Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Orman Çamı (Fıstık çamı) Slash Pine Tree (Pinus elliottii)

0 yorum



Fıstık Çamı Ağacı (Pinus Pinea)
Fıstık çamı (Pinus pinea), çamgiller (Pinaceae) familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türü.

Morfolojik Özellikleri

Gençken yuvarlak, yaşlı halde dağınık şemsiye gibi bir yapıya sahiptir. Gençken kuvvetli büyür. 20-25 m. boy yapar. Düzgün bir gövdeye ve bu gövdeden dik olarak çıkan yatay duruluş dallara sahiptir. İğne yaprakları parlak açık yeşil renkli, 10-20 cm uzunlukta ve uç kısmı sivridir. kozalakları kestane renginde, yumurtamsı veya yuvarlak 10-15 cm uzunluk, 6-10 cm genişlikte, çok kısa saplı ve genellikle reçinelidir. Tek veya iki tanesi karşılıklı dizilmiştir. Tohumları sert, soluk kırmızı, uzunca ters yumurta biçiminde ve 3. yıl da olgunlaşır.

Ekolojik İstekleri

Toprak istekleri bakımından çok seçici olmaza da geçirgen kumlu,gevşek toprakları severler. Işık ağacı olup gençlikte hızlı büyür ve derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Ağrılıkla 0-900 m. aralığında Başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara, Akdeniz bölgelerinde geniş yayılış gösterir. Rutubet isteği fazladır. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında su açığı olmamalıdır. Kısa süreli donlara karşı dayanıklı olmasına rağmen etkilenir. Atmosforik kirliliğe ve yeraltı sularındaki tuzlulaşmaya karşı duyarlıdır. Yangın sonrası sürgün verme kapasitesi yüksektir.

Türkiye'deki Dağılımı

Türkiye İspanya'dan sonra en fazla alana sahip ülkedir. Yaklaşık 100.000 hektar alanda saf ya da kızılçam ile karışık bulunur. Özel ağaçlandırmalarda da yaygın olarak kullanılan bir türdür. 8-10 yaşından sonra ekonomik olarak işletilmeye başlanmakta ve 80-100 yaşına kadar fıstık üretimine devam edilmektedir. En yoğun bulunduğu yöreler İzmir-Bergama (Kozak) ve Aydın-Koçarlı (Mazon) ilçeleridir.

Yetiştirme

Çamfıstığı için üretimi yapılan bu ağaçda kozalak toplama zamanları yağış durumuna göre Ocak-Haziran ayları arasında değişmektedir. Zengin tohum yılları 3-4 yıl da bir olan fıstıkçamı 28 günde çimlenmektedir. Üç yıllık kozalaklar aynı anda ağıcın üzerinde görülebilir.

Tohum Bileşimi

100 gr. Çamfıstığında bol protein ve mineral vardır. 100 gr. içinde 45 gr. doymamış yağ asidi, 31 gr. protein, 5 gr. karbonhidrat, mineraller ve su bulunmaktadır. 100 gr. fıstığın kalori değeri 580 kaloridir. Bileşiminde linoleik asit ve oleik asit vardır. Ayrıca omega 3 ve 6, B ve C vitaminleri, karoten, demir çinko, potasyum, manganez, fosfor bulunur.

FAYDALARI :
* Çam fıstığı bol protein ve mineral içerir.
* 100 gram çam fıstığı içeriğinde yaklaşık olarak 45 gram yağ, 31 gram protein, 5 gram karbonhidratla vitaminler, * mineraller ve su yeralır.
* C vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini en çok yeralan vitaminlerdir.
* Çam fıstığının 100 gramı 580 kaloridir.
* Doymamış yağ asitlerinden linoleik asit ve oleik asit yeralır.
* Çam fıstığındaki linoleik asit, vücutta meydana gelmesi olası birçok zehire karşı panzehir niteliği taşır.
* Tüberküloz ve aneminin gelişmesini önlemeye yardımcıdır.
* Siroz , onikiparmak bağırsağı, mide, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda yararlıdır.
* Omega–3, omega–6, B vitamini, E vitamini, karoten, demir, çinko, potasyum manganez, fosfor içerir.
* Pankreas hastalıkları ile romatizma sorunları içinde yararlı olduğu belirtiliyor.
* Çam fıstığı, kabuklu ya da kabuksuz biçimde satılır.
* Fıstık çamı, kara çam, kızıl çam , halep çamı ve sarı çam ülkemizde yetişen çam türleridir.

Kaynak .... :
Bilim ve Çocuk 142. Sayı Eki.
http://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1st%C4%B1k_%C3%A7am%C4%B1
fidanal.blogspot.com/2009/08/fstk-cam-pinus-p...
http://www.meemelink.com/prints%20images/21777.Pinaceae%20-%20Pinus%20pinea-1.jpg
http://www.beslenmedestegi.com/yararli-besinler/cam-fistiginin-faydalari
https://www.south-florida-plant-guide.com/slash-pine-tree.html