli amino asitler; içeriğinde yüksek miktarda klor bulunmaktadır. Sektörde en çok kullanılan amino asitlerdir. Kullanmadan önce kullanım şekli iyi bir şekilde öğrenilmeli ve buna göre kullanılmalıdır. Aynı zamanda düşük klor oranına sahip olanları da mevcuttur. Bu türünün uygulama sonuçlarının daha başarılı olduğu görülmüştür. Sürekli tercih edilmektedir.
·Maya kökenli aminoasitler; ana kaynağı ekmek mayası olan ürünlerdir. Doğal süreçten gelmelerinden dolayı en etkili olanlar arasında yer alır. Klor oranı %3 ‘ün altında olmaktadır. Ücret olarak biraz daha pahalı olabilmektedir. Fakat elde edilen verimler bu ücreti kapatmaktadır.
·Tekil amino asitler; bitkinin özelliğine göre hazırlanabilen ürünlerdir. Burada hedef sonuç odaklı çalışılmaktadır. Belirli aminoasitler seçilerek karışım elde edilir.
Amino Asit Gübre
Amino asit fiyatları için sitemizi ve ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Eğer verimini artırmak istiyorsanız bu ürünleri hemen denemeli ve farklı gözlemlemelisiniz. Kısa sürede farkı görecek ve harcadığınız ücretin iki üç katı daha fazla kazanmış olacaksınız.
Bitkisel amino asit ne ise yarar ?
Yüksek oranda organik madde (humik+fulvikasit) ile birlikte azot içeren bitkisel menşeli amino asit çözeltisidir. Bitkilerin hızlı, sağlıklı ve gür gelişmesini sağlar. Çiçeklenmenin düzgün, meyve sayısı ve kalitesinin yüksek olmasını teşvik eder. Hasat süresini kısaltır, üründe erkencilik sağlar.
Hayvansal kaynaklı amino asit içerikleri mahsulde yüksek artış sağlar. Bitkinin direncini artırır. Tepe açtırır, maksimum amino asit emilimi ve sürgün gelişmesi sağlar. Ürün kalitesini ve randımanını artırır.
Amino asit gübre nasıl kullanılır?
Yaprak uygulamasında sadece ince sis spreylerinde hafif miktarda uygulama yapmalısınız. Bu sayede tesisleriniz, bitkiniz tarafından azotlu gübre olarak kabul edilen fazla amino asit riski olmadan tüm fizyolojik faydaları almalıdır.
Serbest amino asit nedir?
Fizyolojik süreçleri geliştirmek için bitkilere veya toprağa uygulanan maddelerin daha verimli hale getiren değişik formüllerdir.
Bu noktalara dikkat edildiğinde verim kontrollü bir şekilde sağlanmış olur. Dikkat edilmez ve bilinçsiz bir kullanım olduğunda da bitkinin erkenden yaşlanması sorunu ile karşılaşılır ve bu da verimin azalmasına neden olur. Bitkinin ürün verme evresinin hemen tamamlanmasını hiç kimse istemez. Bu bağlamda bitkiyi genç ve dinç tutmak önemlidir.
Kaynaklar:
https://www.asgen.com.tr/urun/peptit https://www.asgen.com.tr/urun/asgreen-optimus