Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Saksıda aloe vera yetiştiriciliği

0 yorum


Saksıda aloe vera yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gerek bazı püf noktaları vardır. Aleo vera bakımı ve yetiştiriciliğinde bilinmesi gerekenler:
Aloe veraya uygun yaşan şartları sağlanırsa sıfır bakımla uzun süre yetiştirilebilir. Bahçede yetiştirecekseniz güneş gören geçirgen bir toprak yapınız olmalıdır. Kışın 0 C dereceye kadar kısmen dayanabilir havası kuru iklimlerde soğuğa dayanım daha azdır. Eksi derece bitki zarar görür ve ölüme kadar gider. Eksi dereceye düşmediği sürece bahçede yaz kış kolayca yetişmekte. Yazın dışarıda kışın içeride tutacaksanız sonbahar sonu havaların tam soğumaya başlamadığı bir zamanda bitkiyi içeri alın ilk baharda ise havaların ısındığı zaman dışarı çıkarın. Böylece bitkiniz bu mevsim geçişlerindeki duruma adepte olacaktır.


Eğer saksıda aloe vera yetiştirmek istiyorsanız toprağınız humuslu ve geçirgen havadar olmalıdır. Humuslu toprağınızın geçirgen olmasını sağlamak amacıyla; 4 ölçü humuslu toprak + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü tarım perliti veya ponza taşı kullanabilirsiniz.
Balkonunuzda Aloe vera ya güneş gören en iyi yeri ayırın. Ne kadar çok güneş görürse o kadar iyi olacaktır. Ama çok kızgın yaz aylarında direk güneş zarar verebilir böyle durumlarda direk güneşi keserseniz iyi olur. Avea veranızı özellikle gece esintisi alacak bir yerde bulunması da sağlıklı gelişmesi için uygundur.


Aloe vera sulaması genelde şu şekilde yapılır; kışın toprağı çok kurursa çok az sulanmalı, hatta bulunduğu yer serin ve az ışık alan bir yerse kış boyunca hiç sulamasanız da yaşayabilir. Yazın ise yukarıda verdiğim toprak ölçüleri gibi geçirgen ve süzek yapılı toprak kullanıyorsanız toprağı kurumaya yakın az fakat sık sulayabilirsiniz. Toprağınız az geçirgense toprağın kurumasını bekleyin ve kurudukça sulayın.
Aloe vera gübreleme de şu şekilde yapılır; İlk bahar, yaz mevsiminde 20 günde bir sıvı genel içerikli veya kaktüs gübreleri sulama suyuyla beraber verilmelidir.
Aloe vera saksı değişim zamanı; Aleo veralar ufak saksılarda yaşayabilir. Saksı içerisindeki toprağın zamanla besin elementlerinin azalacağı ve toprak yapısının değişeceği göz önüne alındığında bir çok bitkide olduğu gibi aloe veralarda da 2-3 yılda bir toprak değişimi yapmak faydalı olur. Toprak değişimi ilk baharda havalar ısınınca yapılır. Diğer bitkilerde olduğu gibi hemen su verilmez, toprağı kuruyunca su verilir.
Aloe vera çoğalma metodu; Kök bölgesinden devamlı yavru verirler. 3-4 yapraklı olan yavrular buradan sökülerek süzek yapılı nemli topraklara dikilir ve sulama yapılmaz. Toprak kurudukça sulama yapılır, yavru bitki tutana kadar bu şekilde sulamaya devam edilir.

Sizlere aloe vera yetiştiriciliği hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur soru ve görüşlerinizi yorum bölümüne iletebilirsiniz.




Vitamin, minarel, aminoasit ve bir çok bağışıklık sistemini düzenleyici maddeler
içeren Aloe Vera,sindirimden,zihinsel yorgunluğa, migrene kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Aloe Vera'nın 200'den fazla cinsi bulundurmasına rağmen, şifalı özelliklere sahip
yalnızca üç veya dört çeşidi vardır. Bunlardan en etkilisi Aloe Vera Barbadensis(Miller)'dır.
“Sarısabır” olarakta bilinen Aloe Vera kaktüse benzeyen zambakgiller (Liliaceae)
familyasındandır. Tropik iklimlerde yetişen bu bitkinin anavatanı Afrika ve Yemen' dir.
Ünlü bir araştırmacı ve arkeolog olan George Erbers, bu bitkinin çok eskilere dayanan ününü M.Ö. 3500 yılından kalan bir papirüs el yazmasından keşfetmiştir. Bu papirüs,
doğal ilaçlar üzerine yazılmış raporların bir derlemesiydi. Dioskarides ve diğer Yunan,Romalı
hekimler de bu bitkiyi başarı ile kullandıkları bilinmektedir. Aloe bitkisi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Yaprağın kabuğu (photosynthesis), Latex (musilaj) yapışkan sarı sıvı ve jel tabakası (parenchyma). Bitki yaklaşık dört yılda olgunlaştıktan sonra yapraklarının özü, içindeki jelin ve dış kabuğundaki öz suyunun karışımı ile yüzde 100 doğal bir bitki suyu olarak ürün haline dönüştürülür.
*
Aloe Vera özellikle “epithel” doku ve “bağışıklık” sistemi üzerinde fayda sağlamaktadır.

Aloe Vera Gel, Aloe Barbedensis Miller cinsi Aloe Vera'dan üretiliyor. Aktif madde oranları IASC (Uluslararası Aloe Bilim Konseyi) oranlarını karşılıyor ve organik tarım ile üretiliyor (hiçbir kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanılmıyor). Çalışmalar, AloeVera' da iyleştirci ve canlandırıcı etkiyi sağlayan en önemli maddelerin polisakkaritler olduğunu göstermiştir. Aloe Vera Gel' de polisakkarit oranı 2000 mg/lt'dir. (IASC standardı 1000-2000 mg/lt ‘dir). Maksimum seviyede doğal Aloe sakkaritler, vitaminler mineraller, enzimler ve amino asitler içeriyor. Aloe Vera Gel, içilebildiği gibi cilt üzerine de sürülebiliyor. 30 ml (yarım küçük kahve fincanı) olarak kullanılabiliyor. Sürekli aynı saatlerde, Özellikle aç karnına kullanım büyük yarar sağlıyor.Herhangi bir rahatsızlıkta, yardımcı besin olarak, kullanımı 60 ml olabiliyor. Ancak, sıcak ve alkollü içeceklerle alınmamalıdır.

Aloe Vera, hastalığı tedavi amaçlı bir ilaç değildir. Rahatsızlıklarda doğal yardımcı ve destekleyici besindir. Her türlü rahatsızlıkta, öncelikle bir doktora danışılmalıdır.

Aloe Vere Bileşimi
Amino Asitler: Enerji sağlayan, katalizatör, kimyasal dengeyi sağlayıcı, doku oluşumunu
sağlayan proteinlerdir. Vücudumuz için gerekli 22 amino asidin 20'si
(vücudun üretemediği temel olan 8'in 7'si)
Antraginonlar: Analjezik, Antibakteriyel, Anti-fungal, Antiviral olarak etki ederler.
Enzimler: Gıda şekerlerini ve yağları kırarak sindirime yardımcı ve besleyici maddelerin
emilimini hızlandırıcı İşlevleri vardır.
Auxins ve Gibberellins: Yara iyleştirici ve iltihaplanmayı önleyicidir.
Lignin: Nüfuz etme özelliği ile taşıyıcıdırlar.
Mineraller: Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Demir, Sodyum, Klorin, Manganez, Çinko sağlıklı
yaşam için gerekli olan minareller birbirleriyle vitaminlerle ve diğer maddelerle
etkileşimi sağlar. Salicylic Asit ve Saponinler
Steroller: İltihaplanmayı önleyici etken madde
Şekerler: İltihaplanmayı önleyici, anti-viral özellikle Acemannon bağışıklık sistemini
düzenleyici etkisi vardır.
Vitaminler: A, C, B1, B2, B6, B12, E, Choline, Folic Asit



Faydalarını okuyunca aloe verayı evinizin bir köşesinde mutlaka yetiştirmeliyim diye düşünüyorsanız bence de doğru düşünüyorsunuz. Aloe vera bakımı kolaydır, fazla ilgi istemez, çabuk büyür. Kolay yetiştirebileceğiniz böyle değerli bir bitkiyi evinde yetiştirmeyi kim istemez ki.

Aloe vera çoğaltması da kolay bir bitkidir. Bitki dibinden devamlı yavru veren aloe vera, bu yavruların ayrılması ve başka ufak saksılara dikilmesi suretiyle kolayca çoğaltılabilir.



Kaynaklar: