Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Topraksız Tarım solüsyon hazırlama Hataları

0 yorum


 Bazı arkadaşlarımız bilmeden, bazılarının da bildikleri halde işin bukadar önemli olacağını düşünemedikleri için basit gibi gözüken ama büyük hataların yapıldığını tesbit ettik.Bu önemli olayın mutlaka paylaşılmasına, besin eriyiği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şu hususları yeniden açıklanmasının, hataların önlene bilmesi adına önemli olduğuna ve altı çizilerek yazılmasına karar verdik.Besin eriyikleri iki şekilde hazırlanır.
1 ) direkt yöntem
Bu yöntemde besin eriyiği hazırlıyacağımız tankımıza ölçerek veya daha önce ölçüp işaretlediğimiz yere kadar temiz su doldurulup istediğimiz miktarlarda ki kimyasal tuzları koyarak eritmek.
2) Stok eriyikler yöntemi.
Bu yöntende gerek ikili sistem olarak A ve B stokları hazırlamak, Veya üçlü sistemde A, B ,C stok larını hazırlamak ve bunlardan hesapladığımız veya dışarıdan aldık ise talimatına uygun miktarlarda besin eriyiği tankımıza ilave etmek.
İşte dikkat edilecek hususu ALTINI ÇİZEREK SÖYLEMEK İSTİYORUM.
Önce tankınıza doldurulması gereken temiz suyu doldurunuz. Sonra stok eriyiklerden A, B varsa C yi sırasıyla koyunuz. Bir stok eriyikten koyduktan sonra tanktaki suyu biraz karıştırmak veya karıştığını düşündüğümüz bir süre sonra ikinci stoğu koymak,varsa ayni işlemden sonra üçüncü stok u koymak. Burada herşey normal diye düşünüle bilir ama gördük ki bazı arkadaşımız boş tanka A ve B stoklarını koyup sonra üstüne su ilave ederek karıştırıyorlarmış. yanı A ve B stoklarını konsantre halde karşılaştırarak bazı kimyasal olayların meydana gelmesine fırsat verip farkına varmadan besin eriyiğinin özelliğinin bozulmasına sebep oluyorlarmış. Eğer bu hatayı yapıyorsak kimyasal olarak bazı elementlerin suda çözünmez formlarının oluşmasına sebep olur , dolayısıyla besin eriyiğinin formülünü bozmuş oluruz. Bazı arkadaşlarımızda iki stok un karıştırılmıyacağını bildikleri halde o kadar kısa zamanda yani A yı ve B yi boş tanka koyduktan sonra hızlı hareket ederek bu hatanın önüne geçilebileceğini düşündüklerini söylediler. Sevgili arkadaşlar kimyasal prosesler enteresan dır bazen netice açık seçik görüldüğü halde bazı hadiseler görülüp fark edilemez lütfen hataların önüne geçmek, olumsuzluklara fırsat vermemek için kullanma talimatındaki kulanım şekline kesinlikle riayet edelim. Aksi taktirde hazırladığımız besin eriyiği formülü bozulmuş bazı besin elementlerinin eksikliğine sebep olacak hale dönüşerek Bizi başarısızlığa ve hiç alakasız düşüncelere sevk edebilir.
Besin eriğini hazırlarken önce temiz suyunuzu doldurup sonra stok eriyiklerinizi karıştırınız.
Bu konuda yaptıkları hataları ve ortaya çıkan olumsuzlıkları samimi olarak paylaşacak arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba sevgili arkadaşlar, Sayın akçay arkadaşımızın sorduğu soru çok güzel bir soru.
Hazırlamış olduğumuz besin eriyiklerini kullanma suyumuzun içeriğini bilmeden hazırlarız. Oysa mesela EC si 0,5 olan iki ayrı kullanma suyunun içerikleri farklı farklı olabilir buda bizi besin eriyiği hazırlarken yanıltacaktır.Biz formülümüzü kuracağız ama netice kabuller çerçervesinde de olsa farklı olacaktır.
Sayın akçayın dediği gibi ayni EC değerini yakalıya bilmek için daha fazla gübre kullanılması gerekecektir.Ancak EC değerini yakalıya bilbek için sayın akçayın denediği gibi 2 misli gübre kullanmak bitkininde tükettiği su ile 2 misli besin almasıdır.Bu bence çok güzel bir beslenmeye sebep olur.Ancak kullanma suyunun EC sini düşünerek birazıcık yüksek tuttuğumuz EC değerini biraz aşağıya çekmek ,örneğin kullanma suyunun EC si 0,5 ise okadar daha aza ayarlamak daha faydalı olur.
Netice olarak yumuşak su ile , bu yağmur suyu, filtre edilmiş su, veya doğal düşük EC li bir kaynak suyu olabilir,besin eriyiği hazırlarken EC yi 0,5 ms/cm gibi aşağıda tutmak fayda sağlar.
Hazırlamış olduğumuz amatör kitler 250 litreliktir, her litreye 10 ml A+ A ml B koyunuz yalimatına kesin uyulursa suları yumuşak güzel olan arkadaşlar'' suları biraz sert olan örneğin ben bazı arkadaşlarımızın imkansızlıklar içinde 0,7-0,9 ms/sn li sularla hatta daha yüksek sularla çalıştığını biliyorum '' Fark atacaklardır. Mesela
domates yüksek EC değerine marula göre çok daha dayanıklı bir bitkidir. Bazı arkadaşlarımızın marul konusunda olumsuzluklar yaşamasının birinci sebebi kullanma sularının yüksek EC li olmasıdır.
İleri sistemlerde yağmur suyunu biriktirip kullanmak için depo düzenekleri boşuna hazırlanmamıştır. Fusion arkadaşımız bir yazısında yağmur suyunun biriktirilmesinden uzun uzun bahsediyordu.
sayın hocam açıklamalarınız için teşekkürler,burdan şunu anlıyoruz değilmi.1- sularımızın var olan EC değeri 2- sularımızın içindeki özellikle kalsiyum,magnezyum,değerleri besin sıvısı hazırlamada en önemli faktörler olarak öne çıkıyor.mutlaka su tahlili yapılmalıdır.genel olarak besin sıvısı hazırlarken eldeki suyun ec si 0.5 olarak kabul ediliyor ve domates için ec ayarlanacak ise istenen ec 2.5 olacaksa bunun 0.5 i zaten var olan suyun ec si olduğundan kullanılan gübreleme sonucu elde edilen ec 2.0 olacaktır.eğer suyumuzun ec si 0.9 ise o zaman hazırladımız besin sıvısının ec si 2.9 olmalımıdır?
Sayın akçay, eğer bazı değerleri kabullenerek yapıyorsak bazı hatalarıda kabulleniyoruz demektir. EC si 0 lan bir sudan hazırlanmış besin eriyiğinde herşey sizin koyduğunuz kadar, ancak EC yükseldikçe bilinmeyen değerler işin içine girmeye başlıyor. Bu da EC nin 0,5 değeri için birinci sınıf sular diye değerlendirilen sularda tolarenslar içinde kabulleniliyor. Ama suyun EC si büyüdükçe bilinmiyenlerinde miktarı büyüyor ve dengeler bozuluyor. Sulardaki EC değeri sadece kalsiyum ve magmezyum dan kaynaklansa tahlil neticesinde belki formülüze edilebilir ve hatta gübre sarfiyatı adına avantaj olarakta değerlenebilir.Ancak EC si yüksek sularda bitkinin faydalamıyacağı başka elementler ve bileşiklerde var. Durum böyle olunca yüksek EC li sularla topraksız tarım yapmak zorlaşıyor. Tavsiyeler besin eriyiklerinin birinci sınıf yani 0,5 EC ye kadar olan sularla hazırlanması. Ozaman belli tolerenslar içine besin eriyiğinin EC si + 0,5 su EC si denebiliyor. Ama yüksek EC li sularla hazırlanan besin eriyiklerinde kullanılacak gübre miktarından ödün vermek zorunda kalıyorsunuz ve bitki bu düşük gübreli besin eriyiğinden yararlanamıyor.gelişme yavaşlıyor, ve hatta gerçekleşmiyor. Eğer kullanma suyumuzun EC değeri yüksekse tanımak açısından bir tahlil yaptırmakta mutlaka faydavar.
Dediğiniz gibi yüksek EC ye dayanıklı domates için çıta yüksek ama düşük EC istiyen bitkilerin durumu önem arzediyor. Tabiiki bunu derken domatesi etkilemez demiyorum, ancak toleransın birazdaha fazla olduğunu söylemek istiyorum.

sevgili arkadaşlar reçine sistemini şirketimiz yıllardan beri kullanıyor
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor
bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta
meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu
ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar
fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz


Sayın idris şenol, suların sertliğinin giderilmesi ile arıtılması birbirine karıştılmamalıdır.
Sanayide en büyük sorun suyun sertliğinin giderilmesidir ama bu bizim istediğimiz manada bir arıtma değildir. Biz sertlikten değil suyun içindeki tuzlardan kurtulmak istiyoruz. Doğal veya yapay reçineler( Zeolit-Permotit)suda sertlik yapan Kalsiyum ve magmezyum iyonlarını sodyum iyonlarıyla yer değiştirerek tutar. Yani sudaki kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur ama onların yerine sodyum iyonu suya gecer. ve bir süre sonra reçinedeki sodyum iyonları bitince reçine iş görmez olur ve yüksek konsantrasyonlu sodyum klorür eriyiği ile rejenere edilir yani reçineye tekrar sodyum iyonu yüklenir. Reçine tekrar kullanılır hale gelir.
Bunun için çalıştığınız laboratuvarda basit bir deney yapabilirsiniz. ham suyun sertlik ve EC değerlerini ölçünüz, suyun reçineden geçtikten sonraki değerlerini ölçünüz , Sertlik ve EC değerlerini mukayese ediniz. Bakalım EC değeri nekadar değişecek.