Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Sinir otu bitkisi (Plantago)(Doğal antibiotik)

0 yorum
Geniş Yaprak sinir otu
Sinirotu (Plantago) türleri Plantaginaceae familyasına ait olup, farklı toprak tiplerinde rahatlıkla yetişebilen hem insan hem de hayvan beslemede kullanılan bir permakültür bitkileridir. Türkiye'nin çayır ve mera alanlarında doğal olarak yetişen dar yapraklı (Plantago lanceolata) ve geniş yapraklı (Plantago major, Plantago asiatica) sinirotu türleri bulunmaktadır. Sinirotunun fitokimyasal kompozisyonundaki bol miktarda biyolojik aktif maddelerden (glikozitler, flavonoidler, tanenler, polisakkaritler ve vitaminler) dolayı antioksidan, apoptozis-inhibe edici, antitümör, antihelmintik ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Küresel ısınmanın yem bitkisi üretiminde de etkisini gösterdiği günümüzde, bu bitkinin kuraklığa ve farklı toprak tiplerine uygun olması nedeniyle at ve ruminantlar için alternatif bir kaba yem olma potansiyeli vardır. Plantago psyllium (P. afra /Psilyum) tohum ve kavuzlarının müsilaj etkinliği ve yüksek lif içeriği nedeniyle at ve kedi-köpeklerde yem katkı maddesi olarak ta kullanılmaktadır. Bu olumlu etkilerine ilave olarak, P. lanceolata'nın yapraklarının ruminal metan emisyonunu azaltıcı etkinliği de saptanmıştır. Sonuç olarak; sinirotu türleri küresel ısınma etkisiyle meraların giderek niteliğini kaybetmesi sebebiyle kuraklığa dayanıklı, ülkemiz toprak tipine uygun alternatif mera bitkisidir.

English:
Plantago species which is permaculture plants belongs to the family Plantaginaceae can be easily grown in different soil types and used as food for humans and animals. In grassland and pastures of Turkey, there are narrow-leaves (Plantago lanceolata) and broad-leaved (Plantago major and Plantago asiatica) plantain species which grow naturally. In the phytochemical composition of Plantago, there is an abundance of biologically active substances (glycosides, flavonoids, polysaccharides, tannins, and vitamins) and then have been antioxidant, apoptosis-inhibiting, antitumors, anthelmintic and antimicrobial properties. Nowadays, global warming has demonstrated the impact of forage production; this plant family has the potential to become alternative roughage for ruminant and horses, because they correspond to drought and different soil types. Plantago psyllium (P. afra / Psyllium) has used also as feed additives for horse and cat-dog diet because of mucilage efficiency and high fiber content of seed and husk. In addition to these positive effect, reducing activities ruminal methane emissions of P. lanceolata' leaves was also determined. As a result, Plantago species, which are a suitable soil type of our country and resistant to drought, are alternative pasture plants due to the increasingly loss of pasture quality due to global warming.


Dar Yaprak sinir otu

Faydaları ve zararları

Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın.Yapraklarından yapılan lapa; sokulma ve yaralanmalara karşı enfeksiyonu önleyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Çayı, ishal tedavisinde etkilidir. Kalsyium, A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Aşırı tüketimi kan basıncını düşürür ve ishale neden olur. Bağırsak tıkanıklığı ve abdominal rahatsızlığı olanlar tüketmemelidir. Antidot, astrenjan, yatıştırıcı, depuratif, idrar söktürücü, öksürük giderici, balgam söktürücü, kanamayı durdurucu, laksatif, oftalmik ve kurt düşürücüdür. Kanama için güvenli ve etkili bir tedavidir, kan dolaşımını hızlı bir şekilde durdurur ve hasar görmüş dokunun onarımını teşvik eder. Dahili olarak ishal, gastrit, peptik ülser, irritabl bağırsak sendromu, hemoraji, hemoroid, sistit, bronşit, katar, sinüzit, astım ve saman nezlesi gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılır. Haricen deri iltihapları, habis ülserler, kesikler ve sokmaların tedavisinde kullanılır. Isıtılmış yapraklar yaralar ve şişkinlikler için ıslak bir sargı olarak kullanılır. Tohumlar parazit solucanların tedavisinde kullanılır. Bitkiden elde edilen damıtılmış su mükemmel bir göz losyonu oluşturur. Antidote: Zehrin etkisini ortadan kaldıran ilaç. Astringent: Astrenjan. Damar ya da dokuları büzücü ilaç. Demulcent: Deri ya da mukoza üzerindeki ağrıyı hafifleten ya da gideren ilaç. Purgatif (Purgative; Aperient; Deobstruent; Müshil). Bağışıklık sistem’i ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bağırsak boşaltıcı ilaç. Depurative: Depüratif. Kanı temizleyici ilaç. Diuretic: Diüretik. İdrar söktürücü ilaç. Ekspektoran: Expectorant. Öksürük ilacı, Balgam söktürücü. Haemostatic: Hemostatik. Kan dindirici ilaç. Laxative: Laksatif. Kabızlık tedavisinde kullanılan ilaç. Ophthalmic: Oftalmik. Gözle ilgili rahatsızlıklarda kullanılan ilaç. Poultice: Yara veya iltihap üzerine lapa halinde konulan bitki. Refrigerant: Refrijeran. Serinletici madde. Vermifuge: Solucan düşürücü ilaç.(1) Yaprakları karın ağrısı, kaşıntı, eldeki mantar hastalığı, böbrek ve bağırsak bozuklukları, yaralanmalar, çıban, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Astım, kanser, diyabet tedavisinde kullanılır. Equisetum telmateia üst bölümleri; Malus sylvestris yaprakları; Plantago major yaprakları; Tilia tomentosa çiçek ve brahteleri demlenerek bal ile birlikte içilerek rahim bozuklukları ve çocukların yatak ıslatmaları vakalarında kullanılır. Plantago major yaprakları; Urtica dioica yaprakları ve Mentha longifolia subsp. typhoides yaprakları kaynatıldığında damar tıkanıklığına iyi gelir. Plantago major yaprakları ve Urtica dioica yaprakları kaynatıldığında kabızlık tedavisinde etkilidir. Plantago major yaprakları; Malus sylvestris meyveleri; Cydonia oblonga meyveleri ve Urtica dioica yaprakları demlendiğinde astım, bronşit ve öksürük tedavisinde etkilidir.
Doğal antibiotiktir.
Kökünden sökülerek-Güneş görmeyen bir yerde kurutulup çayı içilir.



Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk

https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-permakultur-yem-bitkisi-olarak-sinirotu-plantago-75504.html
https://mavcure.com/plantago-asiactica/
https://dspermaculture.wordpress.com/2015/04/17/narrowleaf-plantain-plantago-lanceolata/
https://kocaelibitkileri.com/plantago-major/