Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

0 yorum

 CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



Türkiye coğrafi ve konumu ve iklimsel özellikleri bakımından verimli ceviz yetiştiriciliği yapılabilen  avantajlı ülkelerden biridir. Bu kapsamda yapılan araştırmalar sonucunda son 20 yıldır ülkemizin değişik bölgelerinde ceviz bahçeleri kurulmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu süreçte elde edilen önemli bilgilerden biri de bahçe oluştururken uygun ceviz fidanı çeşidinin seçimidir. Ceviz fidanı çeşidinin dikim yapılacak bölgenin iklim koşullarına uygun olması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi gereken diğer unsurlar

Toprak yapısı:Ceviz yetiştiriciliği yapılacak yerin toprak yapısı meyve yetiştiriciliğine uygun yapıda (ağır olmayan, geçirgen toprak) olması gerekmektedir.

Yaz Sıcaklıkları: Yüksek yaz sıcaklıkları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararmaya neden olmaktadır. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yaz sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine dayanıklı çeşitler seçilmelidir.

İlkbahar Geç Donları: İlkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde geç yapraklanan çeşitler seçilmelidir.

Kış Soğukları:Kış soğuklarının sert geçtiği bölgelerde ceviz yetiştiriciliğinde çok dikkatli olunmalıdır. Soğuğa karşı dayanıklı çeşit seçilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise bölgenin rakımıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde çeşit seçiminde rakım çok önemlidir. Düşük rakımlı ve sıcak bölgeler için Chandler çeşidi, rakımı yüksek soğuk bölgeler için Fernor çeşidi önerilebilir. Tozlayıcı olarak ise Franquette ve Fernette çeşitleri önerilebilir.

Rakıma Göre Çeşit Seçimi

0 – 800 (Rakım): Yalova, 1, 2, 4 Pedro

0 – 1000 (Rakım): Chandler, Franquette, Fernetta

600 – 1200 (Rakım): Kaman, Bilecik, Oğuzlar 77

600 – 1400 (Rakım): Şebin, Fernor, Bilecik




Rakım, meyve kalitesi ve verim miktarı açısından, fidanın gelişimi, çiçeklenme ve tozlanma dönemleri açısından çok önemlidir.

Pedro, Chandler, Frenquette, Fernette, Fernor gibi yabancı çeşitler yeni sürgünlerin %70’inde meyve oluştururken, Yalova gibi bazı yerli çeşitlerin sürgünlerinin %30’unda meyve oluşturmaktadır. Bahçe tesisi kuracak olanların çeşit seçerken bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir

Ceviz bahçesi kurulumunda bölgeye uygun çeşit seçimi yaparken neler dikkate alınmalıdır?

Bölgenin doğal bitki örtüsünde bulunan türler, ilkbahar geç ve son bahar erken donları, toplam sıcaklık, düşük sıcaklık ve mikro klima alanı olma gibi faktörlere bakılarak ceviz çeşitleri seçimi yapılır. Saydığımız özellikler genel olarak bölgenin rakımından etkilendiği için çeşit seçiminde rakım önemli bir göstergedir. Özel etmenleri atlayıp rakımı dikkate aldığımızda 0-1100 metre arası yüksekliklerde chandler ceviz fidanı dikimi yapılması uygun olacaktır.

Tabi chandler ceviz fidanı tozlayıcısı Fernette veya Franquette’ yi de beraberinde dikmek zorunludur. Aksi takdirde veriminiz % 50 oranında düşecektir. Rakımı 1100-1800 metre arası yükseklikte olan bölgelerde ise fernor ceviz fidanı özellikleri bakımından dikmek uygun olacaktır. Burada Fernor’un en önemli özelliği en geç çiçeklenen çeşit olmasıdır.

Bahsettiğimiz yüksek rakımlarda don riski olduğu için ağacın geç çiçeklenmesi çok önemlidir. Yine fernor ceviz fidanı tozlayıcısı olan Fernette (Chandler ile ortak) veya Ronde bahçeye dikilmelidir. Artık veriminin düşük olmasından dolayı yerli ceviz fidanı çeşitlerinin dikimini önermiyoruz. Bunların yerine Chandler ve Fernor gibi bodur ceviz fidanı dikimi daha karlı olacaktır. Bodur ceviz diye ifade etmiş olsak da aslında bu genel bir söylem, ceviz ağaçlarının boduru diye bir şey söz konusu değil. Ancak bu çeşitlerin yan dal verimi çok yüksek olduğu için çok gelişememekte ve bodur olarak ifade edilmektedir. Chandler ve Fernor’un yanında ceviz türleri içinde pedro ceviz çeşidi de oldukça verimlidir ve dikimi tavsiye edilir. Ancak sıcaklardan fazla etkilenmesi ve meyve boyutunuz Chandler ve Fernor’a göre daha küçük olması dezavantajlarıdır. Yine Pedro ceviz çeşidi 0-800 metre rakıma kadar dikilebilir


Ceviz fidanı Uyanma zamanları

Ekteki tabloda dişi ve erkek çiçek açma zamanları gösterilmektedir. Buna göre Fernorun gerçek tozlayıcısı ronde de montignac olmakla birlikte, fernettte de tozlayıcısıdır .her iki tozlayıcının da dikilmesinde fayda vardır.

Aşılı ceviz fidanlarından yetişen ceviz ağaçlarının çiçek açma zamanları
Ceviz fidanı Uyanma zamanları

Tabloda görüldüğü gibi aşılı ceviz çeşitlerinin hangi tarihlerde;
  • Tomurcuklandığı,
  • Erkek çiçeklerin ne zaman açtığı,
  • Dişi çiçeklerin ne zaman açtığı,
  • En yoğun çiçeklenme zamanlarının hangi tarihler olduğunu anlatılmaktadır.
İlkbahar geç donlarına maruz kalmamak için; 
Ceviz bahçesi kuracağımız bölgenin yıllık hava koşulları ile yukarıdaki çizelgeyi karşılaştırmalı ve uygun fidanı tespit ederek ağaçlandırma yapmalıyız.

NOT:
  • Aşılı Fernor ceviz fidanlarını temin ederken satıcı firmanın Tarım Bakanlığı'ndan Fidan üretici belgesi, Füab üyelik belgesi, Todab belgesi ve Aşılı fernor ceviz fidanılarına ait sertifikalarına sahip olup olmadığını MUTLAKA ARAŞTIRINIZ.
TOZLAYICI LAR



ŞEBİN 

Sık dallı yayvan bir taç gelişimi gösterir. Çok verimlidir. Oval meyve yapısına sahiptir. İnce kabukludur. Erkek ve dişi çiçeklerin açılması eşzamanlı olup kendine verimlidir. Bilecik ve Ya- vuz-1 çeşitleri ile tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. 

BİLECİK 

Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelişimi gösterir. İnce kabukludur. Kuru ceviz olarak tüketilmeye uygundur. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 çeşitleri ile tozlanır. Eylül ayı sonunda hasat edilir. 


YAVUZ-1: 

Yaygın, dik formlu bir taç gelişmesi gösterir. Meyvesi oval şekilli olup kabuktan çok kolay ayrılır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye uygundur. Tozlayıcısı Şebin, Yalova3 ve Bilecik çeşitleridir. Eylül ayı sonunda hasat edilir. 


PEDRO 

Kuvvetli saçak kökler yapar. Her yıl aynı oranda ürün verir üren kaybı yaşamaz. Verimi yüksektir. Şiddetli kış şartlarına donlara ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Ağacı küçük taç yapar gücünü koruya bilmesi için kuvvetli budamaya ihtiyaç duyar. FERNOR Meyvesi kaliteli olan cinslerden biri olan Fernor ceviz fidanının ülkemizde yüksek rakımlı, denizden yüksekliği 200 ile 1800 metre olan arazilere ekilmesi tavsiye edilir. İlkbahar geç donlarından ve sonbaharın erken donlarından zarar görmez. Doğru tozlayıcıları Franquette ve Fernette cevizleridir. 


BAHÇE TESİSİ 

Ceviz ağaçları uzun ömürlü ve geniş taçlı olduklarından 8 x 8 m veya 10x10 m aralıklarla dikim yapılır. Fidan dikiminde çukurlar 80 cm

derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik ve 50 cm genişlik olacak şekilde açılır. Fazla budama gerektirmez. Dikim budamasında uç alma tavsiye edilmez. 3. yılda şekil budaması yapılır. Daha sonraki yıllarda sadece ölü ve kuruyan dallar temizlenir. Gübreleme toprak tahlili sonuçlarına göre yapılmalıdır. 

HASAT 

ölgemizde cevizler genellikle Eylül ayı ortalarından Ekim ayı sonuna kadar hasat edilir. En ideal hasat dalların silkelenmesi şeklinde yapılır. Hasat edilen meyveler yeşil kabuğu temizlendikten sonra ceviz ağacının gölgesinde veya gölge ve havadar bir yerde örtüler üzerine 15-20 cm. kalınlığında serilerek kurutulur. Cevizde verim 150 – 200 kg/da’dır. 

HASTALIK VE ZARARLILAR 

Cevizlerde en yaygın görülen hastalık Antraknoz (Karaleke), zararlı ise iç kurdudur. Bunlarla mücadele için cevizler genel bir kış mücadele programına alınmalı, bu amaçla Şubat ayı içerisinde % 1.5-2'lik bordo bulamacı ile bütün gövde ve dallar yıkanmalı, yere dökülmüş yapraklar ve dallar tırmıkla toplanarak yakılmalıdır. Yağışlı geçen yıllarda muhtemel bir mantar enfeksiyonuna karşı Mayıs ve Haziran aylarında koruyucu olarak ilk ilaçlama yapılmalıdır. Bu safhada % O.5'lik bakırlı ilaçlar kullanıldığı gibi % 1 'lik bordo bulamacı atılabilir. Meyveler erik büyüklüğüne ulaşınca Haziran ayı içerisinde atılacak bordo bulamacı ile insektisit karıştırılarak iç kurdu için koruyucu bir ilaç kombinasyonu atılabilir. Cevizlerde iç kurdu meyve kabuğu sertleşmeden önce sap çukurundan meyvenin içine girmektedir. Buna karşı Temmuz ayının başında ve sonunda olmak üzere 2 defa fungusit ve insektisit karışımı tatbik edilmelidir.

Chandler 

Ceviz Kaç Rakımda Yetişir?

Chandler (Çetnır) Ceviz Fidanı Kaç Rakımda Yetişir?

Chandler Ceviz Fidanı ülkemizde yapılan araştırmalara göre 1200 rakıma kadar olan arazilerde yetiştirilebilir. Chandler Ceviz Fidanı ülkemizde dikimi en çok yapılan ceviz çeşidi olarak bilinir. ABD kökenli Chandler Ceviz Fidanı; verimiyle oldukça dikkat çekmektedir. Chandler Cevizinin kabukları ince, meyveleri orta ve büyük şekildedir.

Chandler Ceviz Fidanı yarı yayvan şekilde büyüyerek; oval, pürüzü az olan lezzetli ve bol verimli cevizler verir. Chandler Cevizi kabuğundan oldukça kolay ayrılmaktadır. Chandler Ceviz Fidanı ülkemizde maksimum 1200 metreye kadar olan her bölgede rahatlıkla dikilebilir.

Chandler Ceviz Fidanı yetiştiği rakıma göre değişiklik gösterse de, genellikle Eylül ayı içerisinde hasat edilmektedir. Chandler Ceviz Fidanı sıcak bölgelerde bile yaprak yanmasına karşı dayanıklıdır. Chandler Ceviz Fidanı dallarının neredeyse tamamında meyve verir. Chandler Ceviz Fidanı bolca meyve verdiği için yavaş gelişir bu yüzden bodur ceviz diye de adlandırılmaktadır.  Chandler Ceviz Fidanının hava ısısının yüksek olduğu bölgelerde dahi verimi yüksektir.

Ceviz fidanı suyu seven bir ağaç türüdür. Son günlerde piyasada suya ihtiyaç duymayan ceviz fidanı şeklinde satışlar yapılsa da bu ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Ceviz fidanları mevsim yağmurlarıyla elbette sulanır ancak yaz günlerinde ekstra sulamaya özellikle ihtiyaç duymaktadırlar. Bunun için en uygun sulama yöntemi olarak damlama sulama sistemleri tavsiye edilmektedir. Ceviz fidanı ilk yıllarda bölgenin özelliklerine göre 4, 6 kere sulama yapılmalıdır. Ceviz fidanının yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir.

Agrolidya.com adresi üzerinden aşılı, açık köklü ve tüplü Chandler Ceviz Fidanı ve diğer tüm fidan çeşitlerini güvenle satın alabilir;  iletişim numaralarımızdan dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz. Agrolidya uzmanları siz kıymetli üreticilerimizin her zaman hizmetinde olacaktır.

Chandler (Çetnır) Ceviz Fidanı Özellikleri

Kökeni: A.B.D.

Halk Arasındaki İsmi: Çetnır

Ağacının Fiziksel Özellikleri: Yarı Kuvvetli, Yarı Yayvan

Verim Özellikleri: Çok Verimli

İç Randımanı: %49

Meyve İriliği: Orta ve Büyük

Meyve Şekli: Az Pürüzlü, Oval

Meyve Kabuğu: İnce Kabuklu

Meyve İçi: Beyaz Renkli

Meyve Kalitesi: Çok Kaliteli

Depolama Süresi: Uzun Süre

Çiçeklenme Zamanı: Geç Çiçek Açar

Rakım: 1200

Hasat Zamanı: Eylül (Rakıma göre değişiklik gösterebilir)

Tozlayıcısı: Frenguette, Fernette ve Ronde

Fernette Ceviz Fidanı  Hakkında

Fransız orijinali olan Fernette ,günümüzde fidan dikimi için belirli dönemler tercih edilir. Bu dönemlerde fidan dikmek daha doğrudur. Fakat ceviz fidanını yılın herhangi bir zamanında dikmek isteyenler tüplü fidanlarla dikim yapmalıdır. 

Fernette Ceviz Fidanı Özellikleri 

Fernette ceviz fidanı birçok özelliği bir arada bulunduruyor. Fidan sahip olduğu bu özellikler sayesinde ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Fernor ceviz fidanının tozlayıcısı olan Fernette ceviz fidanı meyveleri kabuğundan kolaylıkla ayrılıyor. Karasal iklim koşulları için ideal olan fidanın özellikleri genel :

  • Geç uyanır.
  • Erken yaprak döker.
  • Sık sık dikilebilmesi için uygundur. 
  • Soğuk iklime karşı dayanıklıdır.
  • Meyvelerin hasat zamanı eylül ayıdır. 
  • Meyveleri kuru ve yaş olarak tüketilebilir. 
  • Meyveleri iri ve oval şekildedir.
  • Meyveler ince kabukludur.
  • Meyvelerin ağırlığı ortalama 15 gramdır.
  • Meyvenin randımanı %51 orandadır.

Geç uyanan, erken yaprak döken Fernette ceviz fidanı meyveleri iri ve oval şekildedir. Meyveler yaklaşık 15 gram ağırlıktadır. Fidanlar sık sık dikilebilir. Fidan, soğuk iklime karşı dayanıklıdır. Farklı bölgelerde fidan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakat ceviz ağacının geç uyanması, soğuğa karşı dayanıklı olması bazı bölgeler için avantajdır. Karasal iklimin görüldüğü bölgelerde fidan dikimi yaygındır. Hava koşullarından olumsuz etkilenmeyen fidan gelişimini tamamladıktan sonra verimli meyve vermeye başlar. Bahçede tek adet fidan dikimi yapılabildiği gibi birden fazla fidanla ceviz bahçesi kurulabilir. İhtiyaç duyulan fidanlar Agrolidya web sitemiz üzerinden temin edilebilir.


Fernette Ceviz Fidanı Genel Özellikleri

  • Fransız orjinli bir çeşittir.
  • Geç çiçeklenir.
  • Dişi çiçekleri mayıs ayı başında açar bu yüzden bahar geç donlarından etkilenmez.
  • Kasım ayının başlarında yeni sürgün dallarının kapanması biter bu yüzden de sonbahar geç donlarından etkilenmez.
  • Eylül ayı sonunda hasat edilir.
  • 1200 metrenin üzerindeki yüksek rakımlı yerlere 1800 metreye kadar ekilebilir.
  • 4x8 metre aralıklarla ekilir.
  • Yan dallarında meyve verimi iyidir.
  • Ana çeşidi Fernor Ceviz Fidanı ile birlikte ekilmelidir.

Fernette Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

  • Meyveleri İnce kabukludur. Meyvesi kolay ayrılır.
  • Meyveleri salkımlarda 1'li, 2'li, 3'lü ve 4'lü olmaktadır.
  • Meyve ağırlığı ortalama 12 gr, iç randımanı %49, yağ oranı %51 ve protein oranı %20'dir.

Fernette Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Fidan yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konular arasında iklim, toprak, sulama ve bakım yer alır. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle doğru toprağa fidan dikmelidir. Toprak analizi yapılmalı, fidan için uygun toprak tercih edilmelidir. Ceviz fidanı toprak seçen bir fidan değildir. Kolay yetiştirilebilir olan fidan için doğru ve verimli toprak seçimi yapıldığında elde edilen meyve verimliliği artar. İklim koşulları göz önünde bulundurulmalı ve sulama sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Tüm bu konular göz önünde bulundurulduğunda fidandan verimli meyve elde etmek daha kolaydır.

Fernette Ceviz Fidanı İklim ve Toprak Özellikleri 

Ülkemizin ceviz talebini karşılayacak üretimin olmaması son yıllarda yatırımcıları ceviz yetiştiriciliğine yöneltmektedir. Bu kapsamda ceviz bahçesi kurulumlarında tercih edilen tozlayıcı ceviz fidanlarından birisi de Fernette Ceviz Fidanıdır. Verimli bir tozlayıcı olarak dikkat çeken Fernette Ceviz Fidanı ana çeşidi Fernor Ceviz Fidanı ile birlikte yüksek rakımlarda dikilen bir türdür.

Tozlayıcı bir tür olan Fernette Ceviz Fidanı tozlama yaptığı Fernor Ceviz Fidanı gibi soğuk iklimi seven verimli bir ceviz fidanıdır. Tozlayıcısı olduğu Fernor Ceviz Fidanıyla birlikte Mayıs ayı içerisinde çiçek açtığı için geç donlardan zarar görmez. Fernette Ceviz Fidanı sonbahar mevsimi ile Kasımın başına kadar, kış dinlenmesine girmektedir. Bu süreçte yeni sürgün dallarını kapatmaya başladığından dolayı sonbahar donlarından etkilenmemektedir. Tozlayıcı bir tür olan Fernette Ceviz Fidanı Fernor Ceviz Fidanıyla birlikte Türkiye’nin en yüksek bölgelerinde (1800 Rakım) dikilebilmektedir.

Fernette Ceviz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Fernette ceviz fidanı oldukça kolay bakımı olan bir fidandır. Fidan dikilmeden önce toprak hazır hale getirilir. Toprağa yanmış ahır gübresinin dökülmesi ve toprağın sürülmesi yeterli olacaktır. Dekar başına 3-4 ton yanmış ahır gübresi dökülmelidir. Gübre döküldükten sonra toprağın sürülmesi gerekir. Bu sayede gübrede bulunan elementler toprağa geçer. Gübreleme yapmak zorunlu değildir. Fakat gübreleme yapıldığında daha iyi verim alınır.

Gübreleme ve sürme işleminin ardından toprakta çukurlar kazılmalıdır. Ceviz fidanı sık dikilmek için uygun yapıya sahiptir. Eğer birden fazla fidan dikilecekse fidanlar arasında 4 metre mesafe olmalıdır. Fidanlar 4x8 metre mesafede dikilebilir. Fidanlar için hazırlanan çukurların derinliği 150 cm olmalıdır. Çukurların boyu ve eni ise 100 cm olmalıdır. Fidanlar poşetinden kolaylıkla çıkarılabilir. Çıkan fidanlar hazırlanan çukurlara yerleştirilir. Fidanların çevresi toprakla kapatılır. Fidanlar dikildikten hemen sonra sulanmalıdır. İlk sulamada yaklaşık 30 litre su verilmelidir. Fidanlar gelişmeye başladığında ve gelişimini tamamladığında 15-20 litre arası su verilebilir. Fidanlar ilk 3 yılını tamamladığında artık verimli meyve vermeye başlar. Birkaç yılda ağaç diplerine gübre atılabilir.

Fernette Ceviz Fidanı Tozlayıcısı

Fernette ceviz fidanı  dikildiğinde tozlayıcıya da ihtiyaç duyulur. Eğer ceviz bahçesi kurulacaksa Fernette ceviz fidanıyla birlikte Fernor ceviz fidanı bir arada dikilmelidir. Fernor ceviz fidanının ağırlıklı olduğu bahçelerde 90 Fernor ceviz fidanı olacaksa 10 Fernette ceviz fidanı olmalıdır. Fidan yetiştiricileri bu dengeyi kurarak ceviz bahçesi kurabilir. İlk iki yıl fidanlardan yüksek verimlilikte meyve almak zordur. Fakat fidan gelişimini tamamladığında üçüncü yılın ardından verimli meyve elde etmek daha kolaydır. Meyveler lezzetli ve iridir.



Howard Ceviz 

Howard ceviz, randımanı yüksek olan ve ülkemizde yetiştirilmeye müsait verimli bir yabancı ırk ceviz türüdür. Yuvarlak ve ensiz bir meyve yapısına sahiptir. Rakibi olan Chandler cinsine göre daha hızlı meyve vermektedir. Howard ceviz fidanı tozlayıcıları Cisco, Franquette ve Fernette çeşitleridir. Howard ceviz Pedro çeşidin bir melezi olarak üretilip yetiştirilmektedir.

Howard cevizi gerekli tozlama işlemleri yapıldığı takdirde, beklentileri karşılayan bir verim sağlamaktadır. Bunun yanı sıra farklı yabancı cevizler gibi aşılanmaya ihtiyaç duyarlar. Aşılamanın doğru ve güvenilir şartlarda tamamlanmış olması ise ağaç sağlığını ve verimi doğrudan etkilemektedir. Küçük bir ağaç yapısına sahip olan Howard cevizi farklı avantajlar sağlayan bir çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu avantajlardan bazıları;

Sık sık dikime uygun küçük-orta yapıya sahiptir.Diğer ceviz çeşitlerine oranla daha hızlı meyve verir.Yetiştirilmesi için özel koşullar gerektirmez.Yan dallardan sağlanan verim yüksektir.İç cevizi son derece lezzeti, dış kabuğu ince ve açık kahverengi özelliğe sahiptir. Küçük ve orta yapıya sahip olması nedeniyle, alınan verim katlanarak arttırılabilir.Nadir bulunan yabancı bir ırk olduğundan dolayı ihracatta önemli getiriler sağlayan bir türdür.

 

 Howard Ceviz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gerekli iklim ve toprak koşulları sağlandığı zaman Howard ceviz, yüksek verim ile üreticisine oldukça büyük bir kazanç sağlayabilir. Howard cevizden randımanlı verim almak için düzenli budama olmazsa olmaz koşullardan biridir. Bunun haricinde kış aylarında azot ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır. Çiçek açma döneminde ise potasyum ve fosfor ağırlıklı gübreleme tavsiye edilmektedir. Bulunduğu bölge ve toprak yapısı göz önünde bulundurularak 10 ile 15 günde bir sulama yapmak yeterlidir. Yan dallardan alınan verimin maksimum seviyeye çıkarılması için düzenli budama yapılması gerekmektedir.

Howard Ceviz Üretimi İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Howard ceviz fidanı karasal ve vejetasyonlu iklimlere son derece uyumlu bir fidandır. Yan dallarda düzenli bakım ve budama sayesinde %80-90 oranında meyve vermektedir. Howard cevizi çoğu arazi özellikleri ve koşullarına uyum sağlayabilir. 1400 metre rakıma kadar dikilerek, bakımı doğru şekilde yapılırsa verim sağlanabilir.

Howard cevizinden istenen verimin maksimum düzeyde alınabilmesi için arazi şartlarının yanı sıra dikim işlemlerine de dikkat edilmesi gerekir. Bu fidan sık dikim tekniğine elverişli bir yapıya sahiptir. Şayet düz bir arazide üretim sağlamak istiyorsanız, 4x4 aralıklarla rahatlıkla dikim yapabilirsiniz. Eğimli arazi üzerine yapılacak dikimlerde ise bu oranın 7x3,5 olması tavsiye edilmektedir.

Howard Ceviz Fidanı Özellikleri 


İç randımanı %49 civarındadır.Meyvesi dört köşeli, yuvarlak ve tok bir yapıya sahiptir.İç ceviz ağırlığı 6.5 gram ağırlığındadır.Açık ve parlak kahverengi kabuğa sahiptir.Ağaç gövdesi Chandler cinsinden daha küçük bir yapıya sahiptir.Sık dikime uygun bir türdür.Uzun süre depolanabilir özelliğe sahiptir.

şeklinde sıralanabilir. Howard ceviz fidanı yabancı ırk fidan olduğundan dolayı, piyasada oldukça az rastlanmaktadır. Nadir rastlanır olması ve gerekli koşullar sağlandığında kaliteli ürün sunması Howard cevizini ihracatta değerli kılan faktörler arasında yer almaktadır. Oldukça kaliteli ve dolgun iç cevize sahip olan Howard cevizi, tüm bu özelliklerinin yanı sıra verimli ve lezzetli bir tür olmasıyla da bilinmektedir.

Howard Cevizin Yıllık Verimi 

Üst kalitede iç ceviz sunan Howard ceviz fidanı doğru şekilde bakılıp budandığı takdirde yüksek verim sağlamaktadır. Ağaçtan beklenen verimin sağlanması için doğru şekilde budanması çok önemlidir. Piyasadaki diğer bir çeşit olan Chandler cevizinden farklı olarak, Howard cevizi meyvesi 15 gün önce olgunlaşmaktadır. Meyve vermeye başladıktan hemen sonra ise yaprak döker.

Oldukça verimli bir yapıya sahip olan bu tür, genç yaşlarında yılda 20 ile 50 kg arasında meyve verebilir. Bu verim ağacın yaşı büyüdükçe ve olgunlaştıkça katlanarak artmaktadır. İyi bir budama ve bakım yapılan bir dönüm ceviz bahçesi, yani yaklaşık olarak 10 ceviz ağacı, 10 yılın sonunda 1000 kg dan fazla meyve vermektedir.

Ronde Ceviz Fidanı 

Çok uzun yıllardır insanlar tarafından yetiştirilen ceviz ağacının oldukça önemli bir meyvesi olan ceviz, kendine has kokusuyla öne çıkan oldukça besleyici bir üründür. Üretimi oldukça eski çağlara dayanmakta olan ceviz, canlı vücudu için gerekli olan pek çok farklı temel besin ögesini de bünyesinde barındırmaktadır. Ağacından dalına kadar birçok farklı temel özelliği mevcut olan ceviz ürünü, kalın gövdesi sayesinde de mobilyacılıkta kullanılmaktadır. Ülkemiz olan Türkiye’de de özellikle Güneydoğu Anadolu, Ege ve Karadeniz Bölgesinde yüksek oranda yetiştirilmekte olan ceviz, sağlık açısından da pek çok farklı olumlu özelliği bünyesinde barındırmaktadır.  Ronde Ceviz Fidanı en iyi tozlayıcı çeşitler arasındadır. Verimi bakımından da oldukça iyidir. Ronde Ceviz Fidanı lezzetli ve kaliteli meyvelere sahiptir. Ronde Ceviz Fidanı oldukça geç çiçeklenip erken verim verir. Fernor Ceviz Fidanı ve Chandler Ceviz Fidanı için ideal tozlayıcı olarak tavsiye edilir. Ronde Ceviz Fidanı oldukça güçlü bir ağaç yapısına sahip olduğu için dayanıklıdır.

Ronde Ceviz Fidanının Genel Özellikleri

Ronde ceviz fidanı ürünleri, temel olarak yedi yaşından itibaren polen üretmeye başlayan bir ceviz türü olarak öne çıkmaktadır. 10 yaşında ise maksimum miktarda polen dökme seviyesine erişmiş olan fidan, bu süreçte tozlayıcı bitki olarak da kullanılabilmektedir. Oldukça güçlü bir ağaç yapısı olan Ronde ceviz fidanı, oldukça dayanıklı bir gövde yapısına da sahiptir. Ronde de Montagne cevizi olarak da bilinmekte olan bu fidanın meyveleri kalite bakımından oldukça iyidir ve meyveleri sarı renktedir.

Ronde Ceviz Fidanının hasat zamanı genellikle Eylül ayıdır. Fakat hasat zamanı rakıma göre de değişiklik gösterir. Ronde Cevizinin meyveleri uzun süre depolanabilir. Ronde Ceviz Fidanı 800-1200 rakıma kadar dikilebilir.

Ronde Ceviz  (Ronde de Montignac)

Cins : Ceviz

Çeşit : Ronde

Çiçeklenme Zamanı : Geç dönem

Ağaç Özelliği : Güçlü bir ağaç yapısına sahiptir.

Meyve İriliği : Orta iri

Meyve İçi : İç rengi sarı 

Meyve Kabuğu : Kabuk ince, kabuktan kolay ayrılır.

Meyve Şekli : Yuvarlak 

Meyve Kalitesi : Kaliteli 

Tozlayıcılar : Fernor 

Hasat Zamanı : Eylül, rakıma göre de değişiklik gösterir.

Depolama Süresi : Uzun süre depolanabilir.

Diğer Özellikleri : Verimi oldukça iyidir. 800 - 1200 rakıma kadar dikilebilir.


Franquette Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

  • Franquette Ceviz Fidanı Tozlayıcı olduğu halde meyve verir ve meyveleri uzunumsu olur.
  • Meyve ağırlığı 11-12 gr arasında değişir.
  • Kapama bahçelerde tavsiye edilmez.
  • Geç yapraklanır. İlkbahar geç donlarından etkilenmez.
  • Meyve iç oranı yüzde 50 civarındadır.

Serr Ceviz Fidanı Genel Özellikleri

  • Serr Cevizi Yan dallarda meyve verme oranı % 30-50 arasında değişen, Çok erken çiçeklenen ve yapraklanma Payne çeşidinden yaklaşık bir gün daha önce olan ithal bir ceviz türüdür.Hasat zamanı, erken-orta periyot olarak belirlenmiştir. Antraknoza çok hassastır. İri meyvelere sahip olan çeşidin iç randıman oranı yaklaşık % 60’dır. İç ceviz ağırlığı 7.8 gr, açık renkli iç oranı ise %70-80’dir

Midland Ceviz Fidanı Genel Özellikleri

  • Midland Çok verimli bir ceviz fidanı çeşididir.

  • Erken çiçeklenen Çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır.

  • Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %75dir.

  • Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür.

  • Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.

  • İç ceviz ağırlığı 11 gr, iç oranı % 52, açık renkli iç ceviz oranı ise %75’dir.



Kaynaklar:

https://www.chandlercevizfidani.com.tr/fernette-ceviz-fidani.html

https://kutahya.tarimorman.gov.tr/Belgeler/CEVIZ.pdf

https://agrolidya.com/chandler-ceviz-kac-rakimda-yetisir-147