Hazırlamış olduğumuz besin eriyiklerini kullanma suyumuzun içeriğini bilmeden hazırlarız. Oysa mesela EC si 0,5 olan iki ayrı kullanma suyunun içerikleri farklı farklı olabilir buda bizi besin eriyiği hazırlarken yanıltacaktır.Biz formülümüzü kuracağız ama netice kabuller çerçevesinde de olsa farklı olacaktır.Ayni EC değerini yakalıya bilmek için daha fazla gübre kullanılması gerekecektir.Şehir suyu veya kullanılan suyun analizine göre yapmak çok daha mantıklıdır.Ya da kullanılan suyun ec değerini sıfıra getirmek.Bu biraz zor olacaktır.Ancak EC değerini yakalıya bil bek için 2 misli gübre kullanmak bitkinin de tükettiği su ile 2 misli besin almasıdır.Ancak kullanma suyunun EC sini düşünerek birazcık yüksek tuttuğumuz EC değerini biraz aşağıya çekmek ,örneğin kullanma suyunun EC si 0,5 ise o kadar daha aza ayarlamak daha faydalı olur.
Netice olarak yumuşak su ile , bu yağmur suyu, filtre edilmiş su,buhar arıtmalı su veya doğal düşük EC li bir kaynak suyu olabilir,besin eriyiği hazırlarken EC yi 0,5 ms/cm (veya sıfır en iyisi )gibi aşağıda tutmak fayda sağlar.
1- sularımızın var olan EC değeri
2- sularımızın içindeki özellikle kalsiyum,magnezyum,değerleri besin sıvısı hazırlamada en önemli faktörler olarak öne çıkıyor.mutlaka su tahlili yapılmalıdır.Genel olarak besin sıvısı hazırlarken eldeki suyun ec si 0.5 olarak kabul ediliyor ve domates için ec ayarlanacak ise istenen ec 2.5 olacaksa bunun 0.5 i zaten var olan suyun ec si olduğundan kullanılan gübreleme sonucu elde edilen ec 2.0 olacaktır.
Eğer bazı değerleri kabullenerek yapıyorsak bazı hatalarıda kabulleniyoruz demektir. EC si 0 lan bir sudan hazırlanmış besin eriyiğinde herşey sizin koyduğunuz kadar, ancak EC yükseldikçe bilinmeyen değerler işin içine girmeye başlıyor. Bu da EC nin 0,5 değeri için birinci sınıf sular diye değerlendirilen sularda tolarenslar içinde kabulleniliyor. Ama suyun EC si büyüdükçe bilinmiyenlerinde miktarı büyüyor ve dengeler bozuluyor. Sulardaki EC değeri sadece kalsiyum ve magmezyum dan kaynaklansa tahlil neticesinde belki formülüze edilebilir ve hatta gübre sarfiyatı adına avantaj olarakta değerlenebilir.Ancak EC si yüksek sularda bitkinin faydalamıyacağı başka elementler ve bileşiklerde var.
Durum böyle olunca yüksek EC li sularla topraksız tarım yapmak zorlaşıyor. Tavsiyeler besin eriyiklerinin birinci sınıf yani 0,5 EC ye kadar olan sularla hazırlanması. O zaman belli tolerenslar içine besin eriyiğinin EC si + 0,5 su EC si denebiliyor. Ama yüksek EC li sularla hazırlanan besin eriyiklerin de kullanılacak gübre miktarından ödün vermek zorunda kalıyorsunuz ve bitki bu düşük gübreli besin eriyiğinden yararlanamıyor.gelişme yavaşlıyor, ve hatta gerçekleşmiyor. Eğer kullanma suyumuzun EC değeri yüksekse tanımak açısından bir tahlil yaptırmakta mutlaka fayda var.
Önemli not:
Ec ayarlarken A tankında sülfat varsa nitratlı gübreler konulmaz nitratlar bir tankta sülfatlar bir tankta olmalı.Örneğin demir 2 sülfat A tankına konulacak deniyorsa Şelatlı demir kullanmak gerekir.
Kaynaklar: