Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Oğuzlar 77(aliağa) cevizi

0 yorum



 Kendine has aroması ile milli ceviz çeşitlerimizden bir tanesidir. Meyve kabuğu ince olup iç randımanı yüksek bir salkım diye tabir ettiğimiz ceviz çeşididir. Erken çiçek açması olumsuz bir özelliğidir. Ağaç verimi mükemmeldir. Oğuzlar ceviz çeşidinin diğer ceviz çeşitlerinden en önemli farkı yan dallarda meyve vermesi yani verimli bir çeşit olmasıdır. -20 dereceye kadar dayanıklılık gösterir.İçinin beyaz olması ve beyazlığını devam ettirmesi bu cevizi dikimi için tercih nedeni.


Başlıca belirgin özellikleri




Yüksek verim sağlar. Her yıl mahsul verir. Aşılı fidanlar üçüncü yıldan itibaren ürün vermeye başlar.

-Açık uçludur.

-600 m-1100 m rakımlar arasında ekimi uygun olup aşı tutma oranı yüksektir.

-Genel olarak Orta Karadeniz ve iç Anadolu iklimlerine daha uyumludur.

-Aşılı fidanlar 2. yıldan sonra meyve vermeye başlar.

-Yan dalların meyve verme verimi yüksektir.

-Her yıl ürün verir.

-15-20 yaşlarında bir Oğuzlar 77 ağacı ortalama 35-45 kg ceviz vermektedir.

-Tozlayıcıya ihtiyaç duymaz.

-Meyvesinin dış kabuğu ince olup kolay kırılır.

-Kendine has lezzetli bir aroması vardır. Sahip olduğu bu nefis tadıyla diğer ceviz türlerinden ayrılır. Ağızda burukluk hissi oluşturmaz. Dolayısıyla ürün kalitesi yüksek olan bir ceviz türüdür.

-Ceviz meyvesinin içi dolgundur ve iç rengi beyaz/açık sarıdır.



-Çorum’un Oğuzlar ilçesinde yetişen bu lezzetli ceviz türü Türkiye’nin yıllık ceviz üretiminde önemli bir pay almaktadır. Oğuzlar ilçesinin en önemli geçim kaynağıdır.

-Oğuzlar 77, ceviz üretimi yapmak isteyenler için, özellikle de iç Anadolu bölgesinde, karasal iklimin yaşandığı bölgelere rahatlıkla uyum sağlayan, belirli bir yüksekliğe kadar dikimi yapılabilen bir ceviz türü fidanıdır.

-Oğuzlar cevizi çok iri değildir. Ancak kabuğu oldukça ince olup içi dolgundur. Ortalama ağırlığı 8 ile 12 gram arasında değişmektedir.

-Ayrıca dayanıklılığı yüksek bir ceviz türüdür. Gerek kabuklu olarak, gerekse de kırıldıktan sonra uzun süre saklanabilir, raf ömrü uzun olmasına rağmen besin değerinde azalma olmaz. Aromasını, lezzetini korur.


Üçyüz yıldan fazla ömrü olduğu tahmin edilen cevizin Oğuzlar'ın yerli cevizi olduğu bilinmektedir. Oğuzlar cevizi yıllardır Aliağa sinonimi ile tanınmaktadır. Oğuzlar ceviz çeşidinin, Oğuzlar İlçesine ait olduğu, 200 yaş ve daha üstü ağaçların ilçede varlığı ile kanıtlanmıştır. Meyve kalitesi ve özellikle lezzeti nedeniyle Oğuzlar ilçesinden ülkemizin farklı bölgelerine dağılmıştır.

Oguzlar ceviz çeşidi Oğuzlar ekolojisinde ve çevre ekolojilerinde istenilen verim meyve özelliklerini gösterdiği için Oğuzlar ilçesi ve çevresinde yaygınlaştırılmıştır. İlçede bulunan tohumdan yetişmiş bütün ceviz ağaçları aşı ile bu çeşide dönüştürülmüştür.

Ayırt Edici Özellikleri







Oğuzlar ceviz çeşidinin diğer ceviz çeşitlerinden en önemli farkı yan dallarda meyve vermesi yani verimli bir çeşit olmasıdır. Oğuzlar çeşidine ait meyve fidanları 2. yaştan itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Bu durum çeşidin yan dallarda meyve verme özelliğini gösterir en önemli karakteristik özelliğidir.

Oğuzlar ceviz tipini diğer ceviz tiplerinden ayıran bir başka önemli karakteristik özelliği de, meyvesinin dolgun olması, meyvenin kabuktan bütün olarak çıkması ve beyaz renkli iç oranının % 100 olmasıdır. Ayrıca adi depo koşullarında saklanmasına rağmen bir yıl boyunca acımadan kalitesini muhafaza etmesidir.

Oğuzlar77 Cevizi; yerli çeşitlerimizden yöre ekolojisine adaptasyonu yüksektir. 650 metre rakımlı ilçe merkezi ile 1200 metre rakımlı yaylalarımızda çok rahat yetişmektedir. Taban suyu yüksek olmayan, fazla killi olmayan, süzek, çakıllı, taşlı ve orta verimli topraklara çok iyi adapte olabilir. Açık, güneşli, bol ışık alan alanlarda iyi yetişir. Dikildiği yıl sulamaya dikkat edilirse ileriki yıllarda çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Ancak sulama ve bakım gibi kültürel işlemlere verim artışı olarak çok iyi cevap vermektedir.



Üretimi, anaç olarak çetin cevizlere Oğuzlar-77 cevizlerinden kalem aşılanmak suretiyle yapılmaktadır. Böylece güçlü bir anaç verimi çok iyi bir aşıyla adaptasyon kabiliyeti yükseltilmektedir. Aşı konusunda yöremiz çiftçilerimiz oldukça başarılı olmaktadırlar. Hastalıklara dayanıklılığı iyidir. Peryodisite olayı hiç görülmez. Meyveye yatma çok erkendir. Bazen aşı için takılan gözlerde bile meyve olmaktadır. Verim olarak 15-20 yaşlı ceviz 30-35 kg ceviz verebilmektedir. Randımanı %55 'den fazladır. Kabuğu ince, kolayca kırılabilir, içi tam dolu, bütün olarak çıkma özelliği yüksek, açık beyaz renkli ve tadı çok güzeldir. Acılık ve burukluk yoktur. Meyve içi ve dış kabuk pürüzsüzdür. İyi bakım ve çevre şartlarında çok iyi gelişme gösterir. İlçemizde ceviz bahçelerinin tamamı aşılı ceviz fidanlarından teşekkül etmektedir.



Kaynaklar:

http://oguzlar.gov.tr/oguzlar-77-vevizi