Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Malatya'da Unutulmuş Eski Hatıralardan

3 yorum


Eskiden Babuktu tarafında deri işleme dabakhaneleri bulunuyormuş.Buralarda köpek dışkısı kullanılmaktaydı.Deri üzerindeki kılların daha çabuk dökülmesini sağlayan bu yöntem aynı zamanda dezenfekte görevide yapıyordu.Köpek deşkısı içinde bekletilen deri yumuşacık, kıl köklerinden arınmış, gözenekleri açık, ince, homojen yani kaliteli olamsını sağlıyordu.

Dabakhaneye bok yetiştirme sözü demek buradan geliyor.
Osmanlı dönemindeki gelişmişlikle en iyi köpek dıkısı deriyi parlatırmış.İki adam biri bokların konulduğu arabamsı şeyi iten, diğeri de bokları toplayan  sabahın erken saatlerindeki köpekler özellikle o vakit gerçekleştirirlermiş  eylemini haldır haldır bir acele içinde bokları tabakhaneye yetiştirmeye çalışırlarmış. Yani  her nekadar mecaz sayılsa da bunun gibi sözler gayet gerçek hayatın bağrından kopma, gerçekten bok yetiştirme çabasından doğmuş  sözler.




Malatya'da eskiden karanlık oda varmış.Tel dolabı bulunan odanın altı su ile doluymuş.Nemli odada tevek,peynir,yoğurt,et vb.  bir şeşit kiler olarak kullanılırmış.




Eskiden Malatya'da çocuk doğduğunda Ptt den telefon sırası alırlarmış.Çocuk evlenme yaşına geldiğinde sıra anca gelir hem ucuz olur diye.



Ay ve güneş tutumasında Malatya'da teneke çalarlarmış.Bunu nsebebi tutulmadan kaynaklı kötü halin yani vüdada etkisini kırmak için aura vücuttaki elektriği dağıtmak insanları rahatlatmak.


3 comments

29 Haziran 2018 13:49

Hocam selamlar. Mail adresinizi rica edebilirmiyim ?

Selamlar

Reply
Adsız
2 Ağustos 2018 01:18

Eskiden Malatya'nın köylerinde evlerin avlusunda Arık (ince su kanalı) vardı.Bu kanal üzerinde içinde rafları olan küçük taştan, suyun girdiği yerde kapısı olan, bir yapı olurdu ve adı "su damı" idi.Peynir, yağ, yoğurt vs..orada saklanırdı...
Ayrıca karanlık kuru büyük bir oda vardı..Adı"Hızna"idi yani kiler..içinde tahtadan yapılmış büyük bir "Tandır ekmeği" dolabı olurdu, ayrıca kuru yiyecekler bakliyat, bulgur vs.. bu odada saklanırdı...

Reply
1 Ekim 2018 07:54

eyyupkucukaslan@gmail.com

Reply
Yorum Gönder