Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Türkiye ve Dünya Bitki Soğuğa ve Sıcağa Dayanıklılık Haritaları (İklim Kuşakları)

0 yorum
Haritadan dikim yapacağınız yerin hangi renge denk geldiğini bulun. Haritanın altında her rengin bir numarasını bulacaksınız. Bu numara sizin iklim kuşağı numaranızdır.
Örneğin : İzmir ili turuncu renge denk gelmekte ve iklim kuşağı numarası "9" olmaktadır. Buna göre bir bitkinin satış sayfasında iklim kuşağı kısmında 8-10 yazıyorsa; bu bitki İzmirde yetişir. Zira 9 numarada olan İzmir, 8. kuşak kadar soğuk olmayacaktır bu da bitkinin İzmir'de hiç koruma olmadan dış mekanda yaşayabileceğini gösterir. Yine 9. iklim kuşağında olan İzmir asla 11. kuşak kadar sıcak olmayacağından da bitki yazın sıcaktan koruma istemeyecektir.
Ancak örnek olarak ele aldığımız ve iklim kuşağı 8-10 olan bir bitkiyi Ankara da yetiştirmek isterseniz durum farklılaşır. Ankara'nın iklim kuşağı 7 olup, 8-10 iklim kuşağındaki bitki kışın Ankara'da dışarıda bırakılırsa donarak ölecektir. Bunun için bu bitkiyi kışın Ankara'da donlardan korumak gerekir. Ancak baharda don tehlikesi geçtikten sonra dış mekanda rahatlıkla yetiştirilmeye devam edilebilir.
Örnekler çoğaltılabilir. Örneğin iklim kuşağı: 4-7 olan bir alpin bitkisi İzmir'de kışın rahatlıkla dış mekanda gelişim gösterebilecekken, İzmir 9. iklim kuşağında olduğundan yazın sıcaktan korunmaz ise tüm yaprakları İzmir'in sıcak havası nedeni ile kuruyarak dökülecek ve bitki ölecektir. Bunun en yaygın örneği Küpeli çiçekleridir. uzun bahar dönemi seven küpeli çiçekleri fuşyalar, sonbahar ve baharda İzmir'de çoşarlarken yaz aylarında bitkiler sıcak rüzgarlardan ve parlayan güneşten korunmazlarsa kısa sürede hastalanıp ölmektedirler. Oysa Karadeniz gibi daha serin ve nemli bölgelerde küpeli çiçekleri uzun baharın tüm enerjisini depolamakta tıpkı ortancalar gibi rahatlıkla yetiştirilebilmektedirler.
Bitkiler için iklim kuşakları önemlidir. Çiçek sevenlerin unutmaması gereken, biraz uğraş ve tedbir ile pek çok bitkiyi bahçelerinde yetiştirebilecek olmalarını bilmeleridir. İklim kuşaklarını iyi okumak ve bitkinizin isteğine göre en uygun ortamı sağlamak bahçeciliğin püf noktalarından biridir.


Eğer illeri kuşaklarla karşılaştırırsanız, görüleceği gibi bir ilin bir kısmı farklı bir diğer kısmı farklı bir kuşakta olabilir. Bitkilerin gelişimini sadece iklim kuşaklarının belirlemeyeceğini unutmayınız. İklim kuşakları bir bitkinin en ideal ve sorunsuz yetiştirilebileceği ve en yüksek verimi, gelişimi göstereceği alanları belirlerler. Ancak bu demek değildir ki bu kuşakların dışında yetişmezler. Aynı ilde hatta bir birine yakın bahçeler arasında dahi mikro iklim dediğimiz farklılıklar vardır. Hatta sizin kendi bahçeniz içinde dahi bir bitki ön bahçede gelişmezken arka bahçede çoşabilir. Bitkiler dikildikleri toprağa ve iklime zaman içinde uyum sağlayabilirler. Bu nedenle iklim kuşağı bilgileri size referans olarak verilmektedir ve olumlu ya da olumsuz yönde elde edeceğiniz sonuçları asla garantilemez.













Kaynaklar:
https://www.mgm.gov.tr/tarim/bitki-soguga-ve-sicaga-dayaniklilik.aspx?g=h
https://www.zengardentr.com/sayfa/turkiye-bitki-soguga-dayaniklilik-haritasi
https://www.backyardgardener.com/garden-forum-education/hardiness-zones/africa-hardiness-zone-map/
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000700009